Zobacz pełną wersję : D3 fw 2.02
Pojawił się: http://nikoneurope-en.custhelp.com/rd?1=AvcY~wo7HP8SvGOjGv0e~yL~Jv0q~zz~&2=12271
A dokladniej:
Poniżej wymieniono optymalizacje, jakie wprowadzono w oprogramowaniu typu A i B w wersji 2.02
— Poprawiono działanie automatycznego balansu bieli.
— Dodano obsługę kart pamięci o pojemności 64 GB.
— Gdy opcja Ustawienia czułości ISO>Automatyczny dobór ISO w menu fotografowania jest ustawiona na wartość Włączony, opcję Maksymalna czułość można ustawić w krokach co 1/3 EV, 1/2 EV lub 1 EV zgodnie z ustawieniami osobistymi opcji b1Krok EV do zmiany ISO.
— Okres oczekiwania przed ustawieniem ostrości w reakcji na nagłą zmianę odległości obiektu można obecnie wybrać spośród wartości 5 (Długi) , 4, 3 (Normalny), 2 i 1 (Krótki) w ustawieniach osobistych a4 Blokada śledzenia ostrości. W związku ze zwiększeniem liczby opcji ustawień osobistych a4 Blokada śledzenia ostrości element ten zostanie ustawiony na wartość 3 (Normalny) po uaktualnieniu oprogramowania. Ustawienie należy dostosować zgodnie z potrzebami.
— Opcja Dynamiczny wybór pola ostr. została dodana do przycisku FUNC. i pokręteł (Podgląd + pokrętła sterowania, AE-L/AF-L + pokrętła sterowania ) w ustawieniach osobistych f4 Rola przycisku FUNC. (f5 Rola przycisku podglądu, f6 Rola przycisku AE-L/AF-L).
— Po wybraniu opcji AF-ON w ustawieniach osobistych a9 Przycisk AF-ON lub a10 Przycisk AF-ON do pionu monitor wyłącza się po naciśnięciu przycisku AF-ON, nawet jeśli wyświetlane są informacje zdjęciowe.
— Po wybraniu opcji AF-ON w ustawieniach osobistych f6 Rola przycisku AE-L/AF-L>Naciśnięcie przyc. AE-L/AF-L monitor wyłącza się po naciśnięciu przycisku blokady AE/AF, nawet jeśli wyświetlane są informacje zdjęciowe.
— Do elementu GPS w menu ustawień dodano opcję Używaj GPS do ustawania zegara aparatu. Po wybraniu opcji Tak wewnętrzny zegar aparatu jest ustawiany na podstawie informacji o dacie i godzinie uzyskanych za pośrednictwem połączenia z urządzeniem GPS. Po wybraniu opcji Tak po raz pierwszy należy wyłączyć i włączyć aparat w celu ponownego pobrania danych GPS.
— Po wybraniu opcji Włącz dla elementu GPS>Autom. wył. pomiaru światła w menu ustawień okres wyłączenia czujników zostaje wydłużony o maksymalnie minutę w celu umożliwienia pobrania danych GPS przez aparat natychmiast po włączeniu urządzenia i funkcji pomiaru. (Tylko w przypadku modułu GPS GP-1).
— Po wybraniu ustawienia Włączona dla opcji Red.szumów - dł. naśw. występowały problemy podczas fotografowania z czasami otwarcia migawki dłuższymi niż 1 s i krótszymi niż 8 s lub równymi. Problem ten został rozwiązany.
— Problem uniemożliwiający wyświetlanie pola AF podczas odtwarzania zdjęć zrobionych w trybie zdjęć seryjnych został rozwiązany.
— Po włożeniu do aparatu niektórych kart pamięci w górnej części wyświetlacza LCD pojawiał się komunikat „CHA” i nie można było robić zdjęć. Ten problem został rozwiązany.
W liscie zmian widac troche rozwiazan ktore zaadoptowane zostaly wraz z wprowadzeniem D3s.
Na pewno AWB bedzie troche inaczej pracowal, ponadto osoby ktore uzywaja innego ustawienia funkcji custom a4 niz domyslne powinny zajrzec do tej opcji po dokonanej zmianie, dodatkowo bedzie mozna zapiac pod przycisk custom zmiane ilosci punktow trybie dynamicznym autofocusa (jesli bedzie tak jak w D3s to ta zamiana bdzie widoczna podczas pracy w wizjerze i to nie na dolnym lub bocznym panelu, ale nieco bardziej efektownie, np. punkty autofocusa beda wyswietlaly literki 3D :D
To kto pierwszy ?
Ty? :twisted:
Hehem zapomnieli dopisać o literce "S", która pojawia się na body po zrobieniu aktualizacji :mrgreen:
PS. Może AWB zacznie chodzić jak w D200 :p
Ty? :twisted:
Hehem zapomnieli dopisać o literce "S", która pojawia się na body po zrobieniu aktualizacji :mrgreen:
:mrgreen:
No i znowu nie dodali czyszczenia matrycy i elektronicznej matówki typu E ... o kręceniu filmów nie wspomnę :???:
Śmichy chichy a LV dalej pod FN nie mozna ustawic :twisted: tak samo tryb silent - założę się, że to kwestia software'owa a nie hardłerowa.
