Zobacz pełną wersję : SB-900 padajace baterie ;/
theblade
04-01-2010, 11:52
Witajcie.
Mam maly problem z moja sabinka ;/
Pakuje do niej pelne aku Energizery 2500mAh i po 30-40 blyskach lampa stwierdza ze baterie sa rozladowane. Przewalam te baterie do canonowskiej lampy kumpla i ten tlucze nimi az milo...
Wiecie moze jak zmusic sabinke zeby uzywala baterii az sie faktycznie rozladuja?? jest w ogole jakas szansa zapanowania nad tym chorym czujnikiem baterii??
Szczerze powiem zaczyna mnie to poważnie irytować... Jak wychodze w teren to musze wiaderko aku ze soba nosic zeby cos ustrzelic i częsciej wymieniam baterie niż robie zdjęcie :D
Pozdrawiam i dajcie jakąś konstruktywną radę :)
PS mam fw 5.0.2 no i za kilka dni przerzucę się na eneloopy
J.
Macienty
04-01-2010, 13:13
ja na eneloopach wale aż milo, sprawdzę dzisiaj wieczorem ile błyśnie na pełnych aku, ale nie pamiętam nawet kiedy ostatnio je ładowałem, a błyskam jako raczkujący strobista bardzo dużo... z kolei jak miałem te nibyzajebiściepojemne Sannyo to padały zaraz po włożeniu..
To prawda eneloopy rządzą !
Podczas ślubów zużywam max 2 komplety a naprawdę dużo zdjęć robię.
Niestety czasem się zdarza że kupi się akumulatory które nie nadają się do użycia. W moim przypadku też to chyba były Energizery. Po pełnym ładowaniu rozładowywały w ciągu 3 dni.
PiotrB_86
05-01-2010, 11:53
Dziwne tez mam energizery 2500 i praktycznie zapominam o ładowaniu. Wydaje mi się że spokojnie 200-300 błysków zrobię. Nie wiem z jaką mocą Ty błyskasz ale ja z reguły w dużych pomieszczeniach bądź na dworze.
theblade
05-01-2010, 22:22
Ja blyskam w zasadzie TTLem tak wiec ciezko mi powiedziec jaka moc ustawiam :] Różnie bywa czasem tez musze doswietlić a czasem oslabić lampe.. Ogólnie to jakas kupa straszliwa jest... no nic jutro moze skikne do Mediamarktu i se zapodam eneloopy i jakas porzedna ladowarke bo drazni mnie ten dodatek do energizerow... O wlaśnie apropo ladowarek to co myslicie o MH-C9000 ?? chcialem kupic jakas procesorowke ktora mi starczy na lata :]
gregzorba
06-01-2010, 12:49
ja na swojej sb-900 mam załozone " SONY CycleEnergy Ni-MH 2700mAh "
i powiem że nie ma lepszych, wczesniej używałem eneloop2000mAh i wytrzymywały jakieś 1/3 z tego co daja Sony.
fotoprimo
17-01-2010, 11:56
Mam podobny problem do theblade, który założył wątek.
Otóż moja SB 900 po umieszczeniu w pełni naładowanych baterii (akumulatorków) i po 1-2 błyśnięciach (a czasami od razu) wskaźnik baterii pokazuje brak naładowania. Testowałem problem na różnych bateriach różnych ładowarkach. Aku w SB800 i SB 600 działają oki
Czy ktoś zetknął się z takim problem a może jest jakaś recepta czy pozostaje serwis?
Dzięki!
Łukasz F.
17-01-2010, 12:31
Tak, miałem ten sam problem, tylko że u mnie lampa pokazywała wyczerpane baterie po ok 30 błyskach. Akku, które miałem nie były już najświeższe i pomimo tego, że ładowarka pokazywała, że są pełne, nie były do końca naładowane. Zmieniłem akku na eneloopki i problem zniknął:). Proponuje więc zacząć od wymiany akku, a jeśli to nie zda egzaminu, to serwis:(.
fotoprimo
17-01-2010, 13:12
dzięki Łukasz spróbuję na eneloopkach ale to rozwiązanie doraźne - oznaczało by przejście tylko na "en-ki" próbowałem na 4 różnych firmowych akumulatorkach i problem ten sam ;-(
Łukasz F.
17-01-2010, 13:35
Cóż... moim zdaniem warto spróbować. Ja wcześniej sprawdzałem na 5 różnych kompletach (różnych producentów) i efekt zawsze był ten sam:(. Dodam jednak, że wszystkie były użytkowane dłużej niż 2 lata.
