PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma EF-500 DG ST lub EF_530 DG ST

chemik46
09-01-2010, 18:09
Witam ponownie szacownych kolegów i koleżanki. Ja nadal poszukuję lampy błyskowej do mojego d60 i znalazłem takie oto dwie lampy błyskowe dedykowane do NIKONA, ale czy będą kompatybilne z moim d60??? Czy ktoś z państwa zna te lampy ma może którąś z nich i może się ze mną podzielić informacjami na temat pracy z tymi lampami, może jakieś poglądowe zdjęcia. Prosiłbym też o jak najwięcej informacji za i przeciw. Za wszelką okazaną pomóc bardzo dziękuję i pozdrawiam Piotr. :)

adolfik9501
09-01-2010, 18:47
Jeśli Sigma to tylko EF-530 DG SUPER (http://www.sigma-photo.co.jp/english/flash/flash_530super.htm). Mniejsze (i tańsze) modele to IMHO kpina za tę cenę. Więc albo już i teraz Nissin Di622/Sunpak PZ42X albo doskładać do SB600/Metz M48AF1. Proponuję doskładać (SB600 już od 820PLN można wyrwać, Metz też coś koło tego). Nikt nie mówił, że będzie lekko i tanio ;)

chemik46
09-01-2010, 18:56
Witam kolegę heheh wiem o tym dokładnie znalazłem takie sigmy polukałem po necie poczytałem i za to pytam może ktoś ma taki sprzęt chodziło mi o własne wnioski z zabawy tym sprzętem. Wiem dokładnie że dobra lampa błyskowa kosztuje. Szukam różnych alternatyw i różnego sprzętu a o podobnych parametrach niestety niejestem zawodowcem za to pytam specjalistów. Dzięki wielkie pozdrawiam :)

Tomasz.mos
09-01-2010, 18:57
Witam szanowne koleżanki i kolegów.

Ja również zastanawiam się nad zakupem lampy do mojego D90. Skłaniam się ku Metzowi 48 ale też ostatni czytałem o Sigmie 530 jest całkiem interesująca ale na naszym forum nie znalazłem zbyt wiele info na jej temat.

czy ktoś może posiada tą Sigme i mógłby opisać swoje spostrzeżenia wszyscy zainteresowani byli by bardzo wdzięczni.

Pozdrowienia

adolfik9501
09-01-2010, 19:02
Zamiast 530 ST lepiej wziąć tańszego o 2 stówy Nissina lub Sunpaka. Przynajmniej podział błysku w manualu jakiś sensowny jest, a nie 1/1 i 1/16.

EDIT: Sigma EF-530 DG ST i EF-530 DG Super - lifting po kilku latach (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6124)

EDIT2: IMHO EF 530 ST ze swoimi możliwościami jest warta jakieś 300-350, góra 400PLN, a nie powyżej 600PLN

ozi1024
09-01-2010, 19:11
Miałem w rękach lampę EF-530 DG Super. Szczerze to jakoś mnie nie zachwyciła. Jest bardzo mocna, ale ma też kilka wad, jak na przykład dość drobne przyciski, którymi szczególnie szybko się lampy ustawić nie da. Ma nakładkę szerokokątną, ale w zestawie chyba nie ma pełnego dyfuzora. Denerwowało mnie też to, że palnik ma dwie blokady - osobno do obrotu w pionie i poziomie. Może komuś się to będzie podobało, ale mnie to przeszkadzało w szybkiej zmianie kierunku snobu światła. Poza tym zoom chodził dość głośno, w każdym razie zdecydowanie słyszalnie - nie mam porównania z innymi lampami, dlatego nie uznaję tego za wadę.

Generalnie polecam dozbieranie do SB-900 - też używałem, IMO różnica między tymi lampami jest kolosalna.

ozi1024
09-01-2010, 19:11
Przypadkowy klik - proszę o usunięcie posta:)

adolfik9501
09-01-2010, 19:17
Miałem w rękach lampę EF-530 DG Super. (...)

Generalnie polecam dozbieranie do SB-900 - też używałem, IMO różnica między tymi lampami jest kolosalna.

