Zobacz pełną wersję : wyzwalanie sb-900 umieszczonej na statywie
gregzorba
06-01-2010, 12:56
Witam, mam problem.
posiadam D90, i chciałbym aby lampa sb900 (którą umieściłem na statywie pod parasolkę) wydała błysk bez wbudowanej lampy w d90. Czy jest jakis domowy sposób na to?
Jesli nie to co musiałbym zrobić? lub co kupić, aby tak to działało.
Wiem że Fotocela powinna rozwiązać problem, ale to jest wydatek dość duzy na teraz dla mnie.
adolfik9501
06-01-2010, 13:35
Jak fotocela to musi być błysk. (jakieś 50PLN).
Bez błysku:
- radio (od 100)
- kabelek TTL (od100)
- SU800 (od 1000)
Prawie bez błysku:
sprawdzić w instrukcji jak się ustawia moc błysku lampy wbudowanej na "--" w trybie Commander (sterującym).
Generalnie instrukcja prawdę Ci powie.
gregzorba
06-01-2010, 13:37
Jak fotocela to musi być błysk. (jakieś 50PLN).
Bez błysku:
- radio (od 100)
- kabelek TTL (od100)
- SU800 (od 1000)
Prawie bez błysku:
sprawdzić w instrukcji jak się ustawia moc błysku lampy wbudowanej na "--" w trybie Commander (sterującym).
Generalnie instrukcja prawdę Ci powie.
a podał byc mi przykład jakiegoś dobrego radyjka??
adolfik9501
06-01-2010, 13:39
Jak najtaniej to Phottix Tetra PT04 II z jednym odbiornikiem. Pełno tego na Allegro. Tylko lampa będzie działać w manualu.
EDIT: Pod pojęciem dobre kryje się wysoka (bardzo) cena więc weź poprawkę, że te chińczyki nie zawsze działają tak jak by obsługujący chciał.
gregzorba
06-01-2010, 13:41
Jak najtaniej to Phottix Tetra PT04 II z jednym odbiornikiem. Pełno tego na Allegro. Tylko lampa będzie działać w manualu.
a jest jakas mozliwość żeby lampa wtedy działała w Automacie?? (moze jakies inne Radio lub fotocela)
adolfik9501
06-01-2010, 13:46
1. Lepsze radio to większa cena. Poszukaj na forum bo sporo ostatnio o nowych chinolach pisano.
2. Nie wiem czy przypadkiem tryb automatyki lampy by nie działał, ale to jednak nie TTL.
3. Jak chcesz mieć TTL, to zaznajom się z instrukcją od body tam wszystko ładnie opisano co i jak. Nawet jak wyzwolić w CLS lampą wbudowaną która nie błyska (prawie).
4. Fotocela jest wbudowana w SB800/900 ale do tego potrzeba dużego ładnego błysku ;)
gregzorba
06-01-2010, 13:50
1. Lepsze radio to większa cena. Poszukaj na forum bo sporo ostatnio o nowych chinolach pisano.
2. Nie wiem czy przypadkiem tryb automatyki lampy by nie działał, ale to jednak nie TTL.
3. Jak chcesz mieć TTL, to zaznajom się z instrukcją od body tam wszystko ładnie opisano co i jak. Nawet jak wyzwolić w CLS lampą wbudowaną która nie błyska (prawie).
4. Fotocela jest wbudowana w SB800/900 ale do tego potrzeba dużego ładnego błysku ;)
ok, wielkie dzieki za szybkie odpowiedzi
Fidosanok
06-01-2010, 15:44
Hmmm... a dlaczego nie chcesz korzystać z CLS i wbudowanej lampy? Powinna nawet przez parasolkę wyzwolić SB-900... piszę powinna, bo nie sprawdzałem ale słyszałem o takich przypadkach.
Michał1972
07-01-2010, 01:25
Włączę się do dyskusji. Phottix'a odradzam. Miałem, używałem i sprzedałem. Działa losowo. Generalnie OK, ale co jakiś czas nie wyzwoli błysku. Nie wiadomo dlaczego. Dodatkowo takie rozwiązanie umożliwia korzystanie jedynie z manuala. Właśnie... Dlaczego nie korzystasz z CLS'a. Byc może źle zrozumiałem ale.... możesz przecież wyłączyc wbudowaną lampę i wtedy jej rola będzie się ograniczała jedynie do "przedbłysku" wysyłającego informację, czyli de facto nie dającego żadnego światła na zdjęciu. Dziwię się trochę, że mając takie fajne narzędzie jak CLS szukasz rozwiązań radiowych. Tak jak ktoś wcześniej napisał, owszem są fajne systemy radiowe ale za 400 - 500 zł.