Podobny problem - Fociłem na urodzinach znajomej, wziąłem dwa zestawy na 100% w 100% naładowanych akumulatorków do SB900, pierwszy zestaw który użyłem to Sanyo 2700mAh (nie eneloop). Lampa od razu uważała że są rozładowane, nie błysła ani raz. :)
Włożyłem drugi zestaw Energizer 2650mAh i cały wieczór fociłem na nich.
Oba zestawy były ładowane w ten sam sposób, tą samą ładowarką GP, kupione były w tym samym czasie (mają około 5 cykli ładowań), pierwsze ładowanie z formatowaniem około 3 godzin dłużej, trzymam w boxach i noszę je zimą w kieszeni spodni co by nie zmarzły.
Zaskoczyło mnie że Sabina nie polubiła Sanyo i takiego focha im pokazała.
Nadal uważam że Sanyo robi dobre ogniwa, sprawdzam je teraz na innym sprzęcie i testuję ładowarkę ale wszystko wydaje się być ok.
W każdym bądź razie po tym przypadku muszę dokupić jeszcze dwa zestawy baterii tak na wszelki wypadek.
Ja używam akumulatorków 2700mAh z SB-900 i nie mam żadnych problemów, nawet sobie nie wyobrażam, że mogłaby tylko 30 razy błysnąć na jednym komplecie. Twoim problemem mogą być uszkodzone akumulatorki, zdarza się to dość często podczas przeładowania akumulatorków (należy zwrócić uwagę czym ładujemy, ja używam ładowarki GP V800C).
Najczęściej akumulatorki uszkadzają się gdy są ładowane dwukanałową ładowarką (jeżeli jeden akumulatorek się naładuje, a drugi nie, to ten pierwszy jest nadal ładowany, aż do naładowania tego drugiego, następuje przeładowanie i po akumulatorku. Zdarza się to kiedy ładujemy akumulatorki o różnej pojemności lub o różnym poziomie rozładowania, ponadto nawet nowe aku nie mają identycznej pojemności i się minimalnie różnią pojemnością, a co za tym idzie problem pojawi się prędzej czy później). Dlatego należy używać ładowarek z pojedynczymi kanałami by nie przeładowywać akumulatorków.
kruszyna
21-01-2010, 15:03
Ładuję aku super wypasioną ładowarą z wyświetlaczem, bajerami, szmerami, turbodoładowaniem i schładzaniem, testami i wyczynowym prądem:) I co? i padły mi nowe aku jeden to enelop i drugi też:D Dwa z innych zestawów aż sie wystraszyłem że mi dwie SB padły na raz. Po włożeniu kilka błysków i padaka. I niby aku nowe, ładowara super a aku padło. Zdarza się, trzeba po kolei wszystko wykluczyć i tyle. Jak już nie zostaje nic to po kolei reklamować:)
Ja z SB900 używam Eneloopek i ładowarki BC700. Wszystko nówka, jeden cykl ładowania. Fociłem kilka tygodni, także w nocy przy dużym mrozie na zewnątrz. Byłem pewien, że są już padnięte, bo fotek sporo a i mróz musiał je nadgryźć (przynajmniej z godzinę z nią biegałem przy temperaturze ok -8). Włożyłem do ładowarki i okazało się, że rozładowywały się jeszcze przez ok 4h w ładowarce. Chyba źle nie jest.
Ja tez uzywam Eneloopow z ladowarka BC700 ale ze z Metzem , ale moge polecic ten zestaw naprawde wytrzymuja bardzo dlugo , zrobilem ponad 400 blyskow i na jednym ladowaniu i dalej ciagna :D
Używam ładowarki GP PowerBank Universal GPPB19, fakt - jest dwukanałowa.
Naładowałem sobie akumulatorki u kumpla na ładowarce procesorowej i teraz wydaje się być ok.
Potrzebuję porządną ładowarę procesorową na AAA i AA, która rozładuje a potem naładuje, lub tylko rozładuje / tylko naładuje - według ustawień. Ktoś może polecić coś dobrego.
Czytałem kiedyś na jakimś forum o dobrej ładowarce którą wszyscy wychwalali, pamiętam że wtedy nigdzie nie mogłem jej znaleźć. Teraz nie pamiętam jak się nazywała. Poszukam na necie i dam znać. Poznam po wyglądzie :)
ps. Ma ktoś MH-C9000? Możecie coś o niej powiedzieć z własnego doświadczenia?
BC900 też wydaje się ok.
kruszyna
22-01-2010, 10:33
ps. Ma ktoś MH-C9000? Możecie coś o niej powiedzieć z własnego doświadczenia?
