Zobacz pełną wersję : Capture NX 2 i nieparzyste wymiary.
Podzielę się swoim doświadczeniem z dzisiejszej nocy.
Chciałem obrobić fragment zdjęcia. Zaznaczyłem pędzlem obszar maski i... program po chwili cały się wykrzaczył. Odpaliłem program ponownie. Tym razem wskazałem obszar zaznaczenia punktem kontrolnym i... efekt taki sam jak poprzednio. Po wielu nieudanych próbach, postanowiłem zobaczyć czy problem występuje także w przypadku innych zdjęć - nie występował. Zirytowany sytuacja, że program wykrzacza się akurat na zdjęciu, które muszę lokalnie obrobić, wysłałem zgłoszenie o błędzie do Nikona.
Ponieważ jednak mam jakieś doświadczenie w programowaniu i całkiem niemały bagaż doświadczeń, tknęło mnie aby sprawdzić wymiary obrabianego zdjęcia. Okazało się, że w obydwu płaszczyznach wymiary zdjęcia są nieparzyste. Spotkałem się już w swojej pracy z błędami wyrównywania buforów, więc postanowiłem przyciąć niefortunne zdjęcie do wartości parzystych, zapisać je i wczytać do programu ponownie. Tak przycięte zdjęcie dało się już bez problemów lokalnie obrobić.
Tak więc rada dla innych. Jeżeli program wykrzacza się po zaznaczeniu lokalnych obszarów, sprawdźcie czy wczytane zdjęcie nie posiada nieparzystych wymiarów.
wielicki
07-01-2010, 09:09
Dzięki za informację i brawo za znalezienie rozwiązania.
odinstaluj i zainstaluj ponownie program
odinstaluj i zainstaluj ponownie program
Program dopiero co został zainstalowany, więc raczej nie zdążyło mu się nic popsuć.
Dobrze wiedzieć, bo mnie też parę razy padł na plikach po Photoshopi'e. Ciekaw jestem czy to błąd w NX, czy komunikacji z nieszczęsnym Net Framework?
komunikacji z nieszczęsnym Net Framework?
W jakim sensie, co i jak sie "komunikuje" z .NET Frameworkiem?
Ponieważ jednak mam jakieś doświadczenie w programowaniu i całkiem niemały bagaż doświadczeń, tknęło mnie aby sprawdzić wymiary obrabianego zdjęcia. Okazało się, że w obydwu płaszczyznach wymiary zdjęcia są nieparzyste.Mowisz o wartosciach przed obrobka (cropem)? Bo oryginalne raczej sa parzyste.
Spotkałem się już w swojej pracy z błędami wyrównywania buforów, więc postanowiłem przyciąć niefortunne zdjęcie do wartości parzystych, zapisać je i wczytać do programu ponownie.Czyli jak rozumiem zrobiles cropa do parzystych wymiarow i zapisales, a nastepnie otworzyles raz jeszcze i dalej w nim beblales?
Tak przycięte zdjęcie dało się już bez problemów lokalnie obrobić.Niestety u mnie to nic nie daje. Tez mam problem z wykladaniem sie na niektorych zdjeciach, przy pracy z korekta lokalna (najczesciej tyczy sie to efektow nakladanych z maska gradientowa). Niestety -- przyciecie, zapis, i ponowna praca na przycietym -- nic nie dala. Mam takie jedno, ktore obrabiane na wczesniejszej wersji, w najnowszej nie da sie nawet zapisac -- batch zapisuje zerowej wielkosci plik z informacja o bledzie, a zapis po otwarciu zdjecia, wiesza NX juz na etapie okienka dialogowego. :) Po otwarciu i szybkim wywaleniu jedynego stepa z korekcja lokalna, mozna juz go normalnie zapisac. Co prawda -- faktycznie po cropie wartosci wymiarow w pikselach sa nieparzyste, ale po przycieciu do parzystych (i oczywiscie zapisie i ponownym otwarciu) nadal sie wiesza po pracy z maska.
