Zobacz pełną wersję : Jakiego analogowego body używasz?
Jest ankieta o używanych przez nas cyfrówkach w 2012: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=199988
w 2011 http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=170732
i w 2010 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=127513
Analogowcy są poszkodowani, zakładam wiec kolejną ankietę. Tym razem bezterminową. Tu się juz wiele nie zmienia :???:
A tu jest ankieta dotycząca lamp błyskowych:
LAMPY BŁYSKOWE (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=201271)
Można (a nawet trzeba) zaznaczać kilka opcji, jako że możemy mieć więcej niż jedno body, powinniśmy zaznaczyć czy mamy tylko analoga czy analoga i cyfrę itd.
W ankiecie uwzględniałem tylko lustrzanki. Wrzuciłem w ankietę razem manualne z tymi z AF, a także inne systemy małoobrazkowe i średnioformatowe.
Jak wiecie nikon miał czasami wiele odmian danego modelu - F3, F4 czy FM były w co najmniej 4 wersjach. Ujmowałem to pod jedną pozycją, by nie powiększać za bardzo ankiety.
Wiem, że nie ująłem wielu systemów. Z wielkiego formatu dałem tylko Sinara, pominąłem więc Horsemana, Cambo czy ... Globikę. Pominąłem kilka średnioformatowców, firmy których pewnie nie ma wielu uzytkowników - Voigtlander itd.
Jeśli macie jakiegoś nikona nie ujętego w spisie, albo system którego nie wymieniłem - piszcie.
Tylko coś z tymi procentami jest nie tak. Łączna suma wszystkich %% wynosi grubo ponad 100%!
Wszystko gra. To przez to, że można zaznaczać kilka opcji.
do tej pory 5 osób wpisało, że ma coś z innego systemu niż wymienione, ale nikt nie napisał jakie to systemy. Jestem ciekaw.
Dziwi mnie wysoka pozycja Mamiyi. To drugi system po nikonie, przed analogowym małoobrazkowym canonem?
Nie spodziewałem się tylu uzytkowników średniego formatu.
Niektóre firmy mają body małoobrazkowe i średnioformatowe - Pentax, Fuji, Mamiya, Hasselblad (panoramiczny), chyba także Rollei, więc tak do końca nie wiadomo co oznacza dany wpis :)
do tej pory 5 osób wpisało, że ma coś z innego systemu niż wymienione, ale nikt nie napisał jakie to systemy. Jestem ciekaw.
Dziwi mnie wysoka pozycja Mamiyi. To drugi system po nikonie, przed analogowym małoobrazkowym canonem?
Nie spodziewałem się tylu uzytkowników średniego formatu.
Niektóre firmy mają body małoobrazkowe i średnioformatowe - Pentax, Fuji, Mamiya, Hasselblad (panoramiczny), chyba także Rollei, więc tak do końca nie wiadomo co oznacza dany wpis :)
Ja używam Cambo.
No tak. To jedna z tych firm co do których się zastanawiałem czy je umieścić w ankiecie. Ale ostatecznie odpuściłem bogatsze reprezentowanie LF.
UWAGA: dodałem kilka opcji w ankiecie, można doprecyzować czy ten inny system to mały, średni czy wielki obrazek.
Ponieważ 7 osób już głosowało na opcję "inny", gdzie to było sklejone razem, a ja przyporządkowałem te głosy do małego obrazka, to proszę te z osób z siódemki, których głos jest źle teraz umiejscowiony o wpis w wątku. Przesunę głos tak jak trzeba.
Dziwi mnie wysoka pozycja Mamiyi. To drugi system po nikonie, przed analogowym małoobrazkowym canonem? Nie spodziewałem się tylu uzytkowników średniego format
A po co komu drugi system w małym obrazku? Jeśli już, to prędzej dalmierz, a nie canon. Jeśli chodzi o średni format, to jak już ktoś robi analogowo, to przy obecnych cenach, wejście w średni jest zrozumiałe
Można nie mieć małoobrazkowego nikona, a np leice i do tego hasela. Stąd dwa systemy - wcale nie dwa małoobrazkowe.
Pytam, bo ponad 100 osób wskazało tam także analog, co nie ma odzwierciedlenia w niniejszej ankiecie. fakt, ale nie sposób ludzi zmusic do dokładnego wypełniania dwóch ankiet.
