Zobacz pełną wersję : D80 problem z wbudowaną lampą
Flashback
10-01-2010, 14:21
Panowie mam od kilku dni następujący problem:
tryb M, chcę otworzyć lampę, słychać charakterystyczny klik, lecz lampa się nie otwiera, gdy pomogę jej troszeczkę siłowo, to zatrzask puszcza i mam otwartą i tak za każdym razem, co jest grane. Dodaję, że serwis na Postępu absolutnie nie wchodzi w grę, co może być przyczyną i czy da się to własnoręcznie naprawić. Problem zauważyłem niedawno, gdyż korzystam z SB-800.
Antonioo
10-01-2010, 14:26
może zaczep ci nie puszcza
Flashback
10-01-2010, 14:49
Antonioo - najwyraźniej, tylko dlaczego i jak to naprawić, powtarzam że słychać ten klik elektromagnesu czy co tam jest, ale się nie otwiera, ale jeżeli jej pomogę, to puszcza i potem już się normalnie otwiera, aparat poleży kilka godzin i sytuacja się powtarza.
Wojtek Mąka
10-01-2010, 16:56
a zaczep i oś sa czyste? tzn nie ma syfu/brudu?
Sprawdz krawedzie styku lampy z korpusem, czy nie ma tam sladow po czyms slodkim.
Ostatnio u brata zaczelo dziac sie to samo co Tobie. Dzisiaj wpadl do mnie i poogoladalem co jest nie tak, az w swietle zaczelo odbijac mi sie jakas dziwna 'maź'. Wyczyscilem i dziala teraz bez problemow
willy_fil_
10-01-2010, 17:48
przeczyszczenie wszystkiego do czego mozesz podejsc powinno pomoc... nie mialem tego problemu, ale wiem ze tak sie dzieje i wiem ze czyszczenie pomaga... rozumiem ze lampa gdy jej juz pomozesz i otworzysz to dziala???
Flashback
11-01-2010, 00:54
Tak, lampa po otwarciu działa normalnie, oglądałem ją już w mocnym świetle ze wszystkich stron, też myślałem, że skleja się z korpusem przez jakiś słodki brud, ale niestety ani śladu brudu.
SlaWasII
17-01-2010, 10:16
Mój brat miał to samo w D80. Przedmuchanie i rozruszanie pomogło.
Flashback
17-01-2010, 15:54
Dzięki, nie umiem sobie wytłumaczyć tego zjawiska, ale rozruszanie faktycznie pomogło, już wszystko gra.
SlaWasII
18-01-2010, 01:59
nie umiem sobie wytłumaczyć tego zjawiska
?!
To proste. Jakiś śmieć, paproch...