Sony ma "nową" puchę. A450 wygląda na odchudzoną A550. W tej chwili to już 8. lustrzanka w ofercie Sony które stało się liderem co do ilości produkowanych typów aparatów. Ciekawe czy użytkownicy się w tym połapią :)
http://www.dpreview.com/news/1001/10010506sonyA450.asp
dlugas1982
06-01-2010, 03:07
Oni zmieniają kolor i aparat ma już nowy numer
Taki marketing, niby te A450 lepsze a zarazem gorsze od A500, ale mają przynajmniej ludzie do koloru/wyboru
kptYossarian
06-01-2010, 09:09
Oni zmieniają kolor i aparat ma już nowy numer
Taki marketing, niby te A450 lepsze a zarazem gorsze od A500, ale mają przynajmniej ludzie do koloru/wyboru
A Nikon to wiele się różni pod tym względem ? ;) (video D60 vs D3000).
Bardzo mi się podoba ta polityka Sony.
Wiadomo, że trudniej jest się połapać w dostępnych modelach, ale łatwiej jednocześnie znaleźć dokładnie coś dla siebie.
Zobaczymy jeszcze tylko, jak będzie z cenami, bo cena sugerowana tego A450 z kitem to podobno 2900zł, a to niemało.
A Nikon to wiele się różni pod tym względem ? (video D60 vs D3000).
Brakuje tylko niestety zróżnicowania korpusów ze śrubokrętem...
Bardzo mi się podoba ta polityka Sony.
Wiadomo, że trudniej jest się połapać w dostępnych modelach, ale łatwiej jednocześnie znaleźć dokładnie coś dla siebie.
Zobaczymy jeszcze tylko, jak będzie z cenami, bo cena sugerowana tego A450 z kitem to podobno 2900zł, a to niemało.
To cena sugerowana. Porównując z innymi aparatami Sony w sklepach da to 2300-2400zł.
Brakuje tylko niestety zróżnicowania korpusów ze śrubokrętem...
Jak na razie Sony ma wiertarkę we wszystkich aparatach.
i nadal mieć będzie, bo starsze obiektywy Minolty tego wymagają, a przejmując bagnet Alpha z Minolty nie będą strzelać sobie w kolano.
zmiany detali w Sony ma swoje plusy, ponieważ puszki między sobą różniąc się niewielkimi detalami, a co za tym idzie cenami dają pełne pole manewru klientom chcącym znaleźć coś dla siebie.
nie każdy potrzebuje fajerwerków, zachowując funkcjonalność
inny chce fajerwerki :)
więc więcej modeli z nowymi matrycami CMOS jest jak najbardziej na plus !!
bycie liderem na rynku zobowiązuje, więc i karty SD/SDHC Sony produkować zaczyna, do tego nowe kompakty oprócz MS Pro Duo będą działały też na SD/SDHC... co na bank wyjdzie na plus dla firmy ze względu na ceny i dostępność kart SD...
doliczając najnowsze matryce CMOS Exmor R w kompaktach + optykę Sony G (kontynuację obiektywów Minolta G) mamy na serio świetne kompakty
A jest ich (kompaktów) aktualnie na rynku z tego co pamiętam 16 modeli w różnych segmentach cenowych i jakościowych - dla każdego coś miłego.
Taka strategia jak najbardziej się sprawdza na rynku, a przeniesienie jej na segment lustrzanek najwyraźniej również ma finansowy sens i zostało nieźle przemyślane przez tęgie głowy od marketingu...
dlugas1982
13-01-2010, 18:19
A jest ich (kompaktów) aktualnie na rynku z tego co pamiętam 16 modeli w różnych segmentach cenowych i jakościowych - dla każdego coś miłego. pewnie połowa różni się tylko kolorem lub różnicą 2mpx :)
Co do lustrzanek - to faktycznie po przemyśleniu przyznaje, że lepiej mieć wybór. Każdy wybierze co chce mieć szczególnie, że chyba ceny się potrafią znacznie różnić.
W kompaktach SONY choć miałem jeden swego czasu, drażniło mnie, że nowy kolor nowy numerek (szczególnie czarne wersje), zwiększenie w takiej samej matrycy z 10mpx do 12mpx i już nowy numerek.No i drażniło że 80% firm miało SD a sony drogie MS, nadrabiali wtedy że dawali aku i ładowarki, ale to zamierzchłe czasy były:)
SONY widzę się przejrzało na oczy i wreście marketing u nich działa tak jak powinien.
Pozdrawiam
pewnie połowa różni się tylko kolorem lub różnicą 2mpx :)
no nie do końca...
