Zobacz pełną wersję : D700 - nowy firmware 1.02
http://nikonasia-en.custhelp.com/cgi-bin/nikonasia_en.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=6550&p_created=1261383123&p_sid=NBCQVhRj&p_accessibility=0&p_redirect=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD0xNDU2LDE0NTYmcF9wcm9kcz0mcF9jYXRzPSZwX3B 2PSZwX2N2PSZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2VhcmNoX 25sJnBfcGFnZT0x&p_li=&p_topview=1
Modifications enabled with A and B firmware Ver. 1.02:
Auto white balance performance has been improved.
Support for 64 GB memory cards has been added.
When ISO sensitivity settings>ISO sensitivity auto control in the shooting menu is set to On, the Maximum sensitivity option can now be specified in steps of 1/3 EV, 1/2 EV or 1 EV, according to the Custom Setting b1 ISO sensitivity step value setting.
The length of time the camera waits before adjusting focus in response to sudden changes in the distance to the subject can now be selected from 5 (Long), 4, 3 (Normal), 2, and 1 (Short) from Custom Setting a4 Focus tracking with lock-on. With the increase in the number of options for Custom Setting a4 Focus tracking with lock-on, this item will be set to 3 (Normal) after firmware upgrade. Adjust this setting as needed.
When the camera’s AF-ON button is pressed, the monitor turns off and a focus point can now be selected using the multi selector.
When the MB-D10 AF-ON button is pressed (with AF-ON selected for Custom Setting a10 AF-ON for MB-D10), the monitor now turns off and a focus point can be selected using the multi selector.
A Use GPS to set camera clock item has been added to the GPS item in the setup menu. When Yes is selected, date and time information acquired via connection to a GPS device is used to set the camera’s internal clock. After selecting Yes for the first time, turn the camera off and then on again to reacquire GPS data.
When Enable is selected for GPS>Auto meter off in the setup menu, the time until meters turn off is now extended by up to 1 minute to enable camera acquisition of GPS data immediately after the camera is turned on, and immediately after meters turn on. (only with GPS Unit GP-1)
When On is selected for Long exp. NR with shooting at shutter speeds slower than 1 s but faster than or equal to 8 s, it did not function properly. This issue has been resolved.
The focus point was sometimes not displayed even when focus was acquired with playback of images captured with continuous shooting. This issue has been resolved.
When the virtual horizon was displayed with shooting in live view tripod mode and live view was then cancelled, the focus point displayed in the viewfinder could not be moved. This issue has been resolved.
When some memory cards were inserted in the camera, “CHA” was displayed in the top control panel and images could not be captured. This issue has been resolved.
When [M] exposure mode was used in live view shooting via Camera Control Pro 2, the electronic analog exposure display did not function. This issue has been resolved.
I polska wersja:
— Poprawiono działanie automatycznego balansu bieli.
— Dodano obsługę kart pamięci o pojemności 64 GB.
— Gdy opcja Ustawienia czułości ISO>Automatyczny dobór ISO w menu fotografowania jest ustawiona na wartość Włączony, opcję Maksymalna czułość można ustawić w krokach co 1/3 EV, 1/2 EV lub 1 EV zgodnie z ustawieniami osobistymi opcji b1Krok EV do zmiany ISO.
— Okres oczekiwania przed ustawieniem ostrości w reakcji na nagłą zmianę odległości obiektu można obecnie wybrać spośród wartości 5 (Długi) , 4, 3 (Normalny), 2 i 1 (Krótki) w ustawieniach osobistych a4 Blokada śledzenia ostrości. W związku ze zwiększeniem liczby opcji ustawień osobistych a4 Blokada śledzenia ostrości, element ten zostanie ustawiony na wartość 3 (Normalny) po uaktualnieniu oprogramowania. Ustawienie należy dostosować zgodnie z potrzebami.
— Po naciśnięciu przycisku aparatu AF-ON monitor zostaje wyłączony, a pole AF można wybrać za pomocą wybieraka wielofunkcyjnego.
— Po naciśnięciu przycisku AF-ON na MB-D10 (gdy została wybrana opcja AF-ON w ustawieniach osobistych a10 Przycisk AF-ON na MB-D10) monitor wyłącza się i można ustawić pole AF przy użyciu wybieraka wielofunkcyjnego. — Do elementu GPS w menu ustawień dodano opcję Używaj GPS do ustawania zegara aparatu. Po wybraniu opcji Tak wewnętrzny zegar aparatu jest ustawiany na podstawie informacji o dacie i godzinie uzyskanych za pośrednictwem połączenia z urządzeniem GPS. Po wybraniu opcji Tak po raz pierwszy należy wyłączyć i włączyć aparat w celu ponownego pobrania danych GPS.
— Po wybraniu opcji Włącz dla elementu GPS>Autom. wył. pomiaru światła w menu ustawień okres wyłączenia czujników zostaje wydłużony o maksymalnie minutę w celu umożliwienia pobrania danych GPS przez aparat natychmiast po włączeniu urządzenia i funkcji pomiaru. (Tylko w przypadku modułu GPS GP-1).
— Po wybraniu ustawienia Włączona dla opcji Red.szumów - dł. naśw. występowały problemy podczas fotografowania z czasami otwarcia migawki dłuższymi niż 1 s i krótszymi niż 8 s lub równymi. Problem ten został rozwiązany.
— Problem uniemożliwiający wyświetlanie pola AF podczas odtwarzania zdjęć zrobionych w trybie zdjęć seryjnych został rozwiązany.
— Gdy podczas fotografowania w trybie statywu z podglądem na żywo wyświetlany był horyzont wirtualny, po wyłączeniu podglądu na żywo nie można było przesuwać pola AF wyświetlanego na monitorze. Ten problem został rozwiązany.
— Po włożeniu do aparatu niektórych kart pamięci w górnej części wyświetlacza LCD pojawiał się komunikat „CHA” i nie można było robić zdjęć. Ten problem został rozwiązany.
— Gdy podczas fotografowania z podglądem na żywo za pośrednictwem programu Camera Control Pro 2 używany był tryb ekspozycji [M], elektroniczna skala ekspozycji nie działała. Ten problem został rozwiązany.
Uwagi dla użytkowników programu Camera Control Pro 2
— To oprogramowanie sprzętowe nie jest w pełni kompatybilne z programem Camera Control Pro 2 w wersji 2.7.0 i wcześniejszej. Niektóre nowe elementy menu są niedostępne.
— Dane ustawień sterowania aparatem zapisane przez uaktualnieniem nie mogą zostać wczytane po zainstalowaniu nowego oprogramowania sprzętowego.
Problemy te zostaną rozwiązane w programie Camera Control Pro 2 w wersji 2.7.1 zaplanowanej do udostępnienia w najbliższej przyszłości.
Juz bylem pelen zachwytu nad nowym FW, ale czytam te "nowosci" i nie ma nic ciekawego:/ Szkoda
Juz bylem pelen zachwytu nad nowym FW, ale czytam te "nowosci" i nie ma nic ciekawego:/ Szkoda
Ja tam nie pamiętam by Nikon wprowadzał jakieś rewolucje przy zmianie FW.
skulinski
06-01-2010, 10:36
a ja jestem ciekaw ulepszenia AWB.
Photoartbox
06-01-2010, 10:41
MZ jesli jest tak jak pisza, to jest to swietny FW. Szczegolnie podobaja mi sie ustawienia w AUTO-ISO i AWB.
A i tak nic nie przebije ręcznego ustawienia, ewentualnie korekty RAW...:)
spiritwood
06-01-2010, 10:43
Właśnie miałem to napisać. Jeżeli AWB będzie działać przynajmniej jak w D200 to będzie to krok milowy naprzód (eee, czy wstecz? ;))
skulinski
06-01-2010, 10:46
A i tak nic nie przebije ręcznego ustawienia, ewentualnie korekty RAW...:)
Jasne, szczególnie w świetle żarowym jedyną opcją było dotychczas ustawienie ręczne... jestem po prostu ciekaw czy to sie zmieniło.
Generalnie i tak robie tylko RAW, ale fajnie jest mieć surówke choć blisko poprawności.
Nie ma co gadać Panowie, trzeba zrobić testy, ja dopiero wieczorem będę miał puszke pod ręką.
Jasne, szczególnie w świetle żarowym jedyną opcją było dotychczas ustawienie ręczne...
Zwłaszcza jeśli przy okazji do pomieszczenia tak oświetlonego wpadało światło słoneczne... Np. szkolne klasy, sale konferencyjne... Ale myślę, że nowe FM i z tym sobie nie poradzi...
sejmajnejm
06-01-2010, 11:14
Proponuje malkontentom wziac sie w garsc i przetestowac a nie bic piane na podstawie przypuszczen.
Ale myślę, że nowe FM i z tym sobie nie poradzi...
A który aparat z tym sobie radzi?
NieNikon :mrgreen:
tomisiek
06-01-2010, 11:45
A ja myślę, że sprawa się nieznacznie poprawi. A wynika to z takiej historii.
W zeszłą sobotę udałem się do FJ w celu pomacania d300s przed zakupem. założyłem kartę i strzeliłem fotkę z d300s i z mojej d3. WB - auto, oświetlenie jak to w FJ - mieszane kiepskie :)
po odpaleniu rawów na kompie była spora różnica na korzyść d300s w WB - po prostu zdjęcie miało lepiej ustawiony balans. Nawet moja Żona powiedział, że "te po lewej fajniejsze" - i myślała, że to z d3.
dlatego nie sądzę, żeby poprawka WB w d700 i d3 po wgraniu nowego firmware, była symboliczna. jeśli mój d3 będzie sobie radził jak d300s - będzie super :)
a który aparat z tym sobie radzi?
s5pro:-)
NieNikon :mrgreen:
A świstak siedzi...
robin102
06-01-2010, 13:09
WOW, a już myślałem, że o moim kochanym D700 zapomnieli, a tu taki siuprajs noworoczny.
Nowe oprogramowanie zainstalowalem i kilka pierwszych kadrów w trudnych warunkach oświetleniowych w których wcześniej ewidentnie chińszczyzną zalatywało pozwala stwierdzić, że jednak jest dużo lepiej przynajmniej moim kaplawym okiem.
