PDA

Zobacz pełną wersję : Korekta krzywej tonalnej CameraControl+D70s

pawulonxxx
04-01-2010, 14:18
Witam

Chce zbudować kilka profili krzywej tonalnej. np. do krajobrazu żeby troszkę osłabić światła by podbić błękit nieba i wyciągnąć szczegóły z cieni oraz świateł. Starałem się ustawić krzywa tak jak na schemacie z pewnej strony i niby jej kształt był ok ale zdjęcia wychodziły bardziej kontrastowe niż normalnie a biel nie była biała. Możliwe że ustawiłem mało dokładnie bo to wykres w Camera control jest mały i trudno o precyzje.
Czy ktoś robił coś takiego w swoim aparacie i jakie to efekty dało?

Prosiłbym o jakieś wskazówki ;-]

Pozdrawiam

sejmajnejm
04-01-2010, 21:43
z ta mala precyzja to mozna sobie poradzic zaznaczajac dany punkt na krzywej i mozna go wtedy precyzyjnie ustawic strzalkami na klawiaturze ;-) nie widze sposobu wprowadzenia tego z palca.

pzdr.
A.

pawulonxxx
06-01-2010, 00:46
Wyginałem krzywa aż się złamała :D
Po głębszych przemyśleniach i doszedłem do wniosku że ta funkcją jest mało uniwersalna. Chyba że by wgrać ustawienie do najczęściej wykonywanych zdjęć w których ta korekta by się przydała.
Myślę że zdjęcia z wycieczek obędą się bez takich "profesjonalnych" ustawień, a jeżeli już będzie trzeba coś konkretnie zadziałać to zostaje RAW i już :)

sejmajnejm
06-01-2010, 11:19
zostaje RAW ale w NX2 i tak trzeba zaaplikowac jakies ustawienie picture control, ktore ma juz jakas krzywa i daje Ci 'baze' do dalszych korekt. To narzedzie daje Ci mozliwosc zdefiniowania wlasnej. Plusem na pewno jest to, ze nie trzeba tego wgrywac do puchy.

pzdr.
A.

pawulonxxx
07-01-2010, 00:04
Początkowo myślałem o jakiejś w miarę uniwersalnej krzywej do jpg ale ten pomysł z wgraniem do aparatu jest kiepski trzeba radzić sobie inaczej. nie mam NX ale w PS też chyba można zapisać profile krzywych i wprowadzać do konkretnych jpg-ów.