Zobacz pełną wersję : Żywotność palnika
Interesuje mnie żywotność palnika lamp np. Sb 600 lub 800 bo wiadomo, że 900 za nowa żeby cokolwiek powiedzieć,
i ile ewentualnie kosztuje wymiana takowego palnika ?
koszt wymiany 270 zł
mi padła po 35 tysiącach przebiegu body a dużo świeciłem
Art Erie
02-01-2010, 18:40
koszt wymiany 270 zł
mi padła po 35 tysiącach przebiegu body a dużo świeciłem
Bardzo młodo, że się tak wyrażę. Po tym co można przeczytać w podobnym wątku na forum, o porównaniu do mojej staruszki nawet nie wspomnę.
Art Erie
09-03-2011, 19:53
A jednak stało się :( Moja SB 800, dziś w godzinach póżnopopołudniowych odmówiła współpracy.
Pracowała bardzo inetensywnie z C5500, C8800, D70 i S5Pro, w sumie jakieś 100-150tyś błysków.
Może ktoś wie od czego zależy żywotność palnika? koleżka po 3 latach sb800 zajeździł, niby ma prawo paść po intensywnym używaniu.
Z drugiej strony ja na wyłączonym czujniku termicznym z kilkadziesiąt razy lampę zagrzałem i nic-mam na mysli sb900.
Jak zajeździć:
- walić na full mocy,
- świecić długimi seriami,
- przegrzać palnik /dot. wyżej/
- błyskać, błyskać, błyskać, błyskać...
Generalnie przy amatorskim! użytkowaniu /wykluczając złośliwość przedmiotów martwych/ nie ma większych szans na zajechanie SB.
Przegrzanie lampy nie uszkodzi jej natychmiast /no, chyba, że ją rozgrzejesz do czerwoności/ ale wpływa na jej żywotność.
ps. palnik do kupienia na alledrogo za grosze. Jak jesteś pewien na 100%, że to palnik - serwisówka jest w necie i chyba nawet na forum - robiłbym sam lub poprosił kolegę zaprzyjaźnionego z elektroniką.
Michał Jędrak
10-03-2011, 14:18
Z palnikiem jest jak z migawką: nigdy nie wiesz kiedy i nie ma reguły.
Generalnie palnik zużywa się od intensywnego błyskania. Możesz zrobić 100tys błysków na przestrzeni lat i lampa będzie działać bez problemu, a możesz też zajechać lampę po 15tys błysków jeśli nawalasz na pełnej mocy i błyski są wykonywane długo trwającymi seriami.