Michał1972
07-01-2010, 01:26
Hmmm... a dlaczego nie chcesz korzystać z CLS i wbudowanej lampy? Powinna nawet przez parasolkę wyzwolić SB-900... piszę powinna, bo nie sprawdzałem ale słyszałem o takich przypadkach.
Używałem z parasolkami i bez problemu działa.
Herr Mec
09-01-2010, 18:47
Dziwię się trochę, że mając takie fajne narzędzie jak CLS szukasz rozwiązań radiowych. Tak jak ktoś wcześniej napisał, owszem są fajne systemy radiowe ale za 400 - 500 zł.
Tylko, że CLS nie działa przy zalożeniu na sabinę softboxa (za "Z pamiętnika lampy błyskowej").
Andrzej Olender
10-01-2010, 00:52
Tylko, że CLS nie działa przy zalożeniu na sabinę softboxa (za "Z pamiętnika lampy błyskowej").
Zależy jakiego softboxa, wszystkie reporterskie jakie znam powodują że czujnik lampy jest nie zasłonięty i działać będzie bez problemu.
maniek750
10-01-2010, 18:17
A jak bardzo chcesz uniknac "kompletnie " blysku lampy wbydowanej to zostaje jeszcze zakup SU-800 :-D Ale zakup jej bedzie boleć ;-)
Ostatnio na Allegro pojawił się taki wynalazek, lampa błyskająca w podczerwieni. Wyzwala podobno fotocele.
jest jeszcze coś takiego jak klapka zasłaniająca lampę na body ( zapomniałem jaki ma symbol) nie widać wtedy błysku lampy plus zwiększa się zasięg cls-a ( podobno) mam ją i korzystam.
maniek750
13-01-2010, 12:25
A nazywa sie ten gadzet SG-3ir ;-)
Właśnie mi uświadomiliście ze moją D40x mogę wyzwolić sb 900. A tak szukałem tego w instrukcji... chyba słabo czytam ze zrozumieniem :P Pozdrawiam
Wybacz, ale to jest czysta herezja. Jeszcze mis sie to nie zdarzyło, ani z su-800, ani z popup'em.
jest jeszcze coś takiego jak klapka zasłaniająca lampę na body ( zapomniałem jaki ma symbol) nie widać wtedy błysku lampy plus zwiększa się zasięg cls-a ( podobno) mam ją i korzystam.
A dla czego miałby sie zwiekszac? Lampa wbudowana blyska przeciez tak samo, z tym, ze panel filtujr swiatlo i przepuszcza tylko podczerwien.
Wbudowana lampa jest bardzo skutecznym wyzwalaczem , dzialającym i na 30 metrow jak sie wszystko dobrze ustawi.
z tym zwiększeniem zasięgu to tylko gdzieś wyczytałem . Co do CLS-a to mam mieszane uczucia w moim przypadku miałem problemy np. wczoraj robiąc zdjęcia w pomieszczeniu 18 m2 trzy lampy dwie grupy jeden kanał w takich ustawieniach nie mogłem odpalić SB 900 z parasolką gdy była lekko za mną lub gdy była po mojej prawej stronie wysoko przy suficie - decyzja kupuje radio
z tym zwiększeniem zasięgu to tylko gdzieś wyczytałem . Co do CLS-a to mam mieszane uczucia w moim przypadku miałem problemy np. wczoraj robiąc zdjęcia w pomieszczeniu 18 m2 trzy lampy dwie grupy jeden kanał w takich ustawieniach nie mogłem odpalić SB 900 z parasolką gdy była lekko za mną lub gdy była po mojej prawej stronie wysoko przy suficie - decyzja kupuje radio
bo trzeba miec ze sobą jeszcze jaks blende zeby przekierowac swiatlo czasem, jak sama nazwa wskazuje to oswietlanie kreatywne:) kupujac radio pozbawisz sie sterowania fleszami z body.
Michał1972
22-05-2010, 17:47
bo trzeba miec ze sobą jeszcze jaks blende zeby przekierowac swiatlo czasem, jak sama nazwa wskazuje to oswietlanie kreatywne:) kupujac radio pozbawisz sie sterowania fleszami z body.
