PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 czy Sigma 18-50?

bloodyhell
03-01-2010, 07:21
Jak w temacie. Trudna decyzja, skłaniam się chyba ku Sigmie, ale może to tylko przyzwyczajenie do marki, może macro, sam już nie wiem :P

Mieliście okazję porównać te szkła? Jakie są wady i zalety obu? Czytałem już testy na kilku stronach - chodzi mi o praktyczne obserwacje kogoś kto miał (nie?)przyjemność z nich korzystać ;)

Z góry dzięki!

marciing
03-01-2010, 21:53
jak kupowałem to testowałem oba... co wybrałem widać w stopce ;) ale Sigmę muszę pochwalić za szybkość AF. Tu Tamron ma zauważalne braki. Jednak patrząc na jakość obrazka to Tamron wygrał. Masz jeszcze super szkło jakim jest N17-55 (dla mnie było zdecydowanie za drogo :( )

Arthuros
03-01-2010, 21:58
Stary, pierwszy twój post i pokazujesz się ze złej strony,
to pytanie jest o rok starsze od Starego Miasta !!!

Arthuros
03-01-2010, 21:59
w minute znalazłem 100 odpowiedzi

tmk_t
03-01-2010, 23:36
tami 17-50 ale bez VC

marciing
04-01-2010, 07:27
tami 17-50 ale bez VC

bez VC? dlaczego? ten ze stabilizacją jakiś gorszy jest? pytam bo nigdy nie miałem go w ręku ;)

BartekXXX
04-01-2010, 18:08
bez VC? dlaczego? ten ze stabilizacją jakiś gorszy jest? pytam bo nigdy nie miałem go w ręku ;)

jako nowość ma różne paskudne przypadłość ;) problemy z BF i FF jak stary plus dodatkowe problemy z celnością AF

Me_how
05-01-2010, 15:33
jako nowość ma różne paskudne przypadłość ;) problemy z BF i FF jak stary plus dodatkowe problemy z celnością AF

A to ciekawe, bo w styczniowym DFV jest test porównawczy obu obiektywów i ocena jest przeciwna - wyżej oceniono nową konstrukcję.

tmk_t
05-01-2010, 15:50

wg mnie gorszy jest na 2.8, a po domknięciu już ok, były to foty na C
może na N nie wystepuje taki problem

erbe
05-01-2010, 16:00
Ja z kolei wybrałem Sigmę co do jakości wykonania jest genialna a jeśli chodzi o ostrośc też nie narzekam.

Greg77
06-01-2010, 17:44
Stary, pierwszy twój post i pokazujesz się ze złej strony,
to pytanie jest o rok starsze od Starego Miasta !!!

w minute znalazłem 100 odpowiedzi

Skoro juz jestes taki madry to jest takie cos jak EDYTUJ POST a nie klepanie jednego pod drugim!

Polecam Tamrona.......mialem wpieta te Sigme i powiem tobie ze fajna......jednak Tamron wygrywa dla mnie rozdzielczoscia....bardzo ladny ostry obraz.......
Zagrozenie BF FF jest w przypadku obu szkiel.........moj Tami byl w serwisie.....pozal sie boze!!! Jednak kiedy wrocil po naprawie i kalibracji okazalo sie ze jest rewelka! Wczesniej tez bylo ok ale balem sie wyniku kalibracji....okazalo sie ze mam szczescie........oczywiscie Tami trafil na serwis z mojej winy, drobny wypadek i uszkodzenie przedniej soczewki;)

Arthuros
06-01-2010, 21:12
Skoro juz jestes taki madry to jest takie cos jak EDYTUJ POST a nie klepanie jednego pod drugim!

Firefox sie zwiesił, zaświrszczało, zajęczało ... i zrobiły się dwa posty, usunąć nie mogłem,

d_an
10-01-2010, 10:33
Ja wybrałbym sigmę. Przyznaję, że tamron na minimalnej przysłonie jest trochę ostrzejszy, ale różnice są naprawdę niewielkie. Dla mnie ważniejsza jest jakość wykonania i szybkość AF - bo jeżeli chodzi o celność AF to w obu przypadkach wskazany selekt. Dodatkowo bardziej mi się podoba kolorystyka i "temperatura" obrazka z sigmy.

nason
10-01-2010, 20:33
wg. mnie Tamron 17-50/2,8 jest duuuuużo ostrzejszy, pewniejszy AF, kolorystyka trochę ocieplona - ale dla niektórych to zaleta nie wada - w moim brak jakiegokolwiek BF/FF, porównywałem go z Nikorem 17-55/2,8 - różnice widoczne były tylko na brzegach (na korzyść Nikkora) ostrość natomiast lepsza w Tamronie - no i ... cena dużo niższa od Nikkora. Co do Sigmy to musiałem mieć jakiś nieudany egzemplarz - daleko jej było do tamrona pod wzgldem BF/FF, ostrości i AF - szczerze mówiąc żadne ze zdjęć nie wyszło OK. Dla ścisłości piszę o Tamronie bez motoru i VC - czyli 1 szej wersji