Zobacz pełną wersję : Wywoływarka - jaka?
Jaki soft byście polecili do wołania rawów nikona? Obecnie bawię się Lightroomem ale kończy się trial i zastanawiam się co później kupić. Capture NX2 czy może LR 2.0. A może coś innego? Który daje lepsze efekty?
Skoro pracowałeś w Lightroomie to powinieneś wiedzieć czego ewentualnie brakuje Ci w tej aplikacji. Skąd mamy wiedzieć jakie masz oczekiwania co do programu? Równie dobrze mogę polecić Ci Photoshopa CS4 jak i Elements 8 :)
Jaki soft byście polecili do wołania rawów nikona? Obecnie bawię się Lightroomem ale kończy się trial i zastanawiam się co później kupić. Capture NX2 czy może LR 2.0. A może coś innego? Który daje lepsze efekty?
View NX jest darmową przeglądarka ale możesz nią również wywołać rawa. Capture NX jest bardziej rozbudowany i płatny, pozwala na dużo więcej i potrafi się zawiesić w najlepszym momencie :o)
LT nie używałem, dopełnieniem dla mnie jest photoshop, Camera RAW jest bardzo dobrym rozwiązaniem również.
Obecnie bawię się Lightroomem ale kończy się trial i zastanawiam się co później kupić.
Moze po prostu zainstalowac bete LR 3 i probowac dalej poznac ta aplikacje?, LR nie jest zly jesli sie z nim zaprzyjaznic :)
Orkaniusz
12-01-2010, 18:36
Przerobiłem Nicon Capture NX, Capture One i Lightrooma 2.5. Do tej pory uważałem, że dwa pierwsze programy pozwalają na uzyskani znacznie lepszych efektów od LR, szczególnie w temaie odszumianie i wyostrzanie. Jednak ostatnio przekonałem się, że LR również bardzo dobrze wyostrza (tyle, że nie widać tego w czasie obróbki zdjęcia, a dopiero po wyeksportowaniu). Co do odszumiania się nie wypowiem, nie badałem. Natomiast, LR ma wg mnie znacznie bogatrze i ciekawsze możliwości co do zarządzania kolekcją fotografii, współpracując z PS (Ctrl+E), generuje w miarę fajne galerie WWW. Mi to bardzo pasuje.
A co z DxO Optics Pro ?
Ja używam i jest bardzo OK