Czyżbym miał teraz aparat ten nowy model który przygotowany jest na targi :mrgreen:
i dobrze... przynajmniej wciąż zależy coś od nas...:)
kurcze kupiłem sobie dziś D700 i już muszę aktualizować .... :)
Witam,
czy ktos z Was moglby powiedziec, czy po aktualizacji oprogramowania wszelkie ustawienia osobiste zostaja nie ruszone, czy soft inicjalizuje je na fabryczne?
pozdrawiam!
z tego co pamiętam z D300, to ustawienia osobiste pozostają
ustawienia zostaja nie ruszone, jednak po tej aktualizacj zmienia sie ustawienia opcji a4 - co jest zreszta opisane i spowodowane zmiana, a dokaldniej roszrzeszeniem tej opcji
...
liczyłem na opcję wstępnego unisienia lustra przy samowyzwalaczu lub
opcjonalnego skrócenia czasu do wyzwolenia migawki po wstępnym uniesieniu lustra (teraz jest chyba tak, że po 30 sekundach po uniesieniu lustra jak się samemu nie wyzwoli to aparat forsuje wyzwolenie migawki).
Dlaczego tego nie ma?
...
Opcja żeby przy przejściu AF z S na C aparat przełączał się na AF-ON only.
...
ech
Patrykok
06-01-2010, 14:53
Jeżeli AWB faktycznie jest lepszy, to będę super zadowolony. Inne zmiany, też całkiem fajne :) Jestem zadowolony, że nikon nie zapomniał o D700 :) Do tego, ładnie powiadomili mailem o zaistniałym fakcie :) SZOK :)
No mailingiem mnie ujęli:-)
...
liczyłem na opcję wstępnego unisienia lustra przy samowyzwalaczu lub
opcjonalnego skrócenia czasu do wyzwolenia migawki po wstępnym uniesieniu lustra (teraz jest chyba tak, że po 30 sekundach po uniesieniu lustra jak się samemu nie wyzwoli to aparat forsuje wyzwolenie migawki).
Dlaczego tego nie ma?
...
ech
Ależ jest i była już w starym programie. Nazwano tę funkcję "Tryb opóźnienia ekspozycji" - Menu ustawień osobistych d 9.
Przy włączeniu podnosi lustro i przymyka przysłonę jakąś sekundę przed otwarciem migawki - obojętnie z samowyzwalaczem czy bez.
Co by nie gadać, to jednak trochę tych poprawek w tym firmware jest. Aż dziwne, że to Nikon ;)
Jednego tylko brakuje... banding na wysokim ISO w specyficznych warunkach (silne światła w kadrze). No, chyba, że poprawili, ale nie napisali... ;)
jestem w szpitalu czy ma ktos porwnanie przed i po ??? tak bym mógł zobaczyc ....
Zwłaszcza jeśli przy okazji do pomieszczenia tak oświetlonego wpadało światło słoneczne... Np. szkolne klasy, sale konferencyjne... Ale myślę, że nowe FM i z tym sobie nie poradzi...
pliss... czy tak trudno zrozumieć że w świetle mieszanym gdzie mamy z zewnątrz 5000-7000K a w ziemie nawet 9000K zza okna a wew wnętrzu 2800-3500 K ŻADEN aparat/kamera nie poradzi sobie? Dlatego stosuje się światło i folie korekcyjne....
Liczyłem ze może poprawią zachowanie matrycy (gdzie na ciemnych partiach obrazu ciągnie ślad od punktowego światła) i to co dzieje się z promieniami słonecznymi powyżej 1/1000
Ależ jest i była już w starym programie. Nazwano tę funkcję "Tryb opóźnienia ekspozycji" - Menu ustawień osobistych d 9.
Przy włączeniu podnosi lustro i przymyka przysłonę jakąś sekundę przed otwarciem migawki - obojętnie z samowyzwalaczem czy bez.
no tak ale co sekunda to nie 10 sekund od czasu .
poza tym to się zmienia w menu,
a samowyzwalacz ja np miałbym na stałe w ten sposób, przekręcam kółeczko i mam.
Poza tym to jest tak proste, że aż mnie telepie, że w super pjofosionalnym aparacie nikon tego nie zrobił.
W staruńkim FE tak było np.
SzymonWojciechowski
06-01-2010, 16:31
Mnie bardziej interesuje dlaczego w D300s poprawili problemy z aku w MB-D10 a w D700 już nie....
Wychodzi na to że D700 jest "za stary" na taką zmianę.....szkoda.
Photoartbox
06-01-2010, 16:57
Mnie bardziej interesuje dlaczego w D300s poprawili problemy z aku w MB-D10 a w D700 już nie....
Wychodzi na to że D700 jest "za stary" na taką zmianę.....szkoda.
A jakie to problemy, bo ja nie mam zadnych.
sztefanek
06-01-2010, 17:06
Życie bez problemów musi być bardzo nudne:-D.Czy ktoś moze zrobić zdjęcie żarówy przed i po wgraniu nowego programu bo ja nie pomyślałem o tym wcześniej.
SzymonWojciechowski
06-01-2010, 17:11
Jeśli aku nie są naładowane na maxa to aparat bardzo często ich nie widzi i przełącza się na EN-EL3e w body.
Z tego co wiem to sporo osób ma z tym problem.
Jeśli aku nie są naładowane na maxa to aparat bardzo często ich nie widzi i przełącza się na EN-EL3e w body. Z tego co wiem to sporo osób ma z tym problem.
Ale problemy wystepowaly raczej z zamiennikami, albo gdy miksowalo sie zamienniki z oryginalnymi bateriami.
sztefanek
06-01-2010, 17:22
Niekoniecznie,nawet oryginalne aku lub baterie alkaiczne w oryginalnym gripie stwarzają te problemy.
Photoartbox
06-01-2010, 17:26
U mnie we wszystkich mozliwych konfiguracjach: tylko oryg. miks albo tylko zamienniki, nigdy nie bylo problemow. Sadze, ze to bardziej problem gripa a nie D700, a do gripa nie ma FW :)
Czy ktoś zrobił już jakieś testy z AWB i ma porównanie, albo może sie wypowiedzieć na ten temat ?
SzymonWojciechowski
06-01-2010, 17:32
Czytając listę poprawek do D300s można zauważyć że problem o którym piszę został rozwiązany więc to jednak sprawa puszki i jej komunikacji z gripem.
A jakiego zasilania używasz w MB-D10???
Photoartbox
06-01-2010, 17:45
Czytając listę poprawek do D300s można zauważyć że problem o którym piszę został rozwiązany więc to jednak sprawa puszki i jej komunikacji z gripem.
A jakiego zasilania używasz w MB-D10???
Jesli byla by to wina puszki i daloby sie to zalatwic softem, to raczej wystepowaloby to zjawisko w kazdej puszce, w mojej i w wiekszosci tego nie ma. Juz napisalem czego uzywam, oryginalnych i zamiennikow w roznych konfiguracjach, zawsze bezproblemowo.
ja gripa uzywałem z d300 i teraz d700 mam 2 oryginalne akumulatory i paluchy - nigdy nie było problemu przy d700 - przy d300 pamitam ze cos takiego wystapiało kilka razy przy załozonym 80-200 AF-s
dajcie foty prosze .....
Czy ktoś zrobił już jakieś testy z AWB i ma porównanie, albo może sie wypowiedzieć na ten temat ?
Zrobiłem taki szybki teścik (d700 w cropie żeby kąt był w miarę taki sam jak w d300)
Wszystko robione przed chwilą w jpg, przez szybę. Na moje oko to lepiej kolor oddał D700.
Wiadomo że ten test można sobie wsadzić w buty bo widzę że klatka z d300 bardziej się naświetliła (w obu auto ISO) - być może to przez crop w d700 - niewiem, ale zawsze to coś :D Kurde mogłem zrobić fotkę przed i zaraz po aktualizacji - ale już za późno :D
D700 AWB/Neutral/ISO6400
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img231.imageshack.us/img231/2033/d700a.jpg)
D300 AWB/Neutral/ISO3200
źródło (http://img237.imageshack.us/img237/1175/d300a.jpg)
Poprosimy coś o AWB, a nie o battery packach...
Albo jestem dzieckiem we mgle albo cos nie tak z nowym updat-em. Pakuję plik ,,bin'' na kartę, a puszki go nie wiedzą - ani jak wsadzam go poza DCIM ani jak w DCIM...
Tak na szybko to jest lepiej, mnie zoltego na zdjeciach.
"Test" zrobiony w pokoju ( pomalowany na zolto/cytrynowy + zarowka energooszczedna ) i jest lepiej. Moze nie jakos super ale na pewno lepiej :)
Zdjecie przed i po aktualizacji zrobilem.
Opanowałem kryzys, nie chciało współpracować z 8AA....jak doładuje aku to wgram w jednego i porównam pracę AWB w obu d700
A mógłby mnie ktoś pokierować jak takie nowe oprogramowanie zainstalować w body ;-( nigdy tego nie robiłem i niechciałbym czegoś skopać ;-) moje gg to 2760502 a nie ukrywam że możnaby skorzystać z nowinek. Pozdrawiam i z góry dziękuje
sitkompower
06-01-2010, 18:25
Przed
źródło (http://picasaweb.google.de/sitkompower/087?authkey=Gv1sRgCIzZifjwwNSBmwE#5423661003068829 714)
po
http://picasaweb.google.de/sitkompower/087?authkey=Gv1sRgCIzZifjwwNSBmwE#5423661068587267 698
robin102
06-01-2010, 18:27
...jak doładuje aku to wgram w jednego i porównam pracę AWB w obu d700
NIE NIE ! to zupełnie bez sensu, aparat aparatowi nie równy, chcesz sprawdzić to zrób na tym samym egzemplarzu i żeby światło i wszystkie inne zmienne mogące być zmienne były nie zmienne :)
trochę dziwna łatka bo tylko 7,5 MB pamiętam łatkę do D300 to ważyła i ważyła z pół aparatu chyba :mrgreen:
A mógłby mnie ktoś pokierować jak takie nowe oprogramowanie zainstalować w body ;-( nigdy tego nie robiłem i niechciałbym czegoś skopać ;-) moje gg to 2760502 a nie ukrywam że można by skorzystać z nowinek. Pozdrawiam i z góry dziękuje
TU masz wszystko opisane w miarę łopatologicznie tylko pamiętaj wrzucasz w "dysk wymienny" tak komputer widzi czytnik z kartą, a nie w folder na karcie, wcześniej kartę formatujesz w aparacie, inaczej mówiąc plik wrzucasz do katalogu głownego karty.
http://www.nikon-euro.com/kdb/en/2009/45637/Pl/d700_win_pl_ABF.html
Dobra zrobiłem następny pseudo test :D (wanna jest biała :D)
1/20 F5.6 ISO200 Neutral - światełko to halogeny.
