Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] I i

Piotr_ek
03-01-2010, 13:31
Witam

http://fc09.deviantart.net/fs70/f/2010/003/4/b/I_I_by_anoxado.jpg

...

bil78
03-01-2010, 14:42
dla mnie za jasny środek zdjęcia przez co jestem na nie

harb
03-01-2010, 14:49
a mnie tym razem podoba się bardzo :-D

Piotr_ek
03-01-2010, 17:28
za jasny środek zdjęcia

Znam fotografów u których tego typu przepały stanowią istotę ich pracy.

Greg77
03-01-2010, 17:31

A ja znam takich co sprzet ich oszukuje:D Na lapku mi swieci ale wiem ze na stacjonarce bedzie ok;)
Fajna kompozycja....podoba sie!

farizer
03-01-2010, 17:33
Jak zawsze świetny minimal w Twoim wykonaniu ;)

wypass
03-01-2010, 17:37
może i pali trochę, ale co z tego...tak miało być i tak jest dobrze:)

Piotr_ek
03-01-2010, 17:38
A ja znam takich co sprzet ich oszukuje Na lapku mi swieci ale wiem ze na stacjonarce bedzie ok

Dzięki. To przepał świadomy/kontrolowany. I tak nie osiągnąłem takiego efektu jak chciałem... Do tego zapomniałem szarej połówki... ehh

Locter
03-01-2010, 17:40
Pewnie to jest dobre zdjęcie (bo pewnie sie nie znam), ale do mnie nie przemawia. Po prostu nie widze w nim nic interesującego :|

Piotr_ek
03-01-2010, 17:44
Po prostu nie widze w nim nic interesującego

Fakt. Nie jest to wybrzeże UK.

wypass
03-01-2010, 17:45
I tak nie osiągnąłem takiego efektu jak chciałem... Do tego zapomniałem szarej połówki... ehh

przecież ja miałem...

Calme
03-01-2010, 18:19
Śnieżna cisza :) Tzn ( " ) wyszedł - fajne.

Szuwar
03-01-2010, 18:54
Podoba się. Oddany klimat zimy.

Ps Poszło PW

Piotr_ek
03-01-2010, 19:36
Ps Poszło PW

Dzięki Jarku.

ostrytux
03-01-2010, 19:38
Powiem przewrotnie - maksymalny minimal :twisted:

Nemeth
03-01-2010, 20:03
Bardzo ładna praca.

Jakich, jakich? :D

:twisted:

Calme
03-01-2010, 20:58

:mrgreen: To zależy po ilu piwach hehehehhe

Locter
03-01-2010, 21:59
No przepraszam Panowie, że nie rozumiem takiej sztuki, kurcze dwa kołki i biała plama hmmm, no wybaczcie :D
No ale jak mówiłem - ja sie nie znam :)

Mich77
03-01-2010, 22:30
Bardzo ładne, moim zdaniem tło mogłoby być bardziej białe, tzn cale!

Na DA ta fotografia bedzie doceniona!

sea21
03-01-2010, 23:08
No przepraszam Panowie, że nie rozumiem takiej sztuki, kurcze dwa kołki i biała plama hmmm, no wybaczcie :D
No ale jak mówiłem - ja sie nie znam :)
Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. My focimy to na co nam warunki pozwalają. Nie każdy ma dobre miejscówki pod nosem. Czasami jeździmy na prawdę daleko na foty ale nie zawsze czas/fundusze na to pozwalają.

Calme
03-01-2010, 23:19
Zbyteczny sarkazm moim zdaniem, nie ma się co spinać i licytować co lepsze, każdy robi wg swojego uznania i wyboru, negowanie innego, odmiennego nie jest moim zdaniem rozwiązaniem....

Locter
03-01-2010, 23:32
Zbyteczny sarkazm moim zdaniem, nie ma się co spinać i licytować co lepsze, każdy robi wg swojego uznania i wyboru, negowanie innego, odmiennego nie jest moim zdaniem rozwiązaniem....

To żaden sarkazm, ja nie mam nic przeciwko takim zdjęciom, po prostu wyraziłem swoja opinie ;)

Piotr_ek
03-01-2010, 23:50
No ale jak mówiłem - ja sie nie znam

Więc w celach czysto edukacyjnych polecam zapoznanie się z autorami:

http://hengki24.deviantart.com/art/ocean-149-148876063

http://rami777.deviantart.com/art/Past-pirates-123313635

http://igorkawecki.deviantart.com/art/The-Bird-123817357

http://japaslavian.deviantart.com/art/We-re-Going-Nowhere-92592758

http://oriontrail.deviantart.com/art/Young-tree-146422010

http://oriontrail.deviantart.com/art/Grasses-in-wind-145704596

http://kevinsaintgrey.deviantart.com/art/death-comes-to-those-that-wait-144942322

http://jakezdaniel.deviantart.com/art/And-the-wind-whispers-143254875

http://sleephead.deviantart.com/art/Nobody-s-Perfect-141107345

oczywiście mogę wymieniać dalej...

