Zobacz pełną wersję : duży dysk - 1.5 TB
Adam Trzcionka
03-01-2010, 00:17
te modele sobie zestawiłem. podpowie ktoś rozsądne pogodzenie ceny i jakości?
dysk ma byc magazynem, do którego od czasu do czasu będe dogrywał pliki.
system i bieżąco obrabiane pliki stoją na raidzie z dysków SSD (polecam).
aktualnie mam kilka 500tek (seagate - niezawodne, prawie 3ltaki a w świetnej kondycji), a w budzie 2 szt też segate 1 TB'owe - ale po ok 20 miesiacach uzytkowania HD tune pokazuje duze spadki wydajnosci i sporo błedów, duże zużycie..
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img163.imageshack.us/img163/4723/hddv.jpg)
Seagate mają ostatnio spore problemy z oprogramowaniem
Ja ma Dp-16 1.5 TB Ultra cichy, nie nagrzewa się i po lanie 1Gb wyciska max, wiec mogę polecić
Tylko ceny jakieś wygórowane ;)
Adam Trzcionka
03-01-2010, 00:34
Ja ma Dp-16 1.5 TB
który to?
Seagate po ostatnich wpadkach podpadł mi i długo będzie odbudowywał zaufanie. Hmmm... a nie lepiej kupić 2x1TB? Chodzi o to czy to dobry pomysł magazynować wszystko na jednym dysku. Zawsze jak jeden padnie to zostanie coś z drugiego dysku.
Do przechowywania danych dobre są dyski WD z serii Green Line. Niemal w ogóle ich nie słychać, nie grzeją się (są zimne w porównaniu do innych dysków).
Adam Trzcionka
03-01-2010, 00:45
Chodzi o to czy to dobry pomysł magazynować wszystko na jednym dysku. Zawsze jak jeden padnie to zostanie coś z drugiego dysku.
mam 5 kopii każdego materiału.
w grę wchodzą wyłącznie dyski 1.5 tb
nie pojecam samsungow, moj brat generalnie zajmuje sie zabijaniem dyskow. Mowi, ze samsungi maja najwieksza i najszybsza awaryjnosc.
Adam Trzcionka
03-01-2010, 00:51
nie pojecam samsungow, moj brat generalnie zajmuje sie zabijaniem dyskow. Mowi, ze samsungi maja najwieksza i najszybsza awaryjnosc.
a co ma najmniejsza i najwolniejszą?
a co ma najmniejsza i najwolniejszą?
gdzies tu byl temat o dyskach. Sporo osob polecalo wersje serwerowe. Nie przypomne sobie oznaczen ani producenta, ale na pewno wytrzymuja wiecej od tych dla masowyh uzytkownikow.
Z minusow to cena i zdecydowanie dostepnosc. Zadkow w ktorym sklepie sa
Polsar74
03-01-2010, 01:08
zdaje się Adamie że era bezawaryjnych sprzętów dawno się skończyła :-(
zatem musisz postawić wg. mnie na dublowanie zasobów lub np. inną formę zabezpieczania danych ... choćby pojemne płyty BD (ale to jako archiwum bardziej)
Na magazyn brałbym Caviar'a z serii Green.
Na magazyn brałbym Caviar'a z serii Green.Tez takowego uzywam od jakiegos czasu (w wersji 2 TB). Zlego slowa powiedziec nie moge.
robin102
21-02-2010, 18:21
Może ktoś z kolegów czy koleżanek używa ten dysk
Samsung 1 TB 7200rpm 32MB cache SATA-II F3 HD103SJ chyba dobrą cenę mają w ESC i rozważam jego zakup
http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1_30&products_id=21885
Alternatywnie
Seagate 1 TB 7200rpm 32MB cache SATAII Barracuda 7200.12 ST31000528AS
w sumie tez cena dobra choć wydaje się z tego co czytam będzie troszkę wolniejszy ?
http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1_30&products_id=17492
Który kupić :)
Witam
Ja testowałem rożne i jedyne co nie wywalają się i nie maja problemu przegrzewania to właśnie samsung f1 lub f2 seria.
Posiadam 750 i 1 Tb w kompie i 1,5 tb samsunga zewnętrzny który tylko gromadzi filmy hd i jest transportowany co chwila i miał kilka upadków:)
A inne no cóż miały problemy łącznie z paleniem się płyt zwarcia, wymiana płyty głównej hdd nie pomagała dane nie do odzyskania to przykład z Segate nie pamiętam jaka seria tego już nie kupie.
4 wd w rajdzie praca 24/7 - 2 do wymiany miały samowolne rozpinanie się lub tracenia danych
Pozdrawiam Darek
Ja mam Samsunga F2EG 1.5 TB w obudowie zewnetrznej Chiefteca z USB i eSATA i bardzo sobie chwale ten duet - ciche, nie grzeje sie, a 5400rpm przy polaczeniu USB nie ma znaczenia (a po eSATA i tak mam z 80MB/s), za to obniza emisje ciepla dysku. Do tego F2EG jest tani (a przynajmniej byl jak go kupowalem).