Kolosalna różnica jest również między 530 ST a 530 SUPER.

EDIT: Nie oszukujmy się - pełnoprawna lampa, posiadająca spore możliwości to SB600/M48AF1 no i oczywiście wyższe ;)

chemik46
09-01-2010, 19:27
Jednym słowem z tego co widzę szkoda zachodu z tymi Sigmami tak????? Jedyne rozsądne wyjście to Metz 48 AF-1 lub Nikon Sb-600/800 tak???? :)

adolfik9501
09-01-2010, 19:30
Jednym słowem z tego co widzę szkoda zachodu z tymi Sigmami tak????? Jedyne rozsądne wyjście to Metz 48 AF-1 lub Nikon Sb-600/800 tak???? :)

Tak. Chyba, że potrzebujesz "tylko lampy wbudowanej o większych możliwościach" do robienia zdjęć u cioci na imieninach to wówczas możesz się zastanowić nad Di622/PZ42X. Ale dobrze się zastanów bo oszczędny płaci dwa razy!

EDIT: Model EF 530DG SUPER jeszcze ujdzie, ale w tej cenie masz SB600/M48AF1 i jeszcze kaska zostaje.

chemik46
09-01-2010, 19:47
Wiem dokładnie kolego wiem. A szukam lampy, która poradzi sobie w rożnych warunkach, na weselu, chrzcinach, w plenerze i w ciemnych kościółkach drewnianych (to moje hobby). Więc potrzebuję czegoś bardzo uniwersalnego za rozsądną cenę oczywiście. Niestety z tego co widzę czytając to i owo mój d60 bardzo mnie ogranicza a w najbliższym czasie nie zanosi się na zmianę systemu wiec coś uniwersalnego więc skłaniam się ku M48 lub Sb-600 zobaczymy szukam używek ale ciężko powiedzieć w co się wpadnie i czy to jeszcze pohula heh jednym słowem trudna sprawa. :)

coroner
09-01-2010, 19:53
Poza tym zoom chodził dość głośno, w każdym razie zdecydowanie słyszalnie - nie mam porównania z innymi lampami, dlatego nie uznaję tego za wadę.

No akurat w SB-900, to zoom brzmi jak stara drukarka igłowa :D

adolfik9501
09-01-2010, 20:04
Wiem dokładnie kolego wiem. A szukam lampy, która poradzi sobie w rożnych warunkach, na weselu, chrzcinach, w plenerze i w ciemnych kościółkach drewnianych (to moje hobby). Więc potrzebuję czegoś bardzo uniwersalnego za rozsądną cenę oczywiście. Niestety z tego co widzę czytając to i owo mój d60 bardzo mnie ogranicza a w najbliższym czasie nie zanosi się na zmianę systemu wiec coś uniwersalnego więc skłaniam się ku M48 lub Sb-600 zobaczymy szukam używek ale ciężko powiedzieć w co się wpadnie i czy to jeszcze pohula heh jednym słowem trudna sprawa. :)

To nie masz wyboru. Tylko porządne lampy. Wydaje mi się też, że mocy by się Tobie przydało więc zważ, że SB600 jest najsłabsza z całego towarzystwa. Jeśli szperasz za używkami rozważ również SB800 - fajna, mocna lampa. Co się zaś tyczy M48AF1 i SB600 przypominam, że od ok.820 PLN można kupić nówki.

chemik46
09-01-2010, 20:27
Wiem o tym doskonale i mam o czym myśłeć, niestety nie jestem zbyt kasiastym gościem a wszystko co robię w strefie fotografii robię amatorsko i czysto hobbystycznie więc naprawdę wiem i mam o czym myśłeć. Zawsze przed zakupem dużo czytam i staram się wybrać najbardziej optymalną opcję stąd właśnie ten post, gdyż im więcej informacji tym lepiej. :)

adolfik9501
09-01-2010, 20:35
Mam tak samo. Dziesięć razy pomyślę zanim wydam kaskę. I jak byłem kupnie lampy to miałem 500PLN za analoga. Chwila pomyślunku i SB800 nowa na raty (jakieś 1300 wówczas) z pierwszą wpłatą (500). Polecam ten manewr ;)

ozi1024
09-01-2010, 20:36
No akurat w SB-900, to zoom brzmi jak stara drukarka igłowa :D

