Zobacz pełną wersję : Portret kuchenny...
Portret kuchenny z sałatką w crosie... :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/anrm343h4w4pmqfe65q.jpg)
fajny crossik... lubie takie kolorki. Na plus..
pzdr
... MZ zdecydowanie za mocno lampa a i nad kadrem mozna by popracowac
downunder
07-01-2010, 00:47
Dodatkowo ... IMO zbyt szerokim kątem potraktowałeś modelkę, ja bym się na jej miejscu obraził. :mrgreen:
szczerze mówiąc to przypadkowy pstryk w crossie. Jakby to wrzucił ktoś z jednym postem to by wszyscy go zajechali na starcie..
szczerze mówiąc to przypadkowy pstryk w crossie. Jakby to wrzucił ktoś z jednym postem to by wszyscy go zajechali na starcie..
i co w tym dziwnego:)?
Madlenne
09-01-2010, 22:46
Za egoiste.
filipwrx
11-01-2010, 14:51
Kolory na plus.
Sałatka w crossie? Hmm... Chyba nie dolałeś do niej E-6? :mrgreen:
Kolorki fajne, modelka fajna, kadr też mi się podoba, ale straszliwy bałagan w tym tle. Zdjęcie by wyglądało sporo lepiej w tej samej scenerii, ale jakby tam z tyłu było to wszystko bardziej uładzone. Tak faktycznie może sprawiać wrażenie przypadkowego pstryku (i pewnie nim jest, na zasadzie "Hej! Uuu! - pstryk!"). ;-)
Sałatka w crossie? Hmm...
A gdyby autor dał foto gdzie pani je zielonego pomidora to tez byłby fuj bo pomidor jest przecież czerwony? A może ona lubi zielone..?
To był żart... Wiesz, gra słów...
Zrób taki przypadkowy pstryk i pokaż... Obiecuje Cie bronić do ostatniej kropli z posta...
Do zwolenników czystości w kuchni - jak robicie reporterkę, to też najpierw sprzątacie w miejscu akcji? :):)
andrzejp
15-01-2010, 01:29
Zrób taki przypadkowy pstryk i pokaż... Obiecuje Cie bronić do ostatniej kropli z posta...
Do zwolenników czystości w kuchni - jak robicie reporterkę, to też najpierw sprzątacie w miejscu akcji? :):)
Masz rację, jednakże trochę bym kadrował lewej strony, za dużo jej, no i mi te kolory nie pasują, sorry.
Archibald
15-01-2010, 22:36
Kolory kolorami, ale mi się podoba... no nie wiem sam w sumie dlaczego, ale podoba mi się i tyle ;-)
...może przez ładną dziewczynę na zdjęciu... ma fajne oczy ;-)
tymancjo
16-01-2010, 17:54
No to się pogubiłem.
Dziewczę centralnie w zabajzlowanej kuchni coś tam sobie je.
Jeżeli powyższe głosy że "fajne" "na tak" i takie tam, nie odnoszą się jedynie ulotnej symboliki zgniecionej butelki jako obrazu skrzywienia dzisiejszego świata postawionego niejako w kontrapunkcie mozolnej sieci ludzkich losów, tak ładnie zilustrowanej tutaj przez zawiłości połączeń elektrycznych, to ja już się po prostu nie znam.
Mnie się nie podoba, i wygląda jak "pstryk" w całym pejoratywnym wybrzmieniu tego terminu.
pozdrawiam,
Tomek
Mnie się równiez nie podoba ani kadr, ani miejsce a co do koloru? to w całym tym zamieszaniu nic nie zmienia.
N
Jeżeli powyższe głosy że "fajne" "na tak" i takie tam, nie odnoszą się jedynie ulotnej symboliki zgniecionej butelki jako obrazu skrzywienia dzisiejszego świata postawionego niejako w kontrapunkcie mozolnej sieci ludzkich losów, tak ładnie zilustrowanej tutaj przez zawiłości połączeń elektrycznych, to ja już się po prostu nie znam.
Mistrzu rozumiesz co napisałeś??? :):)
Też pozdrawiam
dla mnie- nie ma to wiekszego znaczenia czy umiesciles modelke nieco z lewej czy kadrowales centralnie.
to jest zawsze conajwyzej nr 2 albo 3 w zdjęciu- czyli sposob przedstawienia.
bardziej bym sie zastanawiam nad tym- co zdjecie ma niby przekazac?? W jakim celu go zrobiles?? Jesli NBA miales jakis zamiar, cos chciales ukazac, wyrazić to mozna powiedziec ze nie jest to przypadkowy pstryk, pytanie następne czy to ci sie udalo ?
Samo w sobie zdjecie- bez komentarza autora lub dodatnia reszty z serii- niewiele przedstawia. Nie mozna powiedziec ze to złe zdjecie ale tez nie mozna powiedziec ze dobre.
Jesli ma przedstawiac jedynie "kobiete jedzącą sałatke w kuchni" z serii "życie codzienne"- no to nie ma tu rewelacji. wyglada jak tysiace innych i nic go nie wyroznia.
kolorki- dla mnie tez rzecz 2-3 albo 4 rzędna.
Pytanie czemu mają służyć ? Na ile to jest swiadome i co chciales uzyskac?
