Zobacz pełną wersję : Statyw - jaki wybrać ???
Zastanawiam się już od dawna nad zakupem statywu. Nie wiem jednak na co się zdecydować. Porzadny używany statyw manfrotto to wydatek około 600-700 zł. Widziałem ostatnio w Media Markcie statyw firmy Velbon, jakiś model "Sherpa" czy coś takiego. Bardzo fajnie wykonany, stabilny a ustawianie aparatu wykonuje cię jednym pokrętłem.
Cena coś koło 390 pln.
Jakie macie doświadczenie w pracy ze statywem i co możecie mi zaproponować.
Pozdrawiam
P.S. Mam nadzieję że umieściłem posta w dobrym miejscu :)
o tym bylo juz tu:
Link został usunięty ze względu na jego niekompatybilność z nową wersją forum.
za [okolo] kwotę, o ktorej piszesz [600-700] kupilem nowy statyw i glowice manfrotto
to raczej proste modele ale dla mnie w sam raz: statyw 190CLB, glowica 390RC2; glowica niezupelnie foto [bo z rączką jak do kamery, ale przy takiej sie uparlem, bo lubie i sie przyzwyczailem]
wszystko solidne i stabilne; udzwig 5 albo 5,5 kg nie pamietam
temat, o ktory pytasz przecwiczylem jakis czas temu, ogladalem chyba kilkanascie statywow kilku firm i uwazam, ze to najlepszy wybor; nie ma prowizorki, plastikowych czesci i odblaskowych bajerow
Ale Picia właśnie nie chce wydac 600-700 tylko połowe tej kwoty ;)
Picia zrobil ladne logo, zna sie na fotoszopie, z wyborem statywu tez z pewnoscia sobie sprytnie poradzi
o tym bylo juz tu:
Link został usunięty ze względu na jego niekompatybilność z nową wersją forum.
Sorry, szukałem ale jakoś nie znalazłem, ale mimo wszystko dziękuję za radę.
pozdrawiam
Picia zrobil ladne logo ...
Czy ładne i czy się podoba to się okaże 31 bo zostało jeszcze dwa dni głosowania.
...zna sie na fotoszopie, ...
tak przynajmniej twierdzą moi klienci
...z wyborem statywu tez z pewnoscia sobie sprytnie poradzi ... no jasne że sobie poradzę.
Póki co to obejrze sobie jeszcze kilka modeli i napewno jakiś wybiorę
bo niestety, młody już nie jestem i ręka troszkę lata jak zakładam 70-300 i max zoom.
Pozdrawiam
Zastanawiam się już od dawna nad zakupem statywu. ...
Cena coś koło 390 pln.
Ja też się zastanawiałem ale będąc w Mediamarkt w Poznaniu, zobaczyłem "Velbon Sherpa 600n" w promocji z pokrowcem za 319 PLN i nie zastanawiając się długo kupiłem.
Myślę, że za tą cenę trudno by było nabyć coś w porównywalnej jakości wykonania, tym bardziej, że w FotoDura oferowali mi ten sam za +100 PLN.
Pierwsze wrażenia, to:
estetyka i solidne wykonanie, możliwość odwrócenia kolumny o 180 stopni - dobre do zdjęć makro, płytka z korkową wkładką do mocowania aparatu, nogi mają 3 blokowane kąty rozstawienia + rozłożenie na max (29 cm wysokości), co przy zsuniętych nogach daje wrażenie podstawy do ckm-u. Duży udźwig - ok 4,5 kg (nie podaje tego instr. ale znalazłem gdzieś w necie), to się potwierdza, bo z moim zamocowanym odważnikiem 1000 mm (szczegóły w moim podpisie) + D70 = razem ok. 3 kg, jest stabilny jak diabli nawet na najwyższym wysuwie.
Złożony - 67cm, rozłożony - max 173,5 cm, waga - 2,0 kg, 3 sekcje, głowica w komplecie - Velbon PH-157Q (3 way), kolor - titanium bronze.
Myślę, że jak za tą cenę, to dobry zakup!