źródło (http://img145.imageshack.us/img145/5867/test2x.jpg)
robin102
06-01-2010, 18:36
LUK CHOOOPY :) ale zróbcie test w świetle świetlówek energooszczędnych Osranych lub Pilipsów jakiś , bo w łazienkach czy przedpokojach to albo halogenki macie , albo żarowe światło. Ja robiłem w bardzo mieszanym czyli światlo dzienne , żarowe, światówka Osranu, światlo z monitora, i jest bardzo OKEJ :)
Newralgiczne miejsce to światło w kościele, ale to pod koniec stycznia sprawdzę dopiero :)
TU masz wszystko opisane w miarę łopatologicznie tylko pamiętaj wrzucasz w "dysk wymienny" tak komputer widzi czytnik z kartą, a nie w folder na karcie, wcześniej kartę formatujesz w aparacie, inaczej mówiąc plik wrzucasz do katalogu głownego karty.
http://www.nikon-euro.com/kdb/en/2009/45637/Pl/d700_win_pl_ABF.html
Może ktoś wie po co ten format? Przeciez wystarczy skopiowac plik do katalogu głównego karty i hejka
.
Dzięki robin 102 no chyba sobie poradzę. A ściągnąć maogę z tej strony co jest na początku wątku mam rozumieć czy gdzieś na Polskiej stronie Nikona też znajdę?
sitkompower
06-01-2010, 18:40
A mógłby mnie ktoś pokierować jak takie nowe oprogramowanie zainstalować w body ;-( nigdy tego nie robiłem i niechciałbym czegoś skopać ;-) moje gg to 2760502 a nie ukrywam że możnaby skorzystać z nowinek. Pozdrawiam i z góry dziękuje
1.Nowy folder na pulpicie np "firmware".
2. odpakuj F-D700-V102W.exe do folderu na pulpicie, dane D7000102.bin skopioj na zformatowana karte karte pamieci.
3.wloz karte do aparatu i przejdz do opcji zapisz/laduj ustawienia.
4. aktualizuj dane.
Photoartbox
06-01-2010, 18:45
1.Nowy plik na pulpicie np "firmware".
2.skopioj F-D700-V102W.exe do pliku.
3. odpakuj F-D700-V102W.exe do pliku na pulpicie, dane D7000102.bin skopioj na zformatowana karte karte pamieci.
4.wlozyc karte do aparatu i przejd do opcji zapisz/laduj ustawienia.
5. aktualizuj dane.
Zamienic slowo "plik" na "folder" i bedzie OK;)
mała literówka ;-) ale nadal nie mam pewności skąd pobrać ;-) dzięki wielkie za pomoc
tu masz link (http://support.nikontech.com/app/answers/detail/a_id/16657)
sitkompower
06-01-2010, 18:50
jak wy wstawiacie te fotki tak ze je widac na forum????????
U mnie dupa. Na orygialnym aku wszystko jak trzeba do momentu rozpoczęcia aktualizacji w body, przerwa po 2 sekundach i ...nic. Na obu puszkach.
Dzięki Siupes zaraz zaczne kombinować myśle że niczeko nie spie..... ;-)
nie mam pewności skąd pobrać ;-) dzięki wielkie za pomocTutaj masz wszystko opisane po Polsku i tam są pliki do ściągnięcia - trzymaj się instrukcji a dojdziesz do celu :D (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45657/c/648/r_id/127724)
jak wy wstawiacie te fotki tak ze je widac na forum????????
wstawiasz hotlinka między
źródło ( a ) - na górze między polem tekstowym "Tytuł" a "Wiadomość" ,masz ikonki (drugi rząd od góry, piąta od prawej - klikasz i wyskakuje ci okienko - wklejasz tam hotlinka do zdjęcia i już :D
[QUOTE=wywar;1675532]Tutaj masz wszystko opisane po Polsku i tam są pliki do ściągnięcia - trzymaj się instrukcji a dojdziesz do celu :D (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45657/c/648/r_id/127724)
Właśnie stamtąd mam bina, który nie pozwala na update...
[QUOTE=wywar;1675532]Tutaj masz wszystko opisane po Polsku i tam są pliki do ściągnięcia - trzymaj się instrukcji a dojdziesz do celu :D (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/45657/c/648/r_id/127724)Właśnie stamtąd mam bina, który nie pozwala na update...
a gdzie go wgrałeś? do głównego katalogu na karcie (np. F:/ czy do katalogu gdzie aparat wrzuca zdjęcia (np. F:/107ND700/), baterie masz naładowaną? A może nie wypakowałeś pliku tylko wrzucasz paczkę *.exe na kartę? Może ściągnąłeś bina nie na ten system co masz (np. na maka), albo nie te oprogramowanie (np. do d3) - nie ma h.. we wsi musi działać - ja ściągałem z tego linka i u mnie śmiga.
Photoartbox
06-01-2010, 19:02
Dzieki , ale 25 lat juz poza krajem...
To mozemy sobie podac reke :) Tez cos kolo tego. Gruß aus Karlsruhe;)
Wypakowałem, uzyskując pojedynczy ,,bin''. A na stronie czytam , że ,,Zawiera następujące pliki:
D7000102.bin — oprogramowanie sprzętowe typu A w wersji 1.02
D7000102.bin — oprogramowanie sprzętowe typu B w wersji 1.02
u mnie zawiera tylko jeden ,,bin''
Chłopaki....no bez jaj, pogadajcie sobie na gg...
A wracając do meritum wątku- czy u was po wypakowaniu exe w folderze d700Update jest tylko d7000102.bin? Bo u mnie tak.
Wypakowałem, uzyskując pojedynczy ,,bin''. A na stronie czytam , że ,,Zawiera następujące pliki:
powinien być jeden. Najpierw zrób formata karty w puszce - włóż w czytnik, zgraj do głównwgo katalogu na karcie np. F:/ (czasem nie do tego do którego aparat zrzuca foty) wypakowany plik bin - wkładasz do puchy (bateria na full) i powinno zaskoczyć.
Morda z Berlina;)))
To mozemy sobie podac reke :) Tez cos kolo tego. Gruß aus Karlsruhe;)
Powiedz jak Ci sie 17-35 na D700 spisuje?
panowie to jest wątek o nowym FW do d700 ,a nie śledzik na naszej klasie :D
u mnie też tylko jeden plik D7000102 i działa
.
Paweł Kania
06-01-2010, 19:13
A ten balans bieli to ręcznie poprawiałeś na tych z prawej ?
Czy jak ?
Bo wg opisu to te same ustawienia i FW...
wywar - dokładnie tak zrobiłem i wszystko jest si do momentu rozpoczęcia update-u. Ten zamiast trochę potrwać zrywa się po sekundzie. W obu puszkach! Skąd ciągniecie tego exe? Może mam zwalonego?
A ten balans bieli to ręcznie poprawiałeś na tych z prawej ?
Czy jak ?
Bo wg opisu to te same ustawienia i FW...
tam gdzie AWB - to Auto White Balance (puszka sama sobie wybrała balans bieli), a tam gdzie WB to White Balance (bez auto) - czyli ręcznie wybrałem w puszce balans bieli.
No ja już wszystko mam przygotowane tylko teraz muszę niestety wyjść jak wróce wgam w puchę dzięki wielkiej uprzejmości kolegów i zobaczę jak się spisuję dzięki wielkie jeszcze raz ;-)
Co do pytania jak wy te fotki wrzucacie też bym chciał sie dowiedzieć ;-) co to jest ten hotlink bo ja jestem chyba zagłupi na to hmmm?
I jeszcze jedno, co macie na karcie po formacie przed update-m? U mnie jest nowy bin, obok DCIM i obok NikonN001.dsc (nieaktywny)
wywar - dokładnie tak zrobiłem i wszystko jest si do momentu rozpoczęcia update-u. Ten zamiast trochę potrwać zrywa się po sekundzie. W obu puszkach! Skąd ciągniecie tego exe? Może mam zwalonego?
Spróbuj na innej karcie. A baterie masz w korpusie czy w gripie? Jak się samo zrywa to baterie musisz mieć rozładowaną. (Jak masz lichą baterie to ci nawet lustra nie podniesie do czyszczenia)
sitkompower
06-01-2010, 19:19
http://nikoneurope-de.custhelp.com/app/answers/list/c/648/p/19,677#tabtop
A pojawia ci się opcja "Aktualizuj oprogramowanie" pod informacją o aktualnej wersji w puszce? Bo jak się pojawia to jest dobrze, a jak po kliknięciu zrywa to baterie naładuj.
Paweł Kania
06-01-2010, 19:25
tam gdzie AWB - to Auto White Balance (puszka sama sobie wybrała balans bieli), a tam gdzie WB to White Balance (bez auto) - czyli ręcznie wybrałem w puszce balans bieli.
Łoł... 'Ślepość' niedoparzylem się braku A :)
Myślałem że po lewej stary FW po prawej nowy :>
u mnie tylko *.bin i aktualizacja przebiegla bez najmniejszych problemow. mimo, ze akumulator mialem naladowany tylko na 1 'kreske'.
co to jest ten hotlink bo ja jestem chyba zagłupi na to hmmm?
hotlink to bezpośredni link do zdjęcia ,a wygląda mniej więcej tak (http)://img145.imageshack.us/img145/5867/fota.jpg
sitkompower
06-01-2010, 19:34
To wszystko trwa jakies2 min.
