PDA

Zobacz pełną wersję : Płaszczyzna rozpraszająca - plener

stachu321
05-01-2010, 23:52
Witam,
pytanie skierowane do znawców tematu, może osób które posługują się tego typu cudeńkiem. Planuję wykonać własnej roboty płaszczyznę rozpraszającą światła słonecznego (ok. 3 na 6 m) na stelażu. I tu pojawia się problem - z jakiego materiału powinna być wykonana, aby dobrze spełniała swoją funkcję. Czytałem, że kiedyś do takich celów stosowano jedwab, ale okazywał się zbyt zawodny. Na wielu forach internetowych mnożą się opinie i ciężko znaleźć złoty środek.

Może ktoś potrafi wskazać klucz do tego typu przedsięwzięcia. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Pozdr,
Mateusz

Bonzo
05-01-2010, 23:54
może biała podszewka :) sa różne gramatury i myśle że idealnie by się nadawała :)

stachu321
06-01-2010, 00:01
taka jeszcze mała dygresja. Materiał powinien być chociażby w minimalnym stopniu przepuszczający powietrze. Nie będę stawiał do trzymania tego w plenerze dwóch 'goryli', a przy podmuchu wiatru może być "niezły odlot". Ciężko znaleźć złoty środek ale wiem, że coś takiego jest stosowane przy wielu sesjach zdjęciowych na świeżym powietrzu, gdzie chce się zniwelować ostre cienie z bezchmurnego nieba i dodatkowo doświetlać całość błyskiem. W sprzedaży tego nie widziałem, ale.... egzamin na sesji zdaje.

marszull
06-01-2010, 00:09
w sprzedazy sa takie panele lastolite, ale z czego sa zrobione to nie mam zielonego pojecia ;-)
ps i jak to lastolite, nie sa tanie
ps2 sa jeszcze takie panele westcott (przynajmniej wydaje mi sie, ze widzialem na sesji w wakacje)

Jacek_Z
06-01-2010, 02:01
.. (ok. 3 na 6 m) na stelażu. I tu pojawia się problem -...:shock::shock::shock: takich to chyba nawet w Hollywood przy filmach nie stosują. To jest 18 m kwadratowych powierzchni! Gdybys był żeglarzem to bys natychmiast zrozumiał w czym rzecz. Tego nikt i nic nie utrzyma przy lada podmuchu. :-D Nie mówię o wietrze ! :mrgreen:

PS - sam rozgryzam temat. Jest gdzies watek o tym, może potem odszukam i skleje. Szukaj butterfly.
Z materiałem jest ciężka sprawa.

marszull
06-01-2010, 02:18
lastolite to skylite i 2na2 kosztuje okolo 500zl (0,75 fstop) sam material, drugie tyle kosztuje rama ;-)

aha skylite material mozna kupic bardzo rozny (srebro, zloto itd), nie tylko dyfuzyjny, a dyfuzyjne sa dwa rodzaje.

r_m
06-01-2010, 04:45
(ok. 3 na 6 m) na stelażu
Ciągnąc żeglarskie porównania - co najmniej połowa "żaglówek" na jeziorach ma w sumie tyle powierzchni żagli, ile Ty planujesz - i wystarczy im to do całkiem sprawnego poruszania się z załogą, psem i zapasami, a obsługuje się to poprzez bloczki redukujące siłę. Nawet z przepuszczającym powietrze materiałem będzie to trudno opanować (już blenda 120x180 przy podmuchach zachowuje się ciekawie).

stachu321
06-01-2010, 07:13
Problem w tym, że potrzeba takiej powierzchni nie pojawiła się znikąd. Będę fotografował z użyciem tego drużyny sportowe i zespoły muzyczne w plenerze. Głównie takie jest zamierzenie mojej produkcji tego sprzętu. Nie twierdzę, że przy każdej sesji będzie nam dawało po oczach ostre słońce, ale czymś wielkości 2x2 mogę nie być w stanie uchronić wszystkich chłopków przed ostrymi cieniami. Od dwóch dni łażę od sklepu do sklepu z materiałami i firanami i szukam jakiegoś klucza, czegoś co będzie dobre do tego typu sportów... no i nie wiem :D

