PDA

Zobacz pełną wersję : 50 f/1.4

kamil
01-11-2006, 22:33
Witam!

Czytam, czytam i czytam na temat 50 f/1.8 v.s. 50 f/1.4 i niewiele wiecej wiem. Tyle samo zwolennikow po obu stronach barykady. W zwiazku z tym ma nastepujaca prosbe do wszystkich Krakusów posiadających to jaśniejsze (i drozsze :) ) szkielko:

czy mozliwe jest umowienie sie na piwo (moge postawic :) ), zapiecie 1.4 do swojego korpusu i pstrykniecie krotkiego porownania z posiadana 1.8? Trosze mnie boooookeh w 1.8 denerwuje i chcialbym sprawdzic, czy warto zaczac skladac na upgrade do 1.4.... Z gory dziekuje!

fotosr
01-11-2006, 23:08
chetnie przeczytam spostrzezenia z tego porowniania ;)

Jakubas
02-11-2006, 02:26
Masz kase na 1.4 to bierz - lepiej wykonana, bokeh ma sliczny, no i razor-thick GO. Poszukaj zdjec Kamash'a, to zobaczysz na co stac to szklo (no i Kamasha rzecz jasna :D )

kamil
02-11-2006, 02:49
Masz kase na 1.4 to bierz

Dzieki za rade, ale w miare mozliwosci chcialbym sprawdzic szklo "live".
A jesli chodzi o ladne zdjecia -- z nikkora 18-55 widzialem juz powalajace cala szacowna galerie tegoż Forum, wiec argument do mnie nie przemawia :)

ranbir kapoor
02-11-2006, 09:40
zostatnio jedynie przek kilka min mialem podpieta 50/1.4 i 35/2 i zdecydowanie bardziej to drugie szklo przypadlo mi do gustu,jak standart wybralbym wlasnie 35tke

Jakubas
02-11-2006, 09:59
ladne czy nie, to zobaczysz chociaz jaka wyglada bokeh i jak rozklada sie GO...

kamil
02-11-2006, 11:35
ladne czy nie, to zobaczysz chociaz jaka wyglada bokeh i jak rozklada sie GO...

Ze niby GO w 1.8 nie zobacze? Nie rozumiem. Jesli chodzi o bokeh--chcialbym osobiscie sprawdzic, ew. prosze o rzetelne porownanie face-to-face posiadacza obu szkielek. U Rockwell'a roznice wyszly minimalne.

MzMarcin
03-11-2006, 16:35
Ze niby GO w 1.8 nie zobacze? Nie rozumiem. Jesli chodzi o bokeh--chcialbym osobiscie sprawdzic, ew. prosze o rzetelne porownanie face-to-face posiadacza obu szkielek. U Rockwell'a roznice wyszly minimalne.
Bo i tak będzie... NIE warto moim zdaniem. Ja bym na twoim miejscu zainteresował się 35-70/2.8, tam to zobaczysz co to znaczy pikny bokeh ;)

vuki
03-11-2006, 16:51
bokeh to tak jak kobiety - kademu sie inna podoba
co prawda jest jakis wzorzec poprawnosci ale ...

nie ma sie zastanawiac czy 1.8 czy 1.4, oczywiscie ze ten drugi!
porownujac jakosc/cena zdecydowanie wygra ten pierwszy

MzMarcin
03-11-2006, 23:27
Wedle mnie to wogóle kupowanie 50-ątki do cyfry to głupota... kompletnie beznadziejna ogniskowa na cyfraku...(chociaż to jak najbardziej oczywiście indywidualne preferencje…). Jakąś używaną czy nawet nową za 500zł to rozumiem(chociaż ja swoją niedawno sprzedałem). Ale za prawie 1300 zł i posiadanie na cyfrze tak naprawdę „szpanu”(bo cóż to tak na serio?) to można w zamian takie szkła kupić że ho ho
To tylko tak moje kilka groszy…

Wini
04-11-2006, 01:04
Wedle mnie to wogóle kupowanie 50-ątki do cyfry to głupota... kompletnie beznadziejna ogniskowa na cyfraku...(chociaż to jak najbardziej oczywiście indywidualne preferencje…).
W średniej wielkości pokoju bawiąc się z dzieciakami (4 i 1,5 lat) nie widzę innej ogniskowej, żeby zapewnić szczęście dzieciom (jestem z nimi) i żonie (ponieważ focę, to nie jestem z nią) :)

MzMarcin
04-11-2006, 01:49
W średniej wielkości pokoju bawiąc się z dzieciakami (4 i 1,5 lat) nie widzę innej ogniskowej, żeby zapewnić szczęście dzieciom (jestem z nimi) i żonie (ponieważ focę, to nie jestem z nią) :)
Hehe żebyś wiedział :), na świeta też się świetnie sprawował :). Ale to świeta od czasu do czasu ;). Heh nie dopisałem, że ja sprzedałem 1,8 z rezerwacją na 1,4 hih :]. Ale ja to inna sprawa dobry analog i dobra 50-ątka to jest to co lubię zaraz po dobrej cyfrze z dobrym zoomem ;)(ale to OT). Jasną dobrą ogniskową 50mm da się zrobić wszystko..., ale na cyfrze to już wolałbym 85/1.8 AF. A nawet mając D200 wejscie w manuale itd. itd. Możliwości jest serio wiele...