Skoro widzisz na tym zdjęciu białą plamę tzn. że w najlepszym wypadku masz źle skalibrowany monitor a w najgorszym jesteś totalnie zamknięty na poznawanie sztuki fotograficznej. Twoja wiedza w tej dziedzinie kończy się na kolorowych obrazkach, których ja powiem szczerze - brzydzę się. Dziennie przerzucam ok. 30-40 fotografii tak b/w jak i kolorowych. Wpatruję się. Piszę komentarze. Dopytuję czemu akurat tak a nie inaczej... sam też staram się zrobić coś innego. Do tego co nas różni jako fotografów... do mnie tematy fotografii same nie przychodzą, ja szukam, czasem znajduję czasem nie. Staram się nie powielać zdjęć już zrobionych. I to co najważniejsze - niech to będzie pierwsza praca autora i niech na tym zdjęciu będzie choćby 1 groszowa moneta pokazana w sposób w który jeszcze nikt nigdy tej monety nie pokazał - to się nazywa dobra fotografia.

Al Koholik
03-01-2010, 23:57
(...)
Skoro widzisz na tym zdjęciu białą plamę tzn. że w najlepszym wypadku masz źle skalibrowany monitor a w najgorszym jesteś totalnie zamknięty na poznawanie sztuki fotograficznej. Twoja wiedza w tej dziedzinie kończy się na kolorowych obrazkach, których ja powiem szczerze - brzydzę się. Dziennie przerzucam ok. 30-40 fotografii tak b/w jak i kolorowych. Wpatruję się. Piszę komentarze. Dopytuję czemu akurat tak a nie inaczej... sam też staram się zrobić coś innego. Do tego co nas różni jako fotografów... do mnie tematy fotografii same nie przychodzą, ja szukam, czasem znajduję czasem nie. Staram się nie powielać zdjęć już zrobionych. I to co najważniejsze - niech to będzie pierwsza praca autora i niech na tym zdjęciu będzie choćby 1 groszowa moneta pokazana w sposób w który jeszcze nikt nigdy tej monety nie pokazał - to się nazywa dobra fotografia.

Chyba się lekko zapędziłeś ... :wink: Jest coś takiego jak dobra fotografia i inna fotografia. Jedno niekoniecznie musi być równoznaczne z drugim... a co do reszty to pełna zgoda.

Locter
04-01-2010, 00:07

http://hengki24.deviantart.com/art/ocean-149-148876063

http://rami777.deviantart.com/art/Past-pirates-123313635

http://igorkawecki.deviantart.com/art/The-Bird-123817357

http://japaslavian.deviantart.com/art/We-re-Going-Nowhere-92592758

http://oriontrail.deviantart.com/art/Young-tree-146422010

http://oriontrail.deviantart.com/art/Grasses-in-wind-145704596

http://kevinsaintgrey.deviantart.com/art/death-comes-to-those-that-wait-144942322

http://jakezdaniel.deviantart.com/art/And-the-wind-whispers-143254875

http://sleephead.deviantart.com/art/Nobody-s-Perfect-141107345

oczywiście mogę wymieniać dalej...

Pi_otrek - niepotrzebnie się uniosłeś. Jak zdążyłeś zauważyć - większośc twoich zdjęć mi się podobała (możesz to zobaczyć w komentarzach), nie rozumiem tej nagonki na mnie, ja wyraziłem swoją opinie, to zdjęcie uważam za słabe, masz o wiele lepsze w swoim dorobku. Czym się tak zbulwersowałeś ? Rozumiem zdjęcia tzw. minimalistyczne, umiem docenić zdjęcia w podobnym klimacie do tego - jak nie wierzysz, to przejrzyj sobie moje posty!

Podsumuje może moją wypowiedź:

Doceniam Cię jako fotografa i lubie Twoje zdjęcia, ale akurat to jest SŁABE... i stać Cię na więcej... czy mam słodzić Ci za każdym razem, bo Ty "poszukujesz tematów, bo one do Ciebie same nie przychodzą" ?

Mogę nie komentować Twoich zdjęć, powiedz tylko słowo, choć pierwszy raz chyba moja ocena była negatywna i od razu atak - wyluzuj...

Piotr_ek
04-01-2010, 00:21
Jest coś takiego jak dobra fotografia i inna fotografia.

To przykładowo gdy modelka jest nie w Twoim guście to portret do kosza ? :)

Bez urazy panowie. Każdy broni swoich racji. Każdy ma jakieś argumenty... więc mam i ja.

Pi_otrek - niepotrzebnie się uniosłeś.

Nie uniosłem się. Czysta dyskusja, żaden sarkazm. I myślę, że całe zamieszanie jest z dala od piaskownicy. Resztę podsumuje słowami - szanuję i doceniam. Myślę, że zinterpretujesz właściwie. Chylę czoła i już mówię, że następna praca będzie bardzo podobna.
Dzięki za dyskusję i bez urazy.

Szuwar
04-01-2010, 01:13
Qźwa, a ja posłałem w kosmos tyle przepałów ze swojego nędznego D100, który uwielbia to robić :mrgreen:

Chłopaki ... i dziewczyny też ..... piękno to pojęcie względne. Dobra i zła fotografia również.

Jak pisałem Piotrkowi na PM, jeżeli wsadził w zdjęcie białą plamę to znaczy, że chciał, a nie, że tak mu wyszło.