ADAS
06-01-2010, 08:10
Ja mam

zasłonkę taką co się pod prysznicem wiesza.
Kupiłem przypadkiem na ciuchu za 7 zł
ma około 2-1.5
może tą drogą
bo ładnie prześwituje światło, wręcz fajnie zmiękcza.

stachu321
06-01-2010, 09:04
Ja mam

zasłonkę taką co się pod prysznicem wiesza.
Kupiłem przypadkiem na ciuchu za 7 zł
ma około 2-1.5
może tą drogą
bo ładnie prześwituje światło, wręcz fajnie zmiękcza.

OOO widzisz. A jesteś w stanie dać jakieś foto, na którym widać Twoją konstrukcję? Szczerze powiedziawszy o zasłonce prysznicowej w życiu bym nie pomyślał.

ADAS
06-01-2010, 10:18
w tym wątku aprat na niejleży
wieczorem zrobię jak to wygląda w całości
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=124727

Skibek
15-01-2010, 19:07
Proponuję MESH do reklam na budynkach. To taka specjalna siatka do wydruków wielkoformatowych. Materiał półprzepuszczalny (mniej więcej 50% przepuszczalności).
My drukujemy z MESHa o szer. 190cm i łączymy w większe kawałki. Np. 10x15m. Maeriałm ten jest dużo lżejszy od banera winylowego (ale też jest z winylu), bo jest perforowany. Ma gramaturę ok. 250-300g/m2 (czyli 2x2m wazy ok. 1kg) i doskonale przepuszcza powietrze.
1m2 z zadrukiem "fulkolor", zaoczkowany (po 50cm) i zakrawędziowany kosztuje u nas ok. 45-55zł netto (zależy czy klient sympatyczny), ale bez zadruku będzie pewnie tańszy ;)

Żyć... Nie umierać... ;)

sailor
16-01-2010, 00:42
co nie zmienia faktu ze postawione samemu sobie w plachcie 3x6m pofrunie razem ze stelazem w najlepszym wypadku nikogo nie uszkadajac.
mocowane na budynku nie przewroci go ale przypiete do stelaza zadziala jak dobrze wybrany grot.

z tego co widzialem najwieksze blendy robi california sunbounce, mzoe rozwiazaniem by byla tzw klatka czyli daszek i dwie boczne sciany - tyle tylko ze to tez nie wielksoci 6 metrow.robia co prawda polprzepuszczalne materialy 5x15m ale postawienie tego na wietrze to szalenstwo :)

Skibek
16-01-2010, 11:51
Jak robiłem zdjęcia na planie filmu "Fenomen", to oni mieli takiego "baterflaja" o wymiarach 3x3m i płachta była na aluminiowej ramie i dwóch nogach w kształcie odwóconej litery "T", przy czym szerokość nóg (czyli daszka litery "T") to jakieś 2m. Stało im to znakomicie i mieli pełna regulację kąta nachylenia.
Proponuję wpisać z znajdywarkę: "butterfly foto" i peweni wyskoczy kopa tuzinów probesjonalnych "baterflajów". Można podpatrzeć jak rozwiązany jest problem zamocowania.

A propos MESH'a... Z tej tkaniny (winylu) robione są reklamy na przyczepkach jednoosiowych (mobilne billboardy) o wymiarach 504x236cm . Normalnie taka przyczepka by pofrynęła do ciepłych krajów jakby był zwykły baner, a z MESHem nic jej nie zdmuch*je.

kronos28
16-01-2010, 15:17
zawsze też można sobie jakie śledzie do namiotów/altanek materiałowych kupić, kawałek sznurka i jakoś przymocować do ziemi... Z drugiej strony upierdliwe było by przenoszenie takiego ustrojstwa - odwiązywanie, wiązanie... bla bla bla

co nie zmienia faktu ze taki "żagiel" 3x6 trza by było naprawdę solidnie przymocować, bo zapewne byle pierdnięcie by go podrywało w przestworza jak aeroplan braci Wright...