Mowisz o wartosciach przed obrobka (cropem)? Bo oryginalne raczej sa parzyste.
Tak, obrabiałem zdjęcie przycięte wcześniej przez program ShiftN.
Czyli jak rozumiem zrobiles cropa do parzystych wymiarow i zapisales, a nastepnie otworzyles raz jeszcze i dalej w nim beblales?
Dokładnie tak.
Niestety u mnie to nic nie daje. Tez mam problem z wykladaniem sie na niektorych zdjeciach, przy pracy z korekta lokalna (najczesciej tyczy sie to efektow nakladanych z maska gradientowa). Niestety -- przyciecie, zapis, i ponowna praca na przycietym -- nic nie dala. Mam takie jedno, ktore obrabiane na wczesniejszej wersji, w najnowszej nie da sie nawet zapisac -- batch zapisuje zerowej wielkosci plik z informacja o bledzie, a zapis po otwarciu zdjecia, wiesza NX juz na etapie okienka dialogowego. :) Po otwarciu i szybkim wywaleniu jedynego stepa z korekcja lokalna, mozna juz go normalnie zapisac. Co prawda -- faktycznie po cropie wartosci wymiarow w pikselach sa nieparzyste, ale po przycieciu do parzystych (i oczywiscie zapisie i ponownym otwarciu) nadal sie wiesza po pracy z maska.
Z tego co zaobserwowałem, Capture NX jest bardzo niestabilny. Potrafi wyłożyć się bez powodu albo robić sobie jaja podczas przetwarzania wsadowego, nie zapisując przetwarzanych obrazów.
Nikon poprosił o przesłanie szczegółowej informacji o konfiguracji systemu oraz systemowym raporcie błędów. Zobaczy, może coś uda im się poprawić.
Tak, obrabiałem zdjęcie przycięte wcześniej przez program ShiftN.Ale JPGa czy NEFa?
Ale JPGa czy NEFa?
TIFF, ale teraz sprawdziłem JPEG i jest to samo.
Pobawiłem się trochę i sprawa jest jednak dużo bardziej skomplikowana. Mam zdjęcie o wymiarach 1508x1024 i wszystko jest ok. Zmieniam szerokość na 1509 i nadal jest ok. Zmieniam wysokość na 1025 i zonk, Capture NX wysypał się na masce. Zmieniam wartości pionowe od 1025 do 1032 i dopiero ta ostatnia jest ok. Myślę, że może poprawne są wartości modulo 8 ale nie, zmieniam na 1033 i nadal jest ok. Wychodzi na to, że tylko niektóre wartości mu nie pasują.
Nikon napisał, że u nich moje zdjęcie da się obrabiać, więc wychodzi na to, że problem jest zależny od konfiguracji.
Nikon napisał, że u nich moje zdjęcie da się obrabiać, więc wychodzi na to, że problem jest zależny od konfiguracji.Mozesz podac adres e-mail z ktorym prowadziles korespondencje? Moze wysle im swoje -- zobaczymy czy to samo odpisza. :)
Mozesz podac adres e-mail z ktorym prowadziles korespondencje? Moze wysle im swoje -- zobaczymy czy to samo odpisza. :)
Błędy można zgłaszać poprzez stronę (https://nikoneurope-en.custhelp.com/app/utils/login_form/redirect/ask) Nikona. Istnieje możliwość dołączenia plików do zgłoszenia.
