PDA

Zobacz pełną wersję : Raw Therapee v3.0 alpha 1

piotr_74
05-01-2010, 16:55
Nowa wersja darmowego programu do plików RAW.
z tego co zauważyłem po 3 min. dodano lub zmieniono:
- przeglądarka plików
- batch queue (nie wiem jak to się pisze ale można wrzucić kilka plików na raz :) )
- histogram przeniesiony na prawo
- z lewej podgląd całego zdjęcia na bieżąco

to to co zauważyłem.
http://www.rawtherapee.com/?mitem=3

mpwt
05-01-2010, 18:23
I jedna ważna rzecz:

http://www.rawtherapee.com/

Od początku Nowego Roku, w znanym oprogramowaniu RawTherapee służącym jako “cyfrowa ciemnia” zmienił się nie tylko numer wersji, ale również licencja. Od teraz wspomniany program dostępny jest na licencji GPL.

Poniżej kilka słów wyjaśnienia od autora:

Zdecydowałem się przejść na licencję GPL i udostępnić źródła społeczności Open Source. Nie oznacza to, że zamierzam zaprzestać rozwijania RawTherapee. Będę poświęcał na to tyle czasu co do tej pory. Do zmiany sposobu licencjonowania zmotywowały mnie trzy rzeczy: po pierwsze, uwielbiam zabawę z algorytmami przetwarzania obrazu, ale niezbyt chętnie lubię tworzyć GUI. Ostatnio musiałem zainwestować tak dużo czasu na stworzenie użytecznego GUI, że zabrakło mi go na prace nad nowymi algorytmami. Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć nowych twórców, którzy pomogą mi ulepszyć i rozbudować GUI. Drugim z powodów zmiany licencji było to, że bardzo frustruje mnie ilość zgłaszanych błędów których nie jestem w stanie odtworzyć na swoim PC (wierzcie lub nie, RT jest stabilny na moim PC). Mam nadzieję, że dzięki modelowi Open Source niektórzy utalentowani użytkownicy pomogą mi zidentyfikować problemy i usunąć błędy. Trzecim (ale może najważniejszym) z powodów przejścia na licencję GPL jest to, że nasze dziecko (dziecko, nie RawTherapee) osiągnęło już wiek (10 miesięcy) kiedy potrzebuje mnie więcej i więcej. Nie chcę go rozczarować :) Dzięki większej ilości zaangażowanych twórców, rozwój oprogramowania będzie bardziej ciągły, a chwile gdy będę zajęty nie spowodują przestojów.

Wszystkim zainteresowanych “cyfrową ciemnią” szczerze zachęcam do zainteresowania się RawTherapee.

http://linuxnews.pl/cyfrowa-ciemnia-rawtherapee-od-dzis-licencji-gpl/

gromi
05-01-2010, 19:01
Przejrzałem wszystko co wyskakuje po wpisaniu w forumową przeglądarkę hasła "raw therapee". I hmmm... niewiele tego :-)

Nie mam w ogóle doświadczenia w obróbce RAWów. Zastanawiam się czy warto pobawić się dłużej tym programem (w ramach pierwszego etapu uczenia się obróbki RAWów). Może ktoś używa i mógłby "skrobnąć" krótką opinię na temat tego programu? Interesuje mnie czysto amatorski punkt widzenia tzn. nieistotne są dla mnie cechy związane z możliwością efektywnego przetwarzania dużej ilości plików. Raczej będzie to dłuuuugie katowanie pojedynczych zdjęć :-)

Załóżmy, że nauczę się obróbki RAWów w tym programie i będę chciał w przyszłości zmienić go na jakiś komercyjny. Czy wtedy będę musiał się uczyć wszystkiego od nowa? Wydaje mi się, że podstawowe operacje wykonywane na RAWach (balans bieli, krzywe, rozjaśnianie cieni / likwidacja przepaleń, wyostrzanie itd.) robi się podobnie w rożnych programach. Będą różnice związane z nazwami, położeniem w oknie programu, ale podstawowe mechanizmy są takie same, prawda?

