Zobacz pełną wersję : prośba o poradę
wielebny0
01-11-2006, 23:20
Kochani zakupiłem po długich namysłach D 80 /kupa kasy!/ do szczęścia brakuje mi lampy. SB-ki są, delikatnie mówiąc /pisząc/ nieuzasadnienie drogie, co bardzo mi się nie podoba. są Sunpaki, Metze, i jeszcze coś chyba co może współpracować bezproblemowo z D 80? I oczywiście bez konieczności ręcznego ustawiania, na full automacie, co ewentualnie zakupić? nie chodzi mi o jakieś wynalazki lecz coś co będzie miało całkiem dużą siłę błysku i automatykę, Na allegro jest sporo aukcji. Sprzedający twierdzą że pasują i współgrają z Nikonami te lampy, lecz przeczytałem kilka postów na różnych forach, że tak nie do końca. Czy ktoś może używa czegoś innego niż SB i jest zadowolony? Mam taką chęć aby nie płacić za lampę więcej niż 600-700 zł. No chyba że... ale wolałbym nie. Ma ktoś jakąś sugestię?
audiorek
01-11-2006, 23:34
Oj chyba lepiej dorzucic te 150 zł do SB600 i mieć świety spokój. Miec na wóz , a brakło na konia. To dylemat nas wszystkich, ale skoro podjęło sie wyzwanie, wypada mu sprostać. Tymbardziej że, 150,00 zł wiecej to naprawde niewiele przy cenie aparatu.
dodam, że z kompatybilnością wstecz w klasie amatorskiej kiepsko u Nikona .
wielebny0
02-11-2006, 00:00
a gdzie widziałeś SB za 800 zł?
Zbigniew
02-11-2006, 00:12
Zdaje się, że SB600 chodzi gdzieś właśnie za 800 (zł). Z tym że ponoć ostatnio wogóle trudno SB600 wyhaczyć :|
Kraftsman
02-11-2006, 00:17
a gdzie widziałeś SB za 800 zł?
Spróbuj tutaj:
http://www.fotoit.pl/index.php?site=wyswietlanie&what=kat&id_kat=5
spiritchaser
02-11-2006, 00:30
Moim zdaniem dołóż te parę zeta i kup SB-600, dostępna w większości sklepów za około 900 PLN. Skoro już wydajesz worek gotówki na D80, to IMO nie warto oszczędzać, tylko kupić coś, z czy na pewno nie będzie problemów.
Piterspl
02-11-2006, 00:36
Osobiście używam SB600 z D80 - po prostu rewelacja ! barwa kolorystyczna idealna, nie potrzeba zabawy z balansem ... naprawdę super!
Nie oszczedzaj tych 150 zł - tylko bierz SB600 !!! żadnych "wynalazków"
Nie żebym się jakoś specjalnie czepiał ale to jest chyba dział odnośnie aparatów, lampy błyskowe mają swój dział
fakt, przenoszę do lamp.
Też polecam SB600.
Majster7
02-11-2006, 14:31
Witam.
Nie jest to kryptoreklama, ale przeewaliłem pół zasobów netu w poszukiewaniu taniej SB-600. Zaglądnijcie pod ten adres: http://www.dve.pl/advanced_search_result.php?keywords=SB-600&osCsid=josafkrh8u4u214cl4p32jt8q4
Jest w cenie 749zł (brutto!! tak chyba pisza na stronie, ze podane mają ceny brutto). Nóweczka
...i pewnie bym sie na nią skusił, gdybym nie kupił własnie używki za 690zeta z dyfuzorem.
Pozdrwiam.
Witam.
Nie jest to kryptoreklama, ale przeewaliłem pół zasobów netu w poszukiewaniu taniej SB-600. Zaglądnijcie pod ten adres: http://www.dve.pl/advanced_search_result.php?keywords=SB-600&osCsid=josafkrh8u4u214cl4p32jt8q4
Jest w cenie 749zł (brutto!! tak chyba pisza na stronie, ze podane mają ceny brutto). Nóweczka
...i pewnie bym sie na nią skusił, gdybym nie kupił własnie używki za 690zeta z dyfuzorem.
Pozdrwiam.
Problem w tym, że DVE.pl raczej nie istnieje. Ostatnia aktualizacja nowości na stronie jest z lipca...
W www.interfoto.com.pl (http://www.interfoto.com.pl) jest natomiast nowa Sigma EF-500 DG Super iTTL za 850 zł. Bliżej jej do SB-800 niż do SB-600, a kosztuje, tyle co tańsza Sabinka.
jedyny zamiennik do rozpatrywania zamiast sabinek to Metz. Sigmy, Tumaxy i inne sobie odpuśćcie. Nie patrząc na parametry techniczne, tylko na kopoty w praktycznym działaniu. Jest na tym forum sporo wątków o tym.
