Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wciśniety AF a ostrzenie reczne

m1xer
04-01-2010, 22:50
Witam, może tytuł nie do końca trafnie określa moje zapytanie ale już tłumaczę. Odkąd byłem z kolegą na wspólnym foceniu, nurtuje mnie jedna sprawa.. zauważyłem że ostrzył on moim 70-300 vr z moją puszką ręcznie przy jednocześnie wciśniętym do połowy spuście, wiec.. AF działał (szukał, lub nie trafiał w punkt) i wtedy kolega "dostrajał" ręcznie... oczywiście szkiełko w trybie AF.. I tu moje pytanie do ludzi bardziej obeznanych z tematem.... czy mógł w taki sposób jakoś uszkodzić AF w obiektywie? Dzisiaj byłem na spacerze i... mam jakieś mieszane odczucia jeśli chodzi o ostrość..

Lucid
04-01-2010, 22:51
Napewno w 18-70 tak sie da to w twoim pewnie takze jak to jest af-s..

m1xer
04-01-2010, 22:54
ale uszkodzić czy ostrzyć w taki sposób?

lukash996
04-01-2010, 23:03
na obiektywie masz przełącznik trybu ostrości, jeśli masz tam tryb "M/A" to w tym trybie możesz korygować ostrość bez obaw ;)
przed chwilą przeglądałem zdjęcia N70-300 VR na stronie nikona i wydaje mi się, że Twój obiektyw ma ten tryb ;)

m1xer
04-01-2010, 23:12
ok czy w takim razie nie zaleca sie takiej zabawy z obiektywami które mają do wyboru A lub M ? tak jak np ma 18-105?

lukash996
04-01-2010, 23:24
w takich szkłach w trybie A pierścień ostrości jest na stałe połączone z silnikiem, nie da się nim obracać ;)

m1xer
04-01-2010, 23:29
jak sie nie da jak sie da.... hmmm w 18-105 sie da...

lukash996
05-01-2010, 10:34
hmm ja mam 18-55 i 55-200VR i w obu szkłach w trybie A pierścieniami obraca silnik, ręcznie się nie da

wonito
05-01-2010, 10:45
Ja czasem tak robię ze swoim N18-105, pierścieniem kręci sie lekko , na pewno nie jest zablokowany.
Nie zauwazyłem wadliwego działanie AF.
Wydaję mi się ,że jak nie jest zablokowany to mozna nim ruszać podczas AF, tam jest silnik ultradżwiękowy występuje oczywiście system pierścieni i zębatek poruszających soczewkami, ale sam silnik napędzają ultradżwięki tylko w momencie naciśnięcia spustu w innym przypadku silnik jest na tzw. luzie. i dlatego nie ma blokady pierścienia ostrości podczas korzystania z funkcji AF.

karolt
05-01-2010, 20:34
Ludziska, wierzyć mi się nie chce, ale znów ktoś nie przeczytał instrukcji :-D
Wszystkie szkła, które mają silnik AF-S (na wypadek, gdybym się mylił - sięgnijcie po instrukcję do szkła, będzie napisane), pozwalają na ręczne ostrzenie w każdym momencie.
Jednocześnie żadne szkła ze zwykłym AF nie pozwalają na taki manewr, gdy jest włączony AF. Owszem DA się kręcić pierścieniem - i można w ten sposób uszkodzić obiektyw / silnik w body. Żeby ostrzyć ręcznie trzeba przełączyć na szkle i/lub body przełącznik w tryb M.

lukash996
05-01-2010, 20:41
U mnie na obu szkłach pisze AF-S i nie można ostrzyć w dowolnej chwili, tak jak pisałem po prostu się nie da obracać pierścieniami.

Błażej
05-01-2010, 21:02
Ludziska, wierzyć mi się nie chce, ale znów ktoś nie przeczytał instrukcji :-D
Wszystkie szkła, które mają silnik AF-S (na wypadek, gdybym się mylił - sięgnijcie po instrukcję do szkła, będzie napisane), pozwalają na ręczne ostrzenie w każdym momencie.
Jednocześnie żadne szkła ze zwykłym AF nie pozwalają na taki manewr, gdy jest włączony AF. Owszem DA się kręcić pierścieniem - i można w ten sposób uszkodzić obiektyw / silnik w body. Żeby ostrzyć ręcznie trzeba przełączyć na szkle i/lub body przełącznik w tryb M.

nie wiesz to nie pisz - nie wszystkie, patrz 18-55 i 55-200

KaeF
05-01-2010, 21:30
Różne szkła - różne możliwości. Nie widzę związku z doostrzaniem, a wersją z silnikiem czy niet. Tak samo nie widzę takiego związku przy oznaczeniu A/M czy A-M/M. Mam dwie sigmy z silnikiem.
50/1.4 pozwala na kręcenie pierścieniem z wciśniętym do połowy spustem,
70-300 nie pozwala [opór jest za duży i zwyczajnie jest to niewygodne]

Oczywiście na AF-S, bo przecież nie na ciągłym.

