PDA

Zobacz pełną wersję : blokada spustu migawki , brak gotowości lampy

Leszekel
07-01-2010, 01:49
mama problem.. otóż używam lampy sb600 wyzwalanej na odległość poprzez wbudowaną lampę ( w ustawieniu aparatu jest ona wyłaczona, zaznaczona tylko jako "wyzwalacz" lampy sb600.niestety spotyka mnie wielka porażka ponieważ po kilku zdjęciach (około 5-10) spust migawki sie blokuje nie pojawia się ikonka gotowości lampy w wizjerze i koniec. można robić dalej tylko bez lampy, odblokowywuje sie po około 3-8sek. w instrukcji doczytałem, ze jest to prawdopodobnie zabezpieczenie przed "przegrzaniem palnika lampy" niestety potrzebuję robić zdjecia dosyc szybko jedno za drugim , prosze o rady czy wyzwalac sb600 jakimś innym sposobem? czy moze jest coś nie tak z moją wbudowaną lampą ze tak szybko sie blokuje? Pozdrawiam i dziękuję

gusi
07-01-2010, 09:20
Jeśli odblokowywuje się po około 3-8 sek, to może winą będą słabe baterie w lampie?Sprawdzałeś tę możliwość?

Leszekel
07-01-2010, 10:44
chodzi o lampę wbudowaną.sb600 jest ciągle gotowa, a przynajmniej pali się dioda"ready" . nie wiem czy wydłużenie tego czasu aż wbudowana lampa zacznie być gotowa to powód tego zabezpieczenia przed przegrzaniem, czy wynik powolnego ładowania z akumulatora.Akumulator mam nowy.czy może ktos ma doswiadczenie czy zakup baterry pack może pomóc?

Wojtek Mąka
07-01-2010, 11:37
A w jakim czasie robisz te 5-10 błysków wbudowaną? Bo to wygląda na normalne "antyprzegrzaniowe" działanie. Sposobem na to jest zakup drugiej zewnętrznej lampy jako sterownika

andrstac
07-01-2010, 12:30
A w jakim czasie robisz te 5-10 błysków wbudowaną? Bo to wygląda na normalne "antyprzegrzaniowe" działanie. Sposobem na to jest zakup drugiej zewnętrznej lampy jako sterownika

Albo zakup Sterownika radiowego Pixel. Jest wątek na forum.

Leszekel
07-01-2010, 13:25
robię 10 zdjeć jedno za drugim , potem lampa wyłacza sie na jakieś 8 sek. zrobi ze 2 zdjecia, znwou sie blokuje na ponad 10 sek , jeśli sie odczeka dłuzej to zrobi wiecej... ale tak dwa zdjećia na 10sek to chyba przesada przy body za 8000 - d700. ?