I czemu w D700 można wyświetlać grid lines na matówce, a D3 pozbawili tej opcji :evil:
chociazby dlatego, ze w d700 jest inny mechanizm zwiazany z podswietlaniem oraz wyswietlaniem pkt autofocusa niz w d3
W każdym bądź razie nowy FW w aparacie działa. Przynajmniej na razie :p
W każdym bądź razie nowy FW w aparacie działa. Przynajmniej na razie :p
Testuj z 2-3 dni napisz czy ok, potem ja pocisnę:)
WB z tego co zauważyłem przy żarówach daje ciut chłodniejsze światło (to na plus), chociaż do ustawienia ręcznego 2500K jeszcze brakuje. Zdecydowanie najwazniejszym ficzerem jest teraz możliwość wyswietlania sobie napisu 3D w wizjerze ;)
step.tom
06-01-2010, 21:07
Zdecydowanie najwazniejszym ficzerem jest teraz możliwość wyswietlania sobie napisu 3D w wizjerze ;)
Tak? Chyba nie doczytałem. Mnie tam się nic nie wyświetla... :(
przypisz do ktoregos funkcyjnego pod przycisk i kolka zmiana ilosc pkt af w trybie dynamicznym
af na tryb dynamiczny
selektor af na na AF-C
patrzysz wizjer i krecisz kombinacja kolko + przycisk ktore przypisales do tej funkcji :)
To był żart ;) po przypisaniu FN funkcji zmiany ilości pól śledzenia AF i kręceniu kółeczkiem pojawiaja się odpowiednio 9, 21, 51 pól , a przy przejściu do trybu śledzenia koloru układa się z nich napis 3D ;)
step.tom
06-01-2010, 21:59
przypisz do ktoregos funkcyjnego pod przycisk i kolka zmiana ilosc pkt af w trybie dynamicznym
af na tryb dynamiczny
selektor af na na AF-C
patrzysz wizjer i krecisz kombinacja kolko + przycisk ktore przypisales do tej funkcji :)
No i nie doczytałem...:???:. Dzięki
--Arkadia--
07-01-2010, 11:56
zaktualizował już ktoś?
:)
zaktualizował już ktoś?
:)Nie przesadzasz z tym lenistwem? Wystarczy przeczytac kilka wpisow z tego watku, zeby sie tego dowiedziec.
Martini30
07-01-2010, 13:14
Od wczoraj wgrane oprogramowanie i jak na razie działa poprawnie... czy poprawniej czas pokaże ;) AWB nadal nie jest ideałem ale zauważam przy sztucznym oświetleniu lekka poprawę... chyba ze to placebo ;)
--Arkadia--
07-01-2010, 13:24
Od wczoraj wgrane oprogramowanie i jak na razie działa poprawnie... czy poprawniej czas pokaże ;) AWB nadal nie jest ideałem ale zauważam przy sztucznym oświetleniu lekka poprawę... chyba ze to placebo ;)
O takie inf@ mi chodziło - mam do zrobienia ślub w sobotę i nie chciałbym żadnych niespodzianek softowo-sprzętowych.
Dzięki
Również wrzuciłem nowy firmware i póki co aparat odzywa się do mnie prawidłowo i nie jąka się ;)
Balans bieli faktycznie sprawia wrażenie bardziej celnego, aczkolwiek testowałem tylko w naturalnym świetle (pomieszczenie, światło z okna, dzień pochmurny).
W każdym razie usterek na razie nie zauważyłem :D
Na dpreview coraz więcej głosów rzecze, że nowy FW poprawia jakość obrazu na wysokich ISO (tu akurat D700, ale były już ze 2 wątki mówiące to samo o D3 http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1021&thread=34184994). Nie robiłem porównań przed/po, ale po ostatniej sesji z intensywnym użyciem ISO3200 nie zauważyłem jakiejś istotnej różnicy na plus, może dlatego że bardzo rzadko używam tej czułości :)
Test zdaje się potwierdzać też, że AWB przy świetle żarowym daje bielszą biel ;)
maciej007
15-01-2010, 13:54
Mam wrażenie że to praca nowego AWB (bielsza biel :) , jaśniejsze zdjęcia?) , dają subiektywne wrażenie lepszej jakości zdjęć.
Co do tych szumów, to specjalnie zrobiłem zdjęcia porównawcze (przed i po) i szczerze mówiąc nie widzę żadnej różnicy... Może ludzie doznali efektu placebo :D
Niemniej jednak poziom zaszumienia przy ISO3200 jest na tyle niski, że poprawa nie jest specjalnie potrzebna (przynajmniej dla mnie).
Pawel Pawlak
23-01-2010, 16:13
widoczność szumów jest zależna od kolorów, kontrasu itp. więc zmiana pracy AWB kóra wpływa na kolorystykę może sprawiać wrażenie mniejszego/większego zaszumienia zdjęcia.
Michał Figura
27-01-2010, 14:43
Co do tych szumów, to specjalnie zrobiłem zdjęcia porównawcze (przed i po) i szczerze mówiąc nie widzę żadnej różnicy... Może ludzie doznali efektu placebo :D
Niemniej jednak poziom zaszumienia przy ISO3200 jest na tyle niski, że poprawa nie jest specjalnie potrzebna (przynajmniej dla mnie).
Popieram, podobnie uczyniłem i rezultat ten sam...
olkuszanin
01-02-2010, 14:47
AWB dla mnie na duży plus,, robię troszkę zdjęć na ciemnych halach sportowych , przy dużej ilości kolorów znaczna poprawa, nie muszę się już bawić z barwami przy nef-ach
Szum mniejsze przy dużych iso , co zapewne poprawiło się dzięki AWB, doszło do tego że na 6400 nie robię już jpgów i nefów tylko same nefy i jestem bardzo zadowolony.
Co do gadżetów nie lubię ich i nie używam, choć to 3d musiałem sprawdzić efektowne ,,.:),, zmiana Firmware ostatecznie jak dla mnie na duży plus