Kolejny raz cieszę się, że mój Zenit nie ma zbędnych duperelnych opcji.

lukash996
05-01-2010, 21:39
na stronie nikona w opisie 35 f/1,8G pisze:
"Dwa tryby ustawiania ostrości: M/A (automatyczny z priorytetem regulacji manualnej) i M (manualny)."
więc jednak MZ to ma znaczenie ;)

wer
06-01-2010, 00:05
Silniki ultradźwiękowe pozwalają na takie zabawy, tradycyjne nie. Cała sprawa rozbija się o mechanizm sprzęgła w obiektywie.

karolt
11-01-2010, 02:21
nie wiesz to nie pisz - nie wszystkie, patrz 18-55 i 55-200
Dlatego napisałem, żeby każdy się upewnił w instrukcji obsługi - czytaj ze zrozumieniem :-)
W tych AF-S które ja mam, można zawsze przeostrzać. W tych nie-AF-S które mam - nie można.
A cała prawda jest w instrukcjach (dostępne online za darmo, jeśli ktoś nie ma).

ksenobab
19-01-2010, 05:19
Hey witam
Pewnie się będziecie śmiali, ale mi zdarzyła się podobna historia z ostrzeniem.
D 90 +18-105 i próby ostrzenia na automacie. Myślałem, że kumpla zabije, ale właśnie sprawdzałem i ostrość w porządku. Mam tylko wrażenie, że trochę głośniej chodzi. Mam nadzieję, że to tylko moje przewrażliwienie.

andrstac
19-01-2010, 07:55
No to jeszcze raz (np dla kolegi powyżej):

W szkłach nikkora:
- Jak jest szkło AF-S:
---- i ma tryb M/A oraz M (na boku szkła przełącznik) - to da się przeostrzyć ręcznie w trybie M/A (np 18-70; 70-300VR; 35/1,8; 50/1,4G)
---- i ma tryb A oraz M (uwaga j/w) - nie da się przeostrzyć ręcznie w trybie A (np 18-55; 18-55VR; 55-200; 55-200VR)

- Jak jest szkło AF (śrubokrętowe) - nie powinno się ostrzyć w trybie AF (np 50/1,8D; 70-300D)

W szkłach Sigmy:
- Jeżeli jest HSM, to prawie zawsze można przeostrzyć w trybie AF (tak jak w nikkorach M/A); (np 30/1,4; 50-150HSM; 70-200HSM)

W szkłach Tamrona, o ile sie nie mylę, doostrzać ręcznie nie można (w trybie AF). Nie wiem jak w szkłach z silnikiem, bo nigdy nie miałem do czynienia (może się ktoś wypowie kto miał/ma).

slaff
07-03-2010, 23:11
Cześć,

3 dni temu kupiłem D90 z kitowym obiektywem 18-105. Na obiektywie mogę wybrać tryb "A" lub "M". Niezależnie od tego który wybiorę, mogę ręcznie dostrajać ostrość - czyli w trybie Auto jak najbardziej też - pierścień jest luźny.

Natomiast co dziwne - w specyfikacji technicznej tego obiektywu jest napisane - nie ma możliwość ręcznego dostrojenia ostrości w trybie auto. Najpierw przestraszyłem się, że dostałem popsuty obiektyw, natomiast zadzwoniłem do kolegi który używa D90 - potwierdził, też w trybie auto może dostrajać ostrość manualnie pierścieniem.

Pozdrawiam

Jatin
08-03-2010, 16:58
U mnie na obu szkłach pisze AF-S i nie można ostrzyć w dowolnej chwili, tak jak pisałem po prostu się nie da obracać pierścieniami.