Sabinki uzywalem na dworze podczas roadshow nikona, trudno wiec było ocenić jej glosnosc zoomu, byłem zaoferowany reszta genialnych funkcji:)

Tomasz.mos
09-01-2010, 20:59
lampy sigmy z tego co czytam raczej nie cieszą się zbytnim uznaniem.

Ja również jestem zdana że lepiej kupić raz a porządnie nawet jak suma będzie wyższa od planowanej.

Ja jestem za M48 i myślę że mi wystarczy a z kolei Sabinka900setka to dla mnie za wysokie progi jak będę miał kasę to kupuje od razu M48 i tu jest w sumie problem bo też mi się marzy S30 1.4 HSM i nie wiem co teraz a na wszystko nie będę miał kasy.

Pozdro

Pavlo
09-01-2010, 21:53
Kolego ja polecam Ci lektóre tego wątku
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=89911&page=30

to niezła lampa za 410pln. za tyle znalazłem w necie nową

ozi1024
09-01-2010, 22:32
lektóre
u :D

A poza tym, pierwszy post i bez przywitania?

karabud
10-01-2010, 00:18
EDIT: Model EF 530DG SUPER jeszcze ujdzie, ale w tej cenie masz SB600/M48AF1 i jeszcze kaska zostaje.

EF-500/530 Super jest duzo bardziej funkcjonalna od nich. Ma opcje sb-800/900 (min master+fotocela). To swietna lampka i zawsze dobrze doswietla+szybko sie laduje. NO i zdaje sie mocniejsza.

adolfik9501
10-01-2010, 00:32
Z tym Masterem to nie wiem. Nic takiego nie wynika ze specyfikacji, a że Remote w CLS to i owszem. No chyba, że posiadasz... Fotocela jest, czego oczywiście brakuje SB600/M48AF1. Co się zaś tycz mocy to podają lp31 dla zooma 35mm więc plus minus to samo co M48 (29) ale nie wiadomo jak Sigma wypada z realną mocą a nie papierową.

EDIT; Sprawdziłem w tak zwanym teście DFV zmierzone lp. lamp:

Dla zoomu w pozycji 35mm:

M48AF1: 28
530 Super: 26,4
SB600: 24

Dla zoomu w pozycji 70mm:

530Super: 39,2
M48AF1: 32,8
SB600: 28

Wydaje mi się, że ważniejsza jest moc na szerokim kącie... Przeca i tak się światło rozprasza co by miększe było.

EDIT2: Co by było ciekawie to 530 ST uzyskała w pomiarach lp 28 i 40 więc więcej niż starsza i lepsza siostra.

ozi1024
10-01-2010, 00:48
Sigma trybu master raczej nie ma, nie dam se głowy uciąć, ale jakoś się nie natknąłem na ten tryb jak kiedyś się nią bawiłem.

karabud
10-01-2010, 00:55
Ma mastera. Ma slave. Ma ttl, krotkie czasy, cls, fotocele, wlasciwie nie wiem czego ona nie ma a co ma sb800/900. Ma tryb dodatkowo z samymi sigmami wlasne "cls" wiec mozna kupowac do roznych korpusow i bedzie git. Pomiary dfv nie traktuje jako wyznacznik, bo oni maja swoich faworytow(patrz nissin di622 ktory byl jednym z najlepszych ). Wypada ze zblizony maja wszystkie gn. Nieco niedoceniana lampa. A ile sie laduja do pelnej mocy?

ozi1024
10-01-2010, 01:02
Ma mastera.

To przepraszam.

nie wiem czego ona nie ma a co ma sb800/900.

Oj chyba tego sporo? Sposoby oświetlenia sceny - Even itd, filtry barwne, zoom do 200mm, pikadło po naładowaniu lampy (w CLSie IMO przydatne)... Pewnie jeszcze trochę tego jest.

karabud
10-01-2010, 01:13
To przepraszam.

