Zobacz pełną wersję : Karta SD chroniona przed zapisem.
Od dłuzszego czasu mam taki problem.
Robię sobie zdjęcia, zbędne usuwam, kartę zapełniam, wszystko gra.
Zdjęcia zgrywam na kompa, wszystko gra. Formatuję kartę z poziomu aparatu, też wszystko gra.
Nie gra wtedy jak z poziomu komputera próbuję wrzucić coś na kartę/usunąć z niej/sformatować.
Karta - Sandisk Ultra II 4GB.
Pomożecie? :)
mam identyczny problem czasami z SD-kami, podpinam się pod pytanie
Uzywasz czytnika czy przez kabel? Ja sie ostatnio meczylem z czytnikem, bo podczas wkladania karty ten przelacznik przesuwal sie do polowy. Pomoglo mi dopiero jak uzylem innego.
Może to nie wina karty tylko czytnika? Jakiego używasz?
Używam czytnika firmy Modecom MC-CR 107.
Edit: sprawdziłem na wbudowanym w laptopie kolegi czytniku (ja korzystam z czytnika wbudowanego w stacjonarkę) i wszystko śmiga jak ta lala.
Usuwanie/formatowanie - no problemo, a u mnie wyswietla, że chroniony przed zapisem.
Dodam jeszcze inna ciekawą rzecz. Jak podpinam pendrive 4gb to wszystko gra i buczy, ale jak podepnę pen-a o pojemnoćści 8gb to juz jest zwiecha i zgrywanie 25 mega danych mialoby trwać, wg tego co wyświetla mi windows nawet 190 minut :)
Robiłem nawet format systemu, ale nie pomogło :|.
borowik23
11-01-2010, 19:29
Sprawdź z tym przełącznikiem - na serio moze być coś nie tak z gniazdem w czytniku, i może Ci blokade załączać :/
Sprawdź na innym czytniku. Mój czytnik na usb zdjęcia czyta/zgrywa, ale nic więcej. Jak chcę usunąć lub zrobić format karty to wypisuje, żeby usunąć blokadę zapisu. Inny czytnik na kabelku /taki wszystko w jednym/ robi z kartą co mu każę.
walczyłem z tym samym problemem i przypadkowo się udało - jak otwierałem zawartość karty to nic tam nie dawało się wrzucać. Jak otworzyłem Mój Komputer i tylko przeniosłem na Dysk Wymienny G to poszło