PDA

Zobacz pełną wersję : d300s -nie działa autofokus

ATMOSPHERE
03-01-2010, 18:37
Witam!

Nie działa mi AF w D300s. Mam tylko jeden obiektyw 50/1.8. Wczoraj było Ok.
Przywracałem ustawienia fabryczne ale nic to nie dało.
W czym szukac przyczyny?

graf
03-01-2010, 18:40
Sorry, może banalne ale sprawdź ustawienie przełącznika na korpusie przy obiektywie. Może masz ustawione na M ?

ATMOSPHERE
03-01-2010, 18:47
Sprawdzałem! Ustawione mam przy obiektywie ten dzyndzelek na S a w przełaczniku obiektywu oba czerwone znaczki się pokrywają

graf
03-01-2010, 18:48
Przysłona obiektywu mechanicznie na 22?

ATMOSPHERE
03-01-2010, 18:51
tak, na 22

jm
03-01-2010, 18:57
A co się wyświetla na górnym wyświetlaczu?

Może masz ustawione ustawianie ostrości tylko przyciskiem AF z tyłu korpusu? - Poszperaj w menu.

ATMOSPHERE
03-01-2010, 20:16
Kurde, żebym to ja wiedział.
Po przesiadce z Canona 350D nie spodziewałem się tylu kombinacji w menu.

W menu nic nie przestawiałem. Z tyłu body AF-ON też nie działa.
Zresetowałem body tymi dwoma przyciskami oznaczonymi zieloną kropką ale nadal nic :(

radwakon
03-01-2010, 20:27
A próbowałeś zdemontować i jeszcze raz założyć obiektyw? No i przy okazji przesłonę przestawić i jeszcze raz na 22. Miałem kiedyś Tokine 100mm i zdarzało się że pomimo dobrych ustawień coś nie zagrało, ale po zdemontowaniu obiektywu, względnie przestawianiu przesłony i ponownym zamontowaniu obiektywu wszystko było ok :)

jm
03-01-2010, 20:34
Dobra - po kolei.

Włącz aparat.
Z przodu body przełącznik na S.
Blokada samego obiektywu na 22.
Menu -> menu ustawień osobistych (symbol ołówka) -> pozycja a - Autofokus -> a5 Włączenie AF - dajesz obie opcje na ON.

Zasadniczo jak te kroki zostaną wykonane, oraz przy założeniu, że obiektyw jest wpięty prawidłowo (i aparat go widzi!), oraz przy wykluczeniu..."czynnika ludzkiego" - Af powinien działac jak szalony!

Dla kompletności porady... włączyłabym sygnał dźwiękowy - znowu Menu -> menu ustawień osobistych -> pozycja d (Fotografowanie/wyświetlanie) - -> d1 sygnał dźwiękowy (LOW albo High) - wtedy będziesz mieć pewność, że Af działa, bo po ustawieniu ostrości będzie w wizjerze zielona kropka po lewej stronie oraz piknięcie dźwiękowe potwierdzające ustawienie ostrości.

Ponawiam pytanie - co wyświetla się na górnym wyświetlaczu?

ATMOSPHERE
03-01-2010, 21:00
jm -dokładnie robiłem tak jak napisałeś. Sygnał potwierdzenia złapania ostrości o ile sobie przypominam był tylko w pozycji S.
Lecę do kumpla po jakiś inny obiektyw, bo jak narazie mam tylko 50tkę...

jm
03-01-2010, 21:02
jm -dokładnie robiłem tak jak napisałeś. Sygnał potwierdzenia złapania ostrości o ile sobie przypominam był tylko w pozycji S.
...

OK - skoro był sygnał... to AF musiał działać.
Dobry pomysł spróbować z innym szkiełkiem, i może wtedy się dowiemy, co się wyświetla na górnym wyświetlaczu;)

ATMOSPHERE
03-01-2010, 21:10
No wcześniej był jak napisałem, teraz nie ma tego sygnału a AF wogóle nie działa :(
Za 30 min. będziemy wiedzieli co wykluczyć.

