Zobacz pełną wersję : W jaki sposób zrobić takie zdjecie?
Witam.
Mam pytanko a mianowicie posiadam Nikona D60 ze standardowym 18-55 VR. czy jest możliwośc zrobienia takiej fotki? jeśli tak to w jaki sposób muszę ustawić aparat?
Jeśli ktoś potrafi opisać to uprzejmię proszę.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/vol4/0/91/miniaturki400/3962079.jpg)
szukaj w google "panoramowanie" - jest masa poradnikow na pierwszej stronie
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/artykul/jak_zrobic_takie_zdjecie_panoramowanie - "Dobrze wykadrowany portal edukacyjny o fotografii" :D
Tak oczywiście wszystko, ładnie, pięknie ale na jaka literę ustawić aparat? M A S P i czy ten efekt jest wtedy widoczny jak obiekt jest bliżej nas? czy to nie ma rużnicy? np. jak jest ze 100m. dalej
kptYossarian
02-01-2010, 15:47
Tryb S i wybierasz czas w zależności od prędkości pojazdu. Najlepiej metodą prób i błędów, ale w wielu przypadkach 1/60 wystarczy.
mrpawcio
02-01-2010, 16:03
Powinno się dobierać czas do prędkości pojazdu wg schematu 1/prędkość. Na początek radzę popróbować z krótszymi czasami, np. 1/100s. No i do tego włączyć tryb seryjny.
Teraz to już wiem dlaczego nic mi nie wychodziło gdyż robiłem nie na S. Słuchajcie wyczytałem że trzeba ustawiać jeszcze f: Czy to ważne takie coś jest? czy można to ominąć?
Sowulus12
02-01-2010, 16:33
Teraz to już wiem dlaczego nic mi nie wychodziło gdyż robiłem nie na S. Słuchajcie wyczytałem że trzeba ustawiać jeszcze f: Czy to ważne takie coś jest? czy można to ominąć?
Stary, poczytaj trochę o teorii fotografii bo poziom Twoich pytań budzi irytację! ;)
jackrabbit
02-01-2010, 16:34
neee, ogniskowej nie musisz ustawiac, pomin ten krok :mrgreen:
I aparat ustaw na: ON. Przydaje się.
Tryb S i wybierasz czas w zależności od prędkości pojazdu. Najlepiej metodą prób i błędów, ale w wielu przypadkach 1/60 wystarczy.
Trzeba wziąć też pod uwagę ogniskową. Takie zdjęcia robi się głównie teleobiektywami i gdy szkło nie ma stabilizacji czas 1/60 może okazać się zbyt długi przy ogniskowej np. 200mm.
Trzeba wziąć też pod uwagę ogniskową. Takie zdjęcia robi się głównie teleobiektywami
Takie zdjęcia robi sie każdym obiektywem :)
loki_p widzę że jesteś sąsiadem regionalnym więc myslę że Twoje odpowiedzi są szczere a nie jakas podśmie****ka.
To ogniskową mam ruszać wogóle wkońcu? jeśli nie to jaka powinna być wyjściowa gdyż jakaś jest zawsze ustawiona.
Chodziło mi o to że takie zdjęcie można zrobić zarówno ogniskową 200 mm jak i 20 mm. Ogniskowej nie zmieniaj w trakcie robienia zdjęcia. Po prostu musisz podążać za obiektem w trakcie otwarcia migawki.
loki_p widzę że jesteś sąsiadem regionalnym więc myslę że Twoje odpowiedzi są szczere a nie jakas podśmie****ka.
To ogniskową mam ruszać wogóle wkońcu? jeśli nie to jaka powinna być wyjściowa gdyż jakaś jest zawsze ustawiona.
Nie chodzi o podśmie****ki, ale zadając takie pytania, świadczy że nie zadałeś sobie trudu dowiedzieć o podstawach fotografii,nie zapoznałeś się z instrukcją aparatu, a chcesz dostać gotową odpowiedź jak ustawić aparat ( "na jaką literkę itp.") Jak dostaniesz rady to wybacz ale i tak nie zrozumiesz bez wiedzy co dana literka P A S M i inne parametry znaczą.
Pozdrawiam
tu ważne jest jeszcze tak jak napisał loki_p podążanie za obiektem poprzez ruch aparatu. Ruszając aparatem ustawionym na odpowiedni czas (odpowiedni do prędkości auta) w tym samym kierunku zamrażasz jego ruch a rozmywasz tło.
słabo mi
Moja rada to nr.tel 999
Chłopaki przeczytałem instrukcje itp. ale tam jest napisane nie zrozumiałym językiem i lepiej jak ktoś normalnie wytłumaczy. Ogólnie już załapałem bakcyla i juz jest ok, tzn. trzeba teraz poćwiczyć. dzieki chłopaki za pomoc.
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI
jackrabbit
02-01-2010, 21:28
kup sobie ksiazke "Ekspozycja bez tajemnic" - tam jest to samo co w instrukcji a duzo przystepniej napisane
Ogólnie już załapałem bakcyla i juz jest ok, tzn. trzeba teraz poćwiczyć.
Tak, tak. Próbuj, powodzenia.
I aparat ustaw na: ON. Przydaje się.
Gruba przesada... nie wiem po co Ci to :mrgreen:
Vargas tylko nie zdziw się jak ci nie będzie wychodzić od razu. To nie jest prosta technika, trzeba mieć trochę wprawy i doświadczenia żeby cyknąć dobry panning. Ale ćwiczenia czynią mistrza :)
lukpiecz
03-01-2010, 17:13
szukaj w google "panoramowanie" - jest masa poradnikow na pierwszej stronie
w pierwszej odpowiedzi dostałeś dokładną odpowiedź co i jak masz zrobić!
a instrukcję jak przeczytasz ze 3 razy to też okaże się przyjaźniejsza :)
poza tym polecam (ktoś wcześniej też to zrobił) www.szerokikadr.pl
nie to, żebym się wymądrzał ale ja też cały czas się uczę i od tego zaczynałem...
Chodziło mi o to że takie zdjęcie można zrobić zarówno ogniskową 200 mm jak i 20 mm.
Owszem można wszystko, ale zdecydowanie w takiej fotografii korzysta się głównie z tele.
Owszem można wszystko, ale zdecydowanie w takiej fotografii korzysta się głównie z tele.
Ja znam takich którzy wcale nie mają tele a robią takie zdjęcia :) Wszystko zależy co sie fotografuje i jak blisko można podejść. Nie ma co generalizować.
Tym mnie rozbroiłeś... jak kolega wyżej - poczytaj trochę o fotografii. Dziś pytasz o takie zdjęcie, jutro spytasz o inne i będziesz oczekiwał gotowych recept na każdy kadr? Jeśli zamierzasz robić trochę fotek swoim sprzętem, to nieunikniona przed Tobą lektura.
Pozdrawiam i życzę coraz to bardziej udanych fotek!