Wywar - wszystko się udaje i zrywa. Wydawało mi się, że bateria doładowała się na full, wskaźnik też tak pokazywał (naładowana na ładowarce pali się stałym pomarańczowym) więc nie wiem. Teraz ładują drugą, młodszą.
przed
źródło (http://img96.imageshack.us/img96/4497/przedi.jpg)
po
źródło (http://img96.imageshack.us/img96/8528/42559109.jpg)
zolto/cytrynowe sciany, swietlowka energooszczedna to tak na szybko ( pliki zmienione z d700 na d3 aby NX je widzial )
Szlag by trafił - wiecie co? Czytnik....Pozornie wszystko jest z nim miodzio, wygrzebałem stary - własnie ładuje firm w puche:)Za chwile porównanie AWB
Zgadujemy?
źródło (http://img502.imageshack.us/img502/8564/mih4194.jpg)
źródło (http://img502.imageshack.us/img502/6197/wis4192.jpg)
Paweł Kania
06-01-2010, 20:14
Jak dla mnie to zero różnicy.
No może ciutke zimnjesze kolorki po nowym FW.
BTW. W EXIF jest jaki FW ;)
jest inny ocień na kanapie
czyli wg mnie na dole wersja nowa 1,02
podzielacie?
Też sądzę, że po pierwszych szotach jest lekko zimniej, minimalnie -dla mnie na plus, ale za wcześnie na oceny. Na razie widzę minimalną korekcję.
avlimoney
06-01-2010, 20:22
witam!
Mam jedno pytanie:
Czy po aktualizacji D700 (zmiany w firmware 1.02), pliki RAW / NEF będą czytelne dla aplikacji PS CS3 ?
pozdrawiam!
<sorry za powielenie wątku>
wywar, mam takie same kafelki w łazience :mrgreen: Tylko inaczej ułożone :)
Wywar nie chce sie przyznac, ze jego wanna ma taki kolor jak na zdjeciach po lewej i ustawia WB na bialy:mrgreen:
W testach z wanną to nie bardzo kumam jakie jest porównanie firmware. Himi zrobił dobrze, mam podobne rezultaty, jest lepiej, ale bez rewelacji.
skulinski
06-01-2010, 22:06
U mnie porażka :/. Wspomne na początek, ze testy z ręki, dosc ciemno (iso 3200) ale przy ponizszym kadrze nowy AWB zadziałał jeszcze gorzej niż poprzedni.
Oświetlenie żarowe:
AWB VER 1.01
źródło (http://img263.imageshack.us/img263/1015/dsc4581n.jpg)
AWB VER 1.02
źródło (http://img696.imageshack.us/img696/2323/dsc4589a.jpg)
Na 3 różne testowe kadry w dwóch pozostałych nie było widać różnicy.
Przyznam, ze jestem tym faktem zdegustowany :/ Jeszcze protestuję, ale dla bezpieczeństwa, szukam na dysku starej wersji softu...
ja zrobiłem porównanie w mocno żółtym świetle - różnic praktycznie nie ma...
Patrykok
06-01-2010, 22:53
też nie widzę różnicy w świetle "energooszczędnym" :(
Wy też dostaliście na maila powiadomienie od "NIKON UK" ?? Zaznaczam, że rejestrowałem się na NIKON POLSKA i raczej nic wspólnego z NIKON UK nigdy nie miałem. A napisali mi, że z danych w ich bazach wynika, że mam D700... bla bla bla.
EDIT
Dzięki za odpowiedź poniżej... szukałem, nie widziałem, przepraszam ;)
Patrykok
06-01-2010, 23:02
Wy też dostaliście na maila powiadomienie od "NIKON UK" ?? Zaznaczam, że rejestrowałem się na NIKON POLSKA i raczej nic wspólnego z NIKON UK nigdy nie miałem. A napisali mi, że z danych w ich bazach wynika, że mam D700... bla bla bla.
też... pisaliśmy o tym wcześniej :)
też nie widzę różnicy w świetle "energooszczędnym" :(
...i ja u siebie.
źródło (http://img121.imageshack.us/img121/425/dsc2958m.jpg)
źródło (http://img509.imageshack.us/img509/3981/dsc2959m.jpg)
Drugi obrazek lekko jasniejsz. Swiatłomierz pokazywał jedną kreskę na plus. Myślę, że żarówka się rozkręciła, co nie zmienia faktu, że efekt nowego oprogramowania jest wręcz niewidoczny.
efekt nowego oprogramowania jest wręcz niewidoczny.
Mam i ja i potwierdzam...:)
Czyli Nikon poleciał w ch... z tym AWB. Napisali, że poprawili i na tym się skończyło.
Z ciekawości też zrobiłem teścik.
Wszędzie manual, takie same nastawy, f2 i 1/250 + autoiso
AWB
http://www.lphoto.pl/forum/awb/
hmm, ja chyba się jeszcze wstrzymam z updatem, patrząc na kolory na zdjęciach Piwko odnoszę wrażenie że ten update zalatuje (pro)sektorium w kwestii wb..
sorry za off topic, ale teraz zauważyłem, 30minut temu miałem coś koło 980 postów, a teraz mam 525! co jest powodem?
hmm, ja chyba się jeszcze wstrzymam z updatem, patrząc na kolory na zdjęciach Piwko odnoszę wrażenie że ten update zalatuje (pro)sektorium w kwestii wb..
sorry za off topic, ale teraz zauważyłem, 30minut temu miałem coś koło 980 postów, a teraz mam 525! co jest powodem?
ano właśnie, szału nie ma :(
czyszczonko jak co roku, wiele postów leci w kosmos ;)
no szału nie ma niestety:)
Czyszczonko... fajnie, ale prawie 50% postów mi znikło, to już są jakieś jaja!!! Może niech ten co czyści, wyczyści najpierw swoje!
po kilku fotkach widze małą poprawę na plus w AWB
ja czekam az mi sie aparat odmrozi i zrobie update, nie ma co walczyc z postepem ;)
Mi balans jakoś szczególnie nie przeszkadzał. Ale widze ze zamiast lepiej jest jakby gorzej. Chociaż ciekaw jestem tych drobniejszych poprawek.
jak było cieplej to źle bo za żółto, jak jest zimniej to źle bo prosektorium... :)
u mnie jest podobnie jak u ,,piwkoo" i wolę tak, rzecz gustu...
ja czekam az mi sie aparat odmrozi i zrobie update, nie ma co walczyc z postepem ;)
Ja ze swojej strony radze sprobowac - jesli chcemy robic w AWB - jako punktu wyjscia - profil kolorystyczny neutralny, a balans w AWB ustawic na B2.
Ustawienie minimalizuje IMHO typowa zolta kolorystyke oraz ryzyko przepalen w kanale czerwonym.
a czy w ogole jest aparat ktory radzi sobie z WB przy zarowkach energooszczednych? Nie ma chyba takiego autobalansu bieli, ktory jest w stanie pokonac to ch... swiatlo. nawet jesli ustawi sie puszke na 2500K to nic nie zmienia. Dopiero sciagniecie zoltego praktycznie do 0 i korekcja tint mocno w czerwien daje jako taki rezultat... (ACR)
swoja droga to wynalazca tego oswietlenia powinien pieklo zamiatac... :|
Też sądzę, że po pierwszych szotach jest lekko zimniej, minimalnie -dla mnie na plus, ale za wcześnie na oceny. no to na razie wiemy jak się zmieniło (najwyżej minimalnie) na lepsze przy świetle o niewielu kelwinach. A mnie ciekawi jak wyjdzie skóra w pochmurny dzień.
u mnie juz po sprawie, przy halogenach nie widze zadnej roznicy, na weekend mam zaawansowane plany wiec zobaczymy rozne szalone kombinacje swiatel.
a jesli chodzi o zmiany i czekanie... to ciekawe czy ktos sie nie poddal i na 1.00 jeszcze jedzie :)
Shexbeer
07-01-2010, 05:55
Drugi obrazek lekko jasniejsz. Swiatłomierz pokazywał jedną kreskę na plus. Myślę, że żarówka się rozkręciła, co nie zmienia faktu, że efekt nowego oprogramowania jest wręcz niewidoczny.
Fiu fiu... widzę na Twoim przykładzie że nowy firmware gryzie się z "Mustangiem" (kilka razy z córą się oglądało) ;)
A tak poważnie to u Ciebie jak dla mnie praktycznie zero zmian. Na fotkach wrzuconych przez himi'ego widać że cały luksus poprawy AWB to minimalne zmniejszenie saturacji (mniej chińszczyzny)... zbladła deko sofa, wykładzina, krzesełko i skorupki od jajka ;) nie widzę tutaj żadnej rewolucji. Poczekam jeszcze z kolejnymi testami zanim zaktualizuję firmware w swojej puszcze (jeśli w ogóle). Fachowcy od firmware Nikona mogli by w końcu zrobić coś wartościowego (jak dla mnie) np. możliwość ustawienia max. skoku EV do 2 (przy bracketingu) jak było m. in. w starym poczciwym D80 czy jest obecnie w D90
Tym którzy płaczą że AWB nie działa przy tym gownianym świetle energooszczędnym, proponuję obejrzeć sobie widmo tego cudownego wynalazku. Jeżeli nie znajdziecie widma to może znajdziecie widmo lamp ulicznych (chyba sodowych) - zasada jest podobna - tyle że z lamp ulicznych nie ma szans na uzyskanie przybliżonych barw do naturalnych
Zaraz, zaraz - nowy firm nie zamienia skórek mandarynki w skorupki od jajka:)
a jesli chodzi o zmiany i czekanie... to ciekawe czy ktos sie nie poddal i na 1.00 jeszcze jedzie :)Na przykład ja. Widzę już, że nie ma co szukać poprawy działania AWB w bardzo kiepskim oświetleniu (na czym się zresztą wykładaja wszystkie puszki). Zobaczę, czy poprawi coś w oddaniu skóry. To dla mnie istotniejsze.
plusfoto
07-01-2010, 11:34
piwko - mam odczucie że przed za wyjątkiem kaczorka i kluczy było naturalniej i lepiej - trzeci link się krzaczy
R - nie chodzi o to żeby AWB sobie poradziło idealnie bo faktycznie takiego sprzętu brak jednak myślę
że przy odrobinie dobrej woli było by znacznie lepiej- jak już kiedyś pisałem - wystarczy żeby szefowie N i F poszli razem na piwo
a jesli chodzi o zmiany i czekanie... to ciekawe czy ktos sie nie poddal i na 1.00 jeszcze jedzie :)
ja:)
pozwolę sobie podsumować dotychczasowe testy...
http://img145.imageshack.us/img145/5867/test2x.jpg
jaki jest sens porównywać d300 z d7oo i to jeszcze z dwoma różnymi firmwaremi ?
