Zobacz pełną wersję : Czy ktoś mi odradzi kupowanie Samyanga 85 1.4
Witam szanownych forumowiczów zachorowałem ostatnio na chorobę pt. Samyang 85 1.4, sprzęt i obiektywy mam takie jak w stopce a do portretów używam głównie 80-200/2.8. Czy jest sens wydawać kase na ten obiektyw czy też może lepiej przepić :)
Hej
Najlepiej podczep i spróbuj - jak pracuje Ci się z MF w tym szkle, jak obrazek itd... Nic nie zastąpi własnoręcznego obmacania szkiełka.
Pozdrawiam
Pat
Lepiej dołóż do 85/1.8 :)
Z Mf niema problrmu mam nikkora 105/2.8 i zenitara... a właśnie kusi mnie najbardziej to 1.4
Poczytaj tutaj o tym szkle, jest nawet specjalny wątek... Jeśli je kupować to tylko dla 1.4.. dalej w niczym nie rożni się od 85 1.8, a nie ma AF
No właśnie naczytałem się/naoglądałem się i sam już niewiem. czekam na następne za i przeciw
ponieważ sam przymierzałem się do tego szkła, nie dawno skończyłem wątek o 85 1,4 samyanga to coś napiszę,
wątek wykazał, że jeśli chodzi o właściwości optyczne i budowę koreaniec nie pozostawia suchej nitki na 85 1,8 jego jedyną wadą jest brak af, masz d700 i telewizor w wizjerze więc problemu mieć nie powinieneś, ale to sprawa bardzo indywidualna, może jesteś nie cierpliwy i nie masz zdrowia i nerwów na ręczne ostrzenie... wtedy oczywistym wyborem będzie 1,8
w kilku egzemplarzach u kolegów po jakimś czasie ujawniło się że pierścień ostrości zaczyna chodzić luźniej o to musisz już dopytać.
polecam przejżeć wątek jest sporo porównać do 1.8 testów i przykładów zdjeć, sam ocenisz
Weź sobie jakieś szkło z podobna ogniskową i spróbuj porobić zdjęcia bez AF. Jeśli nie dostaniesz szału, to Samyang jak najbardziej jest wart uwagi.
I pamiętaj, że 1.4 to może być sporo trudniejsza rzecz do ustawienia ostrości, niż w tych co masz ze światłem 2.8. Jeszcze pytanie, czy body będzie Ci pomagało "zieloną kropką". Jeśli tak, to ja bym w to wchodził (nie wejdę, bo już mam Nikkora).
staary, nie opłaca się, kup 85/1.4 Nikkora, lepszy bokeh, mierzy światło i ma to coś! - AF :D
A tak na serio to opłaca się kupować tego ciamciamga - kupujesz na giełdzie za 750zł, sprzedajesz za tyle samo... nawet jak Ci się nie spodoba, to nic na nim nie stracisz :)
Ja bym też chętnie spróbował Samyanga, jak widzę przykładowe zdjęcia, to aż się chce go mieć, choćby po to, aby spróbować.
Samyang nie ma CPU, lepiej zaczekać na wersję z CPU, ma być w tym roku.
no widzę że wątek kwitnie może faktycznie warto poczekać na cpu, ale tak jak pisałem z MF niemam żadnych problemów... z tym że na 1.4 może być różnie...
kupisz i jak sie nie spodoba sprzedasz 20 zł taniej - moim zdaniem warto...
ja dwa razy próbowałem MF w Samyangu i kupiłem N85 1.4:)
Mariusz888
04-01-2010, 17:51
wer - po co piom ma czekać na wersję CPU skoro ma D700? ;)
Mógłby chyba dzięki temu m.in. sterować przysłoną z poziomu korpusu:)
Mariusz888
04-01-2010, 18:56
A to jakiś problem nią sterować za pomocą pierścienia? ;)
CPU to wygoda w tym że nie trzeba przestawiać w menu , szczególnie jeśli już mamy coś bez CPU.
Nie wiem jak w D700, ale czy bez cpu są dostępne wszystkie tryby pomiaru światła? Czy jest pomiar w M, czy działa też A?
Ma ktoś linka do tej zapowiedzi z CPU?
Mariusz888
04-01-2010, 20:43
Nie wiem jak w D700, ale czy bez cpu są dostępne wszystkie tryby pomiaru światła? Czy jest pomiar w M, czy działa też A?
Wszystko co wypisałeś działa :) Włącznie z A :)
Wszystko co wypisałeś działa :) Włącznie z A :)
A to tylko w d700, czy w d90 tez będzie działał tryb A w wersji bez CPU?
Mariusz888
04-01-2010, 22:02
Te wszystkie dobrodziejstwa są w puszkach pro i semi pro czyli serii Dx i Dxxx - w Dxx tego niestety nie ma (czyli ogólnie mówiąc pomiar z manualami itd będziesz miał w D200, D300(s), D700, D2H, D2X(s), D3, D3s, D3x) :)