Zobacz pełną wersję : plener nocny :)
jopektomasz
04-01-2010, 22:26
Myśle ze dobrze trafiłem. W sobote oblatuje wesele i plener akurat padl w ten sam dzień ma ktos jakies pewne wyjscias na plener nocny zima ? Ogolnie w gre wchodzi swiatlo z altarni noi sb.900 + blenda. Każda rada pomocna :)
Krzysiek B
04-01-2010, 23:29
Jedyna rada jaka mi się nasuwa na mysl to przełożyć plener na kolejne dni gdy będzie jasno i słonecznie.
w kraku na starym mieście powinno być spoko światła, kolorków. do tego 1600 iso, f/2 i RAW. jesli chcesz doswietlac sb to pamietaj o filtrze na lampie zeby wyrownac temp blysku i swiatla zastanego. Ja bym zamiast tego pozyczyl lampkę kamerową od filmowca i swiecil tym w mlodych - bedzie latwiej z wb. pamietaj ze bedzie zimno!
jopektomasz
04-01-2010, 23:40
wesele w rabce własnie namawialem na inny dzien ale odpada;/ no raw leci napewno :d iso tez tak myslalem. :) oj zimno napewno :D gorzej jak szklo bedzie i potem wejscie na sale bedzie parowac jakies rady na to ?
moja rada - odstawić sprzet na kilkanascie minut. innej nie mam
jopektomasz
04-01-2010, 23:52
no jedynie :) ale tka mam dyfuzor lq to bede dyfuzorkami równał pewnie cos srebnego albo zlotego zalezy ile sniegu a zarówkowego światla :D
ale snieg to jest zarowkowe odbite i doskonała blenda !
jopektomasz
05-01-2010, 00:01
blenda jest :D no to nie bedzie tak źle :D sa jeszcze jakies wskazówki ogolne :d
Zeby nie parowalo 2 zestaw trzymaj na sali. Bo wejscie tez jest wazne a do tego pewnie bedzie powitanie rodzicow, czy cos podobnego, co tez warto uwiecznic.
jopektomasz
05-01-2010, 18:23
znaczy zdjec na polu bedzie malo bo zyczenia na sali tyle co wejscie ale mysle ze mu nic nei bedzie potem dopiero plener bedzie ale tak szybki jakis godziny bo czasu malo ciemno i zimno :D chyba cos na sali wykombinuje ;]
Prorok78
05-01-2010, 22:18
no ale nie o to chodzi czy cos sprzetowi 'bedzie' czy nie :) chodzi o to ze jak wejdziesz ze mrozu do cieplego pomieszczenia to Ci od razu zaparuje i na 15 minut masz spokoj ze zdjeciami.. nic nie zrobisz... dlatego kolega pisal o drugim 'cieplym' zestawie.. w takiej sytuacji to koniecznosc :(
Moonbeam
05-01-2010, 22:51
Zostaw sobie 18-200 na sali. Na plenerek weź 17-50 i 50. Jak najbardziej statyw może się przydać, tylko zadbaj o to, żeby młodzi się nie wiercili. 1/15 sec + 1.4 + ISO 1600 i można zrobić piękne nocne zdjęcia. Na lampę koniecznie pomarańczowy filtr, a najlepiej kilka, bo światło latarni potrafi być bardzo żółte. Przyda się parasolka, blendy. Pomyśl o zdjęciach na długich czasach, gdzie wydobywasz pierwszy plan błyskiem, a drugi fantazyjnie rozmazany.
Jeden z moich nocnych plenerów wykorzystałem tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.michalkordas.com/gg/20091025_195455.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.michalkordas.com/gg/20091025_201151.jpg)
Prorok78
05-01-2010, 23:26
Pomysl mi sie podoba bardzo :) tylko.... wb i zaszumienie...:( no ale domyslem sei ze tego ciezko bylo uniknac...:(
Uh a nie da się zrobić tych zdjęć wcześniej, zanim się jeszcze ściemni? Jeśli nie to wybierz się na ryneczek (nawet nie kojarzę czy w Rabce jest taki, ale wiem, że na pewno mają piękną fontannę), albo na spacer po tych wszystkich alejkach. W Rabce jest dużo uzdrowisk więc i alejek się trochę znajdzie. W parku powinny wyjść całkiem niezłe zdjęcia, tym bardziej jeśli śniegu będzie dużo :) Niestety fatalną masz tą porę dnia na focenie.
Albo zrób zdjęcia na wesoło i zabierz parę młodą na stok ;) z deskami, albo nartami na nogach i niech pokażą na co ich stać ;)
Moonbeam
06-01-2010, 03:33
Pomysl mi sie podoba bardzo :) tylko.... wb i zaszumienie...:( no ale domyslem sei ze tego ciezko bylo uniknac...:(
Ziarno lubię, więc nie stosuję żadnego odszumiania. WB zostawione takie, by było bardziej klimatycznie :)
jopektomasz
06-01-2010, 09:02
wiesz pomysł był na wyciag ale nie wiem jak czasowo rozumiesz :) są jeszcze łyżwy :) alejek jest pełno no mam dyfuzor na lampe lq 105 mam zloty filtr inno ale za to wieksze zordlo swiatla to daje i nie bije prosto w oczy :) blende mam 90x60 5w1. NO obiektyw zostawie tlyko jak otworze aparat to zeby w srodku nic nie zaparowalo ;-/
Prorok78
06-01-2010, 23:02
sam obiektyw nic nie da :( w koncu puszka tez ma powierzchnie na ktorych sie skondensuje para wodna... jedyna rezwiazanie to kompletny drugi set (pucha plus szklo)
Hipolit_S
10-01-2010, 01:05
Nic nie wykombinujesz musisz posluchać rady Proroka78. Na to, że powitanie bedzie przed domem weselnym to raczej nie możesz liczyć:)