PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia produków spożywczych

annasi
04-01-2010, 15:25
Witam, nie wiem czy to dobry dział na takie pytanie.
Mam możliwość zrobienia zdjęć produktów spożywczych do katalogu. Nie mam lampy ale jestem w stanie dokupić (tylko nie wiem jaką?)
Co do zdjęć to maja to być osobne produkty plus wszystkie wyłożone na stole w restauracji.
Czy jest coś co może mi się przydać przy takich zdjęciach? Czy osobne produkty lepiej robić N50?

sailor
05-01-2010, 01:35
Czy jest coś co może mi się przydać przy takich zdjęciach?
sadzac po tej wypowiedzi najbardziej przydalby sie z rok praktyki zanim wezmiesz sie za koemrcyjne zlecenie.
ja rozumiem ze kazdy che zarabiac na footgrafii ale gdzie sie podziala chocby odrobina szacunku dla klienta? chcialbys by hamulce w samochodzie albo instalacje gazowa w domu reperowal mechanik ktory pracuje od wczoraj a wczesniej na przyklad sprzedawal warzywa?

Jurecki
05-01-2010, 02:28
Wbrew pozorom to nie jest łatwy temat do porządnego zrealizowania, tym bardziej, że to jest "spożywka" i zdjęcia mają zachęcać do jedzenia :)
A tak poważnie to czego potrzebujesz zależy od tego jak to chcesz pokazać, a tu jest masa sposobów i możliwości.
Statyw na 100% i porządne światło dopasowane do tego jak chcesz to poświecić.
A skoro zastanawiasz się nad zakupem lampy to polecam SB-900 lub coś z Metz'a - są wątki w odpowiednim dziale.
Jak napisał powyżej sailor brak doświadczenia(choćby z lampą) nie pomoże Tobie w realizacji zlecenia na odpowiednim poziomie.

sznuras
05-01-2010, 08:49
Oprócz aspektów czysto fotograficznych o których pisali moi poprzednicy musisz wziąć pod uwagę samo przygotowanie "modeli". Niestety nie mogą pochodzić prosto od kucharza ale wymagają dodatkowych zabiegów aby dobrze się prezentować na zdjęciu.
Przeglądałem kiedyś książkę chyba miała tytuł: Digital Food Photography, i tam pokazano ile to wymaga przygotowań,
spróbuj poszukać w jakiejś księgarni w necie.
Dobre zdjęcia żywności robi się równie trudno jak żywych ludzi a może nawet jest trudniej :)

Averne
05-01-2010, 09:05
IMO jedno światło to za mało. Najlepiej by było na stole bezcieniowym + ze 3 światła...

annasi
05-01-2010, 09:29
Dziękuję za podpowiedzi.
Jeśli chodzi o brak doświadczenia, to oczywiście zdaję sobie sprawę że fotografem nie jestem. Zdecydowałam się zrobić te zdjęcia gdyż do poprzedniego katalogu, klient przysłał nam zdjęcia które sam zrobił. Czasami wyglądały jak z telefonu komórkowego.

Mariusz888
05-01-2010, 10:32
To że klient sam sobie "zrobił kiszkę" nie znaczy że "kiszkę" też można mu sprzedać ;) fotografia jedzenia jest wg mnie sporo trudniejsza niż ludzi (chociaż tu też żeby zrobić to super trzeba być mistrzem) - bo np w portrecie zawsze można coś łatwo podciągnąć, dodać wcześniej makeup, fryzurę, jakiś ciuch który trochę zagra i przyciągnie do zdjęcia - a jedzenie? Jak tego nie zrobisz super to będzie wyglądało bardzo średnio - na talerzu nie możesz mieć przypadku - wszystko musi być idealnie ułożone, o idealnej konsystencji, świeże ( ;) ) - ogólnie takie żeby jak będziesz patrzył na foto to chciał to skonsumować - wydaje się proste ale spróbuj sfotografować choćby dziś jakieś jedzenie to zobaczysz że zaraz zaczną się schody ;)

motyl
05-01-2010, 13:57
Po co walić w człowieka zaraz z grubej rury i tłumaczyć mu, że nie powinien tego zlecenia robić. Skoro klient decyduje się na takiego wykonawcę, to jego sprawa. Skoro tak niedoświadczony "fotograf" decyduje się przyjąć zleceni to też jego sprawa. Może po sesji każdy z nich się czegoś nauczy i zrozumie, że tego typu zdjęcia to coś innego niż pstrykanie u cioci na imieninach.