maggot
16-01-2010, 17:57
witam
a to przypadkiem Panowie nie demonizujecie troszeczke?
Wiatry raczej wieja poziomo, wiec jesli ekran ustawi sie w taki sposob --->/ do wiatru tyle ze pod minimalnym katem to nie dosc ze nic nie poleci to jeszcze zostanie przycisniete do ziemi a i opor bardzo spadnie. musi byc tylko rozlozysta podstawa zeby sie nie wywrocilo.
Bo faktycznie walka z taka sila moze byc bez sensu. Z reszta w takiej sprawie to dobrze by bylo zeby jakis architekt sie wypowiedzial. Wiem ze oni potrafia liczyc np. sile wiatru dzialajaca np na wiezowiec i jak zrobic zeby sie ten wiezowiec nie zawalil.

pozdrawiam

BlackRoger
16-01-2010, 19:54
Wiatry raczej wieja poziomo
Nad brzegiem morza lub zatoki i owszem. W parku lub lesie już niestety nie. Przy bezwietrznej pogodzie problem będzie znikomy ale kombinowanie z ustawieniem terminu sesji wg. prognozy pogody to jedna wielka loteria.

sailor
16-01-2010, 20:32
taki sposob --->/ do wiatru tyle ze pod minimalnym katem to nie dosc ze nic nie poleci to jeszcze zostanie przycisniete do ziemi a i opor bardzo spadnie

ustawienie takeigo zagielka pod katem spowoduje delikatne wybrzurzenie ze wzgledu na nad/pod cisnienie po obu stronach zagielka i poplyniecie calosci ostrym bajdewindem :)
na takiej wlasnie zasadzie dzialaja jednostki zaglowe z ozaglowaniem trojkatnym :)

BlackRoger
16-01-2010, 23:30
ustawienie takeigo zagielka pod katem spowoduje delikatne wybrzurzenie ze wzgledu na nad/pod cisnienie po obu stronach zagielka i poplyniecie calosci ostrym bajdewindem :)
na takiej wlasnie zasadzie dzialaja jednostki zaglowe z ozaglowaniem trojkatnym :)
Jak już mamy teoretyzować to siła wypadkowa tak postawionego żagla będzie działała wtedy w dół dociskając go w kierunku gleby.
Tyle teorii która tutaj się nie sprawdzi - w praktyce wiatr w otoczeniu drzew lub domów będzie wariował i nie ma szans aby zostawić taką mega dużą blendę samopas licząc na łaskawość natury. Może rozwiązaniem byłoby kupno najtańszego namiotu ogrodowego 3x3m i na jego stelażu rozpięcie właściwego materiału. Do tego odciągi do gleby i całość będzie się trzymać - w końcu nieczęsto widujemy takie wolno latające ustrojstwa a mnóstwo ludzi z powodzeniem to rozstawia w ogródkach. Komplet sznurków i śledzi na takie wanciki dużo miejsca nie zajmuje a rozkładanie tego jest w miarę szybkie.

bogdi64
16-01-2010, 23:49
"motylka" rzadko (nawet bardzo) używa się do odbijania światła, (do tego są głównie styropiany) wykorzystuje się go do maskowania nadmiaru światła i wyrównania kontrastów, materiał nie "nabiera" wody (nie tworzą się plamy gdy woda na niego leci) co do mocowania to 3-3 metry na aluminiowej ramie, na statywach (każdy min 30kg o dużym rozstawie nóg) do tego na podstawę dodatkowe obciążniki, często asekurowany dodatkowymi linkami i koniecznie osobą "nadzorującą" a w przypadku podmuch to się nie łapie tylko ucieka krzycząc aby inni zdążyli się oddalić -
ps: i żadne kombinowanie z kątami ustawień niewiele pomaga, w razie silnych podmuchów poziomuje go się i tak układa na ziemię

