PDA

Zobacz pełną wersję : D40 - powtorzona numeracja zdjec

WARP
05-01-2010, 01:26
Witam.
Jako ze pedantycznie dbam o swoj sprzet, stad moje zaniepokojenie dziwnym zachowaniem aparatu. Ale po kolei. Dwa dni temu podczas fotografowania, aparat w pewnym momencie odmowil mi posluszenstwa, niby wszystko dzialalo, ostrosc ustawiona ale migawka nie trzasnela, mimo wielu ponownych prob. Wylaczylem wiec aparat po kilku sekundach wlaczylem i przywital mnie komunikat na ekraniku ze karta pamieci jest uszkodzona...
Zamarlem i od razu z powrotem wylaczylem aparat. Odczekalem minute lub dwie wlaczac z mysla ze moglem stracic zdjecia z wycieczki na Jaworzyne Krynicka. Wlaczylem aparat i... i niby wszystko w porzadku. Zdjecia sa, moge robic kolejne.
Wrocilem do domu, zabralem sie za zrzucanie zdjec na komputer i zauwazylem kolejna dziwna sytuacja czasowo bezposrednio zwiazania z wczesniej wymieniona. A mianowiscie - na karcie postawly dwa katalogi 100NCD40, 101NCD40 (kolejne katalogi to normalne, ale…) i w kolejnym katalogu powtorzyla sie numeracja (nazwa) kilku kolejnych plikow, a sa to calkiem inne zdjecia. Nigdy wczesniej taka sytuacja z powtorzeniem nazwa nie zaistaniala.
Jak wspomnialem jestem pedantyczny w stosunku do aparatu wiec wszelkie nietypowe sytuacje mnie niepokoja, stad moj post tutaj z pytaniem co robi z ta sytuacja, reklamowac aparat czy karte, czy w ogole zignorowac?
Sprzet: Nikon D40+18-105VR, SanDisk Extreme III 4GB

XGrzesX
05-01-2010, 03:09
Miałem identyczną sytuację ze swoim D90. Aparat mam od ponad roku i kiedy w trakcie robienia zdjęć pojawił się komunikat "Err". Pomogło wyłączenia i włączenia aparatu. Później się okazało się, że utworzony został kolejny folder ze zdjęciami i dwa zdjęcia mają taką samą nazwę co w folderze poprzednim. Taką sytuację miałem tylko raz i nigdy się potem nie powtórzyła.

catintheflat
05-01-2010, 08:13
A od czego zależy pojawienie się takiego błędu ?

jamirq
05-01-2010, 09:57
powód błędu może być różnoraki, ale efekt będzie właśnie taki sam ze aparat nie zapisal zmian od ostatniego uruchomienia stad dla niego po prostu nie istniały zdjęcia które wcześniej utworzył jak ich numeracja.

marciing
05-01-2010, 10:02
heh miałem też kiedyś.... moim zdaniem skromnym: rób zdjęcia a nie duperelami się zajmujesz ;)

lewAp7
05-01-2010, 14:14
Coś tam Ci się zacięło, odcięło, zresetowało, naprawiło i wróciło do normy... jak to z komputerem...
Jeśli działa, to się nie przejmuj.

P.S.
u mnie co 10000 fotek licznik się zeruje i numeracja zaczyna się od nowa.

jamirq
05-01-2010, 15:09
P.S.
u mnie co 10000 fotek licznik się zeruje i numeracja zaczyna się od nowa.

To uwazaj bo aparat ci sie popsuje zaraz :twisted:

lewAp7
05-01-2010, 17:40
To uwazaj bo aparat ci sie popsuje zaraz :twisted:
Uważam!
I na czas wymawiam odpowiednie przekleństwo, i działa dalej. Czarodziejsko, ale działa! :mrgreen:

smokwaw
11-01-2010, 23:11
heh miałem też kiedyś.... moim zdaniem skromnym: rób zdjęcia a nie duperelami się zajmujesz ;)
Dokładnie tak hehehehh przecież i tak pliki są numerowane "dsc + 4 cyfry" wiec po 9999 klatkach będziesz miał powtórzone numery zdjęć.

Robson0
12-01-2010, 17:41
Dzisiaj lustrzanki to elektroniczne urządzenia. Mają swoje oprogramowanie, procesory,więc mogą się zawieszać,mogą występować błędy. Nie powinny ale jednak. To tylko urządzenia. Gdy się lustrzanka zawiesi trzeba ją wyłączyć i włączyć. Ewentualnie po wyłączeniu wyciągnąć akumulator i kartę. Na nowo włożyć i włączyć. Nie ma się czym martwić jak po tej operacji znowu działa.