Zobacz tutaj suma pierwszych 2 pozycji to 29, a głosowało 39 osób. Czyli nie zaznaczają wszystkiego. Podobnie w drugiej ankiecie. Tam suma 3 pierwszych pozycji jest wiele mniejsza niż liczba głosujących (197, a 341 głosujących)
Wstrzymam się jeszcze z głosowaniem, może ankieta jeszcze wyewoluuje. Mojego LF też w niej nie ma.
duzy obrazek? cambo. ale jak szkla schneidera i scianka P1, to co za znaczenie jaka ramka i miech? male dalmierze? leica i yashica. polaroidy 100 i 600, do tego troche kompaktow. nie wiem czy jest sens precyzowac wszystko tak dokladnie, za dluga lista
do tego przydała by się 3cia ankieta "jakiego materiału światłoczułego używasz?" bo sam system to nie wszystko, mam dużo różnych puszek, każda z inną kliszą, niestety tylko MF ma magazynki wymienne.
pozostaje pytanie- po co?
do tego przydała by się 3cia ankieta "jakiego materiału światłoczułego używasz?" bo sam system to nie wszystko, mam dużo różnych puszek, każda z inną kliszą, niestety tylko MF ma magazynki wymienne.
pozostaje pytanie- po co?
Po to, by ktoś wpadł na pomysł czwartej ankiety dotyczącej używanej chemii :)
tak, wole plastikowe klipsy od metalowych
jak może być dobrze z procentami, skoro moim zdaniem nie jest? Wyjaśnij proszę dlaczego suma wszystkich %% jest większa od 100%, na jakiej zasadzie i względem czego są to procenty. Może głupi jestem, ale tego nie rozumiem ;-)
jak może być dobrze z procentami, skoro moim zdaniem nie jest? Wyjaśnij proszę dlaczego suma wszystkich %% jest większa od 100%, na jakiej zasadzie i względem czego są to procenty. Może głupi jestem, ale tego nie rozumiem ;-)
Możesz wybrać więcej niż jedną odpowiedź. Niech każdy z głosujących zaznaczy dwie i będziesz miał 200%. Patrz na wartości bezwzględne, nie procentowe.
W sumie mogłoby być Contax/Yashica. To jeden system, oczywiście Yashica to inna klasa, ale mieli kilka naprawdę udanych body.
yashica robiła także średnioformatowe TLR, to nie był wtedy contax :)
U mnie jeszcze Zorka i CrystarFlex (http://rd2h-ari.hp.infoseek.co.jp/CRYSTAR_A2_PIC.htm) :D
krisv740
10-01-2010, 10:49
w związku z tym iż używam analoga zarówno canona jak i yashica to trochę namieszałem w tej ankiecie....
szkoda,że nie połączono jednak contax/yashica... -- jako "135"
Hm, u mnie poza nikonem cyfrowym na polce lezy flexaret i kiev60.
W drodze jakis LF.
Jacku też jestem bardzo za zrobieniem ankiety o materialach swiatloczulych jakich uzywamy.
Jacku też jestem bardzo za zrobieniem ankiety o materialach swiatloczulych jakich uzywamy.Ankietę może zrobić każdy, na taki temat jaki pragnie :)
Ja już za mało robię na filmach, nie mam rozeznania w tym co jest aktualnie produkowane i dostępne.
W ankiecie powinny byc filmy cz-b, kolorowe negatywy i slajdy. Formaty 135 i 120.
proszę załozyć ankietę samemu :)
no ja wiem, wiem. leniwy jestem. :D.
ale cholera, tez sie nie orientuje.
w lodowce lezy na przyklad sporo rollei retro, ktorych juz nie produkuja, pare innych wycofanych, chyba, pare "standardowych".
nie wiem tak na dobra sprawe co i jak. mam swoje ulubione i tyle.
