PDA

Zobacz pełną wersję : Maroko, wyprawa na pustynię

robsonzbydzi
06-01-2010, 11:18
Widzę że w tym dziale jest kilka relacji osób które były lub będą w Maroku,
próbuję zorganizować dla 2 osób wyprawę po części wschodniej maroka, jeepy, pustynia itd.
szukam namiarów na lokalne biuro które mi w tym pomoże, może ktoś ma już jakiś sprawdzony namiar,
ewentualnie może jest jakiś chętny na wspólny wyjazd w drugiej połowie marca? Cel typowo fotograficzny.

stock
06-01-2010, 11:29
o - w II połowie marca i kwietniu btez tam będe. Mozna się gdzies spiknąc w rejonie Warzazatu lub nawet ciut dalej w razie czego :)

robsonzbydzi
06-01-2010, 12:42
byłoby super, planujemy około 2 tygodni w drugiej połowie marca tak żeby na święta wrócić do kraju, organizujesz sobie trasę z kraju czy idziesz na żywioł?

stock
06-01-2010, 13:57
żywioł. od konca marca do konca kwietnia

dlugas1982
06-01-2010, 15:27
robsonzbydzi (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=28730)

zakładany koszt podróży i jaka trasa? (z Polski samolot do Maroko czy przez inne państwo?)
tak pytam z ciekawości tylko :)

fruchu
06-01-2010, 15:44
Tez sie wybieram do Maroka w 2 polowie marca. Nie znam jeszcze dokladnego terminu, wszystko bedzie zalezec od cen biletow. Jak juz ustale termin to dam znac, moze ktos bedzie w okolicy to moznaby sie spotkac ;-) Wie ktos moze jakie sa ceny wynajecia samochodu z przewodnikiem (cena za dobe)?

stock
06-01-2010, 16:03
spoczko - widze że szykuje się niezła ekipa na plenerek w maroku :) pamietajcie by przed wyjazdem sobie maile poprzesyłac to moze sie jakos spikniemy na miejscu :)

fruchu
06-01-2010, 16:18
Nie ma sprawy, napewno sie odezwe ;-) Bede jechal prawdopodobnie z 2 osobami, a wy jak? Samemu czy z kims?

robsonzbydzi
06-01-2010, 16:37
Jadę w 2 osoby, nad trasą pracuję, chcę sobie trochę ułatwić i szukam jakiegos biura żeby część trasy mi zagospodarowali zwłaszcza wyprawę na pustynię

stock
06-01-2010, 18:26
ja jadę z dziewczyną. Wstepnie zamierzamy wyladować w Marakeszu, potem pod Tublaka, dalej w stronę Warzazatu i może pustynia (?), potem w stronę Agafiru i wybrzeżem na północ.

doktor
06-01-2010, 19:46
Cenę samochodu mogę sprawdziś. Dacia Logan prawie nówka, wynajmowana na 7 dni w Agadirze. W ramach świątecznych porządków odnalazłem kwit z wypożyczalni. Najlepiej na miescu załatwiać samochód, trzebaq się targować (choć upusty nie są tak spektakularne jak w Egipcie) a także przypilnować, by ubezpieczenie było bez udziału własnego. Oni sami z siebie tego nie proponują (zwykle)

fruchu
06-01-2010, 21:10
Cenę samochodu mogę sprawdziś. Dacia Logan prawie nówka, wynajmowana na 7 dni w Agadirze. W ramach świątecznych porządków odnalazłem kwit z wypożyczalni. Najlepiej na miescu załatwiać samochód, trzebaq się targować (choć upusty nie są tak spektakularne jak w Egipcie) a także przypilnować, by ubezpieczenie było bez udziału własnego. Oni sami z siebie tego nie proponują (zwykle)

Jest jeszcze problem z prawkiem, dlatego pytalem o samochod z kierowca/przewodnikiem ;-)

robsonzbydzi
06-01-2010, 21:50
a nie możesz wyrobić sobie międzynarodowego prawka, kosztuje grosze a wystawiają prawie od ręki w wydziale komunikacji

fruchu
06-01-2010, 23:39
a nie możesz wyrobić sobie międzynarodowego prawka, kosztuje grosze a wystawiają prawie od ręki w wydziale komunikacji