sailor
05-01-2010, 15:00
Po co walić w człowieka zaraz z grubej rury i tłumaczyć mu, że nie powinien tego zlecenia robić. Skoro klient decyduje się na takiego wykonawcę, to jego sprawa. Skoro tak niedoświadczony "fotograf" decyduje się przyjąć zleceni to też jego sprawa. Może po sesji każdy z nich się czegoś nauczy i zrozumie, że tego typu zdjęcia to coś innego niż pstrykanie u cioci na imieninach.

raczej klient stwierdzi ze skoro wydal kase to tak ma byc i bo fotograf to zawodowiec (skoro wzial kase). a fotograf stweirdzi ze skoro mu zaplacili to teraz jest profi i zdjecia byly super. dzieki temu bedizemy mieli kolejne koszmarki powielane przy koeljnych zleceniach.

motyl
05-01-2010, 17:34
raczej klient stwierdzi ze skoro wydal kase to tak ma byc i bo fotograf to zawodowiec (skoro wzial kase). a fotograf stweirdzi ze skoro mu zaplacili to teraz jest profi i zdjecia byly super. dzieki temu bedizemy mieli kolejne koszmarki powielane przy koeljnych zleceniach.

Masz sporo racji w tym co piszesz ale klient na jakiejś podstawie wybrał wykonawcę w tym przypadku "fotografa". Jeżeli oczy nie widziały co brały to problem klienta. Też żyję z fotografii i tacy fachowcy doprowadzają mnie do pasji. Myślę jednak, ze jak klient się raz sparzy to wyjdzie mu to na dobre. Może być też taki przypadek, że odbiorca nie widzi różnicy między fotkami prawdziwie profesjonalnymi (lub przynajmniej dobrymi) a fotkami na których zwyczajnie widać produkt.

pinokio
05-01-2010, 17:40
Jezeli komus wystarcza zdjecia amatorskie, to jego sprawa (czytaj: firma, reklama, dochod). Nawet w gazetkach z Biedronki mimo kiepskiego papieru zdjecia nie wygladaja zle. Ale nie robil ich amator. Co bedzie jak na kiepskim folderku umiescimy zdjecia amatora, ktory nawet nie wie jak uzyc lampy?
W koncu reklama dzwignia handlu :)
Jak pomidor u kolegi motyla

motyl
05-01-2010, 17:47
.....
Jak pomidor u kolegi motyla

No, co ? :) Taką fotkę akurat miałem jak się rejestrowałem na forum i.........tak zostało.

marszull
05-01-2010, 18:31
A moze za tym pomidorem kryje sie motyl?

markB
05-01-2010, 19:21
Witam, nie wiem czy to dobry dział na takie pytanie.
Mam możliwość zrobienia zdjęć produktów spożywczych do katalogu. Nie mam lampy ale jestem w stanie dokupić (tylko nie wiem jaką?)
Co do zdjęć to maja to być osobne produkty plus wszystkie wyłożone na stole w restauracji.
Czy jest coś co może mi się przydać przy takich zdjęciach? Czy osobne produkty lepiej robić N50?

Podejrzewam, że nawet kupno jednej lampki niewiele pomoże. Już lepiej wykup sobie możliwość oglądania jak to robią fachowcy, np. Joe Glyda. Jedna lekcja jest darmowa: http://www.kelbytraining.com/player/index.html#182.

marszull
05-01-2010, 20:13
ale sposob z klockami i zaznaczaniem pozycji bardzo dobry
sam korzystalem z tasmy przy packshotach

carlito
05-01-2010, 22:17
mało na temat, dużo zbędnego pier****nia
tutaj nie padło nigdzie pytanie czy ma robić zdjęcia, czy powinna, tylko co może pomóc
ja wiem że złożę dobry katalog z takich zdjęć jakie będą, i z całą świadomością biorę się za to, tu nie trzeba zdjęć jak ze stocka, nie ma nawet funduszy ani możliwości zrobienia takich
ja wybieram zdjęcia, fotografa i całą resztę więc skończcie te smutne teksty o wybieraniu fotografa, marce, reklamie bo o tym akurat nie macie pojęcia, więc jeśli ktoś ma ochotę wypowiedzieć się w temacie to proszę bardzo, jeśli nie to darujcie sobie bo to bez sensu

dzięki osobom które wypowiedziały się na temat

sailor
05-01-2010, 22:52
skończcie te smutne teksty o wybieraniu fotografa, marce, reklamie bo o tym akurat nie macie pojęcia

masz racje .. nikt poza toba nie ma o tym zielonego pojecia.