Oj chyba tego sporo? Sposoby oświetlenia sceny - Even itd, filtry barwne, zoom do 200mm, pikadło po naładowaniu lampy (w CLSie IMO przydatne)... Pewnie jeszcze trochę tego jest.

Wiadomo komus sie moga przydac te funkcje. Mi chodziło o bardziej zasadnicze(oprocz zooma 200mm ktory rzeczywiscie jest niezlym bonusem) Ale niewazne zalezy kto co uzywa.

ozi1024
10-01-2010, 01:16
Fakt, ale też skoro kogoś stać na Sigmę, która z tego co pamiętam kosztuje nieco ponad 1000zł to chyba może też dozbierać te 300zł do SB-900 i nie mieć kompromisów;) Choć jesli mu funkcje Sigmy wystarczą w 100%, to faktycznie nie warto.

adolfik9501
10-01-2010, 01:18
Ma mastera. (...)
Na stronie nic nie piszą, dlatego dziwnie to brzmi. Ale widzę, że sprawdzałeś organoleptycznie i git.

Ma tryb dodatkowo z samymi sigmami wlasne "cls" wiec mozna kupowac do roznych korpusow i bedzie git.

No ale kto kupuje same lampy Sigmy tym bardziej, że nigdy konkurencyjne cenowo nie były. Osobiście wolałbym w lampy Metza serii MZ wejść.

Pomiary dfv nie traktuje jako wyznacznik, (...)

To jest nas dwóch. Raczej jako ciekawostkę to podałem...

Wypada ze zblizony maja wszystkie gn.

Ano zbliżony choć ta SB600 zawsze na końcu (przynajmniej wg DFV ;) )

Nieco niedoceniana lampa.

Jakby ceny były bardziej konkurencyjne to lepiej by się sprzedawała.

A ile sie laduja do pelnej mocy?

SB600 - 3,4s.
M48AF1 - 3,9s. (Canon)
530Super - 4,8s (N)/5,1s. (C)

karabud
10-01-2010, 01:21
Prawde mowiac nowe te lampy sa drogie. Ja uzywke kupilem za niewiele, ponizej ceny sb-600 i jestem z niej zadowolony. W instrukcji jest wiecej informacji niz na stronie :D

adolfik9501
10-01-2010, 01:26
Jakbyś miał manual w PDF...

karabud
10-01-2010, 01:28
Sa na sieci, tutaj na tym komputerze nie posiadam. Uwaga bo starsze modele ef-500 super nie maja cls i dobrze dzialajacych ttl z nowymi puszkami wiec w instrukcji moze nie byc. Poszukaj 530 najlepiej.

adolfik9501
10-01-2010, 01:37
OK. Mam i rzeczywiście piszą również o Masterze. Dobrze wiedzieć ;)

EDIT: Za 900 nówka jest na Alle wystawiona. Szkoda, że nie od firmy jakiejś bo w takiej cenie z pewnego źródła jawiła by się jako bardzo ciekawa alternatywa dla SB600/M48AF1.

Pavlo
10-01-2010, 12:17
u :D

A poza tym, pierwszy post i bez przywitania?

Kiedys sie juz sie witałem :) ale nie ma tych postów nie wiem dla czego nie było mnie jakis czas.
tak czy inaczej Witam serdecznie Wszystkich :-D

chemik46
10-01-2010, 16:55
:-D Witam wszystkich. Chciałbym bardzo podziękować za tak mocne zainteresowanie się wątkiem, niebłahego dla mnie problemu jakim jest zakup odpowiedniej lampy błyskowej, za ogrom informacji jakich dzięki temu mi dostarczyliście. Nadal zbieram informacje czytam szukam i odkładam pieniądze. Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję i proszę o dalsze wypowiedzi. Pozdrawiam :)

ozi1024
10-01-2010, 17:00
:-D Witam wszystkich. Chciałbym bardzo podziękować za tak mocne zainteresowanie się wątkiem, niebłahego dla mnie problemu jakim jest zakup odpowiedniej lampy błyskowej, za ogrom informacji jakich dzięki temu mi dostarczyliście. Nadal zbieram informacje czytam szukam i odkładam pieniądze. Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję i proszę o dalsze wypowiedzi. Pozdrawiam :)