BC900 też wydaje się ok.
Cóż tu można napisać. Ładowarka ze wszystkim testami opcjami itp Mam w firmie i w domu i jest ok już od prawie roku a może i dłużej. Jak masz czas ładujesz spokojniejszym prądem jak brak czasu wrzucasz na 2A na kanał i jazda.
Chodzi mi np. o to czy wyświetlacze lcd nie szwankują po jakimś czasie itp. Różnie to bywa z takim sprzętem, zwłaszcza jeśli ktoś chce często zabierać taką ładowarkę na każdy kilkudniowy wyjazd.
Poczytałem o niej trochę i postanowiłem ją kupić, więc sam się przekonam.
kruszyna
01-02-2010, 01:07
Chodzi mi np. o to czy wyświetlacze lcd nie szwankują po jakimś czasie itp. Różnie to bywa z takim sprzętem, zwłaszcza jeśli ktoś chce często zabierać taką ładowarkę na każdy kilkudniowy wyjazd.
Poczytałem o niej trochę i postanowiłem ją kupić, więc sam się przekonam.
No z tym czy wyświetlacz jest wytrzymały to nie wiem co napisać. W dwóch sztukach działa już od długiego czasu. Ale sprzęt stoi w miejscu i ani razu jej nigdzie nie brałem. Chyba mam za dużo kompletów aku
kilarskir
07-02-2010, 23:26
Witam.
Posiadam SB900 od września 2008 fotografuje śluby itp. wcześniej pracowałem na sb600 i jeżeli chodzi o 900 to fajna lampa ale jest strasznie prądożerna, jest zasilana aku. GP 2700, moim zdaniem jest trochę nie dopracowana. W kościele zrobi około 100zdj i juz wywala czujnik temperatury może to dlatego że główka jest z dyf. i skierowana do góry. Na aku. zrobi około 100 zdjęć, a w ostatnią sobotę przeszła sama siebie nowe aku. cztery kpl. i nic nie błysło co drógie zdjęcie ciemne i co? panowie sprzęt padł cos poleciało w środku, jak wcześniej na opcji modelowania palnik świecił tak teraz tylko delikatnie błyśnie te same akumulatory na sb600 chulaja aż miło popatrzeć i popstrykać. Jutro będę dzwonił do serwisu zobaczymy co panowie z NIKONA powiedzą i poradzą sobie z problemem. Postaram się odpisać
Witam.
Posiadam SB900 od września 2008 fotografuje śluby itp. wcześniej pracowałem na sb600 i jeżeli chodzi o 900 to fajna lampa ale jest strasznie prądożerna, jest zasilana aku. GP 2700, moim zdaniem jest trochę nie dopracowana. W kościele zrobi około 100zdj i juz wywala czujnik temperatury może to dlatego że główka jest z dyf. i skierowana do góry. Na aku. zrobi około 100 zdjęć, a w ostatnią sobotę przeszła sama siebie nowe aku. cztery kpl. i nic nie błysło co drógie zdjęcie ciemne i co? panowie sprzęt padł cos poleciało w środku, jak wcześniej na opcji modelowania palnik świecił tak teraz tylko delikatnie błyśnie te same akumulatory na sb600 chulaja aż miło popatrzeć i popstrykać. Jutro będę dzwonił do serwisu zobaczymy co panowie z NIKONA powiedzą i poradzą sobie z problemem. Postaram się odpisać
Byś może aku nie sformaatowane i nie są jeszcze w pełni użyteczne i przy pełnej mocy błysku sb-900 nie dają rady, a na sb-600 działają bo sb-600 zużywa mniej prądu (bo jest słabsza niż jej siostra). Oczywiście to tylko gdybanie.
Dodam tylko, że jak miałem aku na "ukończeniu" to też tak maiłem ale po wymianie na naładowane wszystko wróciło do normy.
P.S. Przypomniało mi się... być może błyskasz, a czerwona lampka na sb się nie świeci i lampa nie jest gotowa, dlatego wychodzą ciemne zdjęcia.
Przetestowałem swoje akumulatorki GP i 180 błysków (więcej już mi się nie chciało błyskać) na pełnej mocy i akumulatory nie padły - mam GP 2700 używane przez prawie rok (biało-zielone)... Sprawdziłem też na starszych akumulatorkach również GP2700 (pomarańczowo-zielonych) i tam już było gorzej, pomimo, że aku na full naładowane to lampa znacznie dłużej się ładowała (aku używane przez około 3-4 lata).
