PDA

Zobacz pełną wersję : D80 i numer partii

Cigano
01-11-2006, 16:17
Witam

Czy ktoś wie co oznacza, że D80 jest z PartNo: VBA140AE ???

Seeker
01-11-2006, 21:58
W ksiezycowa noc zamienia sie w wilkolaka? ;)

freefly
01-11-2006, 22:05
Może oznaczać np że prześwietla lub niedoświatla. Na końcu ma AE. ;-)

wilus
01-11-2006, 23:13
Witamy na forum

napewno to tak:
Very Black Aparat 140 Automat i Emmanual

cyfry jak komu pasuje (-:

Domis
02-11-2006, 03:16
Czy ktoś wie co oznacza, że D80 jest z PartNo: VBA140AE ???

Koledzy wlasciwie powiedzieli juz wszystko :-)

Tak powazniej, to skad wymysliles ze PartNo to numer partii? Chyba ze traktujesz Nikona jako Przewodnia Sile Narodu - wtedy jest to sluszna koncepcja.

Na koniec stare indianskie powiedzenie: Google Twoim przyjacielem. (http://www.google.pl/search?q=VBA140AE&hl=pl&lr=&start=0&sa=N)

hicks
02-11-2006, 03:31
to jest pewnie seria z poszerzonym zakresem tonalnym matrycy - wiec nie przepala i nie gina szczegoly w cieniach ;)

Gr33nY
02-11-2006, 12:41
Nie no litości, czy angielski jest aż taki trudny? Przecież to numer części podejrzewam że jakbyś rozłożył aparat na części to każda by miała swój "numer partii":D

sebbirch
02-11-2006, 13:20
Nie no litości, czy angielski jest aż taki trudny? Przecież to numer części podejrzewam że jakbyś rozłożył aparat na części to każda by miała swój "numer partii":D

Chyba chciałeś napisać że VBA140AE to numer katalogowy BODY D80 ...

Pozdrawiam

Gr33nY
02-11-2006, 14:00
Chciałem napisać że gdy weźmiesz service manual do tego aparatu (czy jakiegokolwiek innego urządzenia) to każda jego część składowa ma właśnie part number po to żeby ułatwić obrót częściami zamiennymi, i aparat jako całość też ma swój part number, nie wiem jak ma się to do nr katalogowego ale w dużym uproszczeniu pewnie tak właśnie jest :-)

sebbirch
02-11-2006, 15:16
Chciałem napisać że gdy weźmiesz service manual do tego aparatu (czy jakiegokolwiek innego urządzenia) to każda jego część składowa ma właśnie part number po to żeby ułatwić obrót częściami zamiennymi, i aparat jako całość też ma swój part number, nie wiem jak ma się to do nr katalogowego ale w dużym uproszczeniu pewnie tak właśnie jest :-)

Pewnie tak :)

Pozdrawiam

michal_wu
02-11-2006, 19:43
Zgadzam się - "partia" to albo "lot" albo "serial".
Notabene - czy kiedykolwiek było tak (jak np. z prockami AMD),żeby któraś partia (czyli dla nr seryjnych od...do...) jakikolwiek model miał lepiej lub gorzej od innych? Chyba wszystko zastępuję firmware, więc doprawdy - nie rozumiem pytania Cigano...

Pozdr!

Zbigniew
02-11-2006, 19:52
A czy wszystkie procesory danego typu produkowane są w czasie jednej, długiej serii produkcyjnej w trakcie której nie zmieniają się warunki procesów technologicznych ? Nie. Z tym wiąże się pojęcie uzysku produkcyjnego (tj. ile procków ze struktur z danego podłożajest dobrych). Ponadto kupując procesor nie wiesz jaka jest jego żywotność - zdarzały się przypadki, że następywało przedwczesne uszkadzanie termiczne układów (związek z ich procesem starzeniowym). Było tak chyba akurat w przypadku Intela.

:)

Seeker
10-11-2006, 23:46
Zbigniew: Racja, tylko czy w takiej sytuacji automatycznie "numer partii" cos konkretnego oznacza? (dla uzytkownika oczywiscie)
Bo tak odbieram pytanie Cigano.

sboro
11-11-2006, 02:06
A czy wszystkie procesory danego typu produkowane są w czasie jednej, długiej serii produkcyjnej w trakcie której nie zmieniają się warunki procesów technologicznych ? Nie. Z tym wiąże się pojęcie uzysku produkcyjnego (tj. ile procków ze struktur z danego podłożajest dobrych). Ponadto kupując procesor nie wiesz jaka jest jego żywotność - zdarzały się przypadki, że następywało przedwczesne uszkadzanie termiczne układów (związek z ich procesem starzeniowym). Było tak chyba akurat w przypadku Intela.

:)

wiesz co Ci Zbigniew powiem? (az sobie zalozylem konto zeby to napisac)
Ty masz chyba jakis kompleks
Jestem od dluzszego czasu na forum i wszystkie posty ktorych nie rozumiem to sa Twoje posty
Nawet w tak beznadziejnym watku jak ten, potrafisz znalezc miejsce gdzie sie wbijesz i pokazesz wszystkim jaka to niesamowita wiedze posiadles
Jeszcze jak piszesz cos co ma choc odrobine jakis zwiazek z fotografia, potrafie to przezyc, ale tym razem nie wytrzymalem
Z calym szacunkiem ale mam wrazenie ze przeginasz