Za stary lis jest na takie sprawy.

Może się komuś podobać ta praca bądź nie, ale uważam, że chyba nie można powiedzieć, że jest słaba.

Jest inna - zapewne, ale to uważam akurat za jej zaletę.

Locter - Ty też jesteś za stary lis, żeby się denerwować jak ktoś broni swojej pracy :-D

No ... dajcie sobie buziaka wszyscy i będzie zgoda :mrgreen:

Greg77
04-01-2010, 01:16
To przykładowo gdy modelka jest nie w Twoim guście to portret do kosza ? :)

Bez urazy panowie. Każdy broni swoich racji. Każdy ma jakieś argumenty... więc mam i ja.

Nie uniosłem się. Czysta dyskusja, żaden sarkazm. I myślę, że całe zamieszanie jest z dala od piaskownicy. Resztę podsumuje słowami - szanuję i doceniam. Myślę, że zinterpretujesz właściwie. Chylę czoła i już mówię, że następna praca będzie bardzo podobna.
Dzięki za dyskusję i bez urazy.

Dobra ale to Ty pierwszy wyjechales z tym wybrzezem UK.........kurcze gdybys nie byl tak zadufany w tym co pokazales i otwarty na krytyke to zauwazyl bys ze UKejowcy ciebie tez pochwalili.........
Przy okazji wybrzeze UK widzialem tylko raz w zyciu i to z promu......mysle ze akurat Locter tez ma niewiele wspolnego z wybrzezem UK!
Sluchaj podziwiam twoje prace i mam szacunek do twojej fotografii B&W ale kiedy jedziesz po ludziach bo maja "lepsze" warunki i "ciekawsze" plenery no to mnie sie juz nie podoba!
Opanuj sie!!! Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak bym chcial pofocic pole rzepaku!

Piotr_ek
04-01-2010, 01:17
No ... dajcie sobie buziaka wszyscy i będzie zgoda

Cmooooook :)

zadufany w tym co pokazales i otwarty na krytyke to zauwazyl bys ze UKejowcy ciebie tez pochwalili.........

OK. Więc nic tu po mnie. Po prostu <FOCH>

Bartekkw
04-01-2010, 01:21
Fota mnie się widzi - jest inna i to stanowi o jej sile. Ciekawie to wygląda

Greg77
04-01-2010, 01:24
cmooooook :)

cmmmmoooook:d

zazula
04-01-2010, 12:36
Ładny minimal. Interesujący

december
04-01-2010, 12:41

Popieram w 100 %!!!
Sztuka fotografii na naszym forum została zdominowana przez technikę wykonania zdjęcia, np. zostanie wytknięte że jest przepał, za duże cienie, że coś się wali, za kolorowo, za czarno - biało, itd itp. Ale istota fotografii, lub fotografowanego motywu zostaje często pominięta i ani słowa o tym, co dobre.

Strus
04-01-2010, 12:41
Krótko i treściwie :mrgreen: - na nie

Calme
04-01-2010, 12:48
popieram w 100 %!!!
Sztuka fotografii na naszym forum została zdominowana przez technikę wykonania zdjęcia, np. Zostanie wytknięte że jest przepał, za duże cienie, że coś się wali, za kolorowo, za czarno - biało, itd itp. Ale istota fotografii, lub fotografowanego motywu zostaje często pominięta i ani słowa o tym, co dobre.

amen

Locter
04-01-2010, 16:49
""Na początek żeby była jasność - nie rozmawiamy już o zdjęciu Piotrka i prosze moderatora o wydzielenie wątku w miare możliwości i zrobienie nowego w odpowiednim dziale bo rozmowa nam zeszła na inne tory"

Do rzeczy:

Popieram w 100 %!!!
Sztuka fotografii na naszym forum została zdominowana przez technikę wykonania zdjęcia, np. zostanie wytknięte że jest przepał, za duże cienie, że coś się wali, za kolorowo, za czarno - biało, itd itp. Ale istota fotografii, lub fotografowanego motywu zostaje często pominięta i ani słowa o tym, co dobre.

Czyli jak pójde na łąke strzelić fotke dwóm patykom leżącym na śniegu i potem dam to w kwadrat i B&W to to już bedzię sztuka czy jeszcze nie ?
I może się myle, ale akurat w przypadku zdjecia krajobrazowego to uważam, że strona techniczna zdjęcia jest bardzo ważna i nie kupuje tego, że dobre zdjęcie krajobrazu może mieć przepały, szumy i inne kwiatki - oczywiście sa odstępstwa od normy, bo wielu jest dobrych fotografów, którzy łamią świadomie zasady, i na dobre im to wychodzi, ale niekoniecznie musi wychodzić to nam - amatorom, bo chyba nikt nie jest tutaj profesjonalistą od krajobrazu ?
Podam tutaj przykład zdjęć, które na mnie oddziałują bardzo pozytywnie, które sa przemyślane, i przy których ja się zatrzymuje na dłużej jak wchodze na strone autora. Mam tu na myśli Nemetha - każdy chyba widzial jego zdjecia, prawda ? Są tam i minimale, kwadraty, B&W, ale nikt mi nie powie, że są słabe technicznie, zawsze sa dopracowane i przemyslane, sa po prostu estetyczne - i wlasnie taka przede wszystkim powinna byc dobra fotografia krajobrazu - estetyczna, piękna, dopracowana. Nie kupuje szumów, przepałów, krzywych kadrów czy czegoś tam jeszcze, chyba, że ma to jakies wyraźne uzasadnienie - ale jak to się mówi "Nie istnieją reguły opisujące..." i Dalej już wiecie.
To tyle co miałem do powiedzenia.

