Zobacz pełną wersję : Pomiar światła Nikonem D80 i Nikkorem 50 1.8
Drakkainen
09-01-2010, 21:02
Witam.
Od niedawna posiadam psixa, jednak nadal nie zaopatrzyłem się w światłomierz. Posiadam standardowo Biometara 80.
Zastanawiałem się nad wykorzystaniem D80 i Nikkora 50 1.8 jako światłomierza. Gdybym miał jakiegoś zooma przyzwoitego, to ustawił bym go na te 30mm, f/2.8 i problemu by nie było.
Biometar 80 to mniej więcej 50mm dla małego obrazka.
Nikkor 50 to 75mm.
Jeśli ustawię nikkora 50 na f/2.8 i Biometra również na f/2.8, iso na D80 ustawię wg. czułości filmu to pomiar były prosty gdyby nie te 25mm różnicy.
I tu mam pytanie. Jaka to różnica w ekspozycji?
Jeśli światłomierz z D80 z Nikkorem 50 dla f/2.8 wskaże mi np. 1/60s, to dla Biometara f/2.8 jaką powinienem ustawić ekspozycję? Kolejny krok w psixie to 1/125...:/
Musisz wiedziec, ze D80 ma skopany swiatlomierz i na potege przeswietla.
Drakkainen
09-01-2010, 21:52
Hm, radzę z nim sobie od półtora roku i coś o tym wiem ;) I dlatego po zrobieniu pierwszego zdjęcia na priorytecie przysłony przestawiam się na manual albo kompensuję. Ale jeśli już mam dobrze ustawioną ekspozycję na D80, to ktoś wie może, jak ma się te 25mm do ekspozycji?:)
fotouśmieszek
09-01-2010, 22:21
jak wiadomo mierzysz swiatlo odbite.jezeli przypilnujesz zeby w kadrze bylo mniej wiecej to samo t.zn.luminancja czyli jaskrawosc kadrow podobna to ta roznica niewiele zmieni.ale jezeli na jednym kadrze bedziesz mial troche nieba a na drugim 2/3 kadru zajmie niebo z bialymi chmurami:-) to pomiar bedzie oczywiscie sfalszowany..z tym,ze musisz pamietac,ze w d80 prawdziwe ISO rozni sie od tego nominalnego,ktore pokazuje aparat wiec badz przygotowany na korekte. a 25 cm spowoduje ze bedziesz mial cos w rodzaju pomiaru skoncentrowanego .
,taki swiatlomierz na pomiar centralnie ważony;)
powodzenia;)
Drakkainen
09-01-2010, 23:32
Bardzo Ci dziękuję:) Zdam za jakiś czas relację, jak się sprawdza D80 jako światłomierz:)
Kurczę... a z moim nie ma problemów. Cuda panie, cuda...
moim skromnym zdaniem skopany jest pomiar matrycowy, ale że praktycznie go nie używam to jakby to powiedzieć... problem dla mnie nie istnieje;)
co do mierzenia do psixa, to pewnie i tak bym używał spota, więc i Tobie to polecam... a reszta to już doświadczenie, ja pewnie notowałbym pomiary, ustawienia i korekty... oczywiście nie zawsze to możliwe, wiem, ale umożliwi to wyciągnięcie wniosków...
Poreczniej bedzie jak kupisz sobie Swierdlowska 4.
??? Czyli mój przez parę lat używany egzemplarz był zepsuty, bo idealnie naświetlał Fuji Provię? (z kompensacją, ale normalną, jak to na slajdach).
Kurczę... ja to mam pecha.
??? Czyli mój przez parę lat używany egzemplarz był zepsuty, bo idealnie naświetlał Fuji Provię? (z kompensacją, ale normalną, jak to na slajdach).
Kurczę... ja to mam pecha.
