PDA

Zobacz pełną wersję : D90 z Gripem nie pokazuje opcji akumulatora

Ronol
06-01-2010, 18:53
Cześć, kilka miesięcy temu kupiłem Grip z Foto Tip (Alpha) tak sie zwie jeżeli dobrze pamiętam.
Ale w menu aparatu:

Rodzaje zasilania w MB-D80:

LR6 [ALKALICZNE AA]
Ni-Mh HR6 [Ni-MH AA]
FR6 [litowe AA]
ZR6 [Ni-Mn AA]

Który mam zaznaczyć? akumulator oryginalny jest z D90, bez Gripa pokazuje normalny Akumulator Nikona

bckp
06-01-2010, 19:03
Znaczy się co ale? Wyskoczyło takie menu i każe ci wybierać? Ja nawet nie wiedziałem, że takie menu istnieje w d90.
Miałem ten grip http://www.foto-tip.pl/sklep/nikon_d80_d90_battery_pack_alpha-p-1372.html
Przypiąłem, włączyłem aparat i działał.

Ronol
06-01-2010, 19:24
Masz D90 i nie wiesz, że takie Menu istnieje? owszem istnieje :D
Tak to te sam grip. I nie napisałem, że nie działa, owszem działa i to normalnie od kilku miesięcy
Ale dlaczego po podłączeniu gripa w zakładce Rodzaje zasilania nie ma akumulatora ? tylko typy baterii ? w tym sęk

Antonioo
06-01-2010, 19:39
instrukcja się kłania Panowie....strona 184 .....

....."nie trzeba zmieniać ustawień tej opcji podczas korzystania z akumulatorów en-el3e"....

Zen
06-01-2010, 19:42
Wkładając do gripa oryginalne akumulatory nie ma potrzeby wyszczególniania rodzaju aku. Tak robisz tylko w przypadku akumulatorów typu AA. Oryginalne aku są widoczne w menu Info jako ikony, gdy założona jest jedna bateria wyświetlana jest jedna ikona a dwie przy dwóch.

Ronol
06-01-2010, 19:42
OK mam instrukcję i uwierz mi,że czytałem , takk tak i nie doczytałem - dziękuję :)

bckp
06-01-2010, 19:49
Do menu nie zaglądałem. W zupełności wystarczał mi przycisk info i zmiany przez wyświetlacz.

Antonioo
06-01-2010, 19:53
Do menu nie zaglądałem. W zupełności wystarczał mi przycisk info i zmiany przez wyświetlacz.

to polecam od czasu do czasu zaglądnąć do menu USTAWIEŃ OSOBISTYCH, sporo ważnych rzeczy tam siedzi ;)

bckp
06-01-2010, 21:12
Z jakiej funkcji dostępnej tylko przez menu często korzystasz? :-)

Antonioo
06-01-2010, 21:17
ale zmieniałeś tam cokolwiek i kiedykolwiek? tak w ogóle? nie myślę o włażeniu co chwilę,;) tylko tzw. ustawienie aparatu pod siebie.....

hmmm....sterowanie wbud lampą, to napewno
tryb wyboru afa mam pod funkcyjnym
tryb opóźnienia ekspozycji

przydał by się nowy folder gdzieś pod guzikiem (przynajmniej dla mnie)

XXL
05-02-2010, 18:31
Ja mam troszkę inny problem z gripem i akumulatorkami AA. Grip "Alfa" nowy, po zamontowaniu do aparatu z oryginalnym aku Nikona jest wszystko OK. Wkładam 4 aku. AA firmy GP 2500 i 2 aku firmy Energizer 2500 (nie miałem 6 szt jednej firmy) świeżo naładowane (sprawne- na 100% sprawdzone ) i po włączeniu aparatu miga ikonka pustego aku i nie da się nic uruchomić, tak jakby aku był padnięty. Zakładam EN-EL3e, jest OK. ponownie wkładam koszyczek z AA (wcześniej dokładnie sprawdziłem poprawność włożenia aku.) aparat się włączył i pokazuje pełne aku. Robię zdjęcie, podglądu nie ma, patrzę ikonka aku wskazuje że aku pusty. Po każdej takiej zmianie EN-EL3 na koszyczek z AA i odwr. zrobi tylko 1 zdjęcie. Kupiłem nowe aku Panasonic 2450 i z ciekawości, bez ładowania wkładam do koszyczka i do gripa. O dziwo aparat się bez problemu włączył (pokazuje 3/4 naładowania) i robi zdjęcia. Ponownie założyłem tamtem komplet i wszystko jest tak jak było, aparat zrobił jedno zdj..... Co tu jest grane?