Profesjonalista
02-11-2006, 19:05
Nie wystarczy Ci jakiś wynalazek? Musisz mieć najlepszą lampę. Naprawdę robisz takie rewelacyjne zdjęcia, że ten wydatek Ci sie opłaci?
wielebny0
02-11-2006, 21:32
no raczej chciałbym mieć spokój i pewność że zakładam lampę, robię fotkę i mam wszystko OK! Pytałem o zamiennik gdyż lampy używa się raczej okazjonalnie, i o ile wywalenie kasy na D80 ma sens to na lampę, używaną 2 razy w roku, jest dość dyskusyjne. A co to jest SB-80DX ?
wielebny0
02-11-2006, 21:57
Ale coś mi poplątało wypowiedź, aparatu używam dość nałogowo, znaczy często i z wielką przyjemnością, stąd wydanie takiej kasy dla mnie osobiście nie jest nadużyciem i przejawem snobizmu, za to lampa błyskowa, którą użyję 2-3 razy w roku, aby zrobić 10 - 20 zdjęć wymaga poważnego zastanowienia, nie korzystam aż tak bardzo z lampy abym snobował się na zakup czegoś bardzo drogiego, bo za taką uważam te SB-ki, lecz lampę mieć trzeba bo się nie zna dnia ani godziny kiedy będzie potrzebna, jednak jeżeli zakładam lampę chciałbym mieć świadomość iż niezależnie od okoliczności zrobię zdjęcie najlepsze z możliwych /technicznie/. Stąd jeżeli ktoś ma jakiś tańszy produkt, użytkuje go i jest zadowolony, to chętnie wysłucham jego zdania
niestety starsze lampy nikona nie działają w TTL z cyfrówkami lustrzankami (tzn z twoim d80)
SB80DX tez nie. musiałbys używac jej w trybie auto. Też sie da robić zdjęcia, choć mniej wygodnie. Ale wtedy możesz wybrać tak samo i wszystkie inne lampy. Polecałbym wtedy SB24, SB28 - miałem przy analogach.
Body nie podaje do lampy (albo lampa nie odczytuje) informacji o czułości, ustawieniu zooma w obiektywie, a co najgorsza o przysłonie.
jak na obiektywie nastawisz np 5,6 to musisz na lampie też nastawić 5,6 ręcznie.
jak zmienisz przysłonę na obiektywie to musisz o tym pamietać, by przestawic w lampie bo będziesz przeswietlał/niedoświetlał. Czasami w akcji nie ma się do tego głowy.
Nie ma tańszych dobrych produktów. Dobre sa droższe. Tańsze sa gorsze (lub pozbawione pewnych funkcji)
wielebny0
03-11-2006, 23:40
Tak nikt nie odpowiedział. A nawet na tym forum są ludzie którzy twierdzą że Metz działa bez problemu, jest w pełni funkcjonalny bez żadnych problemów, a cena robi swoje....
moment, a ja temu zaprzeczam? Przeciez polecałem jesli nie 1. SBxxx to 2. Metz.
co do funkcji TTL - zalezy od konkretnego modelu Metza - najnowsze działają z cyfrówkami, stare nie - tak jak Sabinki.
wielebny0
05-11-2006, 02:03
Dzięki
O ile wywalenie kasy na D80 ma sens to na lampę, używaną 2 razy w roku, jest dość dyskusyjne.
Jakiś dziwny tok rozumowania. IHMO jest dokładnie odwrotnie. Zainwestuj w dobrego błyskograta, bo ma Ci służyć długie lata. w tym czasie korpus zmienisz pewnie nie raz. O kompatybilność bym sie nie martwił, bo Nikon stosunkowo niedawno zmienił "system sterownia" i wcześnie tego nie zmieni.
SB-80DX to ostatni model sprzed zmian. Z D80 będzie działał tak jak inne błyskograty nie obsługujące iTTL, czyli tylko manual i automatyka tyrystorowa samej lampy.
wielebny0
07-11-2006, 23:04
Tak, wbrew pozorom wcale nie zamierzam wymieniać body, nawet w niezbyt odległym, dającym się przewidzieć czasie. Jeżeli już to od razu idzie cały komplet. Choć tak naprawdę "posuwam" się w obrębie jednej firmy, przez ostatnie 8-10 lat fociłem Minoltą. Więc wymiana body za 8 - 10 lat to dla mnie daleki temat...
wielebny0
11-11-2006, 02:11
Tak i ciągle mam dylemat...
piotrowm
11-11-2006, 10:13
Wielebny, jak chcesz więcej na temat Metza to skontaktuj sie na priwa z Alfem. On jest specjalista
od Metzow
wielebny0
15-11-2006, 00:55
Tak... na priwa... NOWY JESTEM TUTAJ!!!! jeszcze nie załapałem jak się łapie kogoś na priva.. aczkolwiek chętnie bym opinię Alfa poznał bardziej szczegółowo wyrażoną.. może kiedyś dokopię się do instrukcji obsługi tego forumna...