Marcin T
10-01-2010, 18:46
Niestety u mnie to nic nie daje. Tez mam problem z wykladaniem sie na niektorych zdjeciach, przy pracy z korekta lokalna (najczesciej tyczy sie to efektow nakladanych z maska gradientowa). Niestety -- przyciecie, zapis, i ponowna praca na przycietym -- nic nie dala. Mam takie jedno, ktore obrabiane na wczesniejszej wersji, w najnowszej nie da sie nawet zapisac -- batch zapisuje zerowej wielkosci plik z informacja o bledzie, a zapis po otwarciu zdjecia, wiesza NX juz na etapie okienka dialogowego. :) Po otwarciu i szybkim wywaleniu jedynego stepa z korekcja lokalna, mozna juz go normalnie zapisac. Co prawda -- faktycznie po cropie wartosci wymiarow w pikselach sa nieparzyste, ale po przycieciu do parzystych (i oczywiscie zapisie i ponownym otwarciu) nadal sie wiesza po pracy z maska.
Kilka dni temu pytałem o takie "wykładanie się" w tym wątku http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=125412
Cyrki zaczęły się po zainstalowaniu nakładki 2.2.4. Gdyby był to jeden komputer uwierzyłbym w jakieś chwile słabości ale nie na dwóch jednocześnie.
Po wywaleniu i powrocie do 2.2.2 nastał spokój.
Po wywaleniu i powrocie do 2.2.2 nastał spokój.Tez wlasnie sprawdzilem wersje 2.2.3 -- dziala ok. Ten sam plik, ktory sie nie dal zapisac spod 2.2.4, na starszej idzie bez zadnego "ale". Ciekawe kiedy papudraki z teamu NC -- przyznaja sie do bledu...? :)
sejmajnejm
10-01-2010, 20:21
smutne jest to, ze poprawiajac jedno psuja inne :/
Marcin T
10-01-2010, 22:17
Oj tam raz im się zdarzyło ;)
Nie jestem programistą ale chyba każdy soft po jakimś czasie będzie "zmęczony" poprawkami.
Czas na trójkę z przodu ? :)
Czas na trójkę z przodu ? :)Oj tak... :D Chcialbym zaprojektowac ten soft po swojemu. Co prawda niewiele zostaloby ze starego NXa, ale bylaby "wolarka" jak marzenie... :D
maciej_mala
14-01-2010, 13:08
Po pierwsze moi drodzy porównajcie sobie ceny NX4 i PS4 różnica dość spora prawda??, co z tym idzie nie ma co liczyć że będzie bezbłędny, błędów jest od groma bo programy pisze się nimal na kolanie w myśl zasady eeee potem się dorzuci uaktualnienie i będzie OK. mozna się namęczyć , odkryć rozwiązanie tak jak kolega nam tutaj doświadczenie zrobił z wymiarami ale wystarczy drobna różnica we wpisach w jakiś rejestrach i d. blada, już nie działa
Nie ma metody.
Marcin T
14-01-2010, 13:21
Po pierwsze moi drodzy porównajcie sobie ceny NX4 i PS4 różnica dość spora prawda??, co z tym idzie nie ma co liczyć że będzie bezbłędny, błędów jest od groma bo programy pisze się nimal na kolanie w myśl zasady eeee potem się dorzuci uaktualnienie i będzie OK. mozna się namęczyć , odkryć rozwiązanie tak jak kolega nam tutaj doświadczenie zrobił z wymiarami ale wystarczy drobna różnica we wpisach w jakiś rejestrach i d. blada, już nie działa
Nie ma metody.
Możesz wskazać gdzie można kupić NX4?
Porównywanie NX w jakiejkolwiek wersji do PS w jakiejkolwiek wersji jest po prostu śmieszne.
To dwa różne programy, stworzone do różnych celów m. in. stąd jest różnica w cenie...
Nie ma metody.
Z toku Twojego rozumowania wynika, że gdyby CNX był bezpłatny, to mógłby się w ogóle nie uruchamiać. Tak być nie powinno.
Prawdę powiedziawszy, rozczarowuje mnie poziom awaryjności tego programu. Wiesza się jak chce i kiedy chce.
W mojej ocenie program w obecnej postaci nie powinien być finalna wersją a co najwyżej betą.
Możliwości programu oceniam bardzo wysoko, ale jego awaryjność po prostu mnie osłabia.