Sa tu na pewno wieksi spece, ktorzy od reki taki spis moga zrobic, prawda? :D.
ctrl+C, ctrl+V ze sklepu internetowego i masz listę :razz:
pod warunkiem, że ktos ma pełen asortyment, a to nierealne
na ceneo i skąpcu nie znalazłem w ogóle w kategoriach fotograficznych pozycji: materiały fotograficzne. Smutne, bo są tam takie pierdołki, a filmów - nie ma.:(
U mnie jeszcze Zeiss Ikon.
radekone
11-01-2010, 16:53
W miedzyczasie Bronice zakupilem. Byloby jedno zero mniej :)
Wypełniłem, ale bez sensu :/ Z rozpędu zaznaczyłem też część gratów które mam ale praktycznie już nie bardzo ich używam.
borowik23
11-01-2010, 18:25
moim zdaniem, akurat obecnie skład ankiety jest wystarczający ;) Sam używam F100 i Prakticy dla zabawy ;) a planuje dokupić Bronicę bądź Pentaxa średnioformatowego ;)
Na razie jest 0 przy dwóch pozycjach - bronice i ....... nikonie (na forum nikona!) F6.
czarno-biale.pl ?proszę załozyc ankietę :)
Na razie jest 0 przy dwóch pozycjach - bronice i ....... nikonie (na forum nikona!) F6.
Juz sie tym zajalem :cool: :roll: :mrgreen:
)
a jak się miało w ręku i zrobiło 1 (jedno) zdjęcie, to można zaliczyć że się "używa"? ;) (F6 to poezja, ale na razie mnie nie stać)
Tlenożerca
08-08-2010, 21:12
Poprawiłem statystykę efszóstek :-) MAM GO od 2 miesięcy. Jest śliczny i uśmiecha się do mnie :-)
Pozdrawiam
Poprawiłem statystykę efszóstek :-) MAM GO od 2 miesięcy. Jest śliczny i uśmiecha się do mnie :-)
Pozdrawiam
to napisz coś wiecej ;)
sztefanek
02-01-2011, 20:08
Jako że nie posiadam już aparatu cyfrowego to czy mógłbym edytować to co wcześniej zaznaczyłem?
Nurtuje mnie również dlaczego F5 oraz F3 napisane są pochyloną literą?
pastwisko
02-01-2011, 22:26
Nurtuje mnie również dlaczego F5 oraz F3 napisane są pochyloną literą?
bo je wybrałeś, u mnie kursywą jest contax i inne wielkoformatowe
sztefanek
03-01-2011, 00:38
bo je wybrałeś, u mnie kursywą jest contax i inne wielkoformatowe
Haha. Dzięki, coś mi świtało w głowie ;-). Teraz zupełnie inaczej bym wypełnił. Dopisał bym na pewno nikkormata, który jak na razie mnie nie opuszcza, może mamyię. Zastanawiam się też czy posiadanie sprawnego aparatu jest równoznaczne z używaniem.
miron19j
03-01-2011, 00:43
a można zrobić tak, żeby odblokować ankietę? Żeby każdy mógł ponownie wybrać?
Ciekawe, jak wyglądałaby teraz. U mnie się trochę zmieniło. :-)
pastwisko
03-01-2011, 01:15
Zastanawiam się też czy posiadanie sprawnego aparatu jest równoznaczne z używaniem.
to zalezy czy zajmujesz się fotografią czy kolekcjonerstwem..
a można zrobić tak, żeby odblokować ankietę? Żeby każdy mógł ponownie wybrać?
Ciekawe, jak wyglądałaby teraz. U mnie się trochę zmieniło. :-)
a to nie była ankieta na rok 2010 ? poza tym bedziecie to zmieniać co chwile bo dokupic jakieś szkło albo body na dwie rolki ?
sztefanek
03-01-2011, 01:26
to zalezy czy zajmujesz się fotografią czy kolekcjonerstwem..
Jedno nie wyklucza drugiego ;-).
a to nie była ankieta na rok 2010 ?
Faktycznie. Skoro ta ankieta jest przeterminowana to prosimy o nową na 2011.
miron19j
03-01-2011, 01:33
a to nie była ankieta na rok 2010 ?
raczej nie :-)
Analogowcy są poszkodowani, zakładam wiec kolejną ankietę. Tym razem bezterminową. Tu się juz wiele nie zmienia :???:
a tak a propos: u mnie się zmieniło. I to radykalnie.