Strus
04-01-2010, 16:53
amen*

* - za wyjątkiem szumów :mrgreen:

Calme
04-01-2010, 16:57
December moim zdaniem miał na myśli to aby jakość fotografii nie przyćmiła jej przekazu - tylko tyle i aż tyle ;) Jeżeli kogoś bardziej poruszy te parę przysłowiowych patyków i skłoni go do refleksji i przemyśleń niż jakaś landryna to będzie to w jego mniemaniu zapewne lepsza fotografia i tyle. Jest to zależne od wyrobienia odbiorcy na obraz i głębokość jego odczuć względem jego oddziaływania.

Co do zawodowców zajmujących się krajobrazem to też ciężko powiedzieć, bo inne prace będzie "produkował" ktoś kto jest nastawiony na sprzedaż swoich prac stricte pod określone cele a inne ktoś kto robi pejzaż na wystawy i do albumów kolekcjonerskich po ASP - jeden i drugi w sumie może się uważać za zawodowca i negować prace drugiego ;) Także temat jest głęboki jak rzeka i tak naprawdę jest związany tylko i wyłącznie z gustem odbiorcy a ten ostatnio ocenia się często ilością sprzedaży - co na przykładzie np. Avatara pokazuje, że większość lubi kolorowo, ładnie i słodko i tego oczywiście nie ma co negować ale nie każdemu się to musi podobać i dobrze ;)

Bez indywidualistów próbujących czegoś innego świat byłby nudnyyyy

Amen :mrgreen:

Angadil
04-01-2010, 17:06
A ja znam takich co sprzet ich oszukuje:D Na lapku mi swieci ale wiem ze na stacjonarce bedzie ok;)

Nie trafiłeś :)
Na moim poczciwym PC środek świeci jak choinka ;)
No może przesadzam ale jest zdeczka za jasno.

Zdjęcie się podoba choć przyciemniłbym nieco...

@ piotrek - wymieniłeś kilka świetnych prac z DA ale zauważ, że u nich na zdjęciach jednak nie ma przepału który odciąga wzrok od głównego motywu...
Gdybyś całość miał tak białawą, lub odrobinę ciemniejszą zdjęcie zyskałoby (jeszcze bardziej) na odbiorze.

To tylko moja skromna opinia i można to olać ;) :P

Piotr_ek
04-01-2010, 17:40
że u nich na zdjęciach jednak nie ma przepału który odciąga

U mnie też nie ma przepału. Ba - wydałem dziś 10 zł na wydruk 30x30 - wygląda pięknie. Amen.

Nie kupuje szumów, przepałów, krzywych kadrów czy czegoś tam jeszcze, chyba, że ma to jakies wyraźne uzasadnienie - ale jak to się mówi "Nie istnieją reguły opisujące..." i Dalej już wiecie.

Locter! - zapoznaj się z myślą (mz.) najwybitniejszego polskiego fotografa. Tak z tą myślą jak i z pięknym portfolio.

"Wyrobnik może pracować w swym zawodzie obojętnie i mechanicznie,
ale człowiek twórczy nie potrafi oddawać się na zimno rzemiosłu plastycznemu"

Jan Bułhak

sea21
04-01-2010, 17:44
U mnie też nie ma przepału. Ba - wydałem dziś 10 zł na wydruk 30x30 - wygląda pięknie. Amen.
Gdzie drukowałeś?

Piotr_ek
04-01-2010, 17:48
Gdzie drukowałeś?

Foto Partyka, ul. Narutowicza 77

poema
04-01-2010, 18:20
niestety i do mnie to zdjęcie nie przemawia

a co do dyskuji :
jedną tendencje tu zauważyłam osoby pokazujące wiele swoich dobrych zawsze pozostają osobami ktorych "kazda" praca jest "dobra" i cieżko przyjmują krytykę

Piotr_ek
04-01-2010, 18:41
jedną tendencje tu zauważyłam osoby pokazujące wiele swoich dobrych zawsze pozostają osobami ktorych "kazda" praca jest "dobra" i cieżko przyjmują krytykę

Dziękuję za to piękne podsumowanie. Nie jestem zapatrzony w to co robię. Uważnie czytam krytykę - a jeszcze uważniej czytam krytykę osób, które coś już w świecie fotografii osiągnęły. Osób, które mają własne zdanie na powyższy temat.
Z moich obserwacji forum wynika, że dobre prace idą szybko na dno z ilością kilku komentarzy. A te kolorowe, nafaszerowane photoshopem są komentowane w kółko przez te same osoby. Dlatego też dla spokoju Was tu wszystkich zgromadzony ustaliłem, że ja tu zdjęć pokazywał nie będę. Bo naprawdę przykro się robi, gdy wpada ktoś kogo żadnej pracy nigdy w życiu nie widziałem i zaczyna mi prawić jaki to ja jestem niesprawiedliwy... Dziękuję.