I ostatnie pytanie - czy wersja na 64-bitowego Linuxa chodzi znacznie szybciej niż 32-bitowego? Może ktoś ma taką konfigurację i może z doświadczenia coś powiedzieć?

malasana
06-01-2010, 12:07
Przesiadlem sie niedawno na RT z UFRaw. I jestem zadowolony. Przejrzysty interfejs, uzyteczna funkcjonalnosc - mz jest w nim wszystko, czego amator potrzebuje. Wspolpracuje z gimpem bezproblemowo. Na predkosc dzialania nie narzekam (uzywam wersji 32bit, nie wiem jak jest z 64bit).

gromi
07-01-2010, 00:38
Właśnie o takiej "kombinacji" myślę :-)

mpwt
10-01-2010, 00:42
Taka uwaga, wersja alfa (co nazwa mówi) jest jeszcze mało stabilna i pracować się w niej nie da. Trzeba używać starsze stabilne wersje.

maszkara
10-01-2010, 00:59
Przesiadlem sie niedawno na RT z UFRaw. I jestem zadowolony. Przejrzysty interfejs, uzyteczna funkcjonalnosc - mz jest w nim wszystko, czego amator potrzebuje. Wspolpracuje z gimpem bezproblemowo. Na predkosc dzialania nie narzekam (uzywam wersji 32bit, nie wiem jak jest z 64bit).

A ja przesiadłem się właśnie z RT na UFRaw, a skłoniła mnie do tego właśnie prędkość (a raczej jej brak) RT :(
Funkcjonalność RT bardzo mi odpowiada, ale nie do zniesienia jest dla mnie ciągłe czekanie po każdym drobnym przesunięciu suwaka.
Nowej wersji jeszcze nie sprawdzałem, ale mam na dzieję, że będzie szybsza.

avallardi
10-01-2010, 14:30
A ja przesiadłem się właśnie z RT na UFRaw, a skłoniła mnie do tego właśnie prędkość (a raczej jej brak) RT :(
Funkcjonalność RT bardzo mi odpowiada, ale nie do zniesienia jest dla mnie ciągłe czekanie po każdym drobnym przesunięciu suwaka.
Nowej wersji jeszcze nie sprawdzałem, ale mam na dzieję, że będzie szybsza.

No właśnie szybkość pracy RT. Masakra jakaś! Pracowałem na dwóch starszych wersjach i za każdym razem było podobnie marnie. Ogólnie programik jest sympatyczny i gdybym miał do obrobienia 5, no może 10 NEFów to pewnie bym używał tego softu, ale w przypadku większej ilości RAWów mija się to z celem. I nadal niepokonany zostaje ACR z Elementsa. Szybki, precyzyjny, konkretny. Nie potrzebuję niczego więcej do zdjęć. A UFRaw? To chyba dla zupełnych zapaleńców. Mnie kosztował za dużo zdrowia.

piotr_74
10-01-2010, 14:53
U mnie chyba tylko jedna ze starszych wersji działała bardzo wolno. Natomiast ostatnia stabilna i obecna testowa działa szybko. Przesuwam suwakiem i w tym samym czasie zmienia mi się obraz. Komp. to Acer extensa 5220 Celeron 1.7, 1,5 GB ram tak, że szału nie ma :). Aktualnie używam wersji testowej i działa mi bez problemów i stabilnie nic złego się nie dzieje. Co zauważyłem to w oknie zapisu nie ma podglądu miniaturek i podczas obrotu obrazu obraz robi się czarny ale z to już prostuję w gimpie. No i w obecnej wersji RT działa mi się lepiej niż w Ufraw no i ma więcej możliwości.

mpwt
11-01-2010, 03:12
No właśnie szybkość pracy RT. Masakra jakaś

No to alfa zapowiada się nieźle. Bo jest szybko. Trzeba poczekać tylko na finalną wersję.

