PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z podłaczeniem d90

burgerqueen
09-01-2010, 20:33
Kupiłam niedawno d90. Niestety moja radość skończyła się kiedy po wgraniu oprogramowania etc okazało się, że komputer nie widzi aparatu. Czytnik kart ma też problemy z odczytaniem karty. Co się dzieje? Inne komputery nie maja z tym problemu nawet bez oryginalnego oprogramowania..

Antonioo
09-01-2010, 20:37
w sumie jeżeli komputer jest podpięty do sieci, to nie trzeba instalować oprogramowania....podpinasz aparat do usb i komp sam pobiera to co mu trzeba...... aparat powinien wtedy być widoczny jak pamięć przenośna.....

Antonioo
09-01-2010, 20:38
a kwestia karty i czytnika.....jaka karta jaki czytnik, co się dzieje?

burgerqueen
09-01-2010, 20:46
czytnik jak czytnik, nie ma pojecia jaki karta sdhc 4gb, kiedy wkladam do niego karte i podlaczam pod komputer, komputer niby wszystko znajduje ale tylko pozornie, bo wchodzac w moj komputer nic nie widze, zanych dyskow wymiennych itd, dopiero po odlaczeniu czytnika na sekunde pojawia sie ikona dysku wymiennego i znika

Antonioo
09-01-2010, 20:48
ja bym tu widział problem po stronie kompa......

cheyenne
09-01-2010, 20:49
nie spotkałem siez takim mankamentem i błąd zapewne leży w karcie
sformatuj kartę w aparacie, jak nie pomoże sprawdź z inną oryginalną kartą
polecam sandiski

burgerqueen
09-01-2010, 20:52
probowalam formatowac, zmieniac karte, nic nie zaskoczylo..

Antonioo
09-01-2010, 20:54
chewenne np......no jak reinstal systemu dawno nie był robiony, a komp się trochę zaśmiecił, to różne kwiotki wyskakują, w tym i takie ; )

Jacek60
09-01-2010, 22:01
Witam, miałem to samo czytnik był do kart SD jak kupiłem czytnik do kart SDHC to zaczęło działać. Mam kartę SDHC 4 GB.

Valdek_Tychy
09-01-2010, 23:04
czytnik jak czytnik, nie ma pojecia jaki karta sdhc 4gb, kiedy wkladam do niego karte i podlaczam pod komputer, komputer niby wszystko znajduje ale tylko pozornie, bo wchodzac w moj komputer nic nie widze, zanych dyskow wymiennych itd, dopiero po odlaczeniu czytnika na sekunde pojawia sie ikona dysku wymiennego i znika
Nie wszystkie czytniki widzą karty SDHC

dzej
10-01-2010, 12:10
Zaktualizuj sterowniki do mobo. Powinno pomoc.

Pietern
11-01-2010, 12:33
A jaki system masz w kompie? I czy w innych, które próbowałaś jest taki sam?
Piotr

burgerqueen
11-01-2010, 21:38
tylko, że czytnik ma problem tylko z tą własnie kartą..dziwne bardzo.

Pietern
11-01-2010, 21:44
A co w tym dziwnego? Mało to wątków na forum o kartach noname, które wyczyniają cuda?
D90 jest dosyć grymaśny, jeżeli idzie o karty, jak się okazuje twój czytnik też. :-)
Piotr

burgerqueen
11-01-2010, 21:51
faktycznie jest grymaśny..system mam..z tego co wyczytalam speed xp pro 2008 (?) troche mnie zawodzi też pod innymi względami więc może to i jego wina.

subek
14-01-2010, 16:37
Próbował ktoś podpiąć aparat pod PS3? Pod komputerem nie miałem nigdy problemu (może dlatego, że korzystam tylko z Linuxa), a pod PS3 to pierwszy aparat którego mi nie wykrywa.

jepa
14-01-2010, 18:28
Miałem problem z podłączeniem aparatu do komputera jak próbowałem korzystać z gniazd USB wyprowadzonych z przodu obudowy komputera. Problem znikł po podłączeniu aparatu do głównych slotów USB wyprowadzonych z tyłu komputera. (oczywiście dotyczyło to komputera stacjonarnego, z laptopem nie miałem problemów, wszystkie gniazda USB "widziały" aparat.)