Jak widać wszystko zależy od sprawności ogniw.
Dodam jeszcze moje spostrzeżenie apropo grzejących się Sb-900, mianowicie po wczorajszym teście zastanawiam się, co grzeje się bardziej: akumulatorki czy może palnik... po 50-80 błyskach na full mocy aku robią się tak gorące, że czasami je trudno utrzymać w dłoni. Dlatego też myślę, że dobrym rozwiązaniem jest po tej liczbie błysków zmienić komplet aku na drugi - chłodniejszy, być może przedłuży to pracę lampy, zanim się zagrzeje.
wasilewk
08-02-2010, 13:48
Moja SB-900 jest jakaś nietypowa: obskoczyłem 4-godzinny występ jakiegoś chóru w kościele - cały czas włączony braketing z lampą - ok. 200 zdjęć. Nie było żadnego problemu. Używam tylko eneloop-ów - mam jeden komplet i wystarcza, choć przyznam, że to ryzyko (ale zawsze w torbie znajdą się jakieś cztery paluszki). Nigdy się nie zagrzała, nigdy mnie nie zawiodła. Kupowana wysyłkowo, bez wybierania.
Jedna rzecz: zawsze po skończonym foceniu i powrocie do domu, akumulatorki ładuję 'automatycznie' w BC-700. Lampa przechowywana zawsze w swoim oryginalnym pokrowcu i w folii. O sprzęt trzeba dbać !
Pzdr.
Jeżeli lampa nie błyska pełną mocą to nie ma problemu, kiedyś w czasie jednego wieczoru dałem aparat mojej znajomej, żeby cykała fotki... i na jednym komplecie aku ponad 1000 zdjęć i aku nie były rozładowane, a lampa się nie zagrzała ... wszystko zależy od mocy błysku z jaką lampa świeci. W moim przypadku oczywiście nie było błyskane pełną mocą - lampa pracowała w trybie TTL, a fotki były robione w domu.
adolfik9501
08-02-2010, 14:02
Już kiedyś podawałem, lecz zapodam jeszcze raz:
Nikon SB-900 Overheating Explanation & Solution (Part 1) (http://www.youtube.com/watch?v=VWBPnGRY95o)
Nikon SB-900 Overheating Explanation & Solution (Part 2) (http://www.youtube.com/watch?v=Z0SKLKfxpzI)
Nikon SB-900 Overheating Explanation & Solution (Part 3) (http://www.youtube.com/watch?v=q215j0vH1Ko)
Nikon SB-900 Overheating Explanation & Solution (Part 4) (http://www.youtube.com/watch?v=ANURUx47yec)
kruszyna
10-02-2010, 15:09
Używam 4szt SB900 i każda jest powtarzalna. Ilości błysków nie sposób policzyć ale zapominam o zmianie aku. Starcza na bardzo długo. Rzadko walę z pełną mocą chociaż czasami się zdarza. Wspominałem już o podobnym przypadku że błysnęła 2 razy i koniec ale był walnięty aku.
U mnie tez SB-900 pieknie smiga... aku:
- eneloopy 2000 - super trzymaja :)
- unirossy 2500 - kupione jeszcze w UK 4 lata temu - tez dają rade
- iCam 2500- tez nie ma problemu (choc kosztowały chyba 27 zł kpl na promocji)
I wydaje mi sie ze najwazniejsza jest ładowarka - ja używam PENTAGRAM Secure Charger 444 - b. szybka, poręczna, mikroprocesorowa, 4 kanały ładowania, kanał testowy, nie naładuje uszkodzonego aku ani tez nie przeładuje - przede wszystkim bezpieczna i dosc tania - patrząc na inne wynalazki.
kilarskir
13-03-2010, 17:59
Witam.
Witam. W serwisie nikona wymienili palink taka był przyczyna uszkodzenia. A nie jak tu inni pisza o formatowaniu bateri, aku powinny chyba być sformatowane skoro co sobotę pstrykają, poprostu się uszkodziła. Pozdrawiam.
wasilewk
13-03-2010, 19:54
Witam. W serwisie nikona wymienili palink taka był przyczyna uszkodzenia. A nie jak tu inni pisza o formatowaniu bateri, aku powinny chyba być sformatowane skoro co sobotę pstrykają, poprostu się uszkodziła. Pozdrawiam.
Moim, skromnym, zdaniem ten palnik od nowości nie był uszkodzony - padł z jakiejś przyczyny (podejrzewam zbyt intensywne używanie lampy przy wyłączonym alarmie temperatury). Obym nie miał racji...