PDA

Zobacz pełną wersję : Dysk USB 500gb Iomega - tydzień pracy i zwiecha...

Paput
03-01-2010, 23:02
...a wraz ze zwiechą zabrał do piekła 200gb zdjęć. To znaczy nie do końca, może ja wyjaśnię :)

Podpiąłem dysk jak zawsze, wszystko ładnie zaczyna działać, nagrywam zdjęcia na dysk - *IIIIK* - "opóźniony zapis nie powiódł się", a wraz z tym dysk się wyłącza, by po 10s się odpalić od nowa. To samo tyczy się oczytu. Przeglądać dysk/słuchać mp3/oglądać pojedyncze zdjęcia mogę, ale przy próbie nagrania lub odczytu czegoś większego jest zwiecha.

Da się coś z tym zrobić?
Pozdrawiam

chyrza
03-01-2010, 23:17
zmień przewód USB, spróbuj podłączyć bezpośrednio do wyjścia USB z tyłu komputera. Jeśli to nic nie da, to nie wiem :D

Tom01
04-01-2010, 00:44
Da się coś z tym zrobić?

Jak na gwarancji, do serwisu. Jeśli po, wymienić dysk. A póki co zgrać co się da, bo lepiej mu nie będzie.

waldeka
04-01-2010, 14:55
Być może prądu brakuje? W zestawie powinien być kabel zakończony trzema wtyczkami USB. Ta dodatkowa wtyczka zasila dodatkowo dysk.

Calme
04-01-2010, 14:59
Być może prądu brakuje? W zestawie powinien być kabel zakończony trzema wtyczkami USB. Ta dodatkowa wtyczka zasila dodatkowo dysk.
Ale przecież to chyba dysk zewnętrzny 3,5 cala więc ma normalny zasilacz do obudowy, z samego USB "nie pociągnie" ;) No chyba, że faktycznie 2.5 cala to się zgodzę - Autor nie sprecyzował jaki typ
;)
Ja miałem podobne objawy w zabytkowym 80GB wyjętym z databanku. Kupiłem sobie do tego obudowę, na początku wydawało się, że dysk się sypie, potem, że ma braki zasilania, a na końcu się okazało, że w obudowie usb było trefne.

Paput
04-01-2010, 19:50
Wybaczcie panowie - za chiny nie wiem, jaki to typ dysku. Ale sądząc po rozmiarach mojego stacjonarnego 3.5'' a tej malutkiej "zabaweczki" to wnioskuję że to 2.5''. Dysk jest tylko na USB - kabel zakończony jest dwoma wtyczkami USB.

Calme
04-01-2010, 19:59
Czyli dysk 2.5" ;)

Dla mnie z tego co opisałeś najbardziej prawdopodobne jest albo sypanie się dysku (lub elektroniki w obudowie) lub za słabe zasilanie z portów USB (wtedy do sprawdzenia porty i kabel). Zobacz czy nie masz w obudowie gniazda dodatkowego zasilania - jak byś miał zasilacz o odpowiednim napięciu mógłbyś sprawdzić / wyeliminować problem zasilania.