u góry po lewej masz panel uzytkownika
w nim w kolumnie po lewej - wyślij nową prywatną wiadomość, klikasz na to
wpisujesz jako adresata ALF, tytuł i treść, wysyłasz
ALF sie do ciebie odezwie sam pewnie :)
wielebny0
15-11-2006, 23:22
Dzięki! Tak zrobię
jeśli nie SB800, to proponował bym najnowszego metza 58AF1n...to pierwsza lampa ze złączem USB, a więc takim, które zapewne pozwoli dostosować oprogramowanie lampy do nowych puszek...bo prawdą jest to, co pisali poprzednicy, że puszkę będziesz zmieniał co 2-3 lata, a lampa zostanie na dłużej...ta bedzie mogła :)
nieco tańszym rozwiązniem jest metz 54MZ4i, a najtańszym metz 54AF1n...słabszych lamp raczej nie polecam...one są do kompaktów i błyskania u cioci na imieninach :D
natomiast mylisz się, w twierdzeniu, że lampy będziesz używał sporadycznie...no chyba, że nie chcesz robić dobrych zdjęć :)...ja częściej używam lampy w dzień, niż w nocy...np fotografując ludzi w pełnym słońcu, doświetlasz twarze, rozświetlasz cienie itp...
wielebny0
16-11-2006, 22:34
Taaaak... a czy można empirycznie gdzieś pomacać 54 ? Chciałbym ją zobaczyć i nie kupować w ciemno /ewentualnie/ bo może się zdażyć że jednak sb-600 nabędę, jeszcze nie wiem, nie jestem zdecydowany, no rany boskie jeszcze nie jestem... Czy te Metze mają wszystko to samo co SB-ki?
nie wiem skąd jesteś bo nie wpisałeś w profilu, więc trudno daradzać :)
metze 54MZ4i oraz 58AF1n mają to samo, ale nieco inaczej...SB800 ma CLSa, a metz 54MZ4i ma system metz remote...z tym, że metza sabinką wyzwolisz, zaś sabinki metzem nie...
wielebny0
16-11-2006, 23:29
W zasadzie Warszawa, choć okolice.....
poszukaj po użytkownikach forum ludzi z warszawy co mają metza...bo do mnie to chyba masz trochę za daleko :D
wielebny0
17-11-2006, 00:48
No dobra a nikt więcej nic na temat Metza a raczej dystrybutora w Warszawie nie wie?
sprwdź w MM...może tam mają?
poszukaj sklepów netowych, które mają siedzibę w wawie i mają w ofercie metze...
Ktos zna sklep internetowy w PL z ofertą tych Metzów.
Bo tej najnowszej to nawet na ebay.com nie znalazłem a reszta jest bez ostatniej literki podanej przez ALFa.
Czemu ALF korzystasz z Metzów a nie z SB?
Co ma na to wpływ?
bo tak jak nikon jest najlepszy w lusterkach, tak metz w błyskogratach :D
jeszcze na prakticach używałem staruteńkiego metza i dawał ładne rozproszenie światła oraz dużą moc, więc jak przyszło do kupienia profesjonalnego błyskograta, wybór był jeden :D
58AF1 będzie dopiero po nowym roku...też na nią czekam :)
natomiast mylisz się, w twierdzeniu, że lampy będziesz używał sporadycznie...no chyba, że nie chcesz robić dobrych zdjęć :)...ja częściej używam lampy w dzień, niż w nocy...np fotografując ludzi w pełnym słońcu, doświetlasz twarze, rozświetlasz cienie itp...
Swiete slowa pnie, swiete slowa. Nawet ktos kiedys npaisal ze z lampa robi sie zdjecia gdy jest widno a bez lampy gdy jest ciemno :)
wielebny0
17-12-2006, 02:37
Eeee, chyba nie kumam..... prawdwa?...
bo w nocy lampa i tak jest za słaba żeby zrobić dzień, a w ciągu dnia dopalanie cieni rzucanych przez słońce jest wręcz obowiązkiem :)
wielebny0
18-12-2006, 18:34
Ech kochani dzięki za dyskusję, ale sprawa rozwiązała się sama, gdyż dzisiaj będąc przejazdem obok sklepu MM nieopatrznie tam wstąpiłem i za kwotę 777 zł tak tak 777 zł stłem się posiadaczem SB 600. To się pochwaliłem!
Ok.
A czy masz jakieś namiary na pewny sklep wysyłkowy z lampami Metza w PL?
Jak wygląda sprawa gwarancji?
Jesli nie to czy w sklepach typu MediaMarkt można jes dostać?
Tutaj znalazłem opis Alfa
http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php?t-4188.html
jest na allegro człowiek, który się tym zajmuje, jest fototechnika z gdyni...a z realizacją gwarancji bywa różnie, tak jak i u nikona :D...ktoś kiedyś pisał o tym...