Zobacz pełną wersję : Nikon D90 jaki obiektyw?
Witam, jestem nowy na forum mam pytanie dot zakupu obiektywu do tego modelu. kupilem samo body zeby nie postapic pochopnie i nie wybrac na szybko jakiegos obiektywu.. chodzi mi o polprofesjonalne zdjecia ktore bedzie mozna realizowac na imprezach takich jak chrzciny,wesela. wiem ze najlepszy obiektyw wybrac nie problem tylko chodzi mi o najlepszy wybor jakosc/cena.. Z góry dziekuje za wszystkie sugestie pozdrawiam.
Tamron 17-50/2.8, jeszcze lepiej jeśli będzie ze stabilizacją VC.
A jakie masz fundusze, bo to jest ważne.
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
Nikon Nikkor AF-S DX 35 mm f/1.8G
I jeszcze coś dłuższego przydałoby się. Do tego jakaś dobra lampa błyskowa. Bo najjaśniejszy obiektyw nie zawsze wystarcza.
szczerze mowiac na poczatku myslalem o Nikkor 18-200 VR II prosze o jakies wskazówki..
@ obiektyw tak do 2500zl.. wiadomo jesli tanszy jakis lepszy bedzie to lepiej dla mnie..
Nikkor 18-200 VR II do Twoich zastosowań będzie za ciemny.
18-200 jest bardzo fajnym obiektywem na wycieczki. Sam jednak posiadam 18-55 i 55-200 i poza koniecznością zmieniania szkieł, jakość optyczna jest raczej podobna. Odnośnie szkieł na wesele... Jeżeli dysponujesz kasą rzędu 2,5k to warto pomyśleć nad zakupem lampy, np. SB-900 za 1400zł i pozostałą kasę wydać na szkło. Np. Sigma 17-70, wyjdzie w sumie jakieś 200zł wiecej niż przewidywany budżet, ale za to IMO zestawik idealny na początek.
Ja bym celował w 35/1.8 DX. Jakby mnie ktoś zmusił do robienia jednym jedynym szkłem, to właśnie tym. 18-200 VR słusznie, ale na wycieczki bardziej, podobnie 18-70. Tamron do przemyślenia. A może jakaś Sigma? Jeśli, to też jakaś jasna 35-tka, jest tam chyba taka 1.4, ale z tego co o niej wiem, to wolałbym Nikkora 35/1.8 DX.
N18-200VR to bardzo dobre szkło na wycieczki. Jako "półprofesjonalne" do pomieszczeń może być zbyt ciemne. Może dołożyć ok.500,-PLN i poszukać używanego N17-55/2.8. Mnie nie powalił na kolana kontakt tym obiektywem, choć ma b. dobre opinie, ale zyskasz światło w pomieszczeniach i uniwersalny zakres.
filipwrx
11-01-2010, 14:52
Tamron 17 50.
no wlasnie tez sie nad nim zastanawialem a dokladnie nad
Tamron SP AF 17-50 mm f/2,8 XR Di II VC LD Aspherical IF N2
stosowal go ktos moze w takim celu jak wesela czy chociaz by w trudnych warunkach w pomieszczeniach ?
Dodatkowo planuje kupic SB-900 jak to sie bedzie razem zgrywac w pomieszczeniach ? :)
gregzorba
11-01-2010, 18:23
Nikkor 18-200 VR II do Twoich zastosowań będzie za ciemny.
nie koniecznie, mam znajomego który wali tym szkiełkiem zdjęcia od roku na weselach, no ale oczywiście + Sabinka 900, bo bez lampy sie nie obejdzie.
W razie zaciemnego zdjęcia masz Photoshopa:mrgreen:
nie koniecznie, mam znajomego który wali tym szkiełkiem zdjęcia od roku na weselach, no ale oczywiście + Sabinka 900, bo bez lampy sie nie obejdzie.
W razie zaciemnego zdjęcia masz Photoshopa:mrgreen:
Photoshop nie uratuje zdjęcia niedoświetlonego albo z naświetlonym tylko dobrze jednym planem, a reszta ciemnica.