PDA

Zobacz pełną wersję : orange freedom (stacjonarny) i wifi

sote
06-01-2010, 15:49
Musze zrobic szwagierce siec bezprzewodowa w domku...
Net ma z Orange (freedom), to jest ADSL... daja do tego modemik ktory do kompa podpinany jest na USB.
I tu sie pojawia moje pytanko - jaki router zakupic zeby to sprawnie skonfigurowac i zeby to dobrze dzialalo?
Zglupialem jak zobaczylem ze modem do kompa podpiety jest wlasnie przez USB, a nie kabel sieciowy.
Musze kupic router z wbudowanym modemem?
Dzwonilem do Orange ale dowiedzialem sie od nich ze moga mi sprzedac jakis router Gigaset 504AG za 249PLN,
a jak zapytalem o inne to mila Pani mi odpowiedziala ze jakis linksys, d-link... byle byl ADSL i wspieral AnexA.

Moze ktos to przerabial juz, bede wdzieczny za pomoc.

Chetnie poczytam tez konkretne modele routerow, ktore bede dzialac w takim zestawie.

statler
06-01-2010, 23:54
Od ponad roku freedom mam w domu podłączony przez router Pentagram, ustawiasz wszystko co trzeba i zapominasz że masz router:) Miałem też D-linka i zdecydowanie nie polecam.

ku6i
07-01-2010, 05:33
Musze zrobic szwagierce siec bezprzewodowa w domku...
Net ma z Orange (freedom), to jest ADSL... daja do tego modemik ktory do kompa podpinany jest na USB.
I tu sie pojawia moje pytanko - jaki router zakupic zeby to sprawnie skonfigurowac i zeby to dobrze dzialalo?
Zglupialem jak zobaczylem ze modem do kompa podpiety jest wlasnie przez USB, a nie kabel sieciowy.
Musze kupic router z wbudowanym modemem?
Dzwonilem do Orange ale dowiedzialem sie od nich ze moga mi sprzedac jakis router Gigaset 504AG za 249PLN,
a jak zapytalem o inne to mila Pani mi odpowiedziala ze jakis linksys, d-link... byle byl ADSL i wspieral AnexA.

Moze ktos to przerabial juz, bede wdzieczny za pomoc.

Chetnie poczytam tez konkretne modele routerow, ktore bede dzialac w takim zestawie.

Jak interesuje Cię podział przez WiFi to zapomnij o tym modemiku na USB, chyba, że chcesz żeby komp chodził 24h i dzielił łącze. Tak jak napisałeś, szukaj routera z wbudowanym modemem ADSL (koniecznie Annex A). Wszystko co jest opisane jako sprzęt do Neostrady na 100% pójdzie na Orange Freedom.

Jak sprzęt dokładnie kupić Ci nie doradzę bo nie jestem teraz na bieżąco. Jakieś 1,5 roku temu udało mi się wyrwać Linksysa WAG200G z dodatkową kartą na USB za 200 zł w Komputroniku. Podpiąłem (wtedy jeszcze do Neozdrady), skonfigurowałem i tyle. Gdy przeszedłem na Orange Freedom tylko zmieniłem login i hasło. Od tego momentu (ponad rok) nawet nie wiem, czy ten router jeszcze jest, czy go ukradli, ale rodzina nie dzwoni, że nie mają netu, więc pewnie nadal działa ;)

sote
07-01-2010, 09:29
Od ponad roku freedom mam w domu podłączony przez router Pentagram, ustawiasz wszystko co trzeba i zapominasz że masz router:) Miałem też D-linka i zdecydowanie nie polecam.

a mozesz podac model tego pentagrama?

Dzieki Panowie za odpowiedzi!

sote
09-01-2010, 19:05
potiwerdzcie prosze ze to zadziala: http://allegro.pl/item879935367_router_wifi_adsl_td_w8901g_neo_netia _kaspersky_hit.html
niby w opisie sprzedawca pisze ze zadziala, ale wole sie upewnic ;)

statler
09-01-2010, 20:04
Nie mam jak teraz sprawdzic dokladnie, ale mam taki (http://www.pentagram.pl/produkty/sieci_i_komunikacja/routery/cerberus_adsl2_wi_fi_plus_p_6331_62) albo bardzo podobny model.

Art Erie
09-01-2010, 20:18
Linksys. Szukałbym w urządzeniach tej marki.

ku6i
09-01-2010, 20:33
Zadziała. Co do samej jakości się nie wypowiadam, bo nie jestem na bieżąco.

Grabasimo
18-01-2010, 17:51
Linksys, Belkin, Netgear oto routery na ktore mozna polowac, napewno beda dzialaly wystarczy skonfigurowac router ADSL.