Tez takowego uzywam od jakiegos czasu (w wersji 2 TB). Zlego slowa powiedziec nie moge.
Zapewne to zbieg okoliczności, ale w ostatnich kilku tygodniach kupiłem kilka takich dysków (zielone WD 2TB) i awaryjność jest 50%. :-?
Też chce kupić drugi zewnętrzny, obecnie Seagate Free Agent 1Tb. Drugi miałby służyć jako Backup pierwszego.
Zastanawiam się własnie, czy znowu brać FreeAgent, czy Caviar Green?
Wszystkie cztery dyski jakich aktualnie używam to Samsungi, a jeszcze kilka używanych wcześniej poszło do ludzi.
Złego słowa nie mogę powiedzieć. W przeciwieństwie do Seagate i WD. A FreeAgent to była już w ogóle największa wtopa w moim życiu, oni w nich montują wadliwe mostki SATA i złącze eSATA działa jak chce. Po załatwieniu sprawy przez serwis sklep bez gadania oddał pieniądze, bo "problemu nie udało się usunąć".
Ja obecnie używam 6x WD GP 1TB w RAID 6 :D jako magazyn dają radę :D temperatura na dyskach to maks 30 stopni :D POLECAM
mam 5 kopii każdego materiału.
w grę wchodzą wyłącznie dyski 1.5 tb
WD potem Seagate.
samsungi maja malo wytrzymala elektronike, przy mocnym wykorzystaniu nie daje rady i pada. Oczywiscie w warunkach domowych nie zauwazy sie tego od razu, a po jakims czasie.
Nie zgadzam się, że Samsungi "padają". Kiedyś (10 lat temu) to fakt, tak było. W dzisiejszych czasach nie ma większego znaczenia czy to Seagate, Samsung, WD - teraz liczy się model i jego awaryjność a i tak może się trafić padaka. W większości widzę przywiązanie do firmy, której człowiek miał jakiś dysk. Jak grało to niech zostanie przy następnym modelu danej firmy. Osobiście używałem Seagate, od niedawna "zaryzykowałem" Samsungi, działają już 2 lata bez zająknięcia.
Z tematu polecam również Samsunga F2EG 1.5 TB "Green" - tani, cichy, chłodny jako magazyn; nie nadaje się natomiast jako dysk systemowy (kręci tylko 5400 obrotow).
Witam
Ja testowałem rożne i jedyne co nie wywalają się i nie maja problemu przegrzewania to właśnie samsung f1 lub f2 seria.
Posiadam 750 i 1 Tb w kompie i 1,5 tb samsunga zewnętrzny który tylko gromadzi filmy hd i jest transportowany co chwila i miał kilka upadków:)
A inne no cóż miały problemy łącznie z paleniem się płyt zwarcia, wymiana płyty głównej hdd nie pomagała dane nie do odzyskania to przykład z Segate nie pamiętam jaka seria tego już nie kupie.
4 wd w rajdzie praca 24/7 - 2 do wymiany miały samowolne rozpinanie się lub tracenia danych
Pozdrawiam Darek
Ja mam na magazyn Samsunga f2EG 500 i 1TB. Cisza, chłodne są i bez problemów działają ;)
robin102
22-02-2010, 22:15
Zamówiłem SAMSUNGA F3 1 TB nigdy bym nie pomyślał , że takie dyski będą.
Pamietam jak kiedyś w pracy wymieniałem HD 80 MB na super wielki 120 MB :-D
Nie ufam do końca poszczególnym producentom dysków i dlatego mam 3 x 1TB. W budzie Seagate (system + dane) oraz Samsung (system-ghost-kopia + dane-kopia) i dodatkowo podłączany na czas archiwizacji dysk usb WD (system-ghost-kopia + dane-kopia).
Nie ufam do końca poszczególnym producentom dysków i dlatego mam 3 x 1TB. W budzie Seagate (system + dane) oraz Samsung (system-ghost-kopia + dane-kopia) i dodatkowo podłączany na czas archiwizacji dysk usb WD (system-ghost-kopia + dane-kopia).Pozar w domu (tfu, tfu) i wszystkie kopie pojda... do piekla. ;)
Zeby sie przed tym zabezpieczyc, to chyba trzebaby miec jeszcze jedna kopie, trzymana zdalnie w jakims datacenter ;)
kwiatek6324
24-02-2010, 23:28
Zeby sie przed tym zabezpieczyc, to chyba trzebaby miec jeszcze jedna kopie, trzymana zdalnie w jakims datacenter ;)
Od razu data center.. nie macie rodziny czy przyjaciol ?