sailor
17-01-2010, 00:31
Jak już mamy teoretyzować to siła wypadkowa tak postawionego żagla będzie działała wtedy w dół dociskając go w kierunku gleby.
bardzo ciekawe to co piszesz .. pomijajac ze gdyby tak bylo to wiatr wpychalby zaglowki pod wode a jakos nadal plywaja, to i tak dociskanie do gleby raczej nielezy w interesie autora watku. a wypadkowa w takim przypadku jest tzw sila ciagu, ktora nie zrownowazona zadna sila spowoduje ze zrobi nam sie z zagielka maly kamikadze lecacy lotem koszacym.

dla uwidocznienia polecam rys2, co prawda rozrysowane na lodce z zaglem ale dosc przejrzyscie i latwo wyobrazic sobie analogie:
http://www.jakdlugo.republika.pl/z.html

Do tego odciągi do gleby i całość będzie się trzymać - w końcu nieczęsto widujemy takie wolno latające ustrojstwa a mnóstwo ludzi z powodzeniem to rozstawia w ogródkach. Komplet sznurków i śledzi na takie wanciki dużo miejsca nie zajmuje a rozkładanie tego jest w miarę szybkie.

proponuje przerobic praktycznie, tlumaczenie nie ma sensu bo jak zwykle na forum jest cala masa fachowcow ktorzy wiedza lepiej. taki namiocik ogrodowy postawiony na wietrze nie bedize dzialal - ale przeciez nikt nie broni sprawdzic tego empirycznie

BlackRoger
17-01-2010, 00:42
bardzo ciekawe to co piszesz .. pomijajac ze gdyby tak bylo to wiatr wpychalby zaglowki pod wode a jakos nadal plywaja, to i tak dociskanie do gleby raczej nielezy w interesie autora watku. a wypadkowa w takim przypadku jest tzw sila ciagu, ktora nie zrownowazona zadna sila spowoduje ze zrobi nam sie z zagielka maly kamikadze lecacy lotem koszacym.

dla uwidocznienia polecam rys2, co prawda rozrysowane na lodce z zaglem ale dosc przejrzyscie i latwo wyobrazic sobie analogie:
http://www.jakdlugo.republika.pl/z.html
Aby się dobrze zrozumieć - piszę o płaszczyźnie ustawionej równolegle do podłoża - jedynym analogicznie ustawionym kawałkiem szmaty na jachcie będzie bimini.

sailor
17-01-2010, 01:02
Aby się dobrze zrozumieć - piszę o płaszczyźnie ustawionej równolegle do podłoża - jedynym analogicznie ustawionym kawałkiem szmaty na jachcie będzie bimini.

no to chyba nie tak jak chcial autor watku piszac o blendzie :) chyba ze ja zle zrozumialem

freefly
17-01-2010, 03:00
witam
a to przypadkiem Panowie nie demonizujecie troszeczke?
Wiatry raczej wieja poziomo, wiec jesli ekran ustawi sie w taki sposob --->/ do wiatru tyle ze pod minimalnym katem to nie dosc ze nic nie poleci to jeszcze zostanie przycisniete do ziemi a i opor bardzo spadnie. musi byc tylko rozlozysta podstawa zeby sie nie wywrocilo.
Bo faktycznie walka z taka sila moze byc bez sensu. Z reszta w takiej sprawie to dobrze by bylo zeby jakis architekt sie wypowiedzial. Wiem ze oni potrafia liczyc np. sile wiatru dzialajaca np na wiezowiec i jak zrobic zeby sie ten wiezowiec nie zawalil.

pozdrawiam

Jako stary spadochroniarz mogę stwierdzić, że wiatr wieje w taki sposób jak mu na to pozwala ukształtowanie terenu. Ruch powietrza nawet na płaskim terenie jest pełen zawirowań wywołany różnymi czynnikami np. termiką.
Puść na wietrze torbę z cienkiej folii, a sam dojdziesz do wniosku, że ruch powietrza nie jest poziomy.