Zobacz pełną wersję : SB 800 + synchro pytanie.
Mam dwie lampy studyjne CY-200K oraz SB 800. Do tej pory wyzwalałem wszystkie przez fotocelę, ale obecnie jedna z lamp CY_200K przestała błyskać chociaż przycisk test wyzwala błysk. Mam pytanie czy spinając SB 800 kablem synchro z tą lampą nie uszkodzę Sabinki i w jakim trybie ją ustawić. Jest to zwykły kabelek synchro.
czekaj bo nie bardzo rozumiem chyba pytania ;) jak chcesz spinać sabinke z lampa studyjną ? i po co ? a jak CYxxK przestała działać to wyślij do serwisu bo myśle że to jakas drobnostka i szybko to naprawią.
Wyzwalałem wszystkie trzy lampką wbudowaną w aparat. Wykombinowałem, że skoro przycisk test wyzwala mi błysk to może przez kabel też będzie ok.
I teraz dwie wyzwalały by się przez fotocelę a trzecią tą uszkodzoną wyzwalałaby Sabinka kablem:-D
a ta uszkodzona działa jak podepniesz ją bezpośrednio przez kabel synchro do aparatu ? jak tak to poprostu wepnij jej zewnętrzną fotocele w tyłek za 30zł ;) i powinno śmigać :)
To by było jakieśwyjście. Nie podpinałem do puszki bo nie mam o tym pojęcia. Z lampami był taki kabelek synchro i tyle wiem.
to wyjmij kabelek z pudełka :) dużego jacka inaczej jacusia :D podłącz do CY na tylnym panelu a do aparatu podepnij przez wejście PC na body drugi koniec i to na tyle :) aparat na M czasy rzędu 1/125 przysłona wg uznania i do dzieła :)
a jeszcze jedna sprawa czy czasami nie wyłączyłeś przypadkowo fotoceli w tej niby uszkodzonej lampie :) to jest 3 pstryczek licząc od światełka ready :)
Nie, tak źle to nie jest. Puszka nie wyzwala błysku niestety.
no to próbuj kabel :) sam jestem ciekawy czy zadziała :)
Na kabelku działa :-D Na fotoceli nie działa :(
czyli szybka naprawa fotoceli, ślij do serwisu :)