pastwisko
03-01-2011, 02:06
no ja wciągu roku 2010:
- pozbylem się psixa plus dwa szkła
- pozbyłem się F60
- pozbyłem sie F100
- pozbylem się D80
- pozbyłem się paru szkieł do nikonow
- nabyłem graflexa crowna plus dwa szkła
- nabyłem contaxa plus dwa szkła
- nabyłem F90
i myslę ze w tym roku tez cos nowego się pojawi, a coś zniknie :)
wiec raczej się zmienia :)
miron19j
03-01-2011, 02:22
Psix poszedł w odstawkę
Nikon FA dożył swoich dni
pozbyłem się F801
pozbyłem się F65
doszła Mamiya 645
doszła Bronica ETRS
dojdzie /jedzie/ Bronica SQ-AM
dojdzie /jedzie/ dalmierz Mamiya 4B
Nie przesadzajcie :) ankieta jest po to by wiedzieć jak wygląda popularność pewnych sprzętów. Statystyka. Widać z niej, że większość analogowców pracuje także na cyfrze (tak z 90%), widać, że najpopularniejszym analogiem jest Zenit, widać jakich analogów jest więcej, a jakich mniej.
Technicznie nie ma opcji by wycofać wasze zaznaczenie byście mogli oddać głos drugi raz - więc nie ma o czym mówić. Pisząć o tym, że w analogu się za wiele nie zmienia nie miałem na mysli sprzętu będącego u konkretnej osoby, ale statystyki. Sprzetu będącego "u ludzi".
Ba, jesli sprzedaliście sprzęt jakiemuś forumowiczowi i cos od forumowicza kupiliście, to statystyki mogą się okazać identycznie takie same, bo on także mógł być juz po głosowaniu na forum. Ruchy w sprzecie zachodza w obie strony.
Nie widać w ankiecie kto personalnie (po nicku) ma jaki sprzęt. Powtórzę - chodzi o statystyki.
Kolejnej ankiety dotyczącej analoga chyba nie ma co zakładać. Może w 2012, by tendencje się stały widoczniejsze. Założę ankietę najwyżej z cyfrakami na 2011.
pastwisko
03-01-2011, 13:05
w 2012 ma być koniec świata i żadnych statystyk nie ma sensu robic :)
miron19j
03-01-2011, 16:29
my tylko nie wyjdziemy z grupy na Euro. Ale to nie koniec świata, :-) przywykliśmy do tego.
Mój sprzęt:
- Canon 50E
- Vilia
- Krokus3
- Krokus 35 color
- wszystko inne co potrzebne.
W planach średniak i typowy manual w stylu Practica.
pozbyłem sie F801s
zakupiłem Bronice SQ AI
---------
o cyfrze tu nie gadamy więc nie gadam :P
Marcin Borkowski
15-02-2011, 14:42
nic nie ubyło, doszedł F90 :)
No a ja Minolta XD-5, bo nikodemy okazały się być za drogie.. :)
No akurat końcowe podsumowanie to raczej warto będzie zrobić jak nigdy wcześniej ;-)
pastwisko
17-03-2011, 13:43
No proszę, mnie się znowu pozmieniała konfiguracja, a zapowiada się na całkowitą wymianę wszystkiego :)
Nie bardzo rozumiem postawienia F70 obok F75 - przecież to aparaty z różnych półek?:shock:
Rozumiałbym 65 obok 75.
Muszę się pochwalić moim ostatnim zakupem. :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/284584_251727458189629_100000571305236_971891_1830 690_n.jpg)
Film władowany (z dużym trudem, nadal nie wiem czy dobrze to zrobiłem), czekam na trochę lepszą aurę na zewnątrz i idę pstrykać. :) Aż się nie mogę doczekać. Jakieś wskazówki?
pastwisko
24-07-2011, 23:56
Jakieś wskazówki?
Zbieraj na Contaxa ;)
Zbieraj na Contaxa
Nie trzeba było się przyznawać, że to maryja. Teraz masz za swoje. Wszyscy zbierają na Contaxa, chyba nawet na tego samego. Ja mam już 30 butelek po piwie. I dalej pije
Marcin Borkowski
25-07-2011, 00:18
a moze zrobić ankiete na 2011?
W analogu rotacje sa mniejsze, nie zrobiłem ankiety na 2011. W poołowie roku tym bardziej nie ma to sensu. Pomyślę nad ankietą na 2012.
W analogu rotacje sa mniejsze, nie zrobiłem ankiety na 2011. W poołowie roku tym bardziej nie ma to sensu. Pomyślę nad ankietą na 2012.
