Zobacz pełną wersję : Illustrator CS4 - Rulers (miarki)
rambobambo
05-01-2010, 16:48
Witam
Jest ktoś oblatany w tym programie i jest w stanie mi pomóc?
Czasem przy otwarciu pliku miarki nie są ustawione w punkcie poczatkowym (lewy dolny rog). Co przeszkadza mi w pewnych "akcjach".
Niestety nie mozna nagrac sobie w "akcji" zerowanie punktu początkowego miarek.
Znacie jakiś sposób na automatyczne zerowanie miarek?
STIG ma illustratora w malym palcu
klikasz narzędziem zaznacznia na skrzyżowanie miarek i z wciśniętym klawiszem myszy przeciągasz do początku dokumentu (lewy górny róg) - puszczasz klawisz i już!
Pozdrawiam.
BlackRoger
05-01-2010, 18:24
Chyba że chodzi Ci o automatyczne wyświetlenie miarek dla obszaru roboczego - wtedy klikasz Ctrl+Alt+R i masz dodatkowe miarki zaczynające się od lewego górnego rogu obszaru a nie całego dokumentu.
Poza tym polecam bardziej ten dział do tego typu pytań:
http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=17
rambobambo
05-01-2010, 20:38
Chyba że chodzi Ci o automatyczne wyświetlenie miarek dla obszaru roboczego - wtedy klikasz Ctrl+Alt+R i masz dodatkowe miarki zaczynające się od lewego górnego rogu obszaru a nie całego dokumentu.
Poza tym polecam bardziej ten dział do tego typu pytań:
http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=17
Chodzi mi o to żeby nagrać "akcję" która zmieniała by na początek rozmiar obszaru roboczego do danego wymiaru następnie całą grafikę obniżała np. -10mm poniżej dolnej krawędzi obszaru roboczego (tak jakby spad 10 mm).
I tu się zaczyna problem: po odpaleniu pliku .AI (z gotową już grafiką) punkt zerowy w rulers nie zawsze jest ustawiony w punkcie początkowym (lewy dolny róg). I wtedy po użyciu akcji ta cała grafika nie leci w docelowe miejsce (-10mm za obszar roboczy).
Wiem że mógłbym odpalić każdy plik ręcznie po kolei wyśrodkować sobie punk zerowy klikając np dwa razy w górny lewy róg miarek. Ale chciałbym zrobić to automatycznie dla całej biblioteki moich plików używając opcji BATCH.
A teraz jeszcze zauważyłem że podczas nagrywania akcji zmiana wielkości obszaru roboczego się nie nagrywa :/
A co do działu do którego mnie kierujesz to z tego co wiem Illustrator to nie program do obróbki zdjęć dlatego założyłem ten wątek tutaj :).
BlackRoger
05-01-2010, 21:08
No to spróbuj po prostu zrobić akcję z dodaniem spadu 10mm - podziałka obszaru roboczego jest liczona zawsze bez jego uwzględnienia. Do tego View -> Fit Artboard in Window. Czy da się zrobić taką akcję nie wiem. Jeśli nie to zostaje Ci chyba tylko kombinowanie z jakimś skyptem. Może faktycznie stig się odezwie w wątku i coś więcej doradzi. Spróbuj mu wysłać PM'kę.
STIG ma illustratora w malym palcuA wlasnie, ze nie. :D Illka znam najmniej ze wszystkich programow Adobe. :)
A wlasnie, ze nie. :D Illka znam najmniej ze wszystkich programów Adobe. :)
To moze mi się z InDesign pomotało, bo pamiętam jeszcze Twój udział bodajże na grupie pl.comp.DTP jak wymiatałeś :P