Życzę udanego wyboru :wink:
POzdro!
Muszę się pochwalić, że wszedłem w etap "domowy".
Nawet nie zauważyłem, że się zadomowiłem - chyba wypada teraz już trochę spoważnieć - a przynajmniej do czytania forum kapcie zakładać :wink:
Adminie może by nadawać jakieś dalsze nazwy, np.: dziadka, weterana, współwłaściciela :shock:
Don't brake the rules? 8)
POzdro dla wszystkich!!!
Anonymous
03-08-2004, 23:43
Polecam Funsport - oferta w FOTO - model 6101 - jakość i solidność porównywalna z Manfroto 190 CLB z głowicą kulową 308
Anonymous
03-08-2004, 23:44
Zapomniałem dodać - cena 279 zł razem z głowicą
BartekIgnasiak
15-08-2004, 21:43
ja mam Vanguard VT-528 i jest dosc solidny, wysoki i calkiem sympatyczny
koszt okolo 360 zl
Oglądałem w piątek monopoda Velbona za 139 pln. Solidnie wykonany statyw na jednej nodze, ale ma jedną podstawową wadę...
... nie ma szybko-złączki i za każdym razem trzeba wkręcać i wykręcać puszkę.
Trochę szkoda bo bym się zdecydował.
Pozdrawiam
Witam!
hmmm...stoję przed tym samym wyborem - też myślałem o tym velbonie...szczególnie kręcą mnie te rozkładane nogi i możliwość wykorzystania go do zdjęć makro:))
kolega niedawno kupił stalową imitację manfrotto za 340zł...bardzo solidny, stabilny i waży 3,5kg, a udźwig ma 5kg - nie pamiętam nazwy, ale mogę zapytać...cena jest porównywalna z sherpą 600, więc mam o czym myśleć:))
Kurde.. w idealnym swiecie moznaby kupic za <100zl stabilny i solidny statyw o udzwigu >5kg, wadze <1kg, zlozony 20 cm, rozlozony 1.8m..
Ale swiat nie jest idealny i wyjezdzajac do Irlandii mialem wesolo.. Limit bagazu w Ryanair wynosi 15 kg.. statyw+zenit 11+3 obiektywy (w tym pancerne lustrzane 500mm) garsc filtrow... i teraz piore ciagle bo mi na ubrania miejsca zabraklo ;-)
no i mam tą nazwę:
Fan Ciev professional tripod głowica FT 663 SX - jest to wierna kopia MANFROTTO odpowiednik ststywu to MN 475B a odpowiednik głowicy to MN 141RC.
Anonymous
31-10-2004, 18:19
no i mam tą nazwę:
Fan Ciev professional tripod głowica FT 663 SX - jest to wierna kopia MANFROTTO odpowiednik ststywu to MN 475B a odpowiednik głowicy to MN 141RC.
Wierna nie, jest prawie dwa razy cięższy.
Piotr
Ups,
ten wyżej to byłem JA :wink:
Piotr
no i mam tą nazwę:
Wierna nie, jest prawie dwa razy cięższy.
Piotr
i to jest jego zaletą:)) cięższy, a więc stabilniejszy...
Taaaa,
do bagażnika się nadaje ale weź go tochę potachaj.
Piotr
Taaaa, do bagażnika się nadaje ale weź go tochę potachaj.
Piotr
HE HE HE...własnie dzisiaj tachałem...ja co prawda velbona, ale kolega właśnie ten i całe szczęście, że nie było wiatru, bo na chojniku często wieje i mój velbon słóżył by wtedy wyłącznie do podpierania przy wchodzeniu na górę:))
co po statywie (choć lekki) skoro byle powiew miota aparatem i zdjęcia zrobić nie można...no może standardem, ale o 300 zapomnij:((
myślę, ze mimimalna waga statywu to 2,5/3kg, a najlepiej 4/5kg...
aparat waży ok 700g obiektyw 750g, a to już jest 1,5kg, więc co? chcesz robić ostre zdjęcia czy się nie przemęczać?:)))