Moderatora serdecznie proszę o zamknięcie wątku. Dzięki.

sea21
04-01-2010, 18:52
Dziękuję za to piękne podsumowanie. Nie jestem zapatrzony w to co robię. Uważnie czytam krytykę - a jeszcze uważniej czytam krytykę osób, które coś już w świecie fotografii osiągnęły. Osób, które mają własne zdanie na powyższy temat.
Z moich obserwacji forum wynika, że dobre prace idą szybko na dno z ilością kilku komentarzy. A te kolorowe, nafaszerowane photoshopem są komentowane w kółko przez te same osoby. Dlatego też dla spokoju Was tu wszystkich zgromadzony ustaliłem, że ja tu zdjęć pokazywał nie będę. Bo naprawdę przykro się robi, gdy wpada ktoś kogo żadnej pracy nigdy w życiu nie widziałem i zaczyna mi prawić jaki to ja jestem niesprawiedliwy... Dziękuję.

Cukierkowe foty zawsze się podobają. Do kwadratów, bw i innych trzeba dorosnąć. Myślę że jest tu wielu fotografów którzy rozumieją Twoje prace bo już trochę siedzą w tym temacie. Są też tacy którzy uprawiają inny rodzaj fotografii ale rozumieją prace i styl innych. Oczywiście nie brakuje tutaj młodych adeptów fotografii i ludzi krytycznie nastawionych do tego stylu którzy mimo wszystko zawsze wtrącą swoje 3 grosze. Jeżeli mi się coś nie podoba to piszę albo jeżeli mi się jakiś styl nie podoba/nie rozumiem go to się nie odzywam. Nie znamy się od dzisiaj i wiem że Twoje prace nie są dziełem przypadku. Twój styl mi się podoba i wiesz czego w fotografii szukasz dlatego WIELKI SZACUN!

Locter
04-01-2010, 19:12

Piotrek nie bądź dzieckiem, wiekszość Twoich zdjęć zostało na tym forum docenionych, to, że akurat to zostało przyjęte tak a nie inaczej nie jest powodem do odejścia, jak by każdy tak robił po każdym źle przyjętym zdjęciu, to na forum nikt by nie wystawiał swoich prac. Troche zle sie czuje, że to przeze mnie to całe zamieszanie, ale ja nie miałęm na celu wywołać jakiejś wojny, tylko obiektywnie porozmawiać o fotografii - sam powiedziałeś, że cała dyskusja jest daleka od piaskownicy, więc ochłoń troche przemyśl jeszcze swoją decyzję.

Piotr_ek
04-01-2010, 19:38
Locter tu nie chodzi o to czy jestem dzieckiem czy też nie. Denerwuje mnie podejście niektórych osób do szerzej pojętej sztuki jaką jest fotografia. Oddałem to zdjęcie do wydruku - powiem Ci, że za dominującą w kadrze jasnością widać przecierający się horyzont. Na monitorze trudno cokolwiek ocenić. Dla mnie liczy się tylko papier. A na nim akurat wszystko jest OK. Sam motyw - niby banalny, skromy, może nawet lekko śmiechowy... ale mnie urzekł i postanowiłem go uwiecznić na zdjęciu. Sprawa następna - to zdjęcie to nie jest zaawansowany post-processing. Najprostsza konwersja do b/w, levele, kadrowanie 1:1. Powtarzam się po raz drugi - szanuję Cię jako fotografa i szanuję Twoje zdanie. Dla mnie taka dyskusja to czysta edukacja - padło w niej wiele mądrych sugestii ale padły też stwierdzenia, które wywołały u mnie mieszane uczucia. Straciłem wiarę w to że prostota na tym forum może być postrzegana w pozytywny sposób.
Ktoś kiedyś też powiedział - są dobre fotografie ale prawdziwa sztuka musi budzić kontrowersje.
Swoje zadnie nadal podtrzymuje.
Przepraszam Cię i bez urazy.

Calme
04-01-2010, 20:03
Raz jeszcze życie pokazuje, że tak naprawdę o zdjęciach można rozmawiać jak się ja ma przed oczami na papierze, co do monitorów, ich kalibracji i jakości wśród rzeszy userów na forach czy galeriach się nie wypowiadam z wiadomych względów....

Locter
04-01-2010, 20:14
Locter tu nie chodzi o to czy jestem dzieckiem czy też nie. Denerwuje mnie podejście niektórych osób do szerzej pojętej sztuki jaką jest fotografia. Oddałem to zdjęcie do wydruku - powiem Ci, że za dominującą w kadrze jasnością widać przecierający się horyzont. Na monitorze trudno cokolwiek ocenić. Dla mnie liczy się tylko papier. A na nim akurat wszystko jest OK. Sam motyw - niby banalny, skromy, może nawet lekko śmiechowy... ale mnie urzekł i postanowiłem go uwiecznić na zdjęciu. Sprawa następna - to zdjęcie to nie jest zaawansowany post-processing. Najprostsza konwersja do b/w, levele, kadrowanie 1:1. Powtarzam się po raz drugi - szanuję Cię jako fotografa i szanuję Twoje zdanie. Dla mnie taka dyskusja to czysta edukacja - padło w niej wiele mądrych sugestii ale padły też stwierdzenia, które wywołały u mnie mieszane uczucia. Straciłem wiarę w to że prostota na tym forum może być postrzegana w pozytywny sposób.
Ktoś kiedyś też powiedział - są dobre fotografie ale prawdziwa sztuka musi budzić kontrowersje.
Swoje zadnie nadal podtrzymuje.
Przepraszam Cię i bez urazy.