tomek20stencel5
05-02-2010, 20:36
Ktoś miał taki sam problem w Fuji S3 PRO. Niestety tak już jest. Po prostu aku bodziakowi nie podchodzą i koniec.

jackrabbit
05-02-2010, 20:46
energizery to kupa, wiecej tego badziewia nie kupie

XXL
05-02-2010, 21:39
Miałem teraz trochę czasu i pokombinowałem trochę z tymi aku. Do tych 4 GP 2500 dołożyłem 2 stare Sanyo 2100 i aparat pracuje normalnie. Następny test: te same aku tylko wyciągnąłem jeden Sanyo i wsadziłem jednego z tych poprzednio użytych Energizer- klapa, nie ruszy. Wymieniam tego Energizera na tego drugiego i tak samo klapa. Wsadzam totalną mieszankę różnych aku. (takie resztki kompletów jakie mi pozostały) Sanyo, Tronic, Forever, Sony i jest OK, Z ciekawości sprawdzam jeszcze pozostałe 2 Energizery i tak samo NIC. Wniosek oczywisty, chociaż dla mnie zaskakujący, grip "alfa digital" nie cierpi aku Energizer!!!!
Ciekawa sprawa bo te Energizery używam od jakiegoś czas w lampie i jest OK.

rockabilly
05-02-2010, 22:19
ten od s3pro to ja,

odesłałem puszkę bo pobierała dużo więcej prądu niz powinna - i na trybie pracującym i nawet na wyłączonym aparacie.
sprawdzone w serwisie więc innej opcji nie ma.
moim zdaniem aparat masz okej i akku tez masz okej- wiadomo, jeden z szesciu czy nawet dwa mogą miec gorsze paramerty niz reszta(chyba ze są totalnie zwalone) i aparat i tak powinien chodzić.
sprawdz prąd pobierany właśnie przy podłączonym gripie i akumulatorkach - moim zdaniem wlasnie grip tu zawinił i ma jakies zwarcie.

wsadz te najnowsze panasoniki i zostaw wyłączony aparat na całą noc - moim zdaniem rano nie będziesz miał prądu i to wina gripa lub komunikacji tegoż gripa z body.

nie kupuj zadnych eneloopow ani nowych panasoników tylko dlatego ze ktos ci napisze ze te co masz są już stare. skoro w lampie śmigają to i w aparacie powinny.

zauwaz ze eneloopy czy te panasoniki to najnowsza technologia i jako tako moga sobie radzić nawet z takim przypadkiem.
jednak w moim przypadku fuji nie myslalo nawet o eneloopach projektując swoje body i aparat musi chodzic na "normalnych i tanich" akku.

dla mnie masz cos nie halo z prądem i tyle.

naładuj te wszystkie baterie które masz i przemierz je miernikiem.

te ze skrajnie niskimi rezultatami wywal albo do pilota daj.
u mnie NAŁADOWANE AKKU mają od 1.48 do 1.61 czegos tam.- w zależności od marki i ogólnego zużycia(panasoniki mialy po 1.60)
te które mają mniej poszły do pilotów

XXL
05-02-2010, 23:03
Obyś nie miał racji.:) Grip fajny dobrze mi się z nim trzyma aparat, szkoda by go było. Myślę że to jednak baterie. Od jakiegoś czasu mam ładowarkę procesorową i zauważyłem że te Energizery podczas ładowania znacznie mniej się nagrzewają i ładują się dłużej od pozostałych. Co to oznacza? nie jestem specjalistą ale coś nieco kapuję. Skoro mniej się grzeją i ładują się dłużej to co? myślę że opór wewnętrzny tych aku jest większy niż innych, większy opór, mniejszy prąd ładowania, niższa temperatura (mniej ciepła) dłuższy czas ładowania. A przy włączeniu aparatu, duży pobór prądu (rozruch- ładowanie kondensatorów, odczyt z karty...) czyli: duży prąd, duży opór i mamy spadek napięcia i aparat blokuje uruchomienie sygnalizując migającą ikonką aku.
W tej chwili mam już te nowe (kupione dzisiaj) Panasie naładowane, wsadzone do gripa i jest OK. Zobaczymy jutro co będzie, kto był bliższy prawdy. Jutro mam też ostre pstrykanie więc przy okazji zobaczę ile wyciągnę na paluszkach a ile na EN-EL3e.