Marcin T
14-01-2010, 13:47
Prawdę powiedziawszy, rozczarowuje mnie poziom awaryjności tego programu. Wiesza się jak chce i kiedy chce.
Korzystam z programu od jego pierwszej wersji i jestem zaskoczony tym, o czym piszesz.
Obawiam się, że jak u wielu z forumowiczów problem tkwi w konfiguracji komputera. Było na forum z milion razy :)
Oprócz ostatniej nakładki z bublem, nigdy problemów nie miałem.
Można wysnuć takie wniosek gdyby było to zjawisko globalne a nie jednostkowe.
Korzystam z programu od jego pierwszej wersji i jestem zaskoczony tym, o czym piszesz.
Obawiam się, że jak u wielu z forumowiczów problem tkwi w konfiguracji komputera. Było na forum z milion razy :)
Oprócz ostatniej nakładki z bublem, nigdy problemów nie miałem.
Można wysnuć takie wniosek gdyby było to zjawisko globalne a nie jednostkowe.
Jeżeli poprawność działania programu jest zależna od konfiguracji komputera, to program jest źle napisany.
Nie uważam aby moja konfiguracja komputera była nietypowa. Inne programy działają na niej bez problemu.
Marcin T
14-01-2010, 13:59
Tobie się wywala jak chce i kiedy chce, innym chodzi dobrze.
Ciekawe gdzie tkwi przyczyna :lol:
Tobie się wywala jak chce i kiedy chce, innym chodzi dobrze.
Ciekawe gdzie tkwi przyczyna :lol:
Widocznie mnie nie lubi.
Widocznie mnie nie lubi.
Jest prosta rada. Po SNS Resizer i SNS HDR czas na SNS RAW :mrgreen:
Zmieniłem wersję CNX na 2.2.1, może będzie stabilniejsza.
Jest prosta rada. Po SNS Resizer i SNS HDR czas na SNS RAW :mrgreen:
Część funkcjonalności wywoływarki RAW, pojawi się już w SNS-HDR Pro.
Ja dałem NX2 kolejny raz szansę , pobrałem triala zainstalowałem na nowym komputerze i po raz kolejny mnie zawiódł , zawiesza się co chwilę , wywala na łopatki cały komputer , a szkoda bo możliwości świetne ... Mam nadzieje , że Nikon wypuści NX3 w najbliższym czasie i oby był to stabilny program .. i to nie jest tak jak napisał Marcin T , że to problem konfiguracji bo u mnie to już drugi komputer który nie daje radę dogadać się z NX2 .. Niestety ale muszę powrócić do LR
Ja podobnie jak Marcin, używam od wersji 1..., aktualnie 2.2.4 i zero problemów. Może jest trochę wolny, ale dla mnie to bez specjalnego znaczenia.
mi o mułowatość nie chodzi bo to można przeżyć ale o zawieszanie się przy różnych (częstych) okazjach ... A nie wierze że mam coś z dwoma komputerami ... Chciałbym używać NX2 bo mi bardzo odpowiada , lecz jak tu coś robić jeśli ciągle się zawiesza . Ciekawe gdzie jest problem , że jedni pracują i nic a tak jak mi ciągle coś ..
Program jest u wszystkich taki sam. Natomiast różne są komputery i ich konfiguracje i to jednak chyba tu trzeba szukać rozwiązania.
Program jest u wszystkich taki sam. Natomiast różne są komputery i ich konfiguracje i to jednak chyba tu trzeba szukać rozwiązania.
Powiedziałbym raczej, że tu należy szukać przyczyny a rozwiązania to powinien szukać Nikon.
W moim przypadku są to komputery Della więc sądzę , że konfiguracja jest dobra . No chyba , że DELL nie wie co robi ...
Mam jeszcze jeden problem z NX2 mianowicie jak próbuję wyostrzyć to program wyostrza zdjęcie i po chwili kręci kółeczkiem i wyostrzanie znika ... Czyli w efekcie nie mogę wyostrzyć zdjęcia. Co może być przyczyną ?
