PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z pilotem ML-L3 do N60

tomajos
07-01-2010, 02:27
Witam serdecznie!

Przeszukałem forum w poszukiwaniu rozwiązania swojego problemu, ale nie znalazłem niestety nic na ten temat. Otóż zakupiłem niedawno pilota ML-L3 i mam następujący problem:

Z obiektywem kitowym Nikkor AF-S 18-55mm wszystko działa bez najmniejszych zastrzeżeń. Aparat reaguje na pilota nawet z odległości kilku metrów idealnie. Ale kiedy tylko zamienię obiektyw na inny, aparat przestaje reagować na sygnały z pilota. Pozostałe dwa obiektywy są manualne (nie posiadają AF) i zastanawiam się, czy to właśnie nie jest przyczyną tak dziwnego zachowania. Jeśli mam rację, to czy zna może ktoś sposób na obejście tego i wymuszenie pilotem pstryknięcia fotki przez aparat bez uprzedniego ostrzenia przez AF?

Piotr_
07-01-2010, 07:25
Witam serdecznie!

Przeszukałem forum w poszukiwaniu rozwiązania swojego problemu, ale nie znalazłem niestety nic na ten temat. Otóż zakupiłem niedawno pilota ML-L3 i mam następujący problem:

Z obiektywem kitowym Nikkor AF-S 18-55mm wszystko działa bez najmniejszych zastrzeżeń. Aparat reaguje na pilota nawet z odległości kilku metrów idealnie. Ale kiedy tylko zamienię obiektyw na inny, aparat przestaje reagować na sygnały z pilota. Pozostałe dwa obiektywy są manualne (nie posiadają AF) i zastanawiam się, czy to właśnie nie jest przyczyną tak dziwnego zachowania. Jeśli mam rację, to czy zna może ktoś sposób na obejście tego i wymuszenie pilotem pstryknięcia fotki przez aparat bez uprzedniego ostrzenia przez AF?

Czy masz tryb ustawiania ostrości na M ?

tomajos
07-01-2010, 13:20
Czy masz tryb ustawiania ostrości na M ?

Tak. Tzn w obiektywie, w którym mam dostępny tryb auto mam włączony AF i tam działa bez zarzutu. Natomiast w pozostałych obiektywach nie mam nawet dostępnej innej opcji, niż M, bo - jak już wspomniałem - są to obiektywy manualne ;)

Piotr_
07-01-2010, 13:24
Tak. Tzn w obiektywie, w którym mam dostępny tryb auto mam włączony AF i tam działa bez zarzutu. Natomiast w pozostałych obiektywach nie mam nawet dostępnej innej opcji, niż M, bo - jak już wspomniałem - są to obiektywy manualne ;)

Ustaw M w aparacie. Przypuszczam, że próbuje ustawić ostrość a ponieważ nie może to blokuje migawkę.

tomajos
07-01-2010, 13:26
Aparat automatycznie wybiera mi tryb M po podłączeniu pozostałych dwóch obiektywów i nie mam możliwości zmiany tej opcji (jest zablokowana).

Piotr_
07-01-2010, 13:51
No to skończyły mi się pomysły. Teoretycznie na M powinien działać. Może ktoś inny wpadnie na rozwiązanie problemu.

Doe
09-01-2010, 22:06
A spróbuj ustawić ostrość żeby potwierdził ją "kropką". I co wtedy?

tomajos
11-01-2010, 19:51
Dziwne... Kombinując z tą kropką przez przypadek znalazłem inną regułę: wygląda na to, że aparat blokował komunikat, że "obiekt jest za ciemny", bo wówczas nie chciał się wyzwalać z pilota, ale wystarczy, że pierwsze zdjęcie po włączeniu aparatu wykonam na jasnym obiekcie tak, żeby komunikat zniknął, to kolejne wyzwolenia już też działają nawet pomimo komunikatu... Nie pojmuję tego :)
Dzięki wszystkim za pomoc ;)