Zobacz pełną wersję : Zeiss Flektogon 35mm 2.8 Problem z Ostrzeniem
Witam... zakupilem sobie szkielko Carl Zeiss Flektogon 35mm 2.8 http://www.praktica-collector.de/images/Equipment/Pictures/Flektogon_2.8_35/Flektogon_2.8_35_scale.jpg i mam pewien problem. Wiem ze w Nikonie nie ostrzy w nieskonczonosc z przejsciowka bez soczewki ale ten ostrzy tylko maksymalnie do 1,5m mimo ze wyskalowany jest do 10m plus dopiero nieskonczonosc. Jest to moje pierwsze M42 i chcialbym zeby chodzilo jak nalezy. dodatkowo ma w srodku paproch dosc spory. Czy ktos z was wie czy przejsciowka z soczewka rozwiaze problem z ostrzeniem i czy moze ktos rozbieral ten obiektyw albo widzial w sieci jakis serviece manual?
z szerokimi kątami, przejściówką m42 (z soczewką lub bez) są większe problemy niż z dluższymi. (Po prostu te 1-2mm konfliktowego nikonowskiego odstępu mają mniejsze znaczenia dla długiej a bardzo duże znaczenie dla krótkiej ogniskowej - stąd te twoje 1.5m). Tu gdzies było, podsumuję swoimi słowami "m42 na krótkich jest mało sensowne".
Soczewka MSZ podważa sens zabawy, kupić najgorszy manual (Revue, Vivita, Danubia itd) ale z natywnym nikownoskim bagnetem. Co cię skusiło do takiej jak widze dość mocno wyposazonej torby? Sentyment? Przecież masz zakres pokryty
Michał Jędrak
05-01-2010, 16:18
Dokładnie tak jest ja pisze poprzednik. Aby na długiej ogniskowej 'przeostrzyć' od metra w nieskończoność to soczewka porusza się o parę centymetrów. Przy szerokim kącie ten sam zakres wymaga kilku milimetrów. Kupno przejściówki z soczewką mija się z celem, bo to tak samo jakbyś sobie napluł na obiektyw. Kup sobie manualnego Nikkor i będziesz miał zero problemów.
pamiętajmy, że PENTACON SIX to typ mocowania, które pozwala, po zastosowaniu przejściówki psix->F ostrzyć w nieskończoność :)
dzięki temu roziwązaniu mam i używam Carll Zeiss Jena 300/2.8 :) fenomenalnie!