Zależy jaki sterownik radiowy kupisz.... Tani - nie masz kontroli, drogi - owszem, kontrola jest :)
Jak się robi zdjęcia na zewnątrz w ciągu dnia (jest jasno) a chce się doświetlić jakoś fajnie lampą to CLS odmawia posłuszeństwa. Sprawdzałem, zakląłem, znowu zakląłem i znowu. Potem zapiąłem kabel...
Jeszcze jedna dupiata cecha CLS'a jest taka, że jak się chce używać lampy w manualu i robić pomiary zewnętrznym światłomierzem to on głupieje od przedbłysków :( albo ja nie umiem tego robić albo się nie da. Światłomierz reaguje mi na przedbłysk sterujący lampami i pokazuje głupoty :(
Jednak kabel lub radio to jest to :)
Pozdrowionka!
Jesli ktos chce pozostac na dluzej przy zabawie z foto,to warto zainwestowac w Pocket Wizard ,tym bardziej ze jest teraz promocja (we francji ) , no i raczej nie zawodza ;)
Jak się robi zdjęcia na zewnątrz w ciągu dnia (jest jasno) a chce się doświetlić jakoś fajnie lampą to CLS odmawia posłuszeństwa.
Większych głupot nie czytałem...
Wybacz może ostro pojechałem ale pracuję w CLS od jakiegoś czasu - to on był jednym z czynników dla których zmieniłem system Canon na Nikon. Jeszcze nie miałem problemów z wyzwoleniem - czujnik zawsze wychwytuje błyski komunikacyjne i wcale nie trzeba świecić mu "prosto w oczy" i to wcale nie za pomocą SU-800 ale zwykłej lampy błyskowej. Nie ważne czy środek lata, bezchmurne niebo czy na litość Pana Boga środek zimy, Karpacz, śnieg i ostre słońce...Plaża, góry, mazury kopalnia węgla kamiennego i dupa u murzyna - wszędzie wyzwala.
Druga prawda jest taka, że największym dobrodziejstwem CLS jest praca w trybie iTTL. Dlatego wystarczy dobrze "popunktować" światłomierzem wbudowanym interesujący nas kadr - dla wybranej wartości dać FL (bo rozumiem że sens manualnego ustawiania mocy lamp jest jedynie wtedy gdy zakładamy, że oświetlenie kadru się nie zmieni)
Oczywiście szczęściu czasem musimy pomóc:
-czujnikowi zrobić malutki cień z taśmy izolacyjnej
-błysk sterujący odbić od ekranu ze styropianu aby poinformował lampę ukrytą za winklem.
-podczepić lamę kablem iTTL (SC-28 i 29 lub łączyć je ze sobą) aby posłać sygnał gdzieś indziej.
No i najważniejsze:
-najlepszą wyzwalarką w CLS jest /Metz 58 AF-1 - a to dzięki możliwości posyłania informacji w dwie różne strony.
-czasami na wyzwalarkę trzeba nałożyć coś co zamieni zwykłe światło widzialne w IR (ale to dotyczy mega połyskliwych przedmiotów jak np chromowane rurki)
Bardzo często błyskam przez softbox ale równie często jest to ekran transparentny za którym są parasolki transparentne za którymi ukrywają się SB-900. Jest to dość gruba bariera jednak błysk sterujący dociera.
Słowo odnośnie PW - jego cena równa się w przybliżeniu jednej lampie błyskowej - dla mnie rachunek prosty na tym etapie ZABAWY z lampami błyskowymi.
Zasięg błysku sterującego?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img204.imageshack.us/img204/5075/clszasieg.jpg)
i chciało się więcej.
Teraz czekam na obrzucenie błotem przez zagorzałych fanatyków radyjek i innych utrudniaczy życia :]
Nikt cie nie bedzie obrzucal blotem ,tak przynajmniej ja uwazam ? Blyskam tez w CLS ,i zauwazylem ze nawet jesli moja SB900 jest schowana to i tak wylapuje blysk ,co mnie zadziwilo wiele razy (pozytywnie),wiadomo sa przypadki szczegolne ze komus tam nie dziala ale to trzeba by rozpatrywac kazdy z osobna,generalnei jednak nie mam problemow w CLS . Nadal podtrzymuje ze jesli ktos lubi takie blyskanie bez kabelkow etc , to inwestycja w PW jest warta,no chyba ze kogos kompletnie nie stac ?
