Zobacz pełną wersję : naprawić, czy sprzedać uszkodzony? pomocy!
martamarta
05-01-2010, 21:04
otóż w moim d40 padł układ sterowania lustrem- tak powiedział mi pan z naprawy. to już druga naprawa, bo po porzedniej aparat zrobił 10 zdjęc i padł.
Pan powiedział mi, że zrobi mi to za 500zł. teraz mój problem
w najbliższym czasie i tak chce kupić nowy inny aparat, czy opłaca mi się ładować w tego pieniądze mimo, że go sprzedam, czy lepiej sprzedać jako uszkodzony? jak to wychodzi cenowo? jakie róznice, jak wyjde korzystniej z tej sytuacji?
pozdrawiam!
Antonioo
05-01-2010, 21:09
skoro chcesz kupować inny to ja bym nie naprawiał tego....a jak naprawisz, i będziesz chciał sprzedać, to raczej ciężko by było sprzedać naprawiany aparat.....wg mnie szkoda zachodu....d40 to za kilka stóweczek można kupić.......więc albo kupiłbym używkę d40 za ok 700 zł ( na allegro jest) , albo zbierał na inny model....
prawiejakzywiec
05-01-2010, 21:10
Ja bym nie naprawial i sprzedawal w stanie takim jaki jest...
Zadaj sobie pytanie ile wezmiesz za sprawna uzywke d40? I wszystko jasne...
martamarta
05-01-2010, 21:24
mówiąc szczerze aparat był przez ostatni rok intensywnie katowny.... zanim się zepsuł planowałam, że sprzedam go uczciwie nie zawyżając ceny za około 800zł samo body (na allegro chodza używki po ponad 1000) wydaje mi sie że 800 to uczciwie... po tej naprawie, to już naprawdę nie wiem. Czyli chyba raczej nie opłaca się go naprawiac i sprzedać? Nie wiem, czy osoba która to naprawia jest ze mną szczera, nie chce sprzedać tego aparatu i żeby okazało się że tak naprawdę dolega mu jakas jeszcze rzecz.
a na wiosne i tak chce kupić d90... tylko czekam na okazyjna cenę
Antonioo
05-01-2010, 21:29
no to jak chcesz wiedzieć dokładnie to na postępu ślij.....oczywiście opłata za przesyłkę stracona, ale będziesz wiedzieć ile....
a masz jaszcze jakiś inny zakład u siebie...konkurencyjny??? możesz podejść i zapytać.....Panie tam mi powiedzieli tyla a tyle, za ile zrobię u was....albo inaczej czy ile by kosztowała naprawa....tak , żeby nie zdradzać ile gdzie indziej sobie zażyczyli, a dopiero potem powiedzieć.....
No, to tak myślę sobie głośno:
- jak chcesz inny aparat, to szkoda zachodu. Sprzedać tak jak jest. Za sprawny i tak super wiele więcej nie dostaniesz, a co się nabiegasz i czasu stracisz to nie odzyskasz ;)
martamarta
05-01-2010, 21:36
a może mógłby mi ktoś powiedzieć jakie są objawy i cos ięd zieje z aparatem kiedy psuje się układ sterowania lustrem?
i ile ile kosztuje jego wymiana? Podejrzewam, ze ten niby serwis chce mnie naciągnąć.
Znajomy mówił mi , że częśc której potrzebuję kosztuje około 300zł...
Ketstian
05-01-2010, 21:55
Za 300zł pewnie uda Ci się sprzedać uszkodzony. Jakiś komis foto na pewno łyknie. Jeśli chciałaś nieuszkodzony sprzedać za 800zł to rachunek jest prosty. Nie zastanawiaj się tyko sprzedawaj, kupuj nowy i cykaj fotki, bo życie ucieka :D
fistaszek20
06-01-2010, 09:53
też mi się wydaje, że nie ma sensu naprawiać, chyba, że znajdziesz gdzieś bardzo tanio, ale skoro sama część kosztuje 300 zł, trzeba doliczyć robociznę to nie sądzę, żeby ktoś Ci to za mniej niż 400 zrobił
Jakoś tak z obliczeń wychodzi, że jak sprzedasz zepsuty, to dostaniesz 300zł, jak się nabiegasz i naprawisz, to... też dostaniesz na końcu 300zł. To po co biegać za 0zł?
Takich urządzeń nie ma sensu naprawiać. Nikt Ci nie da gwarancji jak długo i jak będzie działać. Spróbuj sprzedać zepsuty, a jak się nie uda to zostanie Ci obiektyw akumulator i karta do nowego. Jeśli masz trochę kasy to kup sobie nowy D3000 . Trochę lepszy ale podobny i rok gwarancji. Na ceneo albo skąpcu za 1200zł. Albo używanego D40 lub D60 trochę taniej.
SlaWasII
17-01-2010, 11:03
Robson0, sądzisz że na Podstępu też nie dadzą żadnej gwarancji na naprawy odpłatne?!
Ja dostałem rok na silnik w obiektywie
Takich urządzeń nie ma sensu naprawiać. Nikt Ci nie da gwarancji jak długo i jak będzie działać. Spróbuj sprzedać zepsuty, a jak się nie uda to zostanie Ci obiektyw akumulator i karta do nowego. Jeśli masz trochę kasy to kup sobie nowy D3000 . Trochę lepszy ale podobny i rok gwarancji. Na ceneo albo skąpcu za 1200zł. Albo używanego D40 lub D60 trochę taniej.
Ja myślę, że nie ma sensu naprawiać kiedy koszt tego będzie powyżej konkretnej kwoty. Kwotę ustala sobie właściciel, bo to on wie kiedy mu się opłaci, a kiedy nie.
Piotr