Nawet jak sie zadnego nie ma? ;-) Koles ma ale tylko na ciezarowe

Troche zle sie wczesniej wyrazilem, jakbym mial prawko albo kierowce, wtedy bysmy wzieli cos z wypozyczalni ;-)

verus
06-01-2010, 23:41
Dacia Logan w Ourzazacie kosztowała mnie na dobę 450 MAD z ubezpieczeniem, można było wziąć bez za 400.
Jeśli pustynia w Maroku to raczej ta za Zagorą, to coś koło Merzugi to piaskownica...

fruchu
06-01-2010, 23:54
Dacia Logan w Ourzazacie kosztowała mnie na dobę 450 MAD z ubezpieczeniem, można było wziąć bez za 400.
Jeśli pustynia w Maroku to raczej ta za Zagorą, to coś koło Merzugi to piaskownica...

Sam samochod , czy samochod z kierowca?

doktor
07-01-2010, 00:17
Ja w Agadirze zapłaciłem ok 350 MAD za dobę z ubezpieczeniem (ja wypożyczałem w marokańskiej wypożyczalni, Lotos, albo Lotus cars nie w Avisie czy temu podobnych), oczywiście, że sam samochód. Maroko to nie Egipt. Z kierowcą zapłacisz kupę kasy. Ale jest to oczywiście wykonalne. I warto się potargować, upusty jakie daje się uzyskać to około 30%. Poza tym to nie jest sezon, więc powinno być łatwiej. Ta pustynia za Merugą ma 8 na 20 km. Tam się nawet zabłądzić nie da. Jak pójdziesz prosto to za niedługo się skończy, niezależnie od kierunku. Z resztą z Merzugi widać pasmo górski, które jest już poza pustynią

fruchu
12-01-2010, 22:12
Kupilem dzis bilet na 11-22/03. Niestety tak krotko bo jedna osoba z pracy poszla na dlugoterminowe zwolnienie lekarskie i nie dostalbym wiecej urlopu.

stock
13-01-2010, 14:37
gdzie kupiłes i skąd lecisz. Wylot z Pl czy może Frankfurt Hahn ?

vasco
13-01-2010, 16:28
Wynajecie samochodu w Maroku nie jest tanie, drozej niz w europie :-? Wynajecie z kierowca to bedzie masakra:(
Zobacz oferty lokalnych biur organizujacych roznorodne objazdowe wycieczki, moze znajdziecie cos co bedzie wam pasowac, ale w tym wypadku to wy sie musicie dopasowac do programu a nie odwrotnie:)
Ja jade w lutym i na czesc podrozy planujemy uzyc cameltrekking.com, na razie nie odpowiadaja na maila wiec chyba trzeba bedzie zadzwonic:)

fruchu
13-01-2010, 16:41
gdzie kupiłes i skąd lecisz. Wylot z Pl czy może Frankfurt Hahn ?

Mieszkam w UK i lece Liverpool -> Agadir. Ryanair ma tanie loty, za bilet zaplacilem 56 funtow, gdybym nie planowal przywiezienia kilku rzeczy to lecialbym z samym podrecznym 30 funtow taniej. W przyszlym tygodniu bede myslal cos wiecej na temat tego wyjazdu to jeszcze dam znac gdzie planuje pojechac. A gdzie Ty bedziesz w tych datach?

stock
13-01-2010, 17:12
zasadniczo jeszcze w Polce - ale pod koniec Twojego powrotu będe już siedział na plecaku i liczył godziny do odlotu :)

fruchu
13-01-2010, 17:30
Zapomnialem o Twoim wczesniejszym poscie ;-) Ja pozniej niestety nie moge.