Większych głupot nie czytałem...
Oczywiście szczęściu czasem musimy pomóc:
-czujnikowi zrobić malutki cień z taśmy izolacyjnej
-błysk sterujący odbić od ekranu ze styropianu aby poinformował lampę ukrytą za winklem.
-podczepić lamę kablem iTTL (SC-28 i 29 lub łączyć je ze sobą) aby posłać sygnał gdzieś indziej.
No i najważniejsze:
-najlepszą wyzwalarką w CLS jest /Metz 58 AF-1 - a to dzięki możliwości posyłania informacji w dwie różne strony.
-czasami na wyzwalarkę trzeba nałożyć coś co zamieni zwykłe światło widzialne w IR (ale to dotyczy mega połyskliwych przedmiotów jak np chromowane rurki)
Teraz czekam na obrzucenie błotem przez zagorzałych fanatyków radyjek i innych utrudniaczy życia :]
nie doczekasz się błota choć za "głupoty" by Ci się należało. Opisałem to jak to działało u mnie i wisi mi to czy ktoś inny jest z tego zadowolony. Ja odebrałem CLS jako niewygodny i dupiaty system.
Ilość gimnastyki którą sam wymieniłeś aby CLS działał, mówi sama za siebie. Jak masz czas na takie pierdoły to ok - ja nie mam ani czasu ani cierpliwości. Najzwyczajniej - system któremu trzeba "pomagać" nie spełnia swojej roli. To jak tuningowanie poloneza. Zwłaszcza jeśli trzeba kupić lampę za ponad tysiaka, żeby to działało (jak sam napisałeś o metz)
Pozdrawiam, bez błotka :)
P.S. jak następnym razem napiszesz, że ktoś pisze głupoty to się zastanów wcześniej bo to niezbyt uprzejme.
wymieniłem sytuacje ekstremalne
Metz w odróżnieniu od chinola lub PW błyska - wsadzasz na sanki i masz lampę - więc jaki to wydatek? Płacę za lampę nie za nadajnik. Nadajnik PW rozdają pod kościołem czy rośnie na drzewie? Bez sensu taki system za który trzeba płacić :]
Po za tym nie wyzwalam tylko metzem - mam też kilka SB-900 które też w tej roli sobie radzą. Do tego wbudowana lampa w D700 też swoją rolę spełnia jest też genialny ponoć SU-800 - ale nie czuję potrzeby zakupu bo nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem żeby lampiszony nie odpaliły.
Nie będę tutaj rozstrzygał który system jest lepszy - bo po co? Każdy ma to co mu pasuje.
Drażni mnie jak ktoś wyraża opinie o czymś czego nie zna i nie chce poznać i z góry pisze że coś jest FUJ.
Wg mnie CLS jest bardziej mobilny i szybciej gotowy do akcji - ot cała różnica.
Nadal podtrzymuję swoje zdanie.
Kto nie ma w głowie (iTTL) ma w nogach (radio)
masz inne potrzeby ja mam inne. Nie mów, że nie chcę poznać, bo poznać próbowałem :) widocznie dla Twoich potrzeb się to sprawdza a dla moich nie. Najlepiej sprawdziç samemu, co komu odpowiada i finito.
Zastanawia mnie jednak po jaką cholerę ludzie kupują PW i inne systemy za gruba kasę, skoro magiczny CLS tak świetnie działa? Gdyby to było takie cudowne to nikt z nikoniarzy nie myślałby nawet o radiówkach.
...Zastanawia mnie jednak po jaką cholerę ludzie kupują PW i inne systemy za gruba kasę, skoro magiczny CLS tak świetnie działa? Gdyby to było takie cudowne to nikt z nikoniarzy nie myślałby nawet o radiówkach.
nic dodac nic ujac
Ale to nie jest cudowne! Inaczej
Cholernie cenię sobie pracę w iTTL - miałem Canona i podróbki PW (Elinchromy Skyport) Drażniło mnie ustawianie mocy i chodzenie do lampy to w tą to z powrotem.
Dzięki Bogu miałem tylko dwie lampy (580 i 430).
Nagle potrzebowałem większej ilości lamp (w studio nadal wyzwalam lampy radiem) i tu pojawił się kolejny problem: do kosztów samej lampy musiał dojść koszt odbiornika. Do tego kolejna lampa to o jeden punkt trasy więcej na moim planie zdjęciowym.
