Zobacz pełną wersję : Jak robić zdjęcia we wnętrzach?
ooolla94
03-01-2010, 15:59
Hej. ;)
Mam Nikona D5000 od jakiegoś czasu i muszę przyznać, że jest baaardzo trudny do obcykania w kilka dni. ;p
Mam pytanie, bo zdjęcia w plenerze wychodzą mi znakomicie, a we wnętrzach.. nie bardzo. ;/
jak robić zdjęcia we wnętrzach, przy zwykłej lampie sufitowej, na imprezach itp.?
jakich opcji używać, jeżeli opcja "przyjęcia/wnętrza" nie robi zdjęć nasyconych kolorami.?
Bardzo proszę o odpowiedź, bo za kilka dni mam wyjazd i potrzebuję odpowiedzi. :P
Pozdrawiam. :))
proximus323
03-01-2010, 17:28
Wydaje mi się że to nie ten dział.
pastrana
03-01-2010, 17:31
Ja bym zmienił B/W jezeli chodzi o kolor.
kamillo44
03-01-2010, 20:49
ja bym włączył lampę błyskową :D
żółto-czarny
03-01-2010, 21:03
ja bym włączył lampkę błyskową :D
...ja bym jeszcze otworzył na max. przysłonę (zwłaszcza jeśli masz tylko lampę wbudowaną) i ustawił rozsądnie długi czas, co może dać ciekawe efekty w trakcie imprezy :)
Poza tym, doprecyzuj autorze pytanie, bo zdjęcia we wnętrzach, to nie koniecznie zdjęcia na imprezie. Istnienie takiej opcji nie oznacza, że wszystko robi się tak samo.
jakich opcji używać, jeżeli opcja "przyjęcia/wnętrza" nie robi zdjęć nasyconych kolorami.?
Ty tak serio?
no w tych Dxxxx sa takie wynalazki w programie "sceny"
dareknik
05-01-2010, 17:30
Kup lampę błyskową np. SB600, palnik w górę i od sufitu odbijaj lub ścian.
borowik23
11-01-2010, 18:57
zgodnie z dareknik - lampa, długie czasy naświetlenia w celu złapania świateł scenicznych (na imprezach) i jazda ;) sam robie od czasu do czasu tego typu zdjęcia - i ten schemat sprawdza sie bardzo często ;)
Moonbeam
13-01-2010, 03:43
No i ISO spokojnie 3200 + odszumianie włączone, jeśli zastosowania będą typu 800x600 albo 10x15.
Jeżeli chcę zarejestrować jak najwięcej światła scenicznego i tylko doświetlić lampą to lepiej odbijać światło od czego się da czy błyskać z dyfuzorem (czy nie ma różnicy)?
dominikmiz
22-01-2010, 20:20
do doświtlać od sufitu i dluższy czas i będzie git...keczup:D
żółto-czarny
22-01-2010, 21:11
Jeżeli chcę zarejestrować jak najwięcej światła scenicznego i tylko doświetlić lampą to lepiej odbijać światło od czego się da czy błyskać z dyfuzorem (czy nie ma różnicy)?
Z braku wystarczająco niskiego i białego sufitu wolałbym użyć mydelniczki, a eksperymentalnie dobrać korekcję błysku na minus.
Ty tak serio?
Kolejny wątek gdzie Pierwotny Pytający zniknął. Domyślam się że objętość tego wątku, już znacznie większa od SMS-a, przekracza percepcję statystycznego uzytkownika programów tematycznych. Facet spodziewał się, że podać mu nazwę programu który zrobi dobre zdjęcia, a tu nic.
Kolejny wątek gdzie Pierwotny Pytający zniknął. Domyślam się że objętość tego wątku, już znacznie większa od SMS-a, przekracza percepcję statystycznego uzytkownika programów tematycznych. Facet spodziewał się, że podać mu nazwę programu który zrobi dobre zdjęcia, a tu nic.
:oD
Niedługo pojawi się nowy soft, z opcja nasycone imprezy :)
Boryszuk
23-01-2010, 23:24
Niedługo pojawi się nowy soft, z opcja nasycone imprezy :)
żeby tylko nie miał opcji 'kac' ;)
do opcji "nasycone imprezy" musimy jeszcze poczekać na VR 5 :)
żeby tylko nie miał opcji 'kac' ;)
to byłby fantastyczny alternatywny program dla abstynentów :)