stock
13-01-2010, 17:55
to jak bedziesz miał tam dostęp do netu i może jakąs chwilkę czasu to daj znac (jak mozesz rzecz jasna) jak tam w Maroku. Temperaturka, moze jakies przeboje z Ryanairem :D - bo tez planyje tą linia lecieć z Frankfurtu do Marakeszu

yggdrassill
14-01-2010, 15:11
ja tydzien temu wrocilem z Maroko i jakby co moge dac namiary na goscia, ktory moze pomoc przy organizacji wyjazdu na pustynie... Erraschidia, Merzouga...
wynajecie dacii logan jest niezlym pomyslem :) nam autko sie sprawdzilo niezle nawet na kretych gorskich drogach i na zupelnych bezdrozach ;)

stock
14-01-2010, 15:34
to ja poproszę o takie namiary na PW jeśli można. No i może z cennikiem wynajmu Logana, jesli pamiętasz rzecz jasna. Z góry - WIELKIE DZIĘKI :)
Na PW

fruchu
14-01-2010, 16:41
Ja tez bylbym zainteresowany wyjazdem na pustynie. Trzeba sie dogadywac mailowo/telefonicznie, czy ma moze jakas stronke z cenami?

hardnut
14-01-2010, 18:38
jeśli mogę pomóc...oto namiary na stronę www marokańskiej firmy z Marakeszu specjalizującej się w usługach turystycznych --> www.holidayservices.co.ma ,
te firmę mogę polecić, gdyż w pełni zapewniła mi realizację ugodnionej trasy (odbiegającej od banalnych szlaków turystycznych) oraz wykonanie moich fotograficznych priorytetów (w sumie przejechałem Land Cruiserem ponad 2200 km i byłem w miejscach, gdzie Maroko poznaje się od wewnątrz, także na pustyniach ), szczegóły na priv

pozdrawiam
hardnut
-------------------------
http://www.szylanski.soi.pl/

nowart
14-01-2010, 21:58
dlaczego Wy wszystko musicie "na priv" ??
ten wątek czyta wiele osób, niemało też chciałoby uzyskać informacje, które tak potajemnie możecie przekazywać wyłącznie na privach. nie wiem cóż to za wiedza tajemna ale miło by było gdybyście takie ciekawostki pisali tutaj, na forum otwartym - pewnie nie tylko mnie się przyda bo sam planuję w najbliższym czasie Maroko.
A zniechęcony już jestem do tych privów bo spytałem w ciągu ostatniego miesiąca w tym dziale kilka osób o informacje, które deklarowali się przekazywać na priv. Odpowiedzi nie otrzymałem ani jednej...
z góry dziękuję :)

fruchu
14-01-2010, 22:44
Wie ktos moze jak najszybciej pokonac trase Ouarzazate - Merzouga? Jak pisalem wczesniej, wypozyczenie samochodu nie wchodzi w gre, chyba ze z kierowca. Najtaniej jak do tej pory znalazlem to 120 euro za samochod z kierowca. Moze zna ktos jakas tansza opcje?

Moze lepiej zamiast tego trasa Ouarzazate - Zagora? Tu sa bezposrednie polaczenia autobusem

yggdrassill
14-01-2010, 23:51
nowart na priv bo namiary prywatne ;) ale podeslalem Tobie PM ;)
w razie czego mozna pytac ;)
a gosc o ktorym pisalem wyglada tak ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.yggdrassill.com/blog/img885.jpg)

Kubasto
15-01-2010, 00:19
Fruchu jedziesz autobusem z Warzarzat do Rissani,tam juz czekaja naganiacze z ofertami.Trzeba z kilkoma pogadac o ofercie-wielblady,dzipy,pokoje,jedzenie i cenach.Zawoza Cie dzipem do oberzy-czyli hotelu na pustyni.Ceny wody i jedzenia w oberzach sa dosyc wysokie,ale nie przerazajace.Mozna zrobic rezerwacje z Polski przez net,wtedy przyjada po Ciebie do Rissani.
Nie chce nikogo urazic,ale dlaczego nie czytacie portali-forow podrozniczych?Tutaj wiekszosc byla na zorganizowanych wyjazdach.
Z tymi privami to naprawde smiech na sali,nie po to sa fora,zeby ukrywac jakies informacje potrzebne innym.
Pozdrawiam!
Kuba

fruchu
15-01-2010, 00:46
Dzieki wielkie. Szukalem polaczenia dosc dlugo na necie, ale jedyne co znalazlem to polaczenie autobusowe chyba 23h. Gdybym mial wiecej czasu to szukalbym czegos na miejscu, ale wole wiedziec wczesniej. Z tego co czytalem na roznych forach to ludzie w wiekszosci przypadkow wynajmowali samochody a to akurat mi nie pomoglo.