marszull
05-01-2010, 22:57
markB
czy korzystales moze z kursow na tej stronie?
interesuje mnie czy jak wykupie 1 miesiac to mam dostep do wszystkich kursow? (wszystkie mnie nie interesuja ale 4 takie znalazlem, ktore chetnie bym poogladal) i czy moge je sciagnac na dysk?

carlito
05-01-2010, 23:05
masz racje .. nikt poza toba nie ma o tym zielonego pojecia.

nie napisałem że nikt, chodzi o to że jest tyle "porad" a tak mało na temat, po co pisać coś co nic nie wnosi

annasi
06-01-2010, 09:53
Dziękuję za informację i porady, niektóre dały mi dużo do myślenia :(
Jeśli chodzi o te kursy to ja również proszę o więcej informacji.
Mam nadzieję że nie zdenerwuję forumowiczów jeszcze jednym pytaniem: Jakie lampy do namiotu bezcieniowego? Czytałam że błyskowe są najlepsze, ale może wystarczą stałe?
http://www.fotoserwis.lublin.pl/sklep/lampy/sklep06.htm
czy np zestaw 1 z tego sklepu czy może zestaw 11?

motyl
06-01-2010, 10:01
Każda z tych pozycji to są lampy o bardzo małej mocy. Sam namiot pochłonie dużo światła. Szukaj raczej czegoś mocniejszego. Przy takich mocach będziesz musiał pracować albo przy wyższych czułościach albo na małych przysłonach. A tak na marginesie to moim zdanie do fotografii żywności namiot bezcieniowy to nie jest dobry pomysł.
P.S.
właśnie doczytałem, że pozycja 1 to błysk a 11 to światło ciągłe. Jak już to w tym przypadku brać 11. Odpadnie kłopot w którym pisałem wyżej. Najwyżej będziesz miał dłuższe czasy naświetlania.

ADAS
06-01-2010, 10:24
Pisz na PW coś podpowiem tym bardziej że Lublina.

Edit zobcza TU (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=119858)

marszull
06-01-2010, 12:16
z tym namiotem to nie wiem czy to dobry pomysl
ja bym jednak przy zdjeciach jedzenia (nie samych produktow)
z niego zrezygnowal
za to dwie porzadne lampy, softy, plus duzo malych blend (bialych/srebrnych/zlotych)
i tak samo duzo zastawek czarnych
Tak przy okazji watku to jeszcze spytam, czy ktos uzywa konkretnych statywow (a raczej statywikow)
do blend i zastawek stolowych, najlpeije jakby byly gietkie, z mozliwoscia manewrowania

markB
06-01-2010, 16:40
markB
czy korzystales moze z kursow na tej stronie?
interesuje mnie czy jak wykupie 1 miesiac to mam dostep do wszystkich kursow? (wszystkie mnie nie interesuja ale 4 takie znalazlem, ktore chetnie bym poogladal) i czy moge je sciagnac na dysk?

Sorry, że późno odpowiadam, nie mogłem wcześniej.
Nie korzystałem z kursów, chociaż muszę przyznać, że to co widziałem to jest zwykle super zrobione.
Wykup miesięczny czy roczny daje możliwość dostępu do wszystkich kursów, cytat z informacji na stronie Kelby'ego:

Kelby Training offers two simple ways to subscribe. Either way you get 24 hour a day access to everything. All courses, all lessons, and all accompanying exercise files. No strings attached.

Option 1. Monthly $24.95/Month
This is a great place to start if you're new to online training. Your credit card is automatically billed each month and there's no long-term contract.

Option 2. Yearly - $199 / Year
The best option if you're looking to save money. By subscribing for a year, you save $100. This means you get four months for free.

marszull
06-01-2010, 22:25
Bardzo dziekuje, myslem ze korzystales i dlatego zapytalem zamiast przejrzec strone ;-)
pomysle chwile i chyba wykupie sobie na miesiac bo kasa nie jakas znaczna
a spory wybor i dosyc dobrze podane.

annasi
13-01-2010, 18:30
Witam ponownie, rozpoczęłam ten wątek więc przydałoby się go również zakończyć :)
Rozpoczęłam próby ze zdjęciami - czyli to co znalazłam w lodówce. Zapraszam do komentowania.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=128455