Zobacz pełną wersję : Jak to jest z tymi procesorami?
Bry wszystkim, za chiny nie wiem czy to jest właściwy dział, jak coś to baty przyjmuję "na klatę" ;)
Mam sobie płytę główną gigabyte nvidia-nforce2. Do tego procesor AMD Athlon 1.2ghz (1143mhz dokładniej). Czy mogę ot tak kupić sobie ten procesor (link -http://www.ceneo.pl/2119479s) i zamontować go w miejsce starego? Niby obydwa to socket T, charakterystyka płyty też dopuszcza core 2 duo. Nie będzie żadnych problemów?
Pozdrawiam ciepło wszystkichw te diabelne mrozy :twisted:
EDIT: Albo ujmę pytanie lepiej - jak nie ten, to jaki najlepszy procesor do obróbki zdjęć (tylko i wyłącznie) do 400pln max?
velaskez
04-01-2010, 22:25
Nie ten dział. Do działu komputery. Kurde, kiedyś się interesowałem, a teraz to już nie wiem jak co się nazywa...za szybko to się wszystko zmienia:twisted:
Nie da rady.
C2d to socket 775.
Już dawno mineły te czasy ze można było zamiennie stosować procki intela i amd.
Każda firma ma swoje "specyficzne gniazdka".
Oślepłem na młodość? Szukałem tych komputerów przez umieszczeniem posta i nic.
Mea maxima culpa.
To w takim razie jaki będzie najlepszy w tej półce cenowej do zastosowań czysto ACRo/PSowo/LRowych?
Nie da rady.
C2d to socket 775.
Już dawno mineły te czasy ze można było zamiennie stosować procki intela i amd.
Każda firma ma swoje "specyficzne gniazdka".
a była możliwość kiedykolwiek aby na jedne gniazdo było można wsadzić AMDka lub Intela zamiennie, bo mi sie nie wydaje
NForce2 jest z SocketA i takich procesorow szukaj. Najszybszym byl Barton 3200+. Lepiej juz zmien plyte z procem na 2/3/4 rdzenie.
To nforce2 nie obsługuje wielu rdzeni? przecież to 2005 rok... jezu.
a była możliwość kiedykolwiek aby na jedne gniazdo było można wsadzić AMDka lub Intela zamiennie, bo mi sie nie wydaje
była była! Można było wkładać w jedno gniazdko wynalazki intela, AMD, Cyrixa i Via :) Ale to wieki temu było, choć dobrze pamiętam ten okres, bo wtedy składałem komputery hurtowo ;)
co ma chipset do fizycznych wyprowadzen elektrycznych (pinow)? Jak chcesz, to kup C2D i wbij mlotkiem. Moze wejdzie. Inaczej mowiac: nie pasuje i koniec.
No to poległem. Wbiję c2d i zdam fotorelacje i wyniki z benchmarków :twisted:
A tak na serio to teraz czas poszukać czegoś pod to nieszczęsne "A", bo na płytę główną chwilowo nie mam pieniędzy.
Dzieki wielkie za odpowiedzi, uratowaliście mi zadek :)
Nie kupuj nic pod socket A. Chyba, że b.potrzebujesz to używany Barton.Ale zobacz czy płyta obsługuje. Ale to bez sensu inwestować w ten socket. Kup z używanych części sprzęt pod C2D (na socket 775).
Juz ci napisalem. Najszybszym procesorem pod SocketA jest Barton 3200+. Ew. kup 2500+ i krec na 3200+. Pamietaj tylko o jadrze. Nie pamietam juz nazwy kodowej, ale musi byc z 512KB cache. Semprony, ktore wyszly potem to typowy "chłyt" marketingowy. Nowsze, a kastraty, po 128KB cache.
No i jeszcze trzeba wspomniej o wspanialym 1700+ ze steppingiem JIUHB. Wariat bil rekordy overclockingu. Sam go mialem i smigal bez zajakniecia na FSB 200MHz (x2 bo DDR). To byl odlot. Efektywna magistrala 400MHz. Szal.
ps. A teraz taki Penitum ma 1333 efektywnie:mrgreen:
No to zmiana toru wątku w takim razie - sprawa wygląda tak:
Mam 2 puszki serwerowe (tzn. z 6 kieszeniami na dyski) pełne starych rupieci w środku. Łącznie 3gb (6x 512mb) RAM (DDR2), 2 płyty główne gigabyte nvidia nforce2, na nich 2 procesory AMD 1.2 ghz, 3x nagrywarka DVD writemaster (niewiadomojakiejfirmy), karty graficzne ATI radeon 9600 oraz ATI ???? (żadnej nazwy na karcie oprócz loga, prawdopodobnie 128mb). Czy da się posprzedawać to ludziom? Chcę sobie zostawić 1 napęd, kupić normalną płytę główną, procesor, 2gb RAM (2x 1gb), ATI radeona 9600 zostawić (aż taki zły to on chyba nie jest...).
@docxxx
Miło, że tak mądrze do mnie mówisz, ale ja jednak mam tak wielkie ubytki w wiedzy o budowie PC jak 90-latka w jamie ustnej, więc...
Rozumiem o co Ci chodzi na szczęście :), ale mi zależy jedynie na prędkości działania PC do obróbki zdjęć, nic więcej. Do pierdół to ja mam laptopa.