Możesz napisać ile chcesz przeznaczyć kasy na lampę? To by ułatwiło podawanie konkretnych propozycji :)

chemik46
10-01-2010, 17:28
Możesz napisać ile chcesz przeznaczyć kasy na lampę? To by ułatwiło podawanie konkretnych propozycji :)

Witam, hmmm i tu jest właśnie problem bo kasa zawsze jest ograniczeniem. Jedyny plus w tym wszystkim to fakt, że nie śpieszę się bardzo z zakupem. Powiedzmy tak w kieszeni jakieś 550zł plus to co odłożę he he, ale życie jest jakie jest, więc im taniej tym lepiej, jednakże patrząc realnie to będę szukał czegoś w okolicy M48 lub Sb-600 jeśli chodziło by o nówki. A jeśli znajdę coś używanego w dobrej cenie to się zobaczy. Ale proszę o każdą p[odpowiedź i wypowiedź im więcej opinii z życia wziętych tym lepiej. Dużym ograniczeniem z tego co widzę jest puszka (u mnie d60) ale zobaczymy. :)

borowik23
11-01-2010, 19:23
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6124 ---> to można polecic - sam używałem z Canonem - powtarzalność błysku na poziomie lamp systemowych - Sigma bardzo poprawiła się ostatnimi czasy ;) odradzam wszelkiej maści Nissiny etc - znajomy zakupił - fajnie to działa, ale powtarzalnośc błysku tragiczna :/

chemik46
11-01-2010, 21:59
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6124 ---> to można polecić - sam używałem z Canonem - powtarzalność błysku na poziomie lamp systemowych - Sigma bardzo poprawiła się ostatnimi czasy ;) odradzam wszelkiej maści Nissiny etc - znajomy zakupił - fajnie to działa, ale powtarzalność błysku tragiczna :/
Witam kolegę :) i bardzo dziękuję za poradę. Bardzo ciężko mi cokolwiek wybrać, gdyż jak pisałem na chwilę obecną ograniczają mnie fundusze ale poczekam i na pewno napisze co i za ile kupiłem. A właśnie czy kolega lub ktokolwiek z innych kolegów i koleżanek orientuje się może czy w takich używkach to można wymienić kiedyś żarnik czy cała lampa w kosz i nową trzeba???

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. :)

adolfik9501
11-01-2010, 22:05
Można wymienić palnik.

chemik46
11-01-2010, 22:12
Można wymienić palnik.

Witam bardzo dziękuję za ta informację wiele mi rozjaśniła eheh właśnie zastawiam się nad kupnem używki, teoretycznie gdyby mnie bardzo przypiliło. Czytam i widzę rożne opisy ale głównie przebieg powiedzmy około 600-1000 błysków i zastanawiam się teoretycznie, gdybym kupił używkę to co mogłoby pierwsze teoretycznie w takiej lampie "padnie" ???? elektronika, wyświetlacz czy np. palnik??? Stąd moje pytanie. Jak kolega uważa warto pchać się w Używkę np. SB-800 czy lepiej odczekać i jednak tylko i wyłącznie nówka??? :0

adolfik9501
11-01-2010, 22:26
Kupno lampy używanej to jednak spore ryzyko dla zupełnego nowicjusza. Wiadomo, że SB800 kupowano w większości przypadków aby na niej zarabiać. Więc nie trudno trafić na zajechany egzemplarz. Jednak ja trafi się pełny komplet pudełkowy a do tego z papierami i nie koniecznie od zawodowca to można fajną lampę kupić co jeszcze długo pociągnie. Co do opisów nikt nie napisze, że lampa na wykończeniu - zrobione 100k błysków ;) Zepsuć zaś się może wszystko i tu nie ma reguły. Zależy na co się trafi.