D700 AWB/Neutral/ISO6400
http://img231.imageshack.us/img231/2033/d700a.jpg
D300 AWB/Neutral/ISO3200
http://img237.imageshack.us/img237/1175/d300a.jpg
i znowu mylący test d300 vs d700
przed
http://img96.imageshack.us/img96/4497/przedi.jpg
po
http://img96.imageshack.us/img96/8528/42559109.jpg
zolto/cytrynowe sciany, swietlowka energooszczedna to tak na szybko ( pliki zmienione z d700 na d3 aby NX je widzial )
zmiana na obrusie i bluzie widoczna,jest mz czyściej, 80% kadru to kolor żółty, co nie ułatwia sprawy
Szlag by trafił - wiecie co? Czytnik....Pozornie wszystko jest z nim miodzio, wygrzebałem stary - własnie ładuje firm w puche:)Za chwile porównanie AWB
Zgadujemy?
http://img502.imageshack.us/img502/8564/mih4194.jpg
http://img502.imageshack.us/img502/6197/wis4192.jpg
kanapa, poduszka, serwetka, lalki pokazują "odżółcenie" więc o to chyba chodziło, znowu (podobnie jak u mancini) zdjęcie "po" jest lekko jaśniejsze, czy to sprawka oprogramowania?
http://img121.imageshack.us/img121/425/dsc2958m.jpg
http://img509.imageshack.us/img509/3981/dsc2959m.jpg
A jak ma być widoczny kiedy 90% kadru to żółty, a nie chodzi przecież o zmianę odcienia tylko tego koloru.
U mnie porażka :/. Wspomne na początek, ze testy z ręki, dosc ciemno (iso 3200) ale przy ponizszym kadrze nowy AWB zadziałał jeszcze gorzej niż poprzedni.
Oświetlenie żarowe:
AWB VER 1.01
http://img263.imageshack.us/img263/1015/dsc4581n.jpg
AWB VER 1.02
http://img696.imageshack.us/img696/2323/dsc4589a.jpg
Na 3 różne testowe kadry w dwóch pozostałych nie było widać różnicy.
Przyznam, ze jestem tym faktem zdegustowany :/ Jeszcze protestuję, ale dla bezpieczeństwa, szukam na dysku starej wersji softu...
To wygląda zupełnie jak byś zamienił zdjęcia :) bardzo dziwne, ale nie martw się, kilka osób w tym poście wybierało wersję cieplejszą więc może zamieńcie się puszkami ;D
[QUOTE=piwkoo;1676271]Z ciekawości też zrobiłem teścik.
Wszędzie manual, takie same nastawy, f2 i 1/250 + autoiso
AWB
http://www.lphoto.pl/forum/awb/[
.../QUOTE]
efekty podobnie jak u mnie, na myszce faktycznie jest przegięcie, reszta jak dla mnie ok, idealnie nigdy nie będzie,
a już zdecydowanie wolę korygować zimne kolory na trochę cieplejsze niż wyciągać coś z buro-żółtej tonacji, jak już pisałem rzecz gustu
Pzdr
Shexbeer
07-01-2010, 13:37
Zaraz, zaraz - nowy firm nie zamienia skórek mandarynki w skorupki od jajka:)
Sorry... faktycznie za grube te skorupki ;)
skulinski
07-01-2010, 13:40
To wygląda zupełnie jak byś zamienił zdjęcia :)
są exify, widać wersję softu :)
robin102
09-01-2010, 18:59
Koledzy, ale Wy robicie "testy" nie w trudnych warunkach światła mieszanego, ale w warunkach charakterystycznych !!!
i nie ma co, że nie widać różnicy. Ja robiłem porównanie w pokoju gdzie są 4 źródła światła:
- energooszczędna -świetlówka philipsa 75 W (odpowiednik )
-energooszczędna świetlówka osram 75 W (odpowiednik )
-żarówka tradycyjna 75 Wat
-światło dzienne tak na oko ze 30 % bo przez żaluzje :)
Szybkie dwa domowe kadry z Fuji S5 oraz z D700 który jest który ? Zapraszam do konkursu, nagroda to talon na balon :)
JPG prosto z puszki tylko zmniejszone
tak tak wiem mało profesjonalny test bo na jednym szkło 35mm, na drugim 50mm i z ręki robione i na innych F, ale dla mnie wystarcza by się cieszyć z poprawionego softu w temacie Auto WB :) :) :)
Wcześniej przy tej scenie i tym oświetleniu D700 polegał, teraz jest lepiej niż w S5 przynajmniej dla mnie :)
a który jest który ? zdradzę za czas jakiś wcześniej sprawdzając Waszą spostrzegawczość :)
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/DSC_test-AWB1.jpg)
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/DSCF_test-AWB2.jpg)
pierwszy nikon, co wygrałem?
pierwszy nikon, co wygrałem?
Przecież robin napisał co jest nagrodą - talon na balon :)
Nadal nie podmieniłem FV. Czy ktoś porównał zmiany w AWB przy fotografii portretowej?
Jak z oddaniem koloru skóry? Nie w fatalnym świetle żarowo/jarzeniówkowo/mieszanym, gdzie i tak nie ma co liczyć na cuda, ale w samym dziennym, w pochmurny dzień, albo w słoneczny, ale w cieniu. Na razie w Polsce to ciężko zrobić, bo zimne to jest, ale powietrze, a nie światło :mrgreen:
No wiec.....ja jestem "świeży" w systemie nikona,(i mam coraz więcej pretensji do siebie że wybrałem nikona) ale...
znajomy zameilował do mnie że zmienił soft i tandem d700 i T28-75 stał się troszkę bardziej żwawy i precyzyjniejszy - ponieważ do takich "rewelacji" podchodzę z umiarkowanym entuzjazmem - postanowaiłem sprawdzić.
I cholera.. faktycznie jest inaczej. D700 z 50 1.4 D "szybicej" zaczyna ostrzyć - nie ma tej "chwilki" zastanowienia się.
Z T28-75 faktycznie jest mniej tego doostrzania.
Ale ponieważ może to być auto sugestia....
robin102
09-01-2010, 21:54
Oj może może :) bo w temacie dziania AFa to chyba nic nie zmieniano nowym softem, albo nie doczytałem.
Nadal nie podmieniłem FV.
Oj nie dobrze, nie dobrze soft należy aktualizować bo należy :)
ps.
nie daj Boże odeślesz aparat do serwisu grymasząc na coś w nim to pierwszą rzecz Ci go odeślą z najnowszym softem który wgrają, nic więcej nie ruszając :)
Jak za trudno Wam zgadnąć która fota z D700 zgadnijcie która z S5 :mrgreen:
No wiec.....ja jestem "świeży" w systemie nikona,(i mam coraz więcej pretensji do siebie że wybrałem nikona) ale...
znajomy zameilował do mnie że zmienił soft i tandem d700 i T28-75 stał się troszkę bardziej żwawy i precyzyjniejszy - ponieważ do takich "rewelacji" podchodzę z umiarkowanym entuzjazmem - postanowaiłem sprawdzić.
I cholera.. faktycznie jest inaczej. D700 z 50 1.4 D "szybicej" zaczyna ostrzyć - nie ma tej "chwilki" zastanowienia się.
Z T28-75 faktycznie jest mniej tego doostrzania.
Ooo. W takim razie idę naładować baterię i też instaluje :)
Ja słyszałem już o dwóch przypadkach poprawy współpracy ze starszymi obiektywami - jednym była 60 micro, a drugim sigma 70-200/2.8. Wychodzi na to, że jednak mogli coś poprawić.
Trzeba bedzie wyprobowac... ale to jutro jak sie i swiatlo dzienne pojawi i bedzie mozna mieszac kolorami ;)
A z ta bateria to powaga? EL4ke w gripie mam na 70% ale EL3jke w body praktycznie padnieta... trzeba ladowac?
Oj nie dobrze, nie dobrze soft należy aktualizować bo należy :)
Ale jak nie podmienię to aparat mi się nie popsuje? :-D
Kilka dni go nie zbawi, jak sądzę.
D200 uaktualniłem z niechęcią po ponad roku (i to nic nie dało).
To co z tym kolorem skóry? Wszyscy tak narzekają, a nikt nie ma żadnych obserwacji?
A z ta bateria to powaga? EL4ke w gripie mam na 70% ale EL3jke w body praktycznie padnieta... trzeba ladowac?
Musisz miec pelna baterie w body. Logicznie rzecz biorac, grip zawsze moze Ci odpasc podczas aktualizacji:mrgreen:
robin102
09-01-2010, 22:14
Ale jak nie podmienię to aparat mi się nie popsuje? :-D
Się nie popsuje bo już Jacku masz popsuty ;).
Skoro firma ze sztabem inżynierów postanowiła go naprawiać to znaczy, że jest (masz) popsuty :mrgreen: i trzeba go naprawić bezwzględnie, a kiedy to już rzeczywiście Twoja sprawa.
Kurcze !
Zaktualizowałem firmware i jako, że mam także T28-75 z silnikiem (jak fafniak) to sprawdziłem przed i po jak jest z tą szybkością AF....
No i jestem w szoku, bo rzeczywiście jest szybciej. AF doostrza krokowo tak jak poprzednio, ALE DZIEJE SIĘ TO NAPRAWDĘ WIDOCZNIE SZYBCIEJ ! Wow! :)
ps.
