Zobacz pełną wersję : Nikon D90 i zestaw D-lite 4. Synchronizacja błysku
Macchiato
03-01-2010, 01:33
Dzień Dobry! Mam mały problem. Jestem posiadaczką Nikona D90, a po minionych świętach (prezent od męża) również zestawu D-lite 4. Ponieważ jestem kompletnym laikiem, jeżeli chodzi o oświetlenie studyjne to proszę Was o pomoc!
Problem w tym, że nie wiem jak zsynchronizować działanie flash-a softboxów z moim aparatem.
Znajomy poradził mi zakup wyzwalacza radiowego, więc udałam się do sklepu i kupiłam nadajnik oraz odbiornik radiowy elinchrom El-Skyport. Po podłączeniu całego sprzętu okazało się, że potrzebuję jeszcze ustawić coś w aparacie.
I tu już moja maleńka wiedza nie wystarcza. Proszę o radę! Co trzeba ustawić w aparacie żeby zsynchronizować go z moimi lampami. Nie posiadam lampy błyskowej oprócz tej wbudowanej. Proszę o wyrozumiałość. Jeśli nie macie ochoty mi tego tłumaczyć to mam nadzieję, że zignorujecie ten post i nie zmieszacie mnie z błotem.
Z góry dziękuję!
nadajnik nasuwasz na sanki body, więc lampy się nie uzywa.
Aparat w trybie M, czas 1/125s. ISO niskie (np 200) . A przysłonę taką jak lubisz, w zależności od ustawionej mocy lamp.
Macchiato
03-01-2010, 01:58
No właśnie sęk w tym, że w sumie wszystko mam tak ustawione. Myślałam że czegoś mi jeszcze brakuje w ustawieniach aparatu, ale teraz to już nie wiem. Sprawdzałam nawet czy nie ma folijki na baterii w nadajniku, ale nie ma. Odbiornik jest naładowany i ustawiony na tą samą częstotliwość co nadajnik. Teraz to już całkowicie zgłupiałam! Może masz jeszcze jakiś pomysł? Proszę o cierpliwość, bo wygląda na to, że tu jeszcze troszkę ponudzę. :/
Nadajnik i odbiornik włączony? Kabelek między odbiornikiem a lampą jest?
Macchiato
03-01-2010, 02:04
Tak wszystko jest!
hm, no to mamy problem, bo zakładam, że lampę włączyłaś :)
Nie znam Elinchroma ani skyportów, nie mam pojęcia czy tam jest coś specyficznego w ustawieniach.
na obu urządzeniach ta sama grupa, ten sam kanał (na mikroprzełącznikach)
co się dzieje jak na nadajniku naciśniesz test?
Co pokaże zielona diodka na odbiorniku?
akumulatory w odbiorniku naładowane na max?
tu facet pisze jak je używa, może to coś ci da
http://www.michaldulemba.pl/technika/elinchrom-skyport-czeste-pytania/
http://www.michaldulemba.pl/technika/elinchrom-skyport-radiowe-wyzwalanie-lamp-blyskowych/
Macchiato
03-01-2010, 02:48
Zielona diodka miga, akumulator naładowany, a kiedy naciskam test nie dzieje się nic! A na stronce Michała też już byłam i nie znalazłam odpowiedzi. No nic już dłużej nie zanudzam pojadę do tego sklepu w którym się zaopatruję i może mi to wyjaśnią!?! Dziękuję serdecznie za chęć pomocy !!!
jopektomasz
03-01-2010, 10:53
bardzo dziwne mam zestaw 500bx ri wszystko przez nadajnik tez do d90 i smiga normlanie ale z tego co widze to nie wiem a w aparacie masz ustawione wszystko sterowniki błysku?
Macchiato
03-01-2010, 16:51
Wiedziałam, że chodzi o coś błahego. Przepraszam, że zawracałam głowę. I teraz mi wstyd, ale wolę się przyznać :P
Okazuje się, że odwrotnie włożyłam baterię do nadajnika (wiec tutaj kawały o blondynkach tracą na sile, bo jestem szatynką). Już miałam udać się do sklepu i prosić o sprawdzenie sprzętu, aż tu mój mąż sprawdził pozycję baterii. Teraz wszystko działa tak jak powinno. Teraz mój mąż będzie miał ze mnie ubaw przez cały rok.
Kochani mężczyźni co my byśmy bez Was zrobiły :)
Dziękuje za cierpliwość i chęć pomocy.
Mam nadzieje, że chociaż zostaliście rozbawieni! ;)
Znasz jakis kawał o sztynkach? Ubiczuj sie sama :wink: :-D
jopektomasz
03-01-2010, 18:04
hehe noi sprawa jasna :D bo plus jest na szynach i nei wiadomo czy plusem do góry czy na dół ale w instrukcji masz graficznie pokazane :)
Udanych zdjęć :)