Jesli tylko- "bo lubie crossa" to jeszcze dla mnie bardzo malo.
dla mnie- nie ma to wiekszego znaczenia czy umiesciles modelke nieco z lewej czy kadrowales centralnie.
to jest zawsze conajwyzej nr 2 albo 3 w zdjęciu- czyli sposob przedstawienia.
Zgadzam się... Uwielbiam centralne kadrowanie...
bardziej bym sie zastanawiam nad tym- co zdjecie ma niby przekazac?? W jakim celu go zrobiles?? Jesli NBA miales jakis zamiar, cos chciales ukazac, wyrazić to mozna powiedziec ze nie jest to przypadkowy pstryk, pytanie następne czy to ci sie udalo ?
Tak chciałem pokazać dziewczynę jedzącą w kuchni sałatkę zakupioną w sklepie Lidl za całe 4,50... Jak temat wskazuje...
Samo w sobie zdjecie- bez komentarza autora lub dodatnia reszty z serii- niewiele przedstawia.
Zgadzam się... Albo foto broni się samo w sobie, albo dodaje się ideologie opisem...
Nie mozna powiedziec ze to złe zdjecie ale tez nie mozna powiedziec ze dobre.
Jesli ma przedstawiac jedynie "kobiete jedzącą sałatke w kuchni" z serii "życie codzienne"- no to nie ma tu rewelacji. wyglada jak tysiace innych i nic go nie wyroznia.
Czy milionowe zdjęcie młodej pary przy ołtarzu czymś się wyróżnia? Nie. A jest tutaj takich wiele...
Pytanie czemu mają służyć ? Na ile to jest swiadome i co chciales uzyskac?
Jesli tylko- "bo lubie crossa" to jeszcze dla mnie bardzo malo.
Nie lubię crosa... To PRZYPADKOWY, centralny kadr na 24 mm w celu dokładnego uwypuklenia właściwości dystorsyjnych szkła, zrobiony pod wpływem chwili, lampą w sufit, źle oświetlony, nic nie wnoszący do historii fotografii... Powiem więcej i obiecuje - nigdy nie włożę go do żadnego albumu...
Na ile świadome - a bardzo - wywołało dyskusję... A to wiele znaczy.
P.S.
kroolik - dzięki za konstruktywne podejście i wyrażenia zrozumiałe dla autochtonów...
Wybacz ale dla mnie to jest nieporozumienie. I tak, traktuje to zdjecia dokladnie tak jak sam je opisales - przypadkowe. I kompletnie nie rozumiem sensu upubliczniania takich zdjec
Wybacz ale dla mnie to jest nieporozumienie. I I kompletnie nie rozumiem sensu upubliczniania takich zdjec
Gdyby wszystko miało sens, nie potrafiłbyś odróżnić, co jest bezsensem...:P W czasach, gdy ktoś domalowywał wąsy pewnej pani na pewnym obrazie, też wielu uważało to za bezsens, niegodny pokazywania... No ale nikt o tym nie klepał na forum... :)
Wybaczam :)
Zgadzam się... Albo foto broni się samo w sobie, albo dodaje się ideologie opisem...
ja mialem cos innego na mysli.
kiedys na jakims blogu foto, komus bardzo nie podobało sie to co robią fotografowie-artysci prezentujacy zdjecia w ZPAFie (pewnie to widzieliscie bo krążylo), dla przykladu autor wpisu pokazywal serie zdjec oderwanych z kontekstu i łatwo bylo stwierdzic, ze te zdjecia to totalne gniony no bo np. jedno z nich przedstawialo jedynie miske z wodą i kosztowalo 4 tys zł. Ani specjalne kadrowanie, ani specjalne swiatlo: po prostu miska z wodą.
Zdjecia oderwane od kontekstu faktycznie ani nie byly oszałamiajace, ani nie mialy ciekawej kompozycji, ani nie bylo uchwyconej tam ciekawej chwili.
Jednak te zdjecia z pewnego waznego powodu sie bronią i moga byc uznane za dobre (no- przynajmniej przez fotografow artystów:) ) tzn. są konkretnym wyrazem zamiaru autora. Moze wchodzily w sklad wiekszej opowiesci, lub nawiazywaly do czegos, a na pewno cos chcialy przekazac.
I w tym ukladzie: komentarz w postaci słow do tych zdjec jest dopelnieniem i calosc sie broni.
Dlatego wlasnie napisalem- ze jedno twoje zdjecie to jeszcze malo aby stwierdzic z calą pewnoscią na ile to bylo przypadkowe a na ile zamierzone.
tzn teraz juz wiemy ze bylo przypadkowe no bo nie "dorobiles" do tego przekonujacej ideologii :)
Czy milionowe zdjęcie młodej pary przy ołtarzu czymś się wyróżnia? Nie. A jest tutaj takich wiele...
no ale to nic nie zmienia:) padlo moze akurat na ciebie.
Na ile świadome - a bardzo - wywołało dyskusję... A to wiele znaczy.
no wywolalo dyskusje, no ale poległeś. tzn. byl czas na obrone swojego zdania, wizji ale sie nie udalo- wiec juz wiemy ze to pstryk przypadkowy i tyle, chcialbym tylko wiedziec co kierowalo Tobą aby to pokazac?
tzn co ci sie w zdjeciu podoba? moze po prostu kochasz tą kobiete i ta twarz budzi w tobie mile emocje.