Jatin
06-02-2010, 14:50
W D300s też był ten problem z AA w gripie ale po aktualizacji softu jest ok

XXL
08-02-2010, 17:28
No cóż, potwierdziły się przypuszczenia kolegów. W piątek wieczorem naładowałem nowe Panasoniki, wsadziłem do gripa, było OK. W sobotę ok. 11 zacząłem pstrykać i po ok. 50 zdj. nagle klops, zablokowany aparat, ikonka baterii miga, koniec prądu!!! Założyłem do gripa EN-EL3e i dalej pstrykałem. Całe szczęście że oryginalny EN-EL3e pozwala zrobić b. dużo zdjęć bo była by klapa. W sumie zrobiłem ok. 900 zdj. w tym ok. 50 na AA i wskażnik pokazywał jeszcze połowę !!! Wiadomo że na tej drugiej połowie zrobi się dużo mniej, ale to i tak super. Co jest z tym gripem że praktycznie nie do użytku z aku. AA ??? Jednych aku. nie chce, na innych zrobi tylko kilka i klops, nie wiem. Po powrocie do domu wsadziłem ponownie ten koszyczek z AA i stan baterii pokazuje max, ale po kilku zdj. z wbudowaną lampą już było tylko połowa , po dalszych kilku, koniec. Po przebadaniu woltomierzem wszystkie AA mialy nap. ok. 1.29-1.30V więc były niemal w pełni naładowane!!! Żaden z nich nie był jakoś więcej rozładowany, czy uszkodzony, co mogło by wpływać na całość. Z ciekawości zmierzyłem napięcie tego prawie rozładowanego EN-EL3e i wynosiło 7,84V, a akumulatorki AA w koszyczku miały 8,34V i aparat już na nich nie ruszył.
Zastanawiam się nad zwrotem gripa sprzedawcy, ale co to da, skoro problem z AA jest niemal powszechny. Czy nie lepiej dokupić drugi EN-EL3e i dać sobie spokuj z AA? Sam grip jest solidny i jak na razie nie mam do niego żadnych (poza opisywanym) zastrzeżeń.

rockabilly
08-02-2010, 19:40
hej,

jeśli możesz zwróć i nie baw się w tego gripa.

napisałeś że na naładowanych bateriach masz 1,29-1,30 V.
Moim zdaniem to mało i baterie sa raczej rozładowane....co nie zmienia faktu że ulegają rozładowaniu w gripie samoistnie.

Ja u siebie mam od 1.45 na najgorszych do 1.60 na panasonikach. to oznaczają u mnie naładowane.

Nic to jednak po tym skoro po nocy ich napięcie drastycznie spada....

wiec rada taka - zwróć gripa i niech się sprzedawca nowych chińskich rzeczy buja sam z takim tematem

XXL
08-02-2010, 20:11
Co do napięcia AA to może być różnica pomiaru zależna czym (jakim miernikiem) się mierzy. U mnie po naładowaniu, jeszcze gorące, nigdy nie mają więcej jak 1,4V. a jak ostygną po 1-2godz. napięcie się stabilizuje na ok. 1,35V.
Wiem że to nie oryginalny Nikon (ciekawe jak to z oryginałami wygląda) ale też 245zł to nie ok. 600zl. Chyba go wyślę na wymianę, ale gdyby następny był taki sam to poprostu zapomnę o AA i będę stosował EN-EL3e i będę zadowolony.

Jatin
08-02-2010, 22:38
Zdaje się że akumulatorki AA mają 1.2 to po 1
a po 2. to nie wina gripa tylko aparatu pisałem wyżej że w D300s też bł ten problem

XXL
08-02-2010, 23:24
Zdaje się że akumulatorki AA mają 1.2 to po 1
a po 2. to nie wina gripa tylko aparatu pisałem wyżej że w D300s też bł ten problem

Ad.1 Owszem 1,2V jest napięciem znamionowym. Akumulatorek mając 1,2V jest już całkowicie rozładowany. Podobnie EN-EL3e rozładowany, wyjęty z aparatu ma ok. 7,6V a zdjęty z ładowarki ma 8.8-9.5V, tak, tak, nie pomyłka, mierzyłem z ciekawości jak ktoś pytał czy może używać zamiennika na którym pisze zamiast 7,2V - 7,4V. Sprawdź miernikiem, naładowany i rozładowany.
Ad.2 W D300s może to było problemem aparatu (oprogramowania) ale w D90 nikt tego nie twierdzi, raczej wszyscy winią gripy. A co do zmiany oprogramowania, niestety Nikon jeszcze nie opracował nic nowego do D90.

Jatin
08-02-2010, 23:32
W D300s też ludzie winili gripy do puki nikon nie wypuścił softu. :)