Najdziwniejsze jest to, że wzięłem się za testowanie puszki. Matyca czysta jak łza nawet przy F/22, żadnych bad/hot pikseli przy założonym dekielku i naświetlaniu 15sek.
Aparat kupiłem przed nowym rokiem.Obfociłem całą imprezę i teraz wyciągłem i nie wiem o co kaman. :)

jm
03-01-2010, 21:13
To.... jeszcze sprawdź baterię! Może jest słabiuchna i .... ma w nosie AF!
Wtedy podładowanie choćby chwilkę powinno dać efekt i będziesz wiedzieć gdzie tkwi problem.

No i jeszcze ten górny wyświetlacz - pytam o to po raz kolejny, bo.... jak nam go opiszesz (co sie wyświetla) to możemy diagnozować przynajmniej jeszcze 2 opcje diagnostyczne:)

ekonet
03-01-2010, 21:25
A co ma zablokowanie pierścienia przysłony do działania AF?

kichu
03-01-2010, 21:29

przy szklach "D" bardzo duzo... w sensie jesli szkielko nie jest ustawione na F22 i pro-forma przyblokowane przelacznikiem, to body zglasza blad i odmawia wspolpracy ze szklem...

wasilewk
03-01-2010, 21:32

W 50-ce niestety tak jest, że nie wykonasz zdjęcia nawet na "M", bo na górnym świeci 'FF' i kapota - nie da się tego obejść. Inaczej mówiąc nie można sobie pokręcać pierścieniem przysłony w czasie focenia.

Pzdr.

Sorry, byłem wolniejszy.

jm
03-01-2010, 21:48
Ekonet ma rację - brak blokady na f22 powoduje różne zawirowania (np na wyświetlaczu) ale nie jest powodem braku działania AF!
Teraz sprawdziłam - brak blokady, przysłona ustawiona na 5,6, na wyświetlaczu pojawia się sygnał błędu, jednak AF działa! Ostrośc jest ustawiana normalnie.

Natomiast problem opisany przez wasilewk - chodzi o coś nieco innego - otóż, żeby móc zmieniać wartość przysłony na obiektywie (a nie za pomocą kółka w aparacie!) należy to ustawić w menu aparatu i nie ma to nic wspólnego a działaniem lub nie działaniem AF.

PS mój obiektyw to wprawdzie nie 50tka - ale w 35/2D też jest osobny pierścień przysłon i działa to identycznie jak w 50/1.8

ATMOSPHERE
03-01-2010, 22:02
No więc tak,
Podpiąłem 17-55, AF wystartował, podłączyłem swoja 50tkę AF też działa. A w menu wogóle nic nie grzebałem. Tylko teraz zastanawiam się w czym leżała przyczyna?

Górny wyświetlacz nie pokazywał żadnych komunikatów, zauważyłem jedynie że po wciśnięciu przycisku migawki do połowy pokazywała się na ułamek sekundy skala EV.
Czy możliwe, żeby na stykach coś nie łączyło? A może kręcenie pierścieniem ostrości miało wpływ na ten defekt?
Teraz działa jak na początku, jednak nie daje mi to spokoju :(

Acha, zaraz po zakupie miałem dziwny przypadek, że na górnym wyświetlaczu pokazał się komunikat EEP czy jakoś tak już teraz dokładnie nie pamiętam i nie można było przełączyć tego suwaka na 50tce blokującego przesłonę.

mishieck
03-01-2010, 22:12
A może kręcenie pierścieniem ostrości miało wpływ na ten defekt?

A zanim pokręciłeś ostrością zmieniłeś przełącznik na MF?

radwakon
03-01-2010, 22:14
Możliwe, że po prostu styki obiektywu nie załapały i tak jak pisałem trzeba było jedynie nimi pokręcić zdejmując i montując powtórnie. Mnie się to już kiedyś zdarzyło zarówno z Tokinią jak i w zamierzchłych czasach z 70-200 F4 L ;). Pozdrawiam

jm
03-01-2010, 22:16
No więc tak,
Podpiąłem 17-55, AF wystartował, podłączyłem swoja 50tkę AF też działa. A w menu wogóle nic nie grzebałem. Tylko teraz zastanawiam się w czym leżała przyczyna?

....

..... przy założeniu, że obiektyw jest wpięty prawidłowo (i aparat go widzi!), oraz przy wykluczeniu..."czynnika ludzkiego" - Af powinien działac jak szalony!