Kubasto
15-01-2010, 01:00
Tutaj naprawde malo ludzi wynajmuje samochod :
http://www.travelbit.pl/glowna.htm
najlepsza polska strona o podrozowaniu po Afryce
http://www.yahodeville.com/autor.html
Kuba

yggdrassill
15-01-2010, 08:58
Fruchu jedziesz autobusem z Warzarzat do Rissani,tam juz czekaja naganiacze z ofertami.Trzeba z kilkoma pogadac o ofercie-wielblady,dzipy,pokoje,jedzenie i cenach.Zawoza Cie dzipem do oberzy-czyli hotelu na pustyni.Ceny wody i jedzenia w oberzach sa dosyc wysokie,ale nie przerazajace.Mozna zrobic rezerwacje z Polski przez net,wtedy przyjada po Ciebie do Rissani.
Nie chce nikogo urazic,ale dlaczego nie czytacie portali-forow podrozniczych?Tutaj wiekszosc byla na zorganizowanych wyjazdach.
Z tymi privami to naprawde smiech na sali,nie po to sa fora,zeby ukrywac jakies informacje potrzebne innym.
Pozdrawiam!
Kuba

chcialbys zeby twoj numer telefonu i email wedrowal po calym swiecie i niewiadomo do kogo trafil? ja nie i dlatego prywatnych namiarów nie podaje publicznie i tyle...
a co do czytania forów i portali podrózniczych... tak zrobilem przed wyjazdem do Maroko i zobaczylem zupelnie inny kraj niz ten przedstawiany na wielu stronach.... nie mialem nic zorganizowanego, oprocz przelotu, reszta to zywiol i nie zaluje... mozna wtedy lepiej poznac ludzi...

verus
15-01-2010, 11:55
Wie ktos moze jak najszybciej pokonac trase Ouarzazate - Merzouga? Jak pisalem wczesniej, wypozyczenie samochodu nie wchodzi w gre, chyba ze z kierowca. Najtaniej jak do tej pory znalazlem to 120 euro za samochod z kierowca. Moze zna ktos jakas tansza opcje?

Moze lepiej zamiast tego trasa Ouarzazate - Zagora? Tu sa bezposrednie polaczenia autobusem

Z Ouzarzate jest jeden autobus lokalny do Errachidy rano około 5.30 i kosztuje 80MAD. Z Errachidy do Merzugi taxówką jest 20min, koszt to ok 40-50MAD jak jest pełna :-) Czyli w sumie pokonałem tę trase za 15 euro.

Nie ma sensu czegokolwiek rezerwować przez net, wszystko jest do dogadania na miejscu za połowę ceny. Ceny w oberżach są bardzo niskie.

fruchu
15-01-2010, 15:34
Dzieki Verus ;-) Bede musial to ogarnac jakos po przyjezdzie

Kubasto
15-01-2010, 23:26
yggdrassill odbierasz chleb swojemu znajomemu :)

yggdrassill
16-01-2010, 11:23
yggdrassill odbierasz chleb swojemu znajomemu :)

a niby czemu? ;)

jakby co nieco zdjec z Maroko jest na moim blogu

nowart
16-01-2010, 13:10
nowart na priv bo namiary prywatne ;) ale podeslalem Tobie PM ;)
w razie czego mozna pytac ;)
a gosc o ktorym pisalem wyglada tak ;)

ee, bez przesady, gosć prowadzi normalną działalność więc podanie jego namiarów to żadne faux-pas.
oj Ty, namiary to na priv bo są priv a gęba gościa już nie jest priv? :lol: żarcik oczywiście ;)
dziękuję za namiary, przydadzą się na pewno !

yggdrassill
16-01-2010, 19:06
ee, bez przesady, gosć prowadzi normalną działalność więc podanie jego namiarów to żadne faux-pas.
oj Ty, namiary to na priv bo są priv a gęba gościa już nie jest priv? :lol: żarcik oczywiście ;)
dziękuję za namiary, przydadzą się na pewno !

na gebe dostalem pozwolenie ;)
a o namiary nie pytalem, wiec nie wiem na ile moge sobie pozwolic, bo Hafid uznal nas za rodzine i trudno bylo nawet dac mu pare groszy za wycieczki jakie nam zrobil ;)