Raczej szczęście, że do D80 wpakowałeś slajd. Nie wiedziałem że D80 ma taki ficzer ;-)
Ciekawe rzeczy piszecie. Ja D80 wykręciłem mnóstwo slajdów, większość z pomiarem matrycowym i nie zanotowałem jakichś szczególnych przepałów. Oczywiście czasami coś było nie tak, ale wydaje mi się że w 90% przypadków trafiał w punkt..
Po pierwsze - szczere gratulacje dla tego, który naświetli slajd w D80 nie uszkadzając go :mrgreen: (aparatu znaczy)
Po drugie - chyba lekko minęliśmy się z istotą postu Drakkainena, który pytał o użycie D80 jako światłomierza i jak się ma to tego różnica w szkłach.
A ma się to mniej więcej tak (z wyjaśnieniami)
Liczba przesłony to taki lekko abstrakcyjny twór będący ilorazem ogniskowej i średnicy otworu względnego ( w warunkach roboczych światła przesłony), praktycznie oznacza to że 2.8 zawsze puści tyle samo światła przez szkło - niezależnie od ogniskowej. Wyniki pomiaru możesz spokojnie przenosić między aparatami (pod warunkiem ze D80 nie kłamie co do swojego ISO a obiektywy co do przysłony, materiał analogowy też ci trochę nakłamie co do swojej realnej czułości).
Jeżeli użyjesz pomiaru punktowego - co było już zalecane - ogniskowa ma marginalne znaczenie. Mierzysz po prostu to co ma być średnio szare i na to ustawiasz ekspozycję (watro też pomierzyć światła i cienie czy ci się wszystko zmieści na filmie, ale o tym nie tu i nie teraz). Mierzenie całej sceny 'na raz' może sprawić ci nieprzyjemne niespodzianki.
Moja propozycja jest taka.
1) Ustaw w D80 takie samo ISO jakie ma materiał w analogu
2) Wybierz przysłonę na jakiej chcesz naświetlać analogiem
3) Tę samą wartość przysłony ustaw na szkle w D80 (w sumie jedno pokrętło)
4) Zmierz czas ekspozycji na średniej szarości (punktem) i zastosuj go do naświetlenia filmu
Dlaczego tak? Nie wydaje mi się żebyś strzelał klatkę za klatką a na pewno będziesz chciał użyć innych przysłon niż 2,8 :mrgreen: Oszczędzi ci to pilnowania czy wyrównałeś odpowiednio stopnie ekspozycji dla czasu i przesłony przeliczając je z 2,8.
wydaje mi się, że d80 i w ogóle cyfry naświetlają troche jak dawniej pod slajd (najważniejsze nie prześwietlić świateł). Po klasyka skoro negatyw trzeba naświetlać w "filozofii negatywowej" (uzyskać szczegóły w cieniach).
To takie spostzreżenie zupełnie nieoficjalne, często z d80 schodzą mi zdjęcia, które bym uznał jako zbyt ciemne, ale na komputerze się okazuje, ze nie ma żadnego błędu ekspozycji.
Naprawde to kupic światłomierz, szkoda tej męki (albo zepsutego materiału)
Drakkainen
04-02-2010, 17:53
Dzięki Wam bardzo za odpowiedzi. Warto wiedzieć to wszystko choćby dla samej satysfakcji posiadania tej wiedzy i możliwości jej wykorzystania w warunkach nieposiadania światłomierza:) Głównie pewnie i tak będę korzystał z Sverdlovska, ale przyznam, że i D80 sprawił się - bardzo dziękuję za wskazówki Futrzaku.
Po pierwsze - szczere gratulacje dla tego, który naświetli slajd w D80 nie uszkadzając go :mrgreen: (aparatu znaczy)
Po drugie - chyba lekko minęliśmy się z istotą postu Drakkainena, który pytał o użycie D80 jako światłomierza i jak się ma to tego różnica w szkłach.
Ups.. :):) Chyba faktycznie rozminąłem się z istotą pytania i nie do końca dokładnie czytałem. Na myśli nie miałem D80 ale F80 z którym nigdy nie było problemów z naświetlaniem. Tyle, że teraz to offtop się zrobił..