Zobacz pełną wersję : 70-300 VR - pisk przy ostrzeniu
Witam,
znajomy posiada szkiełko 70-300VR i zauważyłem, że niekiedy podczas ostrzenia słychać delikatny pisk, tzn. głównie jak wraca od nieskończoności do 1,7-1,5m po przejechaniu całego zakresu.
Spotkał się ktoś z takim problemem? ja bym to olał ale jego to wkurza, stąd pytanie.
za sugestie dziękuje i pozdrawiam
Tomek
Mi kiedyś w zimę jak rano odpalałem samochód też piszczało...
Okazał się że to był kot :mrgreen:
Tak na poważnie mi czasem 35 1.8 piszczy ale to chyba ten tym tak ma.
W swoim 70-300VR nie usłyszałem czegoś takiego.
wiec generalnie sa dwie wersje
niektorzym piszczeniem zwiazstuje koniez zywota silnika afs w szkle
innym po prostu obiektyw minimalnie piszczy i wszystko dziala ok - ot jakies wariacje zwiazane z egzemplarzami
osobiscie slyszalem jedno szklo minimalnie piszczace ale dzialajace ok :)
ja sądzę, że nie jest to do końca związane z afs'em..... tak jakby jakieś elementy plastikowe o siebie delikatnie (nie zawsze) ocierały i stąd ten pisk....to pisk mechaniczny...
....to pisk mechaniczny...
Jeśli to miałby być pisk niemechaniczny, to kota należy wykluczyć, za duży :-)
Jaki niby inny inny pisk, niż mechaniczny, miałby ten szkieł wydawać?
(nie mogłem się powstrzymać, mam głupawkę) :-D
Tak na serio - jeśli wszystko działa i gwarancja jeszcze jest, to bym się nie przejmował, tylko obserwował.
Ten pisk jest spowodowany przesuwaniem się szkieł - raczej.
Zalezy ile masz do końca gwarancji, możesz poczekać aż będzie troche gorzej i wysłać do serwisu.
Powiem tak lepiej raczej nie będzie, a gorzej być nie musi.
BartekXXX
12-01-2010, 21:39
Tak na chłopski rozum to jeśli piszczy tylko w trybie AF to silniczek, jeśli również na M to jakaś skaza mechaniczna albo po prostu paproch. Miałem skrzeczącą sigmę i trzeba ją było rozruszać... jakaś drobina piachu albo inne paskudztwo gdzieś się zagnieździło.
Ja miałam taki przypadek. Przez kilka dni mój obiektyw kitowy tak popiskiwał przy ustawianiu ostrości (tylko w trybie AF) i w końcu przestał. Możliwe, że to nic poważnego ale czasami lepiej chuchać na zimne.