A co do aku... nie przesadzajmy z tym, że musi być 100%. Owszem, głupotą byłoby robić aktualizację, jeśli jest 10% (choć też by pewnie poszło OK), ale ja zrobiłem przed chwilą aktualizację przy 76% aku (w gripie). Przecież aktualizacja to minuta czasu, więc bez przesadyzmu z tym padem aku jeśli nie ma 100%... :)
Się nie popsuje bo już Jacku masz popsuty ;).
Skoro firma ze sztabem inżynierów postanowiła go naprawiać to znaczy, że jest (masz) popsuty :mrgreen: A na czym to popsucie polega, jesli zimą siedze w studiu i robie tylko WB PRE?
Ma takie parametry jak wtedy co go kupowałem. A jak go kupowałem to mi takie nie przeszkadzały. Pożądam ISO 100 natywnego, a tego nie dali, więc mi ta aktualizacja nic nie da, jesli nie poprawili oddania skóry.
.. zaś co do AWB. Co prawda nie robiłem zdjęcia "przed" i "po", ale po tym co teraz pstryknąłem w warunkach, które znam to... nie widzę by zmieniło się coś na "plus".
Panowie - AWB jest już obgadane - różnic potężnych (żółte -> zrobiło się białe)
nie ma, ale... jest jeszcze jedna kwestia - poprawa jakości zdjęć przy wyższych ISO:
http://www.fotografie.fr/fotoforum/viewtopic.php?f=54&t=570&start=0&st=0&sk=t&sd=a
* uwaga - to nie są cropy 100% tylko chyba 66%.
Warto dokładniej przejrzeć ISO6400 - np. turkusowe tło czy buteleczkę z żółtą etykietą.
Nie jest to różnica typu D3 vs D3s, ale wygląda na lekki tuning jakościowy w dobrym
kierunku.
Ja wgrałem 1.02 i bardzo wyraźnych różnic z tym ISO nie widzę, ale AF działa inaczej,
przy jednym obiektywie chyba wolniej nawet :)
Jeśli jeszcze z tym ISO to prawda to... aż nie wierzę, że to firma Nikon tak nas uszczęśliwiła ;) Niepodobne to do nich ;)
Panowie - AWB jest już obgadane - różnic potężnych (żółte -> zrobiło się białe) ...
Sądzisz, że zmiana WB to taka prościutka sprawa, po prostu mniej żółtego? No to jestes w błędzie. Na pewno w kazdej z temperatur zmiany musza byc inne. Sęk w tym, że gdy była za wysoka temperatura to było za mało żółtego w kolorze skóry, a nie za dużo! Jeśli zdjęto żółty wszędzie równo, to tylko pogorszono by WB w sytuacjach na których mi zależy! Dlatego na razie nie podmieniłem softu.
Dlatego na razie nie podmieniłem softu.
Podmienisz, podmienisz... :) Długo nie wytrzymasz ;)
Moim zdaniem naprawdę warto choćby ze względu na to, że ewidentnie coś pogmerali przy AF (in plus).
To oprogramowanie sprzętowe nie jest w pełni kompatybilne z programem Camera Control Pro 2 w wersji 2.7.0 i wcześniejszej. Niektóre nowe elementy menu są niedostępne.
Ktoś wie o jakie elementy w menu NCP chodzi? NCP jest mi bardzo potrzebne w niektórych sytuacjach...
o te ktore zostaly zmienione firmwarem - przeczytaj list zmian fw bedziesz wiedzial
o te ktore zostaly zmienione firmwarem - przeczytaj list zmian fw bedziesz wiedzial
czyli jak rozumiem to tylko to
Gdy podczas fotografowania z podglądem na żywo za pośrednictwem programu Camera Control Pro 2 używany był tryb ekspozycji [M], elektroniczna skala ekspozycji nie działała. Ten problem został rozwiązany.
Nie do konca, nowy firmware zmienil czesc opcji w puszce (np. funkcja a4 ma wiecej opcji do wyboru), kroki przy auto iso itp itd.
Te wszystkie rzeczy mozna ustawiac z poziomu CC-Pro - menu w programie jest odpowiednikiem menu w puszce.
Teraz czesc rzeczy jest niekompatybilna.
Moze byc tak ze zestawy opcji zapisana stara wersja CCPro, nie beda czytane w nowej etc.
W kazdym razie lada chwila ma wyjsc nowa wersja kompatybilna ze zmianami firmware.
To chyba nie mam stresu. Ja używam przede wszystkim do ustawiania ostrości przez LV i zgrywania klatek od razu na kompa.
to co zmieniać czy nie bo już nie wiem
Tak, bo większy zakres doboru Auto Iso :) reszta dla mnie nieistotna :)
Na nowym FW zrobiłem już sesję w studio i dzisiaj reporterkę z WOŚP. Wszystko działa jak należy
robin102
10-01-2010, 13:07
Jako, że chętnych do konkursu brak podaje rozwiązanie zagadki z dwóch stron do tyłu.
Pierwszy kadr jest z D700 drugi z S5, wiec pięknie jest :)
Oba kadry zrobione w trudnym oświetleniu, w miejscu dla mnie doskonale znanym i z doświadczeniem jak tu Auto WB w D700 wykładał się w chińszczyznę, nie wspominając już o D300.
No i koledzy nie żartujcie z tym poprawionym softem AF-em bo co tam było poprawiać :)
No i koledzy nie żartujcie z tym poprawionym softem AF-em bo co tam było poprawiać :)
Nie wiem co było poprawiać, ale Tamron z silnikiem ostrzy jakby szybciej :)
a testował już może ktoś 1.02 z kartami pretec 32Gb?
miałem z nimi problem przy wersji 1.01 - po kilku strzałach pojawiał się błąd CHA - sytuacja miała miejsce w 3 trzech egzemplarzach karty...
Ciekaw jestem czy coś się zmieniło
Co wy się na te pretec napalacie? W instrukcji aparatu jak wół napisane, że używać sandiski! Są sprawdzona i hulają aż miło. Po co ryzykować utratę zdjęć? Dla paru groszy różnicy w cenie kart? Bez sensu moim zdaniem...
i 32GB ....jak padnie to bedzie lament...
i 32GB ....jak padnie to bedzie lament...
otóż to!
Ja używam wyłącznie sandiski, od 2 do 4 GB. Nigdy nie miałem z nimi problemów, niezależnie od aparatu w jakim działały (od D100 do D700 obecnie). Nie nabiorę się na żadne pretec, kingston, itp wynalazki. Jedynie lexar wzbudza moje zaufanie poza sandiskiem. Ale to nie wątek o tym, więc już zamilknę ;)
z tym padaniem to prawda...mniejsza pojemność jest bezpieczniejsza (mimo, że gdy karta pada, to najczęściej traci się dwa trzy pliki -reszta jest do odzyskania [chyba?]). Obecnie używam kingstonow 16gb, jednak na dłuższą metę (czyt. podróż) musiałbym mieć chyba cały plecak kart, żeby się trzymać 4/8Gb :) kilka trzydziestek-dwójek załatwiło by problem. A uznana konkurencja jest trochę za droga na dzień dzisiejszy.
Poza tym, niespecjalnie rozumiem wieszanie kotów na wszystkim innym co sandiskiem czy lexarem nie jest. Kingstony mnie nigdy nie zawiodły (40k przebiegu) - czy to się może zmienić? Owszem... tak samo jak i w przypadku sandiska / lexara czy dowolnej innej marki.
po co worek kart? dwie trzy karty i netbook za 1000zł i po kłopocie
wasilewk
10-01-2010, 17:24
Sorry, że się wcinam, ale NMSP.
Osobiście byłem i jestem za postępem. Inaczej to do tej pory urywałbym ręce taszcząc PentaconaSIX TL ze 180-ką. Mam D700 i kartę 16GB.
Bardzo dobrze, że po nowym firmware będę mógł założyć 64GB. Ile zrobię zdjęć, to zrobię - pewnie na cały dzień starczy. Gdybym się martwił "A co ja zrobię, jak mi padnie ?" - nie wiem, czy nie trzeba by siedzieć w grocie skalnej przy ognisku i bać się wszystkiego... :???:
Pzdr. :-D
Innervoice
10-01-2010, 18:08
Osobiście byłem i jestem za postępem. Inaczej to do tej pory urywałbym ręce taszcząc PentaconaSIX TL ze 180-ką. Mam D700 i kartę 16GB.
Bardzo dobrze, że po nowym firmware będę mógł założyć 64GB. Ile zrobię zdjęć, to zrobię - pewnie na cały dzień starczy. Gdybym się martwił "A co ja zrobię, jak mi padnie ?" - nie wiem, czy nie trzeba by siedzieć w grocie skalnej przy ognisku i bać się wszystkiego... :???:
Ano racja, ale jak pierdyknie na zleceniu płatnym np. ślub?
Na wyjazd wakacyjny 64GB, na zlecenia 4GB x 16 szt. :)
Gdybym się martwił "A co ja zrobię, jak mi padnie ?" - nie wiem, czy nie trzeba by siedzieć w grocie skalnej przy ognisku i bać się wszystkiego... :???:
Czasem lepiej pomyśleć PRZED a nie PO
wasilewk
10-01-2010, 19:29
Zgoda, rozważmy przykłąd:
1. Rano mam zlecenie sesji plenerowej - zakładam, że karta padnie w czasie wykonywania. Pada karta. Do momentu padu i tak stracone wszystkie zdjęcia - musiałbym robić na maleńkich kartach, żeby dzielić - np. co 10 zdjęć - nonsens, nie do przyjęcia !
2. Po południu ślub w kościele: pada karta. Do momentu padu i tak stracone wszystkie zdjęcia - musiałbym robić na maleńkich kartach, żeby dzielić - np. co 10 zdjęć - nonsens, nie do przyjęcia !
Wniosek:
I tak po każdej sesji zgrywam wszystko na HD, jeśli sesja ma przerwy, to w czasie przerwy zgrywam. Nie ma różnicy duża, czy mała karta - a duża wygodniejsza.
No, gdzie tu jest błąd w myśleniu ? (sorry, ale ja nie zarabiam na fotografowaniu, więc dlatego pytam).
Pzdr. :)
P.S.
Chodzi o używanie dużych kart a nie ilości zdjęć na karcie.