Mam jeszcze jeden problem z NX2 mianowicie jak próbuję wyostrzyć to program wyostrza zdjęcie i po chwili kręci kółeczkiem i wyostrzanie znika ... Czyli w efekcie nie mogę wyostrzyć zdjęcia. Co może być przyczyną ?A to juz gdzies bylo w watkach o problemach z NXem. Prawde mowiac nie wiem jakie (i czy w ogole) znalazlo sie na to rozwiazanie, ale powinienes znalezc jak przekopiesz watki z dzialu "software" pod katem NC (NX) w tytule.
Napisałem do wsparcia technicznego Nikona zobaczymy co odpowiedzą .. Wiem pamiętam bo sam pisałem w tamtym wątku bo miałem ten sam problem na innym komputerze , w konsekwencji tego dałem sobie spokój z NX2 . Teraz inny komputer i ponownie ten sam problem , a bym chciał pracować na tym programie bo mi bardzo odpowiada tzn. efekty jakie można uzyskać ...
Marcin T
17-01-2010, 20:09
A to juz gdzies bylo w watkach o problemach z NXem. Prawde mowiac nie wiem jakie (i czy w ogole) znalazlo sie na to rozwiazanie, ale powinienes znalezc jak przekopiesz watki z dzialu "software" pod katem NC (NX) w tytule.
Sam nawet z tym walczyłem i pomógł ostateczny krok - format dysku. Od tamtej pory problem nie występuje.
.. i to nie jest tak jak napisał Marcin T , że to problem konfiguracji bo u mnie to już drugi komputer który nie daje radę dogadać się z NX2 .. Niestety ale muszę powrócić do LR
Wiesz...nie chciałbym abyś się obraził ale u mnie w pracy jak się coś spier... to zawsze pracownik ma przerąbane. Komediant zwala usterkę na tzw. nieumiejętność obsługi :mrgreen:
A teraz na poważnie:
Może warto zadać temat jakiemuś znajomemu informatykowi? Konflikty sprzętowe w PC czasami robią ciekawe niespodzianki.
Marcin T komputer na którym obecnie pracuję jest nowy ma zainstalowane jedynie CNX2 , ViewNX i Lightroom 3 beta ... Uważasz , że mam formatować dysk komputera który odpaliłem pierwszy raz 4 dni temu ? Nie składałem komputera sam bo się na tym za dobrze nie znam więc kupiłem jednostkę Della a oni chyba wiedzą co robią .. Problem ten występował u mnie również na laptopie na zupełnie innych podzespołach i zupełnie innym systemie. Jedynie co łączy stary i nowy to firma . Ja nie mam żadnego znajomego informatyka więc może ktoś z was coś podpowie :
Konfiguracja sprzętowa :
Studio XPS 8000 :Intel Core i7-860(2.80GHz,8MB,L3 Cache)
Memory : 6144MB (2x2GB) (2x1GB)1067MHz DDR3 Dual Channel
Hard Drive : 500GB Serial ATA (7200RPM)
Optical Drive : 16X DVD+/-RW Drive (Win 7 Only)
Graphics Card - Single 1GB Nvidia GeForce GTS 240
Wireless : Network 1525 (802.11 n) PCIe Card
Audio Integrated HDA 7.1 Dolby Digital capability
Operating System : English Genuine Windows 7 Home Premium (64 BIT)
Marcin T
17-01-2010, 20:23
Uważasz , że mam formatować dysk komputera który odpaliłem pierwszy raz 4 dni temu ?
Nie, nie uważam tak ani tez nie napisałem, że masz tak zrobić. Napisałem tylko, że w kwestii "cofania się ostrości" u mnie pomogło jedynie to. :)
Jestem ciekaw co odpowie na to Nikon. Specjalnie kupiłem nowy komputer dla tego programu , i znowu porażka ... Można się cofnąć z wersji Trialowej 2.2.4 na 2.2.3 ? Może to coś pomoże ?