Annihilator
20-01-2010, 10:46
Mi też na Athlonie 5200+, 4GB RAM, wersja 64bit, Linux Mint, od razu po przesunięciu suwaczka mam zmianę na zdjęciu, jest wystarczająco szybko moim zdaniem. To jest coś czego szukałem, bo z UFrawa za nic nie potrafiłem wyciagnąć czegos co choćby dorównywało Nikon Capture NX 2, a tutaj w tej alfie wywołałem kilka rawów i efekt był jak z programika nikonowskiego. Alpha jeszcze mało stabilna, bo wylecieć mi lubi na korekcji aberacji. Czekam na więcej. Moim zdaniem to jest to co w zupełności powinno wystarczyć amatorowi.

chaos
20-01-2010, 14:01
da się w nim importować profile z nikona ?

Grabasimo
21-01-2010, 09:27
da się w nim importować profile z nikona ?

Jest mozliwosc zaimportowania profili ICM w tym programie

chaos
01-02-2010, 21:34
nie mogę go odpalić na linuxie w wersji 64 bit, komuś się udało, jesli tak to jak ;)

Grabasimo
02-02-2010, 00:37
Sciagles paczke dla 64bit. dla testu rozpakowujesz ja (w srodowisku graficznym) albo za pomoca terminala.

how to w terminalu

tar -xvf rawtherapee30a1_64.tgz
cd RawTherapee30a1
./rt

jesli tak nie chce odpalic napisz co wywala w terminalu.

a jesli dziala to skopiuj ten caly folder do katalogu /opt

chaos
02-02-2010, 10:43
oczywiście rozpakowałem, po kliknięciu na ikonę rt nie dzieje się nic
ale dziś tego chyba już nie sprawdzę, olewam 64 bit, wieczorem instaluję z powrotem 32 bit tam wszystko chodziło jak należy

chaos
10-02-2010, 15:10
trzeba było wpisać w terminalu:
./rtstart i wtedy wyświetlało jakich pakietów brakuje

apropo, czy przy zastosowaniu profili od nikona wszystko u was gra ? u mnie foty się strasznie zaciemniają

Blasius.G
21-04-2010, 19:28
Trochę odświerzę wątek. Nie wim, czy coś jest nie tak, czy jest jak ma być ale regulacja parametrów wyostrzania nie daje u mnie żadnego efektu. Mogę je przesunąć na maksimum lub minimum i efekt jest żaden. Oczywiście "ptaszek" w okienku jest (-włączone- innymi słowy). Na przykład wyostrzanie w GIMPie działa i jego efekt jest wyraźnie zauważalny, a tutaj (różnica: GIMP-jpeg, a RT-nef) nic. Wie ktoś coś?

Grabasimo
25-04-2010, 12:34
Pewnie jakis Bug. zglos go im

Cosnek
07-01-2011, 21:50
Odkopie temat,

zainstalowalem wlasnie pod Win7 ale nie dziala i nie wiem dlaczego :(

malyandrzejek
06-04-2011, 13:44
Odświeżam wątek. W linku poniżej można pobrać wersję beta Raw Therapee
http://www.rawtherapee.com/releases_head/windows/

Antonioo
06-05-2011, 09:28
a działa pod win 7??? bo wcześniejsze ni hu hu

superkomornik
06-05-2011, 10:38
Mi działa. Ale tak jak we wcześniejszej wersji ma jedną wadę - kiepskie odszumianie. Ale C1pro nie jest pod tym względem znacznie lepszy.

chaos
30-07-2011, 20:52
pojawiła się wersja stabilna http://rawtherapee.com/blog/rawtherapee-3.0.0-released

Seeker
20-08-2011, 05:45
"apropo, czy przy zastosowaniu profili od nikona wszystko u was gra ? u mnie foty się strasznie zaciemniają"

W UFO jest jeszcze krzywa gamma, którą sie ustawia odpowiednio do Nikona.
Może RT także jakieś sztuczki posiada....