I tak wszyscy mają Contaxa. Albo będą mieli...
pastwisko
25-07-2011, 01:06
no moj sprzęt się cały kompletnie zmienił - zmiana body i szkła w 4x5, pozbylem sie sredniego i nabylem dwa małe, jeden opchnałem, nabylem 5x7...
Co Wy z tymi contaxami? To że CZ jest dostępny pod ten bagnet nie znaczy że trzeba go kupować! (Chociaż to cholernie dobry powód :D)
no moj sprzęt się cały kompletnie zmienił - zmiana body i szkła w 4x5, pozbylem sie sredniego i nabylem dwa małe, jeden opchnałem, nabylem 5x7...To co ile miesięcy mam robić ankietę ? co 2-3 ? :)
Jak dla mnie to co 40 dni :D
Marcin Borkowski
25-07-2011, 15:08
co rok :)
pastwisko
25-07-2011, 15:18
Co Wy z tymi contaxami? To że CZ jest dostępny pod ten bagnet nie znaczy że trzeba go kupować! (Chociaż to cholernie dobry powód :D)
Nie wiem czy wiesz ale ZEISS=CONTAX. Contaxy to body Zeissa ;)
Nie wiem czy wiesz ale ZEISS=CONTAX. Contaxy to body Zeissa ;)
Nieprawda, nie siej dezorientacji wśród nowoprzybyłych (czyt. mnie ;)). Przynajmniej jeśli chodzi o te nowsze Contaxy, chyba że masz na myśli te do lat 70. :) Przynajmniej tak google mówią. :)
Tutaj panuje demokracja. Możesz mieć dowolnego Contaxa, jakiego zechcesz
t.chadzinski
25-07-2011, 16:10
Tutaj panuje demokracja. Możesz mieć dowolnego Contaxa, jakiego zechcesz
nieważne jaki, ważne, że contax - to właśnie demokracja ;)
W takim razie dobry Contax nie jest zły. ;-) Zbieram i ja.
pastwisko
25-07-2011, 17:27
Nieprawda, nie siej dezorientacji wśród nowoprzybyłych (czyt. mnie ;)). Przynajmniej jeśli chodzi o te nowsze Contaxy, chyba że masz na myśli te do lat 70. :) Przynajmniej tak google mówią. :)
No comment.
Aż sobie sprawdziłem - na moim Contaksie jest napisane Kyocera Japan...
ranbir kapoor
25-07-2011, 18:35
Ankieta:
- mam contaxa
- bede mial contaxa
- mam mamyie ( klikniecie tej opcji blOkuje wszelkie pisanie postow danej osoby w analogowych watkach i automatycznie przekierowuje na watek - chce robic sluby zawodowo, co wybrac 18-70, 18-105 , 18-135, 18-200...)
...i Grupa Wsparcia Anonimowych Analogowych:
- Nazywam się*Marian i nie mam Contaxa od 5 lat. Chciałbym się*podzielić z wami moim doświadczeniem w abstynencji. Czasem jest trudno. Ssie człowieka w środku, ręce się*trzęsą. Jakiś nieswój jestem. Nie wiem ile jeszcze wytrzymam....
Ankieta:
- mam contaxa
- bede mial contaxa
- mam mamyie ( klikniecie tej opcji blOkuje wszelkie pisanie postow danej osoby w analogowych watkach i automatycznie przekierowuje na watek - chce robic sluby zawodowo, co wybrac 18-70, 18-105 , 18-135, 18-200...)
No weź... i co ja będę czytał... :mrgreen:
miron19j
25-07-2011, 20:01
No weź... i co ja będę czytał... :mrgreen:
jakim obiektywem robić śluby?
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)
A co zrobić żeby mieć takie rozmazane tło? :roll:
Jednego Carla Zeissa już mam, póki nie nazbieram na 35/1.4 zostaje maryja :P
To ja oficjalnie bojkotuję taką propozycję ankiety... :lol:
pastwisko
25-07-2011, 21:02
Ankieta:
- mam contaxa
- bede mial contaxa
jeszcze:
- miałem contaxa
- czasem pożyczam contaxa od kolegi
i jeszcze:
- nie bede mial contaxa
- mam na imie Tomek
ranbir kapoor
25-07-2011, 22:08
klikniecie opcji:
- miałem contaxa
- czasem pożyczam contaxa od kolegi
- nie bede mial contaxa
powoduje ten sam efekt co:
-mam mamyie
Wredni jesteście :wink: ja mam Mamiyę. I kto teraz założy ten przyszłoroczny wątek ? :)
Wredni jesteście ja mam Mamiyę. I kto teraz założy ten przyszłoroczny wątek ?
