Zobacz pełną wersję : D300s - Nowy Firmware 1.01
Pragniemy poinformować, że do oprogramowania sprzętowego Państwa aparatu jest dostępna nowa aktualizacja.
Informacje o aktualizacji oprogramowania sprzętowego do wersji 1.01
Dodano obsługę kart pamięci o pojemności 64 GB.
Skorygowano problem ze wskaźnikiem stanu akumulatora występujący podczas używania wielofunkcyjnego pojemnika na baterie MB-D10 z bateriami AA.·
Po włożeniu do aparatu niektórych kart pamięci w górnej części wyświetlacza LCD pojawiał się komunikat "CHA" i nie można było robić zdjęć. Ten problem został rozwiązany.
Dodatkowe informacje oraz instrukcje pobierania oprogramowania i przeprowadzania aktualizacji można znaleźć w Centrum Obsługi firmy Nikon (http://nikoneurope-en.custhelp.com/rd?1=AvcY%7EwprHP8SUrqFGkIe%7EyL%7EJvsq%7E3H%7E&2=12324).
Mamy nadzieję, że nadal będą Państwo czerpać przyjemność z używania aparatu.
Z poważaniem,
Dział serwisu i pomocy technicznej
Nikon Europe
kuba_rsx
06-01-2010, 13:08
Tak się zastanawiałem czy nie będzie jak z D70s gdzie do dzisiaj nikt firmware nie zmienił. Dobre i to choć mogli by dać parę bajerów typu poprawiona szybkość zapisu na kartach pamięci, ulepszenie funkcji filmowania. I z tego co widzę pliki na razie tylko pod Macintosh'a,
Też otrzymałem takiego maila. Chyba trzeba pare chwil poczekać aż wrzucą update do Win, bo na razie jest do maca. Ja na pewno skorzystam.
Też otrzymałem takiego maila. Chyba trzeba pare chwil poczekać aż wrzucą update do Win, bo na razie jest do maca. Ja na pewno skorzystam.
???, ja ściągnąłem oprogramowanie do win o 9.30.
???, ja ściągnąłem oprogramowanie do win o 9.30.
zawstydziles turbodymomana...
Heh :) to poproszę bezpośredniego linka bo ja nie widzę tego na stronie
Heh :) to poproszę bezpośredniego linka bo ja nie widzę tego na stronie
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45497/c/648/r_id/127724
Tak się zastanawiałem czy nie będzie jak z D70s gdzie do dzisiaj nikt firmware nie zmienił. Dobre i to choć mogli by dać parę bajerów typu poprawiona szybkość zapisu na kartach pamięci, ulepszenie funkcji filmowania. I z tego co widzę pliki na razie tylko pod Macintosh'a,
Nikon nie wypuszcza firmware do wycofanych z produkcji puszek. Dla przykladu firmware do D300s jest, do D300 juz nie ma.
D3 jest tu wyjatkiem, ale serie jednocyfrowe zawsze sa supportowane o wiele dluzej niz produkty z niszych polek.
Mogę potwierdzić, że zniknął mi problem na jednej karcie z komunikatem CHA.
Milutko :)
Dzięki za linka. Soft wgrany. We'll see :]
rychu_cmg
06-01-2010, 16:30
Nikon nie wypuszcza firmware do wycofanych z produkcji puszek. Dla przykladu firmware do D300s jest, do D300 juz nie ma.
D3 jest tu wyjatkiem, ale serie jednocyfrowe zawsze sa supportowane o wiele dluzej niz produkty z niszych polek.
Najnowszy firmware do D200 Nikon wypuścił sporo czasu po premierze D300. Tak więc nie ma reguły
Slawek Wojtczak
06-01-2010, 22:04
miejmy nadzieję, że pojawi się i do D300
miejmy nadzieję, że pojawi się i do D300
mi marzy się tylko bracketing co 2 EV
kuba_rsx
11-01-2010, 17:27
A mi jeszcze iso 12800 i poprawione szumy :P i co z tego... za marzenia jeszcze nie karają.
Opłaca sie whrywać nowy soft?? Mam nadzieje ze mnie nikt nie zabije za to pytanie :P
Opłaca sie whrywać nowy soft?? Mam nadzieje ze mnie nikt nie zabije za to pytanie :P
Opłaca się pytać o to na forum? 2 minuty i po aktualizacji.
No pewnie tak, ale z tego co wyczytałem o aktualizacji D700 zdania są mocno podzielone więc Kolega słusznie pyta czy warto, może już ktoś ma doświadczenia a może zainstalował i stwierdził że warto. Czytałem o rozwiązaniu problemu z widocznością niektórych kart i to działa.
Ja nie instaluje bo dla mnie zmiany są na tyle mało istotne że niepotrzebne.
A forum jest od tego żeby również pytać
kuba_rsx
12-01-2010, 23:42
W sumie warto o tyle bo rozszerza możliwości korpusu.. Na pewno nie szkodzi. Przynajmniej nic złego nie zaobserwowałem.
W D700 zmienili WB a tu jest bez zmian wiec wnioski można wyciągnąć samemu.
W tym sofcie zmieniono:
Dodano obsługę kart pamięci o pojemności 64 GB.
Skorygowano problem ze wskaźnikiem stanu akumulatora występujący podczas używania wielofunkcyjnego pojemnika na baterie MB-D10 z bateriami AA.·
Po włożeniu do aparatu niektórych kart pamięci w górnej części wyświetlacza LCD pojawiał się komunikat "CHA" i nie można było robić zdjęć. Ten problem został rozwiązany.
Chyba lepiej aktualizację przeprowadzić teraz i nie martwić się, że w przyszłości, będąc w miejscu, w którym nie ma dostępu do komputera będziemy musieli skorzystać z karty o większej pojemności lub takiej, której stary soft nie obsługiwał.
mcl wole zapytac niż tracić czas na sciaganie softu i instalowanie :)
Po za tym nie mam problemu z widocznoscia kart. Dodatkowo mam zawsze kilka kart o mniejszej pojemnosci na wszelki wypadek jakby jedna duza poszła sie kochac :)
kordolio
20-01-2010, 16:47
Tak? I po aktualizacji wszystkie ustawienia i parametry pozostają niezmienione?
kuba_rsx
20-01-2010, 17:07
Tak