Pewnie, że jak zgubię większą, to czeka mnie większy wydatek...
mechantgars
10-01-2010, 19:53
Nie wgrywalem jeszcze nowego fw, ale tez zalezalo mi na bardziej naturalnych odcieniach skory w d700 i znalazlem nowy profil kolorow do portretow. Wg moich obserwacji jest sporo lepszy:) Jest tez nowy profil do krajobrazow, ale jeszcze nie mialem okazji go wyprobowac. Nie pamietam linka do niego ale jakby cos to chyba mam go jeszcze na dysku.
A możesz go tutaj umieścić?
jest na stronie nikona, wsparcie techniczne.
tylko profil nie zmienia WB, więc nie w tym rzecz.
Sam mam i używam profilu portret.
No, gdzie tu jest błąd w myśleniu ? (sorry, ale ja nie zarabiam na fotografowaniu, więc dlatego pytam).
No jeżeli robisz reportaż na jednej karcie i ci zdechnie z całym materiałem do jesteś udupiony. Robiąc na kilku mniejszych nawet jak ci jedna zdechnie to nie jesteś udupiony do końca - a jak się uda to nikt nawet tego nie zauważy.
wasilewk
10-01-2010, 20:13
No jeżeli robisz reportaż na jednej karcie i ci zdechnie z całym materiałem do jesteś udupiony. Robiąc na kilku mniejszych nawet jak ci jedna zdechnie to nie jesteś udupiony do końca - a jak się uda to nikt nawet tego nie zauważy.
Sorry, nie do końca wyjaśniłem:
można (i trzeba) dzielić zdjęcia z reportażu na części (ale nie po np. 10 zdjęć, a po np. 300) - kwestia jest: dlaczego do tego nie mogę używać dużych kart a tylko te malutkie ?
Pzdr.
P.S.
Obecnie dzielę zdjęcia na 2 karty 16GB. Są to sprawdzone w wielu bojach SanDiski. Już nie długo zamienię je na 64GB. Zobaczymy za rok: kto na D3x będzie używał mniejszych...
dlaczego do tego nie mogę używać dużych kart a tylko te malutkie ?
A gdzie ktoś napisał że nie możesz?
mechantgars
11-01-2010, 00:51
Udalo mi sie znalezc link do niego na stronie Nikona:) Sa tutaj: http://nikonimglib.com/opc/
Zrobiłam w ostatnich dniach trochę zdjęć w domu na auto iso i AWB.
W jednym pokoju ściany są pomalowane na żółto, w drugim "kawa z mlekiem".
Muszę powiedzieć, że jestem mile zaskoczona efektami. Chyba żadne zdjęcie nie wymaga korekcji balansu bieli,
a kolorystyka jest bardzo podobna do tego, co osiągałam Canon'ami.
Nie sprawdzałam jeszcze jak sobie radzi AWB w oświetleniu sztuczym.
Co wy się na te pretec napalacie? W instrukcji aparatu jak wół napisane, że używać sandiski! Są sprawdzona i hulają aż miło. Po co ryzykować utratę zdjęć? Dla paru groszy różnicy w cenie kart? Bez sensu moim zdaniem...
Ja używam Laxara Premium Series i też polecam:)
Przyłączam się do pytania Jacka o kolorystykę skóry na nowym FV. Niby mnie póki co ta zmiana nie dotyczy - ale jeśli jest z tym lepiej niż było to kto wie :) .
Przyłączam się do pytania Jacka o kolorystykę skóry na nowym FV.
A jaka skóra cię interesuje? Murzyńska, wietnamska, latynoska ? A może świeżo po solarium?
Pawel Pawlak
11-01-2010, 13:35
jak to jaka !? wiadomo że wszystkich interesuje tylko canonpigskin ;)
jak to jaka !? wiadomo że wszystkich interesuje tylko canonpigskin ;)
Nno jak tak, to korekta AWB w stronę różu załatwia sprawę (B2-3). A wiadomo o tym nie od dziś :)
Po kilkuset zdjęciach, w różnych, raczej trudnych warunkach oświetleniowych, widzę wyraźną poprawę AWB. Jak do tej pory prawie każde z AWB było do poprawki, teraz kilka procent.
Po kilkuset zdjęciach, w różnych, raczej trudnych warunkach oświetleniowych, widzę wyraźną poprawę AWB. Jak do tej pory prawie każde z AWB było do poprawki, teraz kilka procent.
W świetle sztucznym? :)
Pawel Pawlak
15-01-2010, 22:16
ja gernalnie zauważyłem że AWB w moich nikosiach najczęściej nie daje rady w świetle ciepłych żarówek energooszzędnych ( w tym świetle nawet oje oczy nie widzą nic białego ;) ) i nie spodziewałbym się że nowy soft to poprawi ;) ale jutro jadę w plenerek i mam nadzieję, że w świetle dziennym coś się poprawi :)
robin102
15-01-2010, 22:27
W świetle sztucznym? :)
Dla mnie w każdym jest lepiej, a co do poprawy AF to zaszła zmiana w czasie oczekiwania (jego długości) przed skorygowaniem ostrzenia jeśli obiekt zmienia odległość do aparatu. Więc coś jednak w algorytmach związanych z AF musieli grzebać może i coś się poprawiło w tym temacie bo ostatnio robiłem zdjęcia osobie zbliżającej się do mnie po linii prostej wprost na obiektyw AF w oczywiście w trybie C i rzeczywiście jakoś żwawiej jakby 35mm f1,8 się wyrabiał, szybciej przeostrzał i przestrzelonych kadrów nie było.
Tak, że zwracam honor i posypuje łysinę popiołem .
A nie mozna zrobic takiego firmware, w ktorym mozna przypisac np. do przycisku GO takie Spot WB? Najezdzam spotem na "biale", wciskam i aparat ustawia wedlug tego biel, wyswietlajac w celowniku temperature w kelwinach zamiast ISO. Tak jak pipeta w PS. Wszystko juz jest. Spot, wyswietlacz, programowalne przysciski. Mozna gdzies zamowic takie cos? Pisac do Nikon Polska czy do Holandii?
Pomysl IMO genialny, zwlaszcza ze pomiar swiatla widzi kolory.
Radek Radziszewski
16-01-2010, 09:37
A ja jakoś nie mogę się przemóc do aktualizacji - jak wszystko działa to po co coś ulepszać - jedynie ten wb mnie intryguje
plusfoto
16-01-2010, 11:23
Panowie a zauważyliście że AWB ma działać w miarę poprawnie w zakresie 3500 - 8000. Czyli to co poza zakresem to może się dość mocno rozjechać. Zwykłe żarówki mogą mieć sporo poniżej 3500
Panowie a zauważyliście że AWB ma działać w miarę poprawnie w zakresie 3500 - 8000. Czyli to co poza zakresem to może się dość mocno rozjechać. Zwykłe żarówki mogą mieć sporo poniżej 3500
Większość świetlówek energooszczędnych (to nie są żarówki) ma temperaturę 2700K.
AWB: Zauważyłem sporą zmianę po wgraniu nowego softu. Na pewno lepiej się sprawdził przy świetle mieszanym, czyli pewnie w okolicach 3000-5000K. W moim przypadku ochłodziło się zdjęcie, zniknęło czerwonawe zabarwienie. Natomiast w okolicach 2500-3000K AWB działa nadal nie za specjalnie. W takich warunkach w porównaniu z błyskawicznym, niedokładnym, zrobionym byle jak, pomiarem na białą kartkę A4, balans nadal sporo odstaje na niekorzyść AWB. Dalsze wnioski, jak coś więcej zaobserwuję. :D
Podoba mi się pasek postępu podczas ładowania oprogramowania! :D
EDIT: Sprawdziłem dokładną zmianę. Z 5650 K przy starym sofcie, czyli praktycznie ze światła dziennego, temperatura spadła do 4300 K z nowym AWB! Przy tym oświetleniu sztucznym, bez udziału światła dziennego, temperatura wynosi około 2700 K. Zatem zmiana naprawdę znacząca. Dobór balansu w Lightroomie nie poprawił znacząco odbioru - tu w grę wchodzą już preferencje widza. Brawo!
Jak to niewidoczny? :) Nie widzisz , ze z nowym FW D700 nie zrobisz juz zdjęcia tego co widac na monitorze w pokoju ??
A tak na serio - z ciekawosci sciagnalem dla tego AWB i... tez nie widze roznicy jakiejs wiekszej. CHyba ze chodzilo o te lekkie oziebienie.
superkomornik
17-01-2010, 09:22
;1690100']A nie mozna zrobic takiego firmware, w ktorym mozna przypisac np. do przycisku GO takie Spot WB? Najezdzam spotem na "biale", wciskam i aparat ustawia wedlug tego biel, wyswietlajac w celowniku temperature w kelwinach zamiast ISO. Tak jak pipeta w PS. Wszystko juz jest. Spot, wyswietlacz, programowalne przysciski. Mozna gdzies zamowic takie cos? Pisac do Nikon Polska czy do Holandii?
Miałem coś takiego w prostym Pentaxie *ist DL2. Spotem mierzyłem sobie WB i działało to świetnie. Nie musiałem zapełniać całego kadru biała/szara karta. Co prawda nie pokazywało stopni Kelvinów, ale działało :)
plusfoto
17-01-2010, 14:17
Ludzie jeszcze raz przypominam Instrukcja obsługo strona 140 - zakres AWB. Więc przestańcie dyskutować o złym działaniu na podstawie przykładów z poza zakresu tak jak w powyższym przykładzie gdzie temperatura wynosi grubo poniżej 3000 bo niczego nowego to nie wnosi. Poproszę o przykłady niepoprawnego lub złego AWB w gwarantowanym przedziale. Wtedy podyskutujemy co i dlaczego jest be. A tak to jest nabijanie bez sensu postów.
dawid1107
21-01-2010, 13:55
Ludzie jeszcze raz przypominam Instrukcja obsługo strona 140 - zakres AWB. Więc przestańcie dyskutować o złym działaniu na podstawie przykładów z poza zakresu tak jak w powyższym przykładzie gdzie temperatura wynosi grubo poniżej 3000 bo niczego nowego to nie wnosi. Poproszę o przykłady niepoprawnego lub złego AWB w gwarantowanym przedziale. Wtedy podyskutujemy co i dlaczego jest be. A tak to jest nabijanie bez sensu postów.