Ja mam w domu tak
Jeden NAS z zaszyfrowanym contentem 2x1,5 TB.
Dodatkowo mam 3 dysk ktory tez zaszyfrowany lezy sobie u mojego dobrego znajomego.
Raz na jakis miesiac zabieram go, robie synchronizacje danych i oddaje mu na przechowanie ;-)
Jak mi z domu ktos wszystko wyniesie to wszystkie swoje dane bede mial.
Pozdrawiam
AK
Od razu data center.. nie macie rodziny czy przyjaciol ?
Ja mam w domu tak
Jeden NAS z zaszyfrowanym contentem 2x1,5 TB.
Dodatkowo mam 3 dysk ktory tez zaszyfrowany lezy sobie u mojego dobrego znajomego.
Raz na jakis miesiac zabieram go, robie synchronizacje danych i oddaje mu na przechowanie ;-)
Jak mi z domu ktos wszystko wyniesie to wszystkie swoje dane bede mial.
Robie podobnie, z tym ze kopie zewnetrzna trzymam u rodzicow w postaci plyt DVD. Zgrywam wszystko w postaci katalogow o rozmiarach odpowiadajacych pojemnosci plyty DVD. Wypalam plyte, katalog kopiuje na dysk z archiwum, a plyte/y zanosze przy okazji jakiegos niedzielnego obiadku do rodzicow. :)
Pozar w domu (tfu, tfu) i wszystkie kopie pojda... do piekla. ;)
powtórzę aby nie zapeszać - tfu, tfu :) dysk usb zaczął leżeć w miejscu pracy, dodam, że nie wykonuje wolnego zawodu w domu
Robie podobnie, z tym ze kopie zewnetrzna trzymam u rodzicow w postaci plyt DVD
nie wiem jak dvd ale mam wiele płyt cd przeróznych producentów i z ich odczytem jest marnie - całe szczęście, że to są płyty audio.
nie wiem jak dvd ale mam wiele płyt cd przeróznych producentów i z ich odczytem jest marnie - całe szczęście, że to są płyty audio.Nie mam z tym problemow. Od czasu do czasu zabieram wyrywkowe kilka sztuk do domku, kopiuje na dysk i sprawdzam, jak wyglada czytelnosc plikow. W miare dobry nosnik, po wypaleniu nie uzywany (oprocz sporadycznej weryfikacji), skladowany w ciemnym, nienagrzanym miejscu, bez kurzu, itd., ma sporo wieksza wytrzymalosc niz cos co sie ciagle paluchami dotyka i katuje w czytniku.
Poza tym -- jak jakas plytka zdechnie, to jest to tylko 4,7 GB danych, a nie 1 czy 2 TB na padnietym dysku. ;)
Z czasem sie pewnie na pendrive'y przerzuce. ;)
kwiatek6324
25-02-2010, 00:27
powtórzę aby nie zapeszać - tfu, tfu :) dysk usb zaczął leżeć w miejscu pracy, dodam, że nie wykonuje wolnego zawodu w domu
nie wiem jak dvd ale mam wiele płyt cd przeróznych producentów i z ich odczytem jest marnie - całe szczęście, że to są płyty audio.
Dlatego ja mam kopie na HDD. Owszem, mam plyty ktore maja 10 lat i je odczytuje, ale to sa sporadyczne przypadki.
Zawsze za 5 lat kupic nowy dysk i skopiowac na raz 1,5TB niz wypalac na nowo np 300 DVD czy 40 BR.
Pozdrawiam
AK
domelmel
07-03-2010, 15:30
Do archiwizacji na DVD mozna kupic specjalne plytki do tego przeznaczone. Maja one o wiele wieksza zywotnosc, co prawda cena tez jest sporo wieksza.
Archiwizacja na twardzielu wcale nie jest taka do konca bezpieczna. Nieuzywany moze ulec trwalemu uszkodzeniu(chodzi o wlasciwosci magnetyczne)
No i jak Adam co wybrałeś ? I jak to się sprawuje ? Składam teraz mocną stacje do zdjęć i interesuje mnie ten temat a szczególnie dyski do backup oraz systemowy z programami. Znalazłem coś takiego w internecie :
http://dyski.cdrinfo.pl/najszybsze-dyski-twarde-zestawienie-top10
W sumie to moja płyta główna będzie już z sata III i usb 3.0 i pod tym kontem dyski szukam jeśli chodzi o sata a najlepiej to jakaś zewnętrzna maszynka pod usb 3.0.
Pod USB 3.0 jeszcze nic nie ma, tak samo z SATA3 (ew. jezeli cos jest to masakrycznie drogie). Zreszta, na SATA3 nie ma sie co tak napinac, bo te dyski nie beda zasadniczo szybsze. Roznice da sie poczuc dopiero na dobrych SSD, natomiast zwykle dyski nie wykorzystuja SATA2 w pelni, a co tu mowic o SATA3 ;)