No i spoko ;)
Na chwilę jeszcze wrócę do tej fotografii Twojej - zobacz, mi nie chodzi o to, że tam jest przepał czy nie, bo wiem, że nie ma - widze to tez na monitorze, ja nigdzie nie pisałem, że tam jest przepał, ale wcale nie o to tu chodzi.
Wiem, że szukasz własnej drogi, ale spójrz na to z tej strony - czym byłaby sztuka bez ludzi, którzy ja doceniają, bez odbiorców tej sztuki ? To nie fotograf określa swoje zdjęcia jako wartościowe tylko ludzie, którzy je ogladają, paradoksalnie - w większości ludzie, którzy niewiele się na tym znają, ale kim by był fotograf gdyby jego zdjęcia nie podobały się odbiorcom tylko jemu samemu ? Czy wtedy te zdjęcia można byłoby nazwać dobrymi zdjęciami, bo autor tak o nich myśli?
Zmierzam do tego, że nawet jeśli ktoś sie nie zna za bardzo na danej dziedzinie sztuki to też jest waznym elementem tej układanki, i myśle, że takie komentarze też nalezy brać pod uwage, ale podchodzić do tego też z dystansem.

Wiem, że nie zrobiłeś tego zdjęcia tak sobie, i coś musiało Cię do tego skłonić i na pewno dla Ciebie jest to wartościowe - ja też mam takie zdjęcia na komputerze, które zwyczajnie uważam za dobre, ale nikt się na tym nie poznaje (i też sie zastanawiam czemu).

Najgorsze to własnie zostać "własnym odbiorcą swojej sztuki, której nikt nie rozumie". Przynajmniej ja tak uważam, ale dobra kończe już, dzięki za rozmowe i mam nadzieje, że wszystko sobie wyjaśniliśmy.

Pozdro.

Piotr_ek
04-01-2010, 20:38
No i spoko
Na chwilę jeszcze wrócę do tej fotografii Twojej - zobacz, mi nie chodzi o to, że tam jest przepał czy nie, bo wiem, że nie ma - widze to tez na monitorze, ja nigdzie nie pisałem, że tam jest przepał, ale wcale nie o to tu chodzi.
Wiem, że szukasz własnej drogi, ale spójrz na to z tej strony - czym byłaby sztuka bez ludzi, którzy ja doceniają, bez odbiorców tej sztuki ? To nie fotograf określa swoje zdjęcia jako wartościowe tylko ludzie, którzy je ogladają, paradoksalnie - w większości ludzie, którzy niewiele się na tym znają, ale kim by był fotograf gdyby jego zdjęcia nie podobały się odbiorcom tylko jemu samemu ? Czy wtedy te zdjęcia można byłoby nazwać dobrymi zdjęciami, bo autor tak o nich myśli?
Zmierzam do tego, że nawet jeśli ktoś sie nie zna za bardzo na danej dziedzinie sztuki to też jest waznym elementem tej układanki, i myśle, że takie komentarze też nalezy brać pod uwage, ale podchodzić do tego też z dystansem.

Ja myślę inaczej - artysta, człowiek świadomy sztuki ocenia inaczej niż przeciętny widz. Ocena przeciętnego widza dla mnie osobiście jest niemiarodajna. Myślę, że przeciętny człowiek postrzega świat w inny sposób, mija się z całym jego ukrytym pięknem. Podstawy psychologii - sposoby oddziaływania barw na podświadomość ludzką. Przeciętny widz ulega ciepłym barwą, ogólnie ulega kolorom - dla niego jakieś szare b/w to nic wartościowego. Poza tym podany przez Ciebie przykład to nic innego jak proste badanie socjometryczne - a to służy nie sztuce tylko jej komercjalizacji.

Locter
04-01-2010, 20:54
Ja myślę inaczej - artysta, człowiek świadomy sztuki ocenia inaczej niż przeciętny widz. Ocena przeciętnego widza dla mnie osobiście jest niemiarodajna. Myślę, że przeciętny człowiek postrzega świat w inny sposób, mija się z całym jego ukrytym pięknem. Podstawy psychologii - sposoby oddziaływania barw na podświadomość ludzką. Przeciętny widz ulega ciepłym barwą, ogólnie ulega kolorom - dla niego jakieś szare b/w to nic wartościowego. Poza tym podany przez Ciebie przykład to nic innego jak proste badanie socjometryczne - a to służy nie sztuce tylko jej komercjalizacji.