No cóż, jeden napisze, że korzysta z aparatu tylko w trybie manualnym i nie ma w ogóle problemów, a inny inaczej.
A czytamy w instrukcji obsługi:
Skomponuj kadr, ustaw ostrość i zrób zdjęcie.
P.S. WB przydałby się lepszy, ale już nie płaczmy nad nim :) Każdy doskonale wie, co kupował i dlaczego. Tak samo jak każdy inny produkt, Nikodemy też mają wady ;)
avlimoney
21-01-2010, 18:24
ale niewiele ;-)
DonAlberto
22-01-2010, 10:12
ABW po zmianie na nowy firmware sprawdził się bardzo dobrze na studniówce - zdjęcia troszkę za zółte ale tylko minimalnie. Nawet w miejscach w któych robiłem pomiar balansu na ręczny to za chwilę po przełączeniu na AWB było zdecydowanie lepiej - ogólnie jestem bardzo zadowolony. Choć na 1.01 też było dobrze. Generalnie zaczynam coraz więcej w jpg robić i wcale nie mam z plikami więcej obróbki niż raw. Po prostu są dobre. Po roku pracy z nikonem w końcu prawie nie żałuje przesiadki z Canona. Gdyby w nikonie pomyśleli jeszcze o szkłach to można powiedzieć że byłoby super.
Pawel Pawlak
22-01-2010, 10:16
prawie nie żałuje przesiadki z Canona
ale "prawie" robi wielką różnicę ? ;)
teraz placze juz tylko 3, 4 razy w ciagu dnia, ale spokojnie przesypia noce; bywa ze miewa koszmary
[QUOTE=DonAlberto Gdyby w nikonie pomyśleli jeszcze o szkłach to można powiedzieć że byłoby super.[/QUOTE]
myśle, że teraz bedzie z górki
puszki są na bardzo dobrym poziomie, więc teraz bedą szkła tylko kwestia cierpliwości
wierzcie mi jak rozmawiam z chłopakami to coraz wiecej canonowiczów, przynajmniej w moim otoczeniu mysli o zmianie na nikona
3 sławne zoomy powalają i teraz tylko pare stałek nowych, inne wymagaja tylko odświeżenia i już
avlimoney
22-01-2010, 11:23
"gdyby w nikonie pomyśleli jeszcze o szkłach" ? - a co konkretnie masz na myśli ?
"gdyby w nikonie pomyśleli jeszcze o szkłach" ? - a co konkretnie masz na myśli ?
wszystko...
no moze poza 35f1.8 i 200f2
:mrgreen:
Pawel Pawlak
22-01-2010, 11:50
R - Ty non stop jesteś niezadowolony z nikona. Naprawdę nadal go masz i cały czas się katrujesz ? :shock:
dokladnie tak... :D
to taka froma ascezy. przyszlo mi do glowy, ze jak bede dzielnie fotografowal nikonem to pojde z butami do nieba...
Pawel Pawlak
22-01-2010, 11:59
Ja mam tak, jak mnie ksiądź wpienia na kazaniu - podchodzę do tego jak do pokuty ;)
avlimoney
22-01-2010, 16:57
wszystko...
no moze poza 35f1.8 i 200f2
:mrgreen:
a 35mm f2 to co ? już ee ?
avlimoney
22-01-2010, 20:40
dlaczego?
a można od razu przeskoczyć z firm.1.00 na 1.02, czy po kolei należy ??
Marcin30UK
23-01-2010, 01:10
osobiscie nie zauwazylem poprawy AWB przy przejsciu na najnowsze firmware do D700 ... ale znalazlem za to cos innego ...
w podgladzie podsumowania parametrow zdjec wyskakuje nowosc ktorej wczesniej nie widzialem tzn - odleglosc przedmiotu - tez tak macie ? czy jestem jakims wybrancem ?? zdjecia ostrzone na nieskonczonosc maja ta odleglosc jako -1000mm
źródło (http://anyfiles.pl)
było wcześniej ;) trzeba irfanview używać a nie inne wynalazki ;)
było wcześniej ;) trzeba irfanview używać a nie inne wynalazki ;)
odpal sobie photome na nefie to jeszcze bardziej sie zdziwisz :D godzine exif mozna czytac ;)
nie odpalam exif bo się denerwuję przebiegiem puszki ;)
Tyle roboty, ze update softu przegapilem :)
Tescik postram sie zrobic wieczorem przy energooszczednych zarowkach, halogenach i razem.
Zobaczymy co wyjdzie - choc uczucia mieszane.
plusfoto
23-01-2010, 12:51
Tylko przy AWB nie przekraczaj magicznej bariery 3500-8000 bo teścik będziesz mógł w buciki wsadzić
można od razu
thx!
zrobiłem i ja,
co do AWB, to za wiele nie powiem, wprawdzie trzasnąłem fotkę przed i po (przy żarówce energooszcz., więc nie mieszczącej się w zadanym zakresie poprawnego działania WB) i zdjątka są identycznie z w miarę poprawnym WB
bijcie lub nie, ale poczułem różnice w spontaniczności AFa z S24-70/2,8 w słabym oświetleniu, radzi sobie po prostu raźniej :)
avlimoney
23-01-2010, 14:11
nie
dlaczego?
Czy ktos wie dlaczego po zgraniu tego pliku D7000102.bin na karte, wlozeniu do aparatu i wcisnieciu menu/wersja oprogramowania nic sie nie dzieje? Cos zle robie?
Sprawdź czy bateria jest full?
plusfoto
24-01-2010, 20:25
A samo to się dziać nie będzie jeszcze trzeba potwierdzić aktualizuj i jeśli aku jest dobre to pójdzie a jak nie to ci o tym powie
Sprawdź czy bateria jest full?
nawet nie musi być na 100%, ok.80 wystarczy
plik w katalogu głównym karty powinien się znajdować
Ok, udalo mi sie ;) robilem glupi blad - plik nie wrzucielm do glownego katalogu karty tylko tam gdzie zapisuja sie zdjecia. Dzieki i pozdro
avlimoney
25-01-2010, 14:43
dlaczego?
zatkało kakało ?
grzegorzant
25-01-2010, 23:14
eee no tego ... dopiero wróciłem z nart :)
i czemu po zassaniu i otworzeniu pliku F-D700-V102W, a nastepnie D700Update - nie mam pliku bin. tylko PowerIso File, którego to w dodatku nie mogę otworzyć ?
podpowiedzcie coś
grzegorzant
25-01-2010, 23:40
ej ludzie - sformatowana karta czeka !!!!
Ściągnij może jeszcze raz firmware (np. z polskiej strony nikona). Możliwe, że jest uszkodzony.
W razie "W", tutaj (http://www.wrzucaj.com/269766) masz plik bin z nowym softem.
grzegorzant
26-01-2010, 00:39
dem - dzięki :)
avlimoney
26-01-2010, 02:14
nie
czekam uparcie na odpowiedź:
DLACZEGO NIE???
Zaktualizowalem pobawilem sie i w mieszanym swietle jest lepiej. Znacznie lepiej. No i takze mam wrazenie ze 28-75 ostrzy hmm zwawiej? Szybciej? Mila zmiana.
Pawel Pawlak
31-01-2010, 02:30
dla mnie poprawa sprawnoście AF jest znacznie mniej kontrowersyjna niż AWB - ze wszystkimi szkłami jaki podpinałem jest zauważanie lepiej i pewniej.
robin102
02-02-2010, 18:47
Dwa korpusy jeden z nowy FV drugi ze starym FV (spec nie aktualizowalem) na obu 35mm f1,8 i ganiałem śierściucha domowego u kolegi. Korpus z nowym FV rzeczywiście jakby minimalnie celniej ostrzył i przy zmianie odległości żwawiej się dzieje i celniej, ale to wszystko na prawdę trudno uchywcalne sprawy, ot subiektywnie wrażenie Na stałkach na śrubokręt jakby tak samo więc nie gorzej czyli jest dobrze :)
Jak dla mnie same plusy
AWB jest lepiej
AF jest lepiej
AF-ON wyłącza LCD
CHA zniknęły
Jakby co to nie widzę różnicy :D
ja też nie widzę absolutnie ŻADNEJ różnicy jeśli chodzi o AWB
avlimoney
08-02-2010, 18:02
Jak dla mnie same plusy
AWB jest lepiej
AF jest lepiej
AF-ON wyłącza LCD
CHA zniknęły
co to CHA?
co to CHA?
blad karty pamieci
Uaktualnilem. Ile macie teraz mpixeli? Mi wychodzi cos kolo 16. Czekam na dalsze apgrejdy.
ja też nie widzę absolutnie ŻADNEJ różnicy jeśli chodzi o AWB
Ostatnio zaktualizowałem i byłem na koncercie. Specjalnie ustawiłem na AWB i widzę drobną poprawę, ale narazie diametralnych zmian nie dostrzegłem i ja również.
Pozdro
genghiskhan
19-02-2010, 14:17
czy macie problem czarnych kropek na dlugich czasach przy wlaczonej redukcji szumow? niby 1.01 rozwiazywal problem, a ja mam ten soft od nowosci i kropki sa nadal...ciekaw jestem czy problem zniknie wraz z 1.02?? mial ktos taki problem, pozdr
maniek750
19-02-2010, 14:55
Takze po update do 1.02 zauwazylem minimalna roznice na "+" dla AWB. Naraie tylko tyle dobrego zauwazylem ;-)
avlimoney
19-02-2010, 21:16
czy macie problem czarnych kropek na dlugich czasach przy wlaczonej redukcji szumow? niby 1.01 rozwiazywal problem, a ja mam ten soft od nowosci i kropki sa nadal...ciekaw jestem czy problem zniknie wraz z 1.02?? mial ktos taki problem, pozdr
Objaw "czarnych kropek" zauważyłem na wysokim ISO podczas gdy tzw. "auto-odszumianie" jest włączone.
Dodatkowo wiąże się z włączoną funkcją odszumiania z poziomu body bardzo długi czas buforowania danych fotografując na długich czasach......
pzdr.