Ark
14-01-2010, 21:59
faktycznie jest grymaśny..system mam..z tego co wyczytalam speed xp pro 2008 (?) troche mnie zawodzi też pod innymi względami więc może to i jego wina.

Co do systemu, zapewne jest nim jedna z przeróbek Windows XP. Oryginalny Windows XP to Home lub Professional, speed 2008 nie istnieje ;)

Podobny problem miałem z kartą SanDisk, która okazała się podróbką.

Pozdrawiam.

Miro MJ
18-01-2010, 23:19
U mnie jest podobnie , czyli czytnik również nie widzi 4 gigowej , podczas gdy 2 i 1 Gb. zczytuje bez problemu.

TheAltair
19-01-2010, 22:55
Może mieć to związek z tym, że te karty 1, 2 GB są np. zwykłymi SD... natomiast ta 4GB może być już SDHC... Poza tym czytniki kart... też bywają kapryśne... :/ Najłatwiej posprawdzać na innym kompie... tak czytnik jak i aparat... :D

wredniak1
19-01-2010, 23:46
Czytniki i karty bywają grymaśne, to fakt... Sprawdzic na pewno trzeba...
Ja stawiałbym na system... 'Speed xp pro 2008' to - jak już pisał Ark - jakaś modyfikowany XP Pro (choćby poprzez tzw. instalację unattended), okrojony np. z pewnych elementów systemu, zintegrowany z wybranymi sterownikami, dodanymi kompozycjami itd. Miałem swego czasu nawet efektownie wyglądającą wersję Windows MX 7 (by MalcolmX), ale niestety u mnie nie działała prawidłowo i powróciłem do "zwykłego" XP Pro SP3...
Mój laptop Asus wykrywa bezproblemowo D90 po USB (D700 również ok), wbudowany w nim czytnik czyta karty 1, 4GB (SD/SDHC)...

Piter99
20-01-2010, 17:01
Nie wiem jak mam sformatowac karte w moim nikonie przez kompa nie da rady w aparacie tez a jak chce zrobic zdj to jest napis THIS CARD CANNOT BE USED JAK MAM JA SFORMATOWAC ??

Polsar74
20-01-2010, 17:19
Miałem problem z podłączeniem aparatu do komputera jak próbowałem korzystać z gniazd USB wyprowadzonych z przodu obudowy komputera. Problem znikł po podłączeniu aparatu do głównych slotów USB wyprowadzonych z tyłu komputera. (oczywiście dotyczyło to komputera stacjonarnego, z laptopem nie miałem problemów, wszystkie gniazda USB "widziały" aparat.)

To jedna wersja możliwa do zweryfikowania przez autora wątku, druga to wybór trybu pracy złącza mini-USB w menu aparatu (o ile dobrze pamiętam są min. dwie mozliwości - powinno o tym być w manualu do aparatu)

pzdrw

MikeM
22-01-2010, 21:51
To jedna wersja możliwa do zweryfikowania przez autora wątku, druga to wybór trybu pracy złącza mini-USB w menu aparatu (o ile dobrze pamiętam są min. dwie mozliwości - powinno o tym być w manualu do aparatu)

pzdrw

Niestety nie dotyczy to wszystkich Nikonów. Jeśli chodzi o Nikona D90 to niestety niema wyboru trybu połączenia USB. Posiadam D50, który w ustawieniach ma tryby PTP (Picture Transfer Protocol) i MASS Storage (czyli komputer widzi kartę jakby była w czytniku, jak dysk usb, pendrive itp).

D90 niestety pracuje jedynie w trybie PTP. W tym trybie komputer widzi aparat jako urządzenie obrazowania podobnie jak w skaner. Kolejny problem tego trybu to to, ze np podłączajać aparat np do PDA (oferującego złacze typu USB HOST) np Toshiba G900, PDA niebedzie widziec aparatu w trybie PTP.

Sam podlaczalem D50 do Toshiby G900 z powodzeniem i moglem przegladac zdjęcia, przy D90 niestety to niemozliwe.

Kolejnym minusem trybu PTP jest to, że nie wrzucimy na aparat żadnego innego pliku, nie utworzymy folderu, nie nagramy na kartę dodatkowych profili itp.

Także uważam, że jeśli chodzi o tryb połączenia to Nikon D90 zrobił krok w tył.