Nie chodzi mi tutaj o takich ludzi, którzy fotografię mają głęboko w d***, którzy tylko powiedzą "wow ale zajebiste" i pójdą dalej, zapomną. Chodziło mi o ludzi, którzy się fotografią interesują i potrafia docenić jej piękno, lecz nie są jakimiś wybitnymi myślicielami/krytykami. Np. dla mnie nie jest ważne czy fotografia jest kolorwa czy B&W - ważne czy mi się spodobała od pierwszej chwili, i jak na mnie oddziałuje. Np. uwielbiam zdjęcia Stawiarza - tam zastosowanie koloru zupełnie zepsuło by zdjęcia. Jak spojrze na zdjęcie krajobrazowe to ma ono mnie powalić w pierwszej chwili, ma wywrzeć na mnie wrażenie - chyba większość mysli podobnie. I własnie na zdaniu takich ludzi mi najbardziej zależy, nie krytyków, lecz pasjonatów. Uff, troche się już zmęczyłem :)

Piotr_ek
04-01-2010, 21:38
Uff, troche się już zmęczyłem

No dobry z Ciebie zawodnik.

Jeżeli chodzi o ocenę prac to z Marcinem mam stałą łączność. Pod dużą ilością moich prac widnieje jego +FAV. Cofnij się pamięcią do czasów gdy pokazywał na tym forum swoje kwadraty - też były kontrowersje, niezadowolenie - a dziś te prace to klasyka gatunku. Na powodzenie fotografii nie ma reguły - nawet mój przypadek - ja wiem, że to zdjęcie nie jest super progresem w moim portfolio ale tak tematycznie jak technicznie nie jest to fotografia zła.
Po prostu jest to zdjęcie na które potencjalny widz popatrzy, splunie i pójdzie dalej. Nie będzie się liczyło dla niego moje zdanie jako autora - nie będzie doszukiwał się w pracy wpływu inspiracji. Jeszcze raz mówię - nie zależy mi na ocenach i wysokich frekwencjach oglądalności. Cieszę się nawet z tego, że zostałem okrzyknięty odbiorcą własnej sztuki. Bo robię to dla siebie, dla nikogo więcej...

I własnie na zdaniu takich ludzi mi najbardziej zależy, nie krytyków, lecz pasjonatów.

Lekko gubisz się w zeznaniach - najczęściej oceniają pasjonaci i ich zdanie jest najbardziej wartościowe. Tacy ludzie najwięcej czasu poświecili fotografii, setki plenerów, mieli do czynienia z różnym światłem i na co dzień fotografia wypełnia ich życie - są najbardziej wiarygodnymi krytykami. Z drugiej strony dobry krytyk to jednocześnie pasjonat - bo wybacz ale ja olewam komentarz kogoś kto ma jedno zdjęcie w portfolio.

poema
04-01-2010, 21:50
[QUOTE
bo wybacz ale ja olewam komentarz kogoś kto ma jedno zdjęcie w portfolio.[/QUOTE]

rozumiem ze nie przyjmujesz do wiadomosci oceny twojej pracy jesli ktos nie ma pełnego portfolio ..
nie jest to mile dla wielu osob odwiedzających to forum a wypowiadjących swoje zdanie na temat prac tu wystawionych

poema
04-01-2010, 22:01

czy ja napisałam ze jestes niesprawiedliwy ....
jednak ciezko przyjąc ci krtyke nawet od osoby która nie bawi sie photoshopem o czym nie raz pislam na forum ze prace wygladajce jak grafia do mnie nie przemawiają ..bo nie sa fotografią ale grafiką

czy musze wystawać pracę by moc sie wypowidać ?
moje zdanie było jedno : nie przemawia do mnie to zdjęcie ....
trochę pokory ,a krtykę nawet od osoby wpadającej tu tylko od czasu do czasu ( ja akturat jestem tu czesto ;-)) bedzie łatwiej ci znieść bo widze ze nie jest ci łatwo

Piotr_ek
05-01-2010, 00:03
czy musze wystawać pracę by moc sie wypowidać ?

Nie musisz nic udowadniać pokazując pracę. Ja po tej dyskusji nabrałem dokładnie takiego samego przekonania - nie ma sensu pokazywania prac.

A to zdjęcie to żadna grafika - jedna z tych fotografii przy których obróbce praktycznie nie użyłem PSa. Napisałem o tym kilka postów wyżej.

trochę pokory ,a krtykę nawet od osoby wpadającej tu tylko od czasu do czasu

Pokory ? Wmawiają mi, że tworzenie sztuki polega na produkcji obrazków, które zadowolą ogół społeczeństwa i niby słysząc to mam stać z założonymi rękoma ?

Locter
05-01-2010, 00:10
Dobra, ja juz kończe, chyba sie dogadaliśmy, nie mam siły dzisiaj na więcej polemiki i filozofowania, może jutro coś dopisze, w każdym razie - rób to co robisz tak jak do tej pory i życze powodzenia.

Greg77
05-01-2010, 00:17
Nie trafiłeś :)
Na moim poczciwym PC środek świeci jak choinka ;)
No może przesadzam ale jest zdeczka za jasno.