chemik46
11-01-2010, 22:35
Kupno lampy używanej to jednak spore ryzyko dla zupełnego nowicjusza. Wiadomo, że SB800 kupowano w większości przypadków aby na niej zarabiać. Więc nie trudno trafić na zajechany egzemplarz. Jednak ja trafi się pełny komplet pudełkowy a do tego z papierami i nie koniecznie od zawodowca to można fajną lampę kupić co jeszcze długo pociągnie. Co do opisów nikt nie napisze, że lampa na wykończeniu - zrobione 100k błysków ;) Zepsuć zaś się może wszystko i tu nie ma reguły. Zależy na co się trafi.

Wiem, wiem dokładnie masz rację :), to tak jak ze wszystkim w życiu jak się trafi tak człowiek ma heeh wiem jak jest a pytam czysto hipotetycznie. Znając siebie to pewnie poczekam aż dozbieram kasy i kupię nówkę tylko czytam czytam i w podobnej kasie mam już 3 typy dziś doszukałem 3 i mam problem za to ciągłe jakieś nowe pytania może i dziwne czasem ale jak już kiedyś pisałem nie jestem zawodowcem a fotografia to dla mnie hobby a nie zawód więc wedle starego porzekadła"... kto pyta nie błądzi..." pytam pytam i jeszcze raz pytam heheh :):):)

ps. Dziś znalazłem NISSIN speedlite Di866! Wszystkie czyli M48 i Sb-600/800 i ten Nissin są w okolicy 850-900zł i mam naprawdę niemały problem. Czy ktoś zna może tego Nissina???

adolfik9501
11-01-2010, 22:39
Wyszukiwarka forumowa się kłania ;) A tak w skrócie to Di866Pro zapowiadał się na świetną tanią lampę, a wyszło tak sobie. Sporo baboli siedzi w tej lampie. Nie można się doczekać na nowy firmware rozwiązujący te problemy, a miał być do końca października, listopada, roku... teraz to już chyba nikogo to nie interesuje ;) Póki co odradzam Di866Pro. Co będzie po aktualizacji się zobaczy.

chemik46
11-01-2010, 22:41
Wyszukiwarka forumowa się kłania ;) A tak w skrócie to Di866Pro zapowiadał się na świetną tanią lampę, a wyszło tak sobie. Sporo baboli siedzi w tej lampie. Nie można się doczekać na nowy firmware rozwiązujący te problemy, a miał być do końca października, listopada, roku... teraz to już chyba nikogo to nie interesuje ;) Póki co odradzam Di866Pro. Co będzie po aktualizacji się zobaczy.

Oki rozumiem więc znów mam 2 typy hehe wiec liczy się tylko kasa i to co podejdzie pod rękę hehe nie no na poważnie to pewnie M48 chyba ze znajdę dobrą używkę BS-800, pożyjemy zobaczymy dzięki wielkie pozdrawiam :)

adolfik9501
11-01-2010, 22:45
Akurat do D60 ładnie by pasowała SB600 bo sporo mniejsza od Metza, ale to już w sumie kwestia gustu bo i cena podobna i możliwości takie same ze wskazaniem na Metza jako trochę mocniejszą.

chemik46
12-01-2010, 20:31
Akurat do D60 ładnie by pasowała SB600 bo sporo mniejsza od Metza, ale to już w sumie kwestia gustu bo i cena podobna i możliwości takie same ze wskazaniem na Metza jako trochę mocniejszą.

Witam wiem dokładnie że SB-600 to dobry wybór tak samo zresztą jak i Metz48, dlatego wiec szukam tych dwóch modeli w dobrej cenie lub SB-800 ale jeśli już to na pewno używki bo na nową 8000 to pewnie nie uzbieram he he cóż kasa kasa i jeszcze raz kasa niestety takie mamy czasy i realia heh zawsze trzeba stawiać możliwości na zamiary niestety takie życie. Każda z tych trzech lamp powinna doświetlić mi ciemne zakamarki starych budynków i obiektów sakralnych, każda będzie też bardzo dobrym dodatkiem podczas zdjęć okazyjnych typu wesele, chrzest innego rodzaju imprezy rodzinne i na pewno przyda się też do makro i w plener, wiec wybór jest stosunkowo prosty. :):):)