Uff - dobrze, że to czynnik ludzki, a nie usterka:) Gdybyś zawczasu sprawdził czy obiektyw komunikuje się z body poprawnie, zaoszczędziłbyś biegu do kolegi;)

ATMOSPHERE
03-01-2010, 22:24
A zanim pokręciłeś ostrością zmieniłeś przełącznik na MF?
Nie! W Canonie miałem tak, że mogłem jeszcze doostrzyć ręcznie i nie wywalało żadnego błędu.

Uff - dobrze, że to czynnik ludzki, a nie usterka Gdybyś zawczasu sprawdził czy obiektyw komunikuje się z body poprawnie, zaoszczędziłbyś biegu do kolegi
Gdybym to ja wiedział :) Wolałem od razu uderzyć do niego żeby go później po nocy nie budzić.

Niemniej chłopaki dziękuję Wam za pomoc. Duże pifffko dla Was ;)

Archibald
03-01-2010, 22:29
Nie! W Canonie miałem tak, że mogłem jeszcze doostrzyć ręcznie i nie wywalało żadnego błędu.

W Nikonie też tak możesz, ale w szkłach z silnikami (AF-S) - wg opisu wnioskuję, że masz 50-tkę na "śrubokręt" - tu lepiej tak nie robić ;-)

ekonet
03-01-2010, 22:35
Niemniej chłopaki dziękuję Wam za pomoc.
Dziękujemy.
Muszę się jednak wstawić za koleżanką jm, która, jak przypuszczam, chłopakiem nie jest. :)

ATMOSPHERE
03-01-2010, 22:40
Więc dla koleżanki cola :)

wilk325
03-01-2010, 22:43
Więc dla koleżanki cola :)

Przecież jest równouprawnienie:)

jm
03-01-2010, 22:53
Ja piwa nie lubię, ale lampkę Chianti..... - czemu nie, nie odmówię:)

ekonet
03-01-2010, 22:56
Ja piwa nie lubię, ale lampkę Chianti - nie odmówię:)
O masz - teraz my będziemy się darli o równouprawnienie. :)

basc
24-06-2012, 10:29
Mam podobny problem. Ale u mnie czyszczenie nic nie pomaga. Na wyświetlaczu jest wyświetlony tylko punkcik jak w załączniku.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img864.imageshack.us/i/nikond300sp02.jpg/)

Podpinałem różne szła i też nie działa. Resetowałem ustawienia. Przełącznik C/S/M - ustawiony na "S"

Desperados
24-06-2012, 10:41
Może na obiektywie jest przełączone na Manual ?

basc
24-06-2012, 10:47
Na obiektywie jest M/A więc prawidłowo.

moshica
25-06-2012, 12:59
Coś dziwnie z tymi Nikonami, w mojej D70, czasem brak mam potwierdzenia na dolnym polu AF, jeździ od zakresu do zakresu i nie ustawi ostrości (brak zielonej kropki i sygnału dźwiękowego). Czasem wróci do stanu normalnego, czy to po zmianie obiektywu i jest normalnie. Ale jak piszę, to jest problem 1 pola z 5 z nie wszystkich. Styki już też czyściłem, czujniki AF powietrzem. Podejrzewam że może jeszcze lustro wtórne pod głównym ma jakiś paproch, ale dziwne jest to że jak zacznie działać to przez jakiś czas a potem powtórka z rozrywki. Macie jakieś pomysły ?

ekonet
25-06-2012, 13:08
Mam podobny problem. Ale u mnie czyszczenie nic nie pomaga. Na wyświetlaczu jest wyświetlony tylko punkcik jak w załączniku.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img864.imageshack.us/i/nikond300sp02.jpg/)

Podpinałem różne szła i też nie działa. Resetowałem ustawienia. Przełącznik C/S/M - ustawiony na "S"
A wajcha na tylnej ściance na prawo od wyświetlacza jak jest ustawiona?

marioo
25-06-2012, 14:02
tak jak pisze ekonet - sprawdz wajche z tylu. tez sie kiedys wystraszylem ze moj d90 sie zepsul, a tu sie tylko wajcha przestawila.

moshica
25-06-2012, 15:29
nie sądzę żeby autor nie wiedział o przestawieniu wajchy, byłoby to za proste...

hostman22
25-06-2012, 18:11
a nie jest tak, że na tylnym wyświetlaczy widać graficznie który czujnik jest aktywny ?

ekonet
25-06-2012, 21:47
No tak, ale jest jedno "ale" - trzeba sobie włączyć podgląd przyciskiem 'info". ;)