A widziałeś w 18-55 pierścień do ustawiania ostrości? Bo jak dla mnie w tym szkle ostrość ustawia się przez obrót całego przedniego zestawu soczewek z którym w trybie A silnik spięty jest na stałe dlatego nie można dostroić ręcznie ale mogę się mylić.
W 18-105 ostrzenie odbywa się wewnątrz obiektywu i silnik spięty jest na stałe z ostrzącym zespołem soczewek ale dodatkowo masz pierścień najprawdopodobniej na jakimś sprzęgle dlatego możesz dostrajać ręcznie w trybie A.

lukash996
08-03-2010, 17:31
Nie wiem jak to jest rozwiązane mechanicznie wewnątrz, nie miałem w rekach 18-105. W 18-55 to o czym mówisz to właśnie pierścień ostrości, służy do tego samego co w 18-105, nie widzę powodów żeby go tak nie nazywać ;) W obiektywach w których jest tryb "M/A" Nikon się chwali ze można ostrzyc w dowolnej chwili dlatego wywnioskowałem, ze w trybie "A" nie można tego robić bo gdyby można było to po co wprowadzać nowy tryb.
----
W 55-200 tez ogniskowanie wewnętrzne i nie można ostrzyć ręcznie w trybie A

Jatin
08-03-2010, 17:52
No właśnie w 18-55 niema pierścienia, mechanicznie wygląda to z grubsza tak żeby ustawić ostrość trzeba przesunąć pewną grupę soczewek. W obiektywie 18-105 ta grupa soczewek znajduje się schowana środku obiektywu i jest poruszana przez silnik. W 18-55 ta ruchoma grupa znajduje się na zewnątrz z przodu obiektywu i to właśnie ją porusza silnik lub twoja ręka w przypadku ostrzenia ręcznego. Jest to najgorsze i najmniej praktyczne rozwiązanie. W 18-105 ponieważ soczewki ogniskujące są schowane wewnątrz potrzebny jest dodatkowy pierścień pozwalający na manualne ustawianie ostrości ponieważ nie ma możliwości poruszenia soczewkami bezpośrednio tak jak w 18-55. Pierścień połączony jest z soczewkami za pomocą jakiegoś rodzaju sprzęgła i to pozwala ostrzyć ręcznie nawet w trybie A. Na temat 55-200 się nie wypowiadam bo nie maiłem tego szkła w ręku.

lukash996
08-03-2010, 18:06
Właśnie z tego co piszesz to na moje oko też tak wygląda ostrzenie w 55-200. Najważniejsze że skoro można ostrzyc i nic się nie dzieje to widocznie tak można. Masz większe doświadczenie z obsługą tego szkła więc pewnie masz rację ;) Ciekawe dlaczego to nie działa w 55-200?

andrstac
08-03-2010, 22:45
Poczytajcie sobie koledzy na temat zasady działania silników pierścieniowych (czyli marketingowo: ultradźwiękowych) krokowych - AF-S, USM, SWM i takie tam, to się wam rozjaśni...

Np tu: jest to ładnie opisane:) (http://www.fotografuj.pl/Article/Wiem_co_kupuje_obiektyw_czesc_II/id/174/page/2)

slaff
08-03-2010, 22:49
W Obiektywie Nikkor 18-105 jest silnik o skróconej nazwie SWM (silent wave motor).
Nazwa ta oznacza piezoelektryczny silnik napędzający układ autofokusa. Jego podstawowe zalety to szybka, precyzyjna i cicha praca. Dodatkowo w pierścieniowej odmianie, stosowanej w droższych obiektywach, zapewnia możliwość ręcznego przeostrzania w dowolnym momencie, bez konieczności przełączania w tryb manualny. Obiektywy wyposażone w silnik SWM noszą symbol AF-S.

lukash996
08-03-2010, 23:02
Zasadę działania silnika krokowego znam, co do zalet też się domyślam mniej więcej skąd one wynikają, ale dlaczego można nim ostrzyć ręcznie w dowolnej chwili? Żeby wyłączyć jego działanie wystarczy odciąć zasilanie, wtedy znikają wszelkie opory skoro napęd jest przekazywany bezpośrednio. Jednak żeby ręcznie ostrzyć trzeba coś musi odciąć zasilanie, czyżby tam był układ monitorujący prąd i w razie jego zwiększenie odcinał zasilanie? Wątpię, więc wciąż sprawa "full time manual focus" jest dla mnie nie jasna.

Zink
09-03-2010, 11:06
lukash996, odpowiedź na twoje pytanie znajduje się w artykule podlinkowanym przez andrstac. W skrócie: "mechanizm podobny do dyferencjału".

lukash996
09-03-2010, 11:49
Dzięki za wskazówkę, faktycznie to ma sens ;)