Zobacz pełną wersję : d700 Blokada spustu migawki po kilku strzałach z wbudowaną lampą :-/
Leszekel
07-01-2010, 01:46
mama problem.. otóż używam lampy sb600 wyzwalanej na odległość poprzez wbudowaną lampę ( w ustawieniu aparatu jest ona wyłaczona, zaznaczona tylko jako "wyzwalacz" lampy sb600.niestety spotyka mnie wielka porażka ponieważ po kilku zdjęciach około 5-10 spust migawki sie blokuje nie pojawia się ikonka gotowości lampy w wizjerze i koniec. można robić dalej tylko bez lampy, odblokowywuje sie po około 3-8sek. w instrukcji doczytałem, ze jest to prawdopodobnie zabezpieczenie przed "przegrzaniem palnika lampy" niestety potrzebuję robić zdjecia dosyc szybko jedno za drugim , prosze o rady czy wyzwalac sb600 jakimś innym sposobem? czy moze jest coś nie tak z moją wbudowaną lampą ze tak szybko sie blokuje? Pozdrawiam i dziękuję
a moze dasz czas lampie zeby sobie nabrala sily do blyskania??? nie chodzi o przegrzewanie ale o przywrocenie pojemnosci kondensatora odpowiedzialnego za prad do lapmy. lampa z 4 bateriami nie radzi sobie w seriach a co dopiero lampa wbudowana ktora dziala z tego samego akumulatora co cala skrzynka... 3-8s to bdb wynik.
prosze o rady czy wyzwalac sb600 jakimś innym sposobem?
Kabelek z gorącą stopką?
Leszekel
07-01-2010, 10:51
R- lampa z czterema bateriami kiedy jest przypięta do korpusu ładuje sie błyskawicznie i prawie jest ciągle "ready" w porównaniu z tym lampa wbudowana to prawdziwy koszmar... Moze ktos ma doswiadczenie czy zakup baterry pack może pomóc? nie chaiłbym używac kabelka bo to troche preszkadzajce, jesli lampa znajduje sie w odległości od aparatu.