Konfiguracja sprzętowa :A to chyba niewiele pomoze. IMHO -- wszelkie problemy NXa maja raczej zwiazek z konfiguracja oprogramowania (latki, sratki-tatki, wersje .net, ich aktualizacje, i co najwyzej sterowniki sprzetu). Cholera by ich wziela z tym NC -- zeby chociaz jasne bylo, ze np. wali sie na GF 6800 czy na pamieciach OCZ 1600 MHz. A z tych wszystkich relacji nic kompletnie nie mozna wykoncypowac.
Marcin T
17-01-2010, 20:36
JMożna się cofnąć z wersji Trialowej 2.2.4 na 2.2.3 ? Może to coś pomoże ?
Można a nawet trzeba
Dokładnie tak jak napisałeś na to nie ma recepty z tego co czytam . Ja już nie wiem co mam w takiej sytuacji robić ... Za bardzo podoba mi się obrazek z NX2 żeby się tak łatwo poddać ..
Można a nawet trzeba
To może mała podpowiedź ? Jak to zrobić ?
Marcin T
17-01-2010, 20:44
Ja u siebie NX usunąłem i zainstalowałem na nowo 2.2.3 :)
No tak ale ja nie zakupiłem jeszcze programu tylko jadę na wersji trialowej .. a nikon na stronie ma tylko wersje 2.2.4
Marcin T
17-01-2010, 20:54
Nigdy triala nie miałem więc nie wiem czy da się ot tak podmienić.
Jakby co to google znalazły 2.0.0 tu http://wareseeker.com/download/Nikon-Capture-NX-2.0.0.rar/8017820
Pobrałem wersje 2.0.0 tą z linku ale nie mogę otwierać NEF-ów , a aktualizacji nie chce dokonać bo wyskakuje że nie widzi wersji 2.0.0 lub nowszej . MASAKRA
Odpowiedź Nikona na temat wyostrzania :
Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon w sprawie CNX2.
Producent zaleca sprawdzanie efektu wyostrzenia na powiększeniu zdjęcia do 100%. Widoczność procesu wyostrzania zależy od stopnia wyostrzenia i jakości zdjęcia (rozdzielczość, kompresja, ekspozycja itp).
Proszę przesłąć nam raport systemu oraz przykładowe zdjęcie, które Pan obrabia wraz z listą kroków którą Pan na tym zjęciu przeprowadził (najlepiej proszę przesłąć dwa zdjęcia: surowe i po obróbce).
brak słów musiałbym im przesłac wszystkie pliki RAW jakie tylko mam na swoim komputerze :/
Marcin T
18-01-2010, 19:37
Dlaczego wszystkie skoro proszą o przykładowe zdjęcie ?
bo pewnie myślą że to jest tylko na jakimś zdjęciu a to się dzieje na wszystkich i nie ważne czy w pierwszym kroku czy ostatnim .. ale wyśle da pewności ...
No więc zrobiłem sobie mały test jak to jest z tym wyostrzaniem.. Powiększyłem zdjęcie do 100 % tak jak zalecali w e-mailu od Nikona i faktycznie kółeczko kręci ponownie ale wyostrzanie nie znika .. Później beż powiększania wyostrzyłem to tego samego stopnia no i kółeczko kręci i wyostrzanie znika , ale zaciekawiony tym faktem zapisałem nefa do jpg i w opcji pierwszej(100%) jak i opcji drugiej gdzie nie powiększałem zdjęcia aby wyostrzyć jpg wyglądają według mnie identycznie , czyli wychodzi na to że są wyostrzone .. Mógłby ktoś podać e-mail na który bym mógł mu przesłać surowego nefa i dwa pliki jpg u mnie tylko wyostrzone aby sprawdził to u siebie czy wyostrza do tego samego stopnia ?