PW oferuje już TTL przez radio dla Canona. Niestety w Nikonie prace niby trwają ale coś cicho się z tym zrobiło. Mi chodzi tylko o wygodę użytkowania.
Pach naciskam spust migawki - > mam zdjęcie oceniam co zrobić z błyskiem - zmieniam w kilka chwil wartości dla poszczególnych grup i tyle.
Nie sądzę że to jest święty system i należy się do niego modlić. Jestem świadomy jego ograniczeń i je akceptuje bo nie ma alternatywy dla nas Nikonowców jeśli chcemy iTTL.
Do tego CLS jest jakby za darmo - już jest i tyle - gdy liczą się każdy grosz, jest to naprawdę dobre rozwiązanie.
plusfoto
09-07-2010, 18:03
Panowie CLS jest świetny w pewnych warunkach i tam na pewno się sprawdzi ale nam potrzebny jest system który się sprawdzi prawie wszędzie i dlatego myślę że radio jest duuuużo mniej zawodne pod tym względem. Idąc robić zdjęcia ja mam ustawić lampy tam gdzie mi pasuje a nie tam gdzie złapie CLS i ewentualnie kombinować z jakimiś dodatkowymi odbiciami aby go uaktywnić. Nie wiem może ja mam coś skopane ale w plenerze CLS to dla mnie porażka. I dlatego kupiłem to "pitu04" i co prawda biegam sobie między lampami ale praktycznie mam 99% wypaleń. A teraz czekam na tą niby poprawioną nową wersją pixela i zobaczymy z czym to się je. Na razie poprzednia popłynęła do producenta celem tej poprawy.
marszull
09-07-2010, 18:35
a ja czekam az plusfoto sie doczeka i zrobi porzadny test ;)
i caly czas czekam na PW dla nikona
bo w moim przypadku tez CLS nie do konca sie w plenerze sprawdzal
A ktos wie kiedy ma cos byc dla nikona?
marszull
09-07-2010, 20:53
w zasadzie to od wejscia pocketow do canona to ma sie pojawic wersja nikon ;) czyli troch eczasu juz to trwa
(ale trzeba brac poprawke ze system sterowania blyskiem nikona jest jednak bardziej skomplikowany)
statnie zrodlo ze strony PW mowi ze:
"Nikon MiniTT1 and FlexTT5: Significant progress has been made on the firmware this month as expected. We have been selectively getting beta units into the field for further testing. We have been reluctant (to say the least) of publishing a release date simply due to the unpredictable nature of the firmware development. We also know how much this drives you crazy. Best case from where we are today is shipments beginning in August."
zrodlo (http://www.pocketwizard.com/news_events/news/june2010_updates/)
czyli w najlepszym wypadku sierpien, a w najgorszym ... ;)
Jak ktoś zdaje sobie sprawę z ograniczeń CLS i świadomie ustawia lampy, to sprawdzi się praktycznie za każdym razem. Ja wyzwalałem 2 lampy zdalne przez wbudowaną w ostrym, zachodzącym słońcu (godzina 19) i skuteczność odpaleń wyniosła 100%. Jednak do zabawy w świecenie przez ściany, na większe odległości, czy bez obawiania się, czy czujnik "widzi" lampę master, trzeba zakupić radio. A te stają się co raz tańsze i co raz lepsze..
coroner o tym wlasnie piszemy CLS nie najgorszy ,ale wlasnie do takiego klikania sobie,lecz jesli chcesz miec cos bardziej konkretnego ,cos co cie nie zawiedzie gdy bedzie taka potrzeba ,no to wtedy wlasnie trzeba dobre nadajniki radiowe .
plusfoto
09-07-2010, 22:43
Jak ktoś zdaje sobie sprawę z ograniczeń CLS i świadomie ustawia lampy, to sprawdzi się praktycznie za każdym razem. ..
I właśnie o tym pisałem wyżej. Ja nie chcę budować sceny pod CLS tylko światło chcę dostosować do sceny i dla tego moim i ewentualnie tylko moim zdaniem przy takim rozumowaniu radyjka sprawdzają się bardziej.
adolfik9501
11-07-2010, 10:40
(...) o tym wlasnie piszemy CLS nie najgorszy ,ale wlasnie [b]do takiego klikania sobie,lecz jesli chcesz miec cos bardziej konkretnego ,cos co cie nie zawiedzie gdy bedzie taka potrzeba ,no to wtedy wlasnie trzeba dobre nadajniki radiowe .