S930 - plastikowy, 10mln pix, baterie AA, LCD 2,4", stabilizacja StedyShot, obiektyw Sony Lens
S950 - metalowy, 10 mln pix, aku i ładowarka, LCD 2,7", stabilizacja StedyShot, obiektyw Sony Lens
S980 - metalowy, 12mln pix, aku i ładowarka, LCD 2,7", stabilizacja StedyShot, obiektyw Sony Lens
W180 - metalowy, 10 megapiksela, zoom optyczny 3x, obiektyw Sony Lens, LCD 2,7", stabilizacja StedyShot
W190 - metalowy, 12,1 megapiksela, zoom optyczny 3x, obiektyw Sony Lens, LCD 2,7", stabilizacja StedyShot
W210 - metalowy, 12,1 megapiksela, zoom optyczny 4x / szeroki kąt 30 mm, obiektyw Carl Zeiss, LCD 2,7", stabilizacja StedyShot
W220 - metalowy, 12,1 megapiksela, zoom optyczny 4x / szeroki kąt 30 mm, obiektyw Carl Zeiss, LCD 2,7", stabilizacja Optical StedyShot
W230 - metalowy, 12,1 megapiksela, zoom optyczny 4x / szeroki kąt 30 mm, obiektyw Carl Zeiss, LCD 3", , stabilizacja Optical StedyShot
W270 - metalowy, 12,1 megapiksela, zoom optyczny 5x / szeroki kąt 28 mm, film HD, obiektyw Carl Zeiss, LCD 2,7", , stabilizacja Optical StedyShot
W290 - metalowy, 12,1 megapiksela, zoom optyczny 5x / szeroki kąt 28 mm, film HD, obiektyw Carl Zeiss, LCD 3", , stabilizacja Optical StedyShot
T90 - metalowy, 12,1 megapiksela, zoom optyczny 4x, film HD, dotykowy LCD 3", stabilizacja Optical StedyShot, obiektyw Carl Zeiss
T900 - 12,1 megapiksela, zoom optyczny 4x, ekran LCD 3,5" i film HD, obiektyw Carl Zeiss
H20 - 10,1 megapiksela, zoom 10x, stabilizacja Optical SteadyShot, film HD, obiektyw Carl Zeiss, LCD 3"
HX1 - 9,1-megapikselowy przetwornik Exmor™ CMOS, zoom optyczny 20x, zdjęcia panoramiczne, zdjęcia seryjne 10 kl/s, obiektyw Sony Lens G, LCD 3" ruchomy, film FullHD 1080, stabilizacja Optical StedyShot
WX1 - 10-megapikselowy przetwornik Exmor R™ CMOS, zoom optyczny 5x, zdjęcia panoramiczne, zdjęcia seryjne 10 kl/s, obiektyw Sony Lens G 24-120mm, LCD 2,7", stabilizacja Optical StadyShot
TX1 - 10-megapikselowy przetwornik Exmor R™ CMOS, zoom optyczny 4x, zdjęcia panoramiczne, zdjęcia seryjne 10 kl/s, stabilizacja Optical StedyShot
no to tak mniej więcej :)
już nie mówiąc o modelach, które wyjdą za miesiąc:
HX5
TX7
W310
W320
W330
W350
W360
W380
W390
S2000
S2100
i prosze mi wierzyć, że ta nowa matryca CMOS Exmor R to na serio kosmos jeśli chodzi o jakość w kompaktach...
dlugas1982
13-01-2010, 23:41
No wiem wiem, jeszcze żyję póki co wizerunkiem sony z przed kilku lat :) i się droczę (choć grube 40% tak jak pisałem różni się pierdołą jedną :)
Dzięx za niezłe zestawienie, podszkolę się.
fakt, że w serii kompaktowej bez "X" różnice są niewielkie :)
pazur pokazują zwłaszcza HX1 i WX1 :)
jedno co mam nadzieje wyjdzie z tego galopu dla nas pospolitych pstrykaczy to mobilizująca konkurencja i rozwój techniki, szkoda tylko że już niedługo trzeba bedzie kompiki zmieniać zeby JPG z kompaktów ściągać. Gdzieś wyczytałem że RAW z nowych matryczek ma ważyć grubo ponad 50Mb :-) a co do EXMORÓW to wymiatają oj wymiatają :-)
dlugas1982
14-01-2010, 02:40
muszę gdzieś dostać exmora jakiegoś, ale koledzy albo za biedni na takie cuda albo za bardzo kumaci i mają lustra
a w salonie takie macanie to nie zabawa
MobyDick
16-01-2010, 14:44
WX-1 w cenie niecałych 900 zł. To chyba przyzwoita cena za compact z szerokim kątem (24mm) i matrycą exmor-R.
jak za WX-1 to bardzo dobra cena...