Nic szukam zatem na rożnego rodzaju aukcjach lub zbieram cierpliwie na nową heh oby do przodu Pozdrawiam i bardzo dziękuję za wszelkiego rodzaju porady, proszę również o kolejne podpowiedzi i pomysły każdy mile widziany. :)

karabud
28-01-2010, 14:56
Dodam uzupełnienie EF-530/500 super na akumulatorach laduje sie gdzies ok 4s nie 4.8; pozatym w porownaniu do sb-600 ma blysk wielokrotny(stroboskopowy) czego zdaje sie ta nie ma, master w ttl i zoom do 105mm; no i jest jeszcze fotocela. I chyba taka sama przewage ma nad Metzem 48 af

coroner
28-01-2010, 15:43
Metz o ile mi wiadomo ładuje sie do full w 3,9 sek. Zoom również do 105 mm z rozróżnieniem FX/DX. Nie ma mastera, stroboskopu i fotoceli, ale za to inne udogodnienia, o których już niejednokrotnie pisano. Ponadto jest jednak 20% tańszy od 530 Super

karabud
28-01-2010, 15:52
Ja pisałem w ramach uzupelnienia glownie w odniesieniu do sb-600. Co do metza to myslalem ze on w porownaniu tylko foroceli nie ma, a okazuje sie ze stroboskopu i fotoceli tez nie. A jakie udogodnienia on ma?Ciekawy jestem gdyz to dosc ciekawa lampa jak sigma i sb

coroner
28-01-2010, 16:18
Pozwolę sobie zacytować sam siebie z innego wątku, w porównaniu do SB-600:
Moc
Większy obrót palnika (120 st w prawo)
zoom w zakresie 18-105mm (w trybie DX 12-70)
rozróżnienie rozmiaru matrycy w aparacie
większa wydajność (spokojnie 400 błysków z jednego kompletu aku)
pewniej siedzi w sankach body (SB-600, 800, 900 się lekko chwieją)
automatycznie przełącza się między trybami pracy na aparacie i bezprzewodowym
zapamiętywanie ustawień
większy zasięg działania CLS (moim zdaniem)
podział mocy do 1/128
współpraca z systemem D-TTL (starsze Nikony np D1, Fuji S3Pro)
wysokość (nie powoduje efektu czerwonych oczu z dłuższymi szkłami jak np 70-300 VR)
wbudowana karteczka odbijająca

karabud
28-01-2010, 16:39
To samo u sigmy.

zoom w zakresie 18-105mm (w trybie DX 12-70) - 17-105
rozróżnienie rozmiaru matrycy w aparacie - nie wiem
większa wydajność (spokojnie 400 błysków z jednego kompletu aku) - nie jestem w stanie ocenic nigdy nie robilem 400 blyskow naraz ani nie udalo mi sie wyczerpac aku
pewniej siedzi w sankach body (SB-600, 800, 900 się lekko chwieją) - nic sie nie chwieje wygodne mocowanie
większy zasięg działania CLS (moim zdaniem) ciezko porownac bo sb nie mialem ale nigdy nie narzekalem
podział mocy do 1/128 - 1/64
współpraca z systemem D-TTL (starsze Nikony np D1, Fuji S3Pro) - tez ma
wysokość (nie powoduje efektu czerwonych oczu z dłuższymi szkłami jak np 70-300 VR) - tez nawet jest wyzsza

Wypada ze jedyna zaleta Sb w porownaniu z powyzszymi jest pozaaparatowy fp.

coroner
28-01-2010, 16:51
zapomniałem o tej funkcji - Metz posiada pozaaparatowe FP

karabud
28-01-2010, 16:55
To jedyna rzecz ktorej mi w Sigmie brakuje. Moze by dzialala z innym aparatem albo ze sterownikiem. Tego nie wiem. Dobrze wiedziec ze Metz ma cos takiego.