Nikt nie jest doskonały. Nawrócisz się... :-)
D100 nie jest cyfrowe Rafi i wcale go nie masz. Masz F100. ;)
pastwisko
05-12-2011, 15:06
mam f801 i d100
a d100 to nie cyfra? :)
a d100 to nie cyfra? :)
cyfra :)
ale jak zdyboo słusznie zauważył źle mi sie poklikało, chodziło o f100
pastwisko
05-12-2011, 16:06
a, to pisaliśmy jednoczesnie bo nie zauwazylem jego odpowiedzi :)
Czy Mamiya z Contaxowym szkłem to mezalians?
A może temat tabu? ;-)
pastwisko
06-12-2011, 14:42
to proza życia :d
Ankieta jeszcze nie zakończona. Głosy poszły...
Halo Drogie Cialo Moderatorskie! Nowa ankiete poprosimy :)
Tu zgłasza się ciało. :)
Chcecie nowej ?
Jak tak to co zmienić, jakoś ją zmodyfikować, coś dopisać ?
spiritwood
21-02-2012, 12:27
A może tę zapisać i przykleić jako 2010 (o ile dobrze pamiętam rok) a nową zrobić AD 2012?
A moze by wydzielic z systemow rozne formaty? Jest ich pare co maja maly i sredni obrazek
sorevell
21-02-2012, 13:03
Niektórzy pisali, że:
:P
pastwisko
21-02-2012, 13:06
no ale mamy dopiero luty..
spiritwood
21-02-2012, 13:12
To może ktoś zrobi projekt - w sensie jak to widzi. Ja mam w tym momencie urwanie głowy w pracy i nie mam nawet czasu podrapać się w...
Za to z chęcią ustosunkuję się do projektu i może dorzucę dwa lub trzy pomysły (o ile będzie taka potrzeba).
pastwisko
21-02-2012, 13:39
Ja mam w tym momencie urwanie głowy w pracy i nie mam nawet czasu podrapać się w...
ale skoczyć na forum czas zawsze jest :P
.
Za to z chęcią ustosunkuję się do projektu i może dorzucę dwa lub trzy pomysły (o ile będzie taka potrzeba).jako projekt potraktuj to co jest.
Używam wyłącznie body analogowe
Używam zarówno body analogowe jak i cyfrowe
F6
F5
F4
F3
F2
F
Nikkormat
FM, FM2, FM3
FE, FE2
FA
EM
FG, FG20
FM10, FE10
F301
F401
F501
F601
F801
F100
F90
F80
F70, F75
F65
F50, F55
Mam inny system - Bronica
Mam inny system - Canon
Mam inny system - Contax
Mam inny system - Fuji
Mam inny system - Hasselblad
Mam inny system - Kiev
Mam inny system - Mamiya
Mam inny system - Minolta
Mam inny system - Leica
Mam inny system - Linhof
Mam inny system - Olympus
Mam inny system - Pentacon
Mam inny system - Pentax
Mam inny system - Praktica
Mam inny system - Rolleiflex
Mam inny system - Sinar
Mam inny system - Zenit
Mam inny system małoobrazkowy, nie wymieniony powyżej
Mam inny system średnioformatowy, nie wymieniony powyżej
Mam inny system wielkoformatowy, nie wymieniony powyżej
No to ode mnie:
Używam wyłącznie body analogowe
Używam zarówno body analogowe jak i cyfrowe
Uzywam maly obrazek
F6
F5
F4
F3
F2
F
Nikkormat
FM, FM2, FM3
FE, FE2
FA
EM
FG, FG20
FM10, FE10
F301
F401
F501
F601
F801
F100
F90
F80
F70, F75
F65
F50, F55
Mam inny system - Canon
Mam inny system - Contax
Mam inny system - Fuji
Mam inny system - Kiev
Mam inny system - Mamiya
Mam inny system - Minolta
Mam inny system - Leica
Mam inny system - Olympus
Mam inny system - Pentax
Mam inny system - Zenit
Mam inny system małoobrazkowy, nie wymieniony powyżej
Uzywam sredniego formatu
Mam inny system - Bronica
Mam inny system - Fuji
Mam inny system - Hasselblad
Mam inny system - Kiev