Proponuję zobaczyć "Nikon School presents a Hands-on Guide to Creative Lighting" gdzie McNally tak sobie klika... No ale to przecież amator, który nie wie, że tylko radyjko się liczy. Ciekawe jakby zmieniał moc lamp na radio jakby błyskał tak jak na filmie poza pomieszczeniem, w którym klikał sobie (patrz sesja z panną młodą, i z baletnicą) ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/07/5103tlOWb6L_SL500_AA300_-2.jpg
źródło (https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/5103tlOWb6L._SL500_AA300_.jpg)
plusfoto
11-07-2010, 14:49
Nutkę ironii chyba odczytałem prawidłowo jednak pewne rzeczy musimy chyba rozróżnić i usystematyzowć.
Mówimy o fotografii - ja to nazwę - użytkowej czyli (plener ślubny, komunijny i.t.p) gdzie jedziemy w dwa trzy miejsca gdzie w określonym czasie (około 3 g) mamy do wykonania pewną określoną ilość zdjęć za określoną kasę czyli okło 1,5-2k i tu brak czasu na eksperymenty, czy nazwijmy to fotografii reklamowej gdzie jedziemy praktycznie w jedno dwa miejsca z modelką i modelem z którymi pracuje się zupełnie inaczej niż ze zwykłą parą i mamy do wykonania praktycznie jedno zdjęcie na określony temat w praktycznie nieokreślonym czasie i za kasę trzy cztery razy więkrzą. Ciekawy jestem jak by facet sobie poradził w takim układzie. Myślę że musiałby zatrudnić z trzech pomocników którzy ten majdan by za nim nosili i rozstawiali a jak by jeszcze miał połowę tej gaży wypłacić pomocnikom to całkiem by mu się nogi ugięły. Myślę że facet jest dobry w tym co robi ale on raczej zajmuje się tym drugim rodzajem fotografi .
marszull
11-07-2010, 19:32
CLS w pewnych warunkach sie sprawdza w innych nie,
film jest ok, podobnie jak ksiazka ale trzeba tez brac poprawke, ze to tylko film czy tez ksiazka i pczesc miejscowek mogla byc dobrana pod zdjecia
i ze pewne tresci sa, jak najbardziej widoczna i niekukrywana, reklama.
Tak do konca to nie wiem o czym jest ta dyskusja
jedni uzywaja CLS, drudzy radia, a trzeci CLS i radia zamiennie, a jak wyjdzie PW do nikona to beda uzywac radia i CLS razem ;)
adolfik9501
11-07-2010, 21:51
Nutkę ironii chyba odczytałem prawidłowo jednak pewne rzeczy musimy chyba rozróżnić i usystematyzowć.
Mówimy o fotografii - ja to nazwę - użytkowej czyli (plener ślubny, komunijny i.t.p) gdzie jedziemy w dwa trzy miejsca gdzie w określonym czasie (około 3 g) mamy do wykonania pewną określoną ilość zdjęć za określoną kasę czyli okło 1,5-2k i tu brak czasu na eksperymenty, czy nazwijmy to fotografii reklamowej gdzie jedziemy praktycznie w jedno dwa miejsca z modelką i modelem z którymi pracuje się zupełnie inaczej niż ze zwykłą parą i mamy do wykonania praktycznie jedno zdjęcie na określony temat w praktycznie nieokreślonym czasie i za kasę trzy cztery razy więkrzą. Ciekawy jestem jak by facet sobie poradził w takim układzie. Myślę że musiałby zatrudnić z trzech pomocników którzy ten majdan by za nim nosili i rozstawiali a jak by jeszcze miał połowę tej gaży wypłacić pomocnikom to całkiem by mu się nogi ugięły. Myślę że facet jest dobry w tym co robi ale on raczej zajmuje się tym drugim rodzajem fotografi .
Majdan tegoż gościa w przypadku CLS/AWL jest mniejszy o radyjko ;) Poza tym wspomnę, że również używa on radio. Wydaje mi się, że jak się dobrze człek oswoi z możliwościami CSL/AWL to wie czego się spodziewać i na co sobie można pozwolić. Niestety w realiach naszego kraju oswajanie się jest utrudnione przez cenę tychże zabawek, co napędza sprzedaż radiowych wyzwalaczy będących tanią alternatywą lecz o mniejszym komforcie użytkowania. Jak to w życiu coś za coś.