Zdjęcie się podoba choć przyciemniłbym nieco...
:P

Nie zaglebiam sie w dyskusje.......
Ale Angadil wspomnial o przepale.........
To Zdjecie swieci ale nie jest przepalone!!!
Taki byl zamiar......
Co nie znaczy ze mam sie zachwycic....
Piotr_ek masz prace ktore zapieraja w piersiach.......niestety ta do mnie nie trafia!

Piotr_ek
05-01-2010, 03:12
Locter, Greg and ALL ... rozumiem, szanuję, doceniam... myślę, że ta dyskusja wiele nas nauczyła. Jednak ja z produkowaniem i komentowaniem daję sobie na razie na tym forum spokój. Muszę ochłonąć. Jak stworzę coś co będzie progresem w stosunku do innych moich prac do przyjdę i pokażę - POKAŻĘ - i to słowo ma tu kluczowe znaczenie.

Tymczasem dzięki za dyskusję, niech moc będzie z Wami.

...i tak nadal uważam, że ów zdjęcie nie jest MEGA PRODUKCJĄ ale nie jest to gniot. O.o :=)

Greg77
05-01-2010, 03:18
...i tak nadal uważam, że ów zdjęcie nie jest MEGA PRODUKCJĄ ale nie jest to gniot. O.o :=)

Nie pozwolil bym sobie tego zdjecia nazwac gniotem.....jak i tez po raz trzeci zaznaczam, ze nie jest przepalone i rozumiem, ze swiecenie bylo twoim zamiarem......

Angadil
05-01-2010, 11:50
Greg wypraszam sobie- nie użyłem słowa przepał... Napisałem że jest za jasno...
Możesz mi wiele zarzucać ale nie bezpodstawnie ;)

Uważam, że to zdjęcie powinno mieć dwa warianty - wersja jaką zaprezentował Piotrek powinna trafić na papier zaś druga wersja na której linia horyzontu będzie całkowicie widoczna i nie będzie sprawiać wrażenia przepalonej (tak jak to ma prawdopodobnie miejsce na wydruku) powinna trafić na forum.

alfapasje
07-01-2010, 01:32
Popieram w 100 %!!!

sedno.

barbi
07-01-2010, 02:35
Mniej niż rzadko wypowiadam się negatywnie na forum - wybacz autorze. Jest kilka Twoich prac, może nawet kilkanaście, które są bardzo dobre i które bardzo mi się spodobały, ale ta jest beznadziejna. Piszę dlatego, że przegłądałam trzy, może cztery strony tego wątku, i ... już nie wytrzymałam. Nawet już nie boję się o operdziel forumowiczów na temat mojego laictwa. Mam to w d... . Nawet będąc laikiem lizlęłam trochę fotografii- nadrobiłam szybko praktyką .Pokazałeś (linki) dosyć dużo przykładów "niby" na których się wzorujesz - tylko pytanie na których? Przeglądnęłam te linki, na żadnym nie ma braku linii horyzontu, wręcz są pokazane. I przede wszystkim, co chcę powiedzieć, to to, że w pokazanych linkach fotografie mi się podobają, są ciekawe. Twoja - wybacz - BE. A te pałeczki, czy też patyki, albo sztachety, w ogóle do mnie nie przemawiają.

borregaard
07-01-2010, 08:28
Nie przesadzamy ani w jedną,ani w drugą stronę,tym bardziej że się znamy i znamy ,z dobrej strony prace Autora....natomiast to ,że ta praca do kogoś nie trafia nie jest powodem do nazywania go fotomatołkiem...Żadne przykłady tu nie pomogą,bo jeśli się jest fotomatołkiem, a nie ahtystą fotografikiem to i tak nie trafi.......Wiem ,że negatywy bolą,ale takie jest ryzyko....i szansa,że docenią po latach....:mrgreen:
Ja ,akurat ,nie jestem fanem B&W czy też memłańców,czy minimali,ale wiele tego typu zdjęć podoba mi się .."od pierwszego spojrzenia" i nic na to nie poradzę...
I jeszcze jedno...ktoś tu napisał,że "do takich zdjęć trzeba dorosnąć"...mam prośbę,...niech sam dorośnie..!
Co do foty,jest jaka jest,mnie ani ziębi ,ani grzeje....dla mnie ani zła,ani dobra..

piecia82
07-01-2010, 09:37
Bardzo fajowy kadr taki wyszukany! Ja na to nigdy bym nie wpadł!

malasana
07-01-2010, 10:17
Ja mam tylko nadzieje, ze Piotr jednak nadal bedzie pokazywal tu swoje zdjecia. Dzieki osobom z takim dorobkiem to forum wyrobilo swoj wysoki poziom, a wiele, wiele osob moze sie uczyc od bardziej doswiadczonych kolegow. Tak bylo i jest ze mna.

Mam szacunek do Piotra, do calej grupy lubelskiej (u Was widac to bardzo dobrze), do wielu innych uzytkownikow ze 'zwyczajnych' zakatkow swiata, za ciagle poszukiwanie. Nie kazdy ma w zasiegu reki klify, hiszpanska architekture, londynskie city czy chocby falochron. A jednak pokazuja, ze mozna robic ciekawe, zachwycajace zdjecia, ktore zapadaja w pamiec. A to poszukiwanie tematu, to wielka sztuka.