Mam inny system - Mamiya
Mam inny system - Pentacon
Mam inny system - Pentax
Mam inny system - Zenit
Mam inny system średnioformatowy, nie wymieniony powyżej
Uzywam duzego formatu
Mam inny system - Linhof
Mam inny system - Sinar
Mam inny system wielkoformatowy, nie wymieniony powyżej
Jestem Nowy i uzywam Contaxa G
Moglem troche namieszac z przynaleznozcia poszczegolych systemow do formatow :)
Łączenie F70, F75 to jakaś pomyłka. To aparaty z różnych półek! Jeżeli łączyć to F 65/F75
miron19j
21-02-2012, 14:54
i dodać F90/90x
OK, więcej uwag proszę, bo jak puszczę ankietę to będzie po ptakach :). Nastepne poprawki będą za 2 lata ;)
sorevell
21-02-2012, 15:47
Słynnego Contaxa 645 brak wśród średniaków ;)
A może, żeby nie mnożyć ankiet, dodać tutaj coś na temat wywoływania, np.:
- własnoręcznie wołam BW (zimny proces);
- własnoręcznie wołam C-41;
- własnoręcznie wołam E-6;
- zlecam wywoływanie;
miron19j
21-02-2012, 15:54
niemożliwe??? :-D
A może, żeby nie mnożyć ankiet, dodać tutaj coś na temat wywoływania, np.:
a może powtórzyć ankietę z filmami? Trochę się na rynku pozmieniało.
O Kontaks mi sie ucknal byl :D
sorevell
21-02-2012, 16:12
O Kontaks mi sie ucknal byl :D
BTW, Zenitów średnioformatowych to chyba też nie było :P
BTW, Zenitów średnioformatowych to chyba też nie było :P
Był Kiev 60...
sorevell
21-02-2012, 17:37
Był Kiev 60...
I 88 też, ale Kiev jest oddzielnie wymieniony w propozycji Rogassa.
sorevell
21-04-2012, 18:27
Tu zgłasza się ciało. :)
Chcecie nowej ?
Jak tak to co zmienić, jakoś ją zmodyfikować, coś dopisać ?
Czyżby ciału moderatorskiemu w natłoku obowiązków ulotnił się pomysł na stworzenie nowej, AD 2012, ankiety z opcją 'jestem Nowy, skąd mam wiedzieć, czym będę focił jutro'? ;)
McDia1290
14-10-2013, 22:38
chyba procenty źle są policzone
RobertMiernik
14-10-2013, 22:51
chyba procenty źle są policzone
Skąd taka śmiała hipoteza?
MorgothV8
09-11-2014, 20:35
Z cyfrówek mam Nikona D3 i Nikona D3200
Analogowy średni format 6x9: Fuji GSW 960 III.
Nikuś F4(bez "s") z gripem MB-21! Super sprzęt, jestem pod wrazeniem predkosci, jakosci i mozliwosci jak na tamte lata. Z cyfry mialem wczesniej d300 ale musialem sprzedać tak jak i F4 musi pojsc pod mlotek ze wzgledu na kase/wyprowadzke :/ :x Bede meczyl sie z zapasowym Pentaxem k20d jakis czas :( Jednak jak Nikona zlapiesz, to juz wiesz, ze to jest jakość... a co dopiero jak pstrykniesz i najpierw uslyszysz dzwiek lustra a potem wypluty obrazek. Eh. :roll: :(
PS. to mój pierwszy post, cześć!
Nikuś F4(bez "s") z gripem MB-21! Super sprzęt, jestem pod wrazeniem predkosci, jakosci i mozliwosci jak na tamte lata. Z cyfry mialem wczesniej d300 ale musialem sprzedać tak jak i F4 musi pojsc pod mlotek ze wzgledu na kase/wyprowadzke :/ :x Bede meczyl sie z zapasowym Pentaxem k20d jakis czas :( Jednak jak Nikona zlapiesz, to juz wiesz, ze to jest jakość... a co dopiero jak pstrykniesz i najpierw uslyszysz dzwiek lustra a potem wypluty obrazek. Eh. :roll: :(
PS. to mój pierwszy post, cześć!
Horseman VH 6x9.
To cudo skończy żywot dopiero ze mną w grobie :-)