Zobacz pełną wersję : Co zamiast lustra?
Witam, mam taki oto dylemat:
Robiłem fotki aparatem D90 + 18-200vr, czasem zakładałem obiektyw 50 f,1,8,
przez jakis czas miałem również nikkora 70-200vr (za drogi był dla mnie). Do
tego lampa SB-800.
Fotografowałem czysto amatorsko, na potrzeby własnej stronki www, czasem
wysyłałem zdjęcia na internetowe portale tematyczne. Kilka zdjęć trafiło do
internetowego wydania gazety wyborczej, jakaś papierowa gazeta o ptakach,
zdjęcia moje zostały też zamieszczone w gazetowym wywiadze na temnat moich
psów.
Fotografowałem głównie wystawy psów rasowych, czasem kilka ujec z wycieczki,
portret rodzinny.
Ogólnie z ww zestawu byłem bardzo bardzo zadowolony, ale ............. muszę
go sprzedać. Takie czasy.
Co najbardziej ceniłem w tym zestawie? Stosunkowo niskie szumy przy ISO
800 - 1600. Możliwość zastosowania małej GO (zrobic na ringu tak zdjecie psa
aby inne były prawie nie widoczne, portret), i przede wszystkim
NATYCHMIASTOWA REAKCJA APARATU NA NACISNIECIE SPUSTU. O tyle wazne, że
zdjecia psow to reportaz o biegajacych psach. Ceniłem sobie też RAW i
prostote obsługi - dużo funkcji na wierzchu bez wchodzenia w menu ekranowe.
Czego nie potrzebuje w aparacie? Robienia filmów, uchylnych minitorków,
gpsów, rozpoznawania usmiechu oraz "lajfviu"
I teraz pytanie najważniejsze. Który kompakt (hybryda) będzie najbardziej zbliżony swoimi możliwościami do ww opisanego zestawu?
Mocno zastanawiam się nad czymś takim http://profi24.pl/pl/fujifilm-finepix-s-200-exr.html
Proszę o rady.
Pozdrawiam
Mastere
zamiana uzywanego d90 na hybryde ktora opisuje jest bez sensu, w zasadzie calosc gotowki otrzymanej ze sprzedazy
d90 wlozysz w ta hybryde
wiec finansowo operacja wyjdzie z grubsza bilansowo na zero, a fotograficznie lepiej nie bedzie
pytanie czy jest sens?
jak potrzebujesz gotowki to body zostaw, sprzedaj 18-200, a wez jakas tania stalke typu 35/1.8 lub 50/1.8
Mam kupca na ten zestaw (d90 + 18-200vr +sb800) za 4800 zł. Tą hybryde mozna kupic juz za 1600 zł. Zostaje mi więc 3200. Te 3200 jest mi potrzebne. Pytanie tylko czy bardzo duzo strace na jakosci zdjec w opisanych wyzej warunkach. No i nie będę miał lampy zewn.
Pozdrawiam
Mastere
Paweł Kania
05-01-2010, 17:01
Myślę że żadna hybryda/kompakt nie ma takiego czasu rekacji na naciśniecie migawki.
A najlepiej, gogogo do MM Saturna i pomacaj i zobacz czy spełni Twoje oczekiwania.
IMO albo będziesz robił fotki do albumu, albo dalej tak jak robiłeś.
A downgrade to D80 ? D60 ? SB600 ? 18-105VR ?
Ważny był też histogram.
A może jakis inny zaawansowany kompakt?
Tą hybryde mozna kupic juz za 1600 zł. Zostaje mi więc 3200. Te 3200 jest mi potrzebne.
Hybrydy nie polecam.
...za 1600 to mozna kupic d40 (lekko uzywane)+ 18-55+ 55-200.
Masaccio
05-01-2010, 17:07
Nie ma kompaktu który dorówna twojemu obecnemu zestawowi. Ten kompakt jest OK dla amatora, ale po przesiadce z D90 będzie masakra!
Rafał_Sz
05-01-2010, 17:10
Hybrydy nie polecam.
...za 1600 to mozna kupic d40 (lekko uzywane)+ 18-55+ 55-200.
Lub jeszcze taniej D40 i 18-70. Nawet taki zestaw będzie kłaść na łopatki wszystkie hybrydy i inne małpki.
Art Erie
05-01-2010, 17:17
[...]Co najbardziej ceniłem w tym zestawie? Stosunkowo niskie szumy przy ISO
800 - 1600. Możliwość zastosowania małej GO (zrobic na ringu tak zdjecie psa aby inne były prawie nie widoczne, portret), i przede wszystkim
NATYCHMIASTOWA REAKCJA APARATU NA NACISNIECIE SPUSTU.[...],dużo funkcji na wierzchu bez wchodzenia w menu ekranowe.[..]
Tych właśnie cech nie posiada żaden kompakt/hybryda i wynika to w prostelj lini z jego konstrukcji.
coach_lodz
05-01-2010, 18:07
No to ja napiszę jako były posiadacz hybrydy ze stajni Fuji... a dokładniej bardzo chwalonego modeli Fuji s6500fd... obecnie oprócz Nikona D90 posiadam Fuji f70exr czyli kompakt o matrycy zbliżonej do tej w s2000exr...
O tym zapomnij: - "Stosunkowo niskie szumy przy ISO 800 - 1600. Możliwość zastosowania małej GO (zrobic na ringu tak zdjecie psa aby inne były prawie nie widoczne, portret), i przede wszystkim NATYCHMIASTOWA REAKCJA APARATU NA NACISNIECIE SPUSTU." - Wyższe ISO w przypadku kompaktów można włożyć między bajki... małą GO i owszem ale tylko na "odpowiednim zoomie" czyli na 200 mm - nijak się to ma do małej GO przy przesłonach rzędu 1.8... naciśnięcie spustu ma opóżnienie w każdym kompakcie, a już napewno nie będziesz komfortowo robił zdjęcia biegających psów (spójrz w mój avatar... wiem coś o tym)
Jedyne co możesz mieć to RAW oraz histogram na żywo... beznadziejnie będzie się też prezentował wizjer... co nie zmienia faktu, że te hybrydy sa naprawdę fajne... ale tylko dla kogoś kto zaczyna z fotografią... po lustrzance to się nie da wrócić...bo to po prostu krok wstecz...
Rozwiązanie podali już koledzy... głos na D40 lub inne tanie amatorskie lusterko...
Tak jak koledzy prawią. Mam możliwość robienia fotek Fuji S5600. Szumy najniższe z kompaktów, ale gdzie im do mojego D70s... GO i autofokus, porażka. Takie aparaty jak wszystkie kompakty świetnie się nadają do robienia zdjęć statycznych.
tomek20stencel5
05-01-2010, 19:51
Ja miałem Fuji S5600 i muszę powiedzieć, że nie ma co porównywać z lustrem. Po tym fujiku przesiadłem się na D40 i było o wiele wiele lepiej. ISO w hybrydach to właściwie do ISO 400 (przy 800 dla mnie była masakra). Moim zdaniem lepiej kupić coś gorszego, ale lustro. Na początek może w miarę uniwersalnie to 18-200 który masz i np. D40 (świetna puszka, ale trochę mała, ale pamiętaj, że hybryda wiele większa nie będzie, więc ergonomia na podobnym poziomie, ale obrazek o niebo lepszy, do tego o wiele mniejsze szumy i wizjer optyczny). Mógłbyś też kupić np. SB-600, albo Di622 i masz o wiele lepszy zestaw. Dodam jeszcze, że w hybrydach możesz zapomnieć o małej GO, bo zależy ona od trzech rzeczy: ogniskowej (im większa tym mniejsza GO), przysłony (im bardziej otwarta tym mniejsza GO) i matrycy (im większa tym mniejsza GO i to ona ma chyba największe znaczenie, bo hybrydy mają malutkie matryce i przez to ogromną GO).
nonameuser1
05-01-2010, 20:23
Dokladnie jak pisza koledzy - nie skupiaj sie na hybrydzie bo sie załamiesz po takiej przesiadce. Kup jakies uzywane body + jeden obiektyw o ogniskowych ktore najbardziej ci sie przydadza.
Ja z aparatow polece D70s, mozesz go kupic ponizej tysiaka czasem z bardzo malym przebiegiem, stracisz praktycznie tylko na poziomie szumow na wysokim ISO.
Przez moje rece przeszlo kilkanascie kompaktow (Canon, Nikon, Sony, Panasonic) i jeżeli chodzi o szybkosc AF i czas reakcji w porownaniu z lustrzanką, to róznica jest kosmiczna. Podobna sytuacja jest z szumami na wyższym ISO. Ktoś kiedyś